Radionica za održavanje željezničkih vozila u Čapljini

Moderator/ica: Ćiro_bos

Odgovorite
441-905
Postovi: 613
Pridružen/a: uto maj 25, 2010 12:39 pm

Radionica za održavanje željezničkih vozila u Čapljini

Post Postao/la 441-905 » pon dec 24, 2012 7:17 pm

Konačno, pozitivne vijesti na željeznici, kamo sreće da ih je više.
Radovi na radionici tračnih vozila u čapljini u završnoj su fazi. Nova radionica se gradi na mjestu stare, uz prugu koja iz Čapljine vodi prema Metkoviću. O gradnji i karakteristikama radionice govori za Bljesak.info ing. Milenko Jurković.

''Gradnja ide prema planu, radionica bi trebala biti gotova do Nove godine, a svi radovi do konca veljače iduće godine. Tada je planirano i svečano otvaranje i prelazak u novi radni prostor. Objekt radionice ima oko 2.500 'kvadrata' radnog prostora. Na katu su uredi, menza sa kuhinjom i svlačionica što je dodatnih 400 prostornih metara, te skladišni prostor približne površine.

Okolnog prostora ima oko 6.000 'kvadrata', sve će se ograditi i urediti okoliš. Imat ćemo lijep pristup od carinske zone, tzv. pomoćni, a ujedno i protupožarni ulaz, dok će glavni biti od ville rustice Mogorjelo'', navodi ing. Jurković.

Kad su i pitanju tehnički podaci Jutrković ističe da se s novom radionicom dobiva mnogo.

''Uvjeti rada će se potpuno poboljšati, to će biti jedna moderna radionica suvremenog europskog tipa. Unutra će biti i grijanje, bit će klimatizirana, a ranije smo i ljeti i zimi radili pod nadstrešnicom. Radionica već sada s izvana impresivno izgleda, ali sada je morao opremiti unutra potrebnim strojevima i alatima, što je planirano za iduću godinu.

Tu dolazi kran od 25 tona, pa odgovarajući viličar, trenutno servisiramo tokarski stroj za obradu osovina. Moramo i dalje ići u opremanje radionice tu prvenstveno mislim na kompresorsku stanicu, jer prelazimo na kompresorske alate – brusilice i bušilice, što je danas jeftinije.

Dalje slijede farbaona i pjeskarnica, moramo zatvoriti i taj prostor napraviti uvjete za pjeskarenje, ići ćemo na jedno moderno vodeno pjeskarenje, dok farbaona mora biti za termo farbanje vagona s brzim sušenjem…'', detaljno obrazlaže ing Jurković te dodaje da pri ovoj značajnoj investiciji imaju veliku pomoć i podršku Nedžada Osmanagića direktora Željeznica Federacije.

''Razumijemo se u potpunosti, bez direktorove podrške ne bi ovo išlo. Ići ćemo u etapama, prvo ulazimo u ono što možemo, izradu rezervnih dijelova za koje smo osposobljeni, što će donijeti strahovite uštede. Druga etapa je da radionica postane tvornica za izradu željezničkih kola.

To je naš ideja, čija bi realizacija omogućila i otvaranje novih radnih mjesta. Trenutno radionica ima 45 zaposlenih. Mnogi me pitaju – hoće li biti novih zapošljavanja. Za sada moguće je samo sporadično i to obvezno s probnim radom, a u drugoj etapi stvorio bi se veliki broj radnih mjesta'', naglašava ing. Jurković.

Šef radionice šinskih vozila u Čapljini ing. Jurković ideju o „tvornici željezničkih kola“, gradi na realnim pretpostavkama.

''Kad nije bilo pameti da se pogoni tvornice 'Vaso Miskin' izmjeste izvan urbanog dijela Sarajeva i nastavi proizvodnja onda moramo tražiti drugu soluciju, a radionica u Čapljini je u tom pogledu idealno mjesto'' zaključuje Jurković.

Izgleda da je to i cilj Željeznica Federacije koje su u hodu preinačile glavni projekt 'pojačavajući' ga za 1,1 milijun KM, pa je prema riječima Rešada Mulaomerovića, pomoćnika izvršnog direktora za razvoj i investicije Željeznica Federacije, vrijednost radova narasla na zavidnih 3,4 milijuna KM. Radove izvodi tvrtka „Amitea“ d. o. o. iz Mostara.

leopol
Postovi: 64
Pridružen/a: sri feb 10, 2010 12:14 pm

Re: Radionica za održavanje željezničkih vozila u Čapljini

Post Postao/la leopol » uto dec 25, 2012 5:00 pm

Slike:

slika

slika

slika

Avatar
BHzeljeznice
Postovi: 257
Pridružen/a: pon jun 18, 2012 11:03 pm
Lokacija: Gracanica

Re: Radionica za održavanje željezničkih vozila u Čapljini

Post Postao/la BHzeljeznice » pet jan 18, 2013 12:59 pm

Aaa radionica je za putnicka ili teretna kola? Ili oboje?
Sve u svemu,jako dora vijest ;)
slika

441-905
Postovi: 613
Pridružen/a: uto maj 25, 2010 12:39 pm

Re: Radionica za održavanje željezničkih vozila u Čapljini

Post Postao/la 441-905 » uto mar 12, 2013 10:42 am

Otvorena radionica za opravku šinskih vozila u Čapljini

Izvor:zfbih.ba
Predsjednik Uprave-generalni direktor Željeznica FBiH dr.sc. Nedžad Osmanagić i načelnik Opštine Čapljina Smiljan Vidić svečano su 06.03.2013. godine otvorili Radionicu za opravku šinskih vozila u Čapljini. Svečanom činu prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda koji je tom prilikom uputio iskrene čestitke i Predsjedniku Uprave ŽFBiH i načelniku Opštine Čapljina.

U današnjem vremenu, u ekonomskoj i političkoj situaciji u kakvoj se nalazi Bosna i Hercegovina, velika je stvar otvoriti jednu radionicu poput ove. Ova radionica ima ogroman potencijal i što je najvažnije, otvorit će nova radna mjesta. Iz tog razloga, sretan sam što sam danas ovdje i još jednom upućujem čestitke Željeznicama Federacije BiH i Opštini Čapljina-rekao je predsjedavajući Bevanda.

Radovi na izgradnji ove radionice započeti su u novembru 2011. godine. Pripremne radove demontaže i preseljenje opreme, rušenje postojeće čelične konstrukcije nadstrešnice, te čišćenje prostora radi uvođenja izvođača u posao, uradili su uposlenici Željeznica FBiH. Njihovim angažiranjem Željeznice FBiH ostvarile su značajne uštede u iznosu od cca 176.000 KM. Ukupna cijena radova iznosi cca 3,5 miliona KM.

-Ova savremena radionica ima cca 2500 m2 radioničkog prostora, od čega je 2140 m2 zatvorenog i 360 m2 natkrivenog prostora. Osim radnog prostora, na spratu aneksa su smještene kancelarije, menza sa kuhinjom, garderoba i mokri čvorovi, što obuhvata dodatnih 600 m2 . Značajno je napomenuti da je sadašnji broj zaposlenih u ovoj radionici 45, a kapacitet radionice je 75, tj. moguće je, u određenom momentu, zavisno od obima posla, zaposliti novih 30 radnika-istakao je direktor Osmanagić.

Za skladištenje materijala i rezervnih dijelova izgrađen je novi objekat površine 480 m2 u okviru kojeg se nalazi portirnica garderobe i mokri čvor, te u produžetku natkrivena ulazna kapija. Objekti su povezani asfaltnim putevima sa trotoarom i parkingom ukupne površine cca 1.900 m2. Kompletan prostor ograđen je metalnom ogradom.

Ovo je nastavak jedne lijepe priče i saradnje između Opštine Čapljina i Željeznica FBiH, koja je započeta izgradnjom staničnog trga na Željezničko stanici u Čapljini-rekao je Vidić.

Da bi Radionica za opravku šinskih vozila ŽFBiH bila u punoj funkciji, neophodno ju je opremiti potrebnim mašinama i alatima, poput mosnog krana nosivosti 20 tona, odgovarajućeg viljuškara, kompresorskih alata, omogućiti uslove za pjeskarenje i farbanje vagona...
Željeznice FBiH dobile su mnogo izgradnjom ove radionice. Prije svega, stvoreni su uslovi za veći obim i bolji kvalitet opravki vagona, kao i mogućnosti za proizvodnju pojedinih komponenti novih vagona. To podrazumijeva primjenu evropskih standarda za izradu i opravku šinskih vozila. Ujedno, ostvarit ćemo dodatne prihode od usluga za popravku stranih vagona.
Photo by: bljesak.info

slika

slika

slika

Odgovorite