60 i koja godina poslije... Sa pruge Samac Sarajevo

Odgovorite
njobe
Postovi: 12
Pridružen/a: uto aug 02, 2011 6:46 pm
Lokacija: minhen/augsburg/zenica

60 i koja godina poslije... Sa pruge Samac Sarajevo

Post Postao/la njobe » pon sep 19, 2011 1:13 am

Da ne padne prica koju znam u zaborav a i da podjelim s vama na forumu...

Kad se nakon drugog svijetskog rata gradila pruga Samac Sarajevo, u Vranduku se nalazio omladinski kamp. Nalazio se tacno na ovoj lokaciji (na slici markirano zelenom bojom). Tu bili smjesteni omladinici koji su radili na dijelu pruge od Jeline do Nemile. Nakon zavrsetna pruge, barake su ostale prazne jos par godina poslije, a onda u prvoj polovini 50tih godina su razmontirane do temelja. Kada sam prvi put cuo pricu o tome, pomislio sam i tog sam misljenja i danas, steta sto nije ostala makar jedna baraka gdje bi bili izlozeni slike iz tog vremena il neki eksponati nadjeni pri gradnji il nesto slicno.. al ocito da nije nista to vrijedno paznje kao u nekim drugim zemljama..

slika

Kako izgleda danas mjesto tog kampa nakon 60 i kusur godina..

slika 1. Na ovoj mjestu se nalazila baraka za spavanje...
slika

slika 2. Ovo je slikano malo iznad.. donja ravan je sto se vidi na slici 1, a iznad te ravni se nalazila baraka gdje se jelo tj gdje su mlade vocke..
slika

slika 3. Otprilike pogled s tog mjesta prema vranduckim tunelima..
slika

slika 4. Kad se predje taj dio gdje je bila baraka za jelo i dodje se na slijedecu manju ravan, a ovdje je bila baraka za spremanje jela..Na slici se vidi jedan mali puteljak na desnoj strani koji vodi dalje prema sumi. Taj puteljak je iz tog vremena jos.
slika

slika 5. Pogled sa suprotne strane gdje se nalazila ta baraka...
slika

njobe
Postovi: 12
Pridružen/a: uto aug 02, 2011 6:46 pm
Lokacija: minhen/augsburg/zenica

Re: 60 i koja godina poslije... Sa pruge Samac Sarajevo

Post Postao/la njobe » pon sep 19, 2011 1:34 am

slika 6. Kad se spusti malo nize s tog mjesta dolazi se opet na ravan na kojoj su bile barake za spavanje.. odnosno to je ravan sa slike 1 samo pogled sa druge strane. Izmedju ovog sjena na slici i sjena na slici 1, nalazi se ogradjen dio zemlje koji se obradjuje.. da ne bude kakve zabune.. :)
slika

slika 7. Jos jednom sa pogled na tu istu ravan..
slika

slika 8. Malo dalje s tog mjesta pogled na prugu, rijeku i magistalni put..
slika

slika 9. Malo opet dalje pruza se pogled prema mjestu gdje su bile opet spavaonice..
slika

slika 10. Sad se vidi bolje taj dio, a odmah ispod sume, takodje se nalazi jedna ravan na kojoj je bila jos jedna baraka..
slika

slika 11. Pogled odmah ispod sume, tj prema suprotnoj stani od slike 10..
slika

slika 12. Jos jedan puteljak iz tog vremena..
slika

slika 13. i jos jedna velika duga ravan na kojoj je bila kojoj velika baraka gdje se jelo, a nalazi se ispod one sa slike 1.
slika

Pored ovih slika planiram na zimu ponovo obici ovo sve i slikat.. tad ce se jos bolje ispasti slike.. a i nisam slikao mjesto na kojem je bila bolnica smjestena i jedan izvor vode, studenac, sto je sagradjen u tom vremenu i koji je jos uvijek postoji...

Odgovorite