TramFAN avantura ulicama Sarajeva i po krugu remize/depoa

Odgovorite
Avatar
Konzola.Pantograf
Postovi: 24
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 5:57 pm

TramFAN avantura ulicama Sarajeva i po krugu remize/depoa

Post Postao/la Konzola.Pantograf » uto jun 02, 2009 7:49 pm

Pozdrav svima !18.05.2009.g. mi je bilo javljeno > sutra ujutro od 09:00 ÷ 10:00 PCC WASHINGTONAC na ulicama Sarajeva !

Naime u Sarajevo je dolazila grupa railfanova koju dovodi gosp. Dragan Jovanović iz Beograda u smislu vođe TOUR OPERATORA rail i tram fanova po Jugoistočnoj Evropi i Balkanu. Društvo ljubitelja željeznice dovodi strane railfanove iz Engleske, Austrije, Njemačke, Švicarske, ... a dan ranije su cijeli dan bili u obilasku na trasi Južne uskotračne pruge.

Dva dana kasnije ujutro iz Doboja u 08:15 h, za njih je krenula organizirana, specijalna kompozicija, da bi mogli stići na Nostalgični vlak iz Banovića do Brčkog, a koji je pošao oko 11:00 iz Banovića parnjačom 33-jkom prema Brčkom). Vukla ih je čuvena parnjača 33-501 ili 33-503 :roll: :oops:

A zašto to ovdje pišem >>> zato što je sutadan u Sarajevu, u okviru ovog istog programa, bila planirana mala parada PCC Washingtonaca i Bečlije C1+c1 (sad ne znam kako, jer mu je demontiran pantograf ?!?! :shock: ) :D :D , ali je sigurno trebao ići PCC Washingtonac.

[Kratica PCC potiće od: Presidents' Conference Committee - streetcar (tram) >> više na:
http://en.wikipedia.org/wiki/PCC_streetcar.

Nevjerovatno :shock: i ujedno tužno je :( da na Wikipediji ni slova nema o činjenici da je Sarajevo od 1960.g., pa sve do 1983.g. imalo u prometu 70 ovakvih tramvaja kupljenih u Washingtonu. Još je nevjerovatnije da nema podatak da je u Sarajevu, kao muzejski, sačuvan jedan primjerak PCC Washingtonca jednodjelnog tipa sa garažnim brojem 71 :shock: !

Prvobitni proizvođać, koji je proizveo i ove sarajevsjke modele, pa tako i ovaj jedini sačuvani, je St. Louis Car Company - Pullman-Standard (SLCCo)]


Kako je taj dan u Sarajevu, u svečanoj prvoj posjeti BiH bio potpredsjednik SAD-a Joseph Joe Biden, to je zbog sigurnosnih momenata bilo ograničeno kretanje PCC Washingtonca, te je vožnja trebala startati ispred remize u 09:00 i trebao se napraviti samo jedan kraći krug :( do okretaljke Neđarići i nazad.

Program je počeo obilaskom tramvajskih garaža u remizi, (gdje stoje različiti tipovi tramvaja) u cca 08:30, a potom se išlo u već spomenutu turističku vožnju ali ne PCC Washingtoncem :o .

Eto svi zainteresirani i oni koji su imali slobodno vrijeme, mogli su doći taj naredni dan ispred remize oko 08:20 i spremiti fotiće :mrgreen: , da ga makar snime u prolazu.


19.05.2009.g. u sklopu posjete raifanova, pod vodstvom g. Dragana Jovanovića, Washingtonac nije mogao izaći iz kruga remize na Alipašinom Mostu, zbog tehničko-sigurnosnih aspekata . Nije imao ispravne tehničke papire za prijem i izlazak iz kruga remize + sigurnosni aspekti dolaska potpredsjednika SAD-a u Sarajevo Joe Bidena tog istog dana. To su bili razlozi neizlaska Washingtonca iz kruga remize za tramvaje :( .

Stoga je promotivno/turističko/railfanovsko/entuzijastičku vožnju vozio Bečlija tip "C" gb707 od Remize na istok oko Viječnice, pa do Željezničke stanice i u remizu. Potom je vođa railfanova zamolio da, dok se Washingtonac ipak ne pokuša srediti, da onda napravimo još jedan krug, ali ovaj put do Ilidže i natrag.

U međuvremenu su inženjeri i ostali uposlenici GRAS-a - sektora tramvajskog prometa vrijedno radili na osposobljavanju Washingtonca, ne bi li ga ipak osposobili da izađe iz kruga remize.

Na žalost kao alternativa je ipak vozio engleske, njemačke, austrijske i ostale railfanove unutar remize, gdje je napravio nekoliko manevarskih i kružnih vožnji po halama, radionicama i kroz parkovne površine remize GRAS-a.

Kolega kondukter i ja smo sve snimali, pa molimo malo strpljenja dok se srede fotografije i osigura vrijeme, za postavku istih. Hvala na razumjevanju !


Za prvi turnus reportaže idu ove slike:

Dolazak predstavnika GRAS-a - Turističke poslovnice/agencije – g. Džemo Štukan na glavnu kapiju i doček turista/railfanova (malo preeksponirana/saturirana slika :oops: ):
slika


Ekipa organizatora, s lijeva na desno: GRAS (g. Džemo Štukan), ŽFBH (g. Fevzija Ajdin-Braco) i Vođa railfan ekspedicije (g. Dragan Jovanović):
slika


Railfanovi izlaze iz rezerviranog autobusa, kojim putuju po ex. YU i nestrpljivo spremaju aparate pred početak akcije. Ispred glavne kapije-remize – čeka se znak za ulazak u krug GRAS-ovog depoa Alipašin Most:
slika

slika

slika


I već smo u krugu…., šta bi bilo najbolje prvo uslikati ?!? :hm :
slika

"Hrabro naprijed u nove fotografske pobjede..." > lako je snimati kad nema zabrana :kul :
slika


Fotoaparati su spremni (btw kod nekih fotografa sam primjetio analogne fotoaparate ! - Znači još nas ima, he, he...)

Unutar garaže srednjeg i glavnog remonta u krugu remize (desno proviruje Washingtonac, lijevo Amsterdamac 9/10G, a naprijed-desno novi prototip SATRE-2 koji se privodi kraju :mrgreen: :D ) >>> RAIL/TRAM/FANOVI U AKCIJI:
slika

slika

Elektromotori, dijelovi pantografa, elektromagnetne kočnice,
slika


Neki od zainteresiranih su se informirali i preko našeg foruma (u pozadini nova SATRA-2 se sklapa :D ):
slika


U garaži remize: posljednji radovi na Washingtoncu, dorade na Amsterdamcima 9&10G, kao i završni radovi na SATRI-2 (gb510 koliko se sjećam):

slika

U kanalu ispod Washingtonca inžinjeri i tehničari vrijedno rade, da pokušaju otkloniti smetnje:
slika

slika


Pogled s prednje strane na Washingtonac gb71 unutar garaže u remizi (u toku je osposobljavanje):
slika

Stari ljepotan proizveden u St. Louis Car Company - Pullman-Standard SAD (SLCCo) :D , a dugo godina na službi u Washingtonu, prije nego je 1960.g. došao u Rijeku brodom, a potom vlakom do Sarajeva.
Kakva putešestvija :shock: , a sad je tu na Alipašinom Mostu, jedan jedini preživjeli :( od nekad cca 70 komada:
slika

Detalj pantografa od Washingtonca u hali za remonte:
slika

Još nekoliko pogleda na halu srednjeg i teškog remonta, gdje se inače, pored navedenog, vrši sklapanje tj. bolje reći dio proizvodnog procesa na projektu tramvaja SATRA-2 i SATRA-3, kao i osposobljavanje preostalih Amsterdamskih tramvaja tipa 9&10G na normative koji vladaju kod sarajevskih tramvaja:
slika

Radovi na sklapanju SATRE-2:
slika

Još jedan panoramski pogled sa gornje platforme na remontno - proizvodnu halu tramvaja u sarajevskoj remizi Alipašin Most:
slika

Osovine, disk kočnice, kardani, diferencijali, postolja, dizalice koje podižu čitave tramvaje :shock: :jup ... radna atmosfera je vladala dok ih mi nismo poremetili sa FOTOdelegacijom...

Nastavlja se kad uhvatim vremena ...

Fotografije snimili i priredili Konzola.Pantograf© i kondukter© :wink:

Avatar
damir661
Postovi: 1382
Pridružen/a: uto jun 02, 2009 12:48 pm
Lokacija: Beograd-SRB

Re: TramFAN avantura ulicama Sarajeva i po krugu remize/depoa

Post Postao/la damir661 » uto jun 02, 2009 11:03 pm

Bilo je teksta u tome u glasu zljeznicara, a Ciro bos ima dosta slike iz Tinje dok su bili kod njega.

Avatar
68847
Postovi: 1895
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 3:33 pm
Lokacija: Travnik

Re: TramFAN avantura ulicama Sarajeva i po krugu remize/depoa

Post Postao/la 68847 » sri jun 03, 2009 12:34 am

Konzola.Pantograf je napisao/la:Pozdrav svima !...
Vidi, vidi! Novi pseudonim. :D
Sub sole aut pluvia ducemus ea.

gc
Postovi: 172
Pridružen/a: uto jun 02, 2009 1:21 am

Re: TramFAN avantura ulicama Sarajeva i po krugu remize/depoa

Post Postao/la gc » pon jun 08, 2009 3:43 am

Džemo Štukan navija za Barcelonu, pogodite kako znam :D

Zadnji farovi (il' mu ga štop svjetla) na Washingtoncu definitivno nisu orginal.
Ovakvih je bilo na starim Fapovima, Tamovima, Gosinim prikolicama itd.
Zna li se kada i zasto je radjena ova "modifikacija"?

kolska
Postovi: 1304
Pridružen/a: ned okt 04, 2009 9:12 pm
Lokacija: Banaovići

Re: TramFAN avantura ulicama Sarajeva i po krugu remize/depoa

Post Postao/la kolska » čet dec 17, 2009 10:25 pm

Ljudi vole i tramvaje mada su lokomotive ljepše!
parnjača-Banovići
slika

Odgovorite