Prolazak putem sarajevske obilaznice -bivše uskotračne pruge

Moderator/ica: Hamzza

Odgovorite
Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Prolazak putem sarajevske obilaznice -bivše uskotračne pruge

Post Postao/la Hamzza » sub nov 12, 2011 12:18 pm

Ovo sam pripremao malo duže vremena kao posebnu multimedijalnu poslasticu i kao svojevrsni pilot projekat onoga šta namjeravam uraditi u budućnosti (snimiti video prolaze bivših i postojećih pruga, kao i ostalih zanimljivih puteva).

U Septembru i Oktobru 2011. godine sam, vozeći biciklo, prošao putem jugoistočne sarajevske obilaznice (koja je pregazila dio bivše uskotračne pruge Sarajevo - Višegrad).
Tokom vožnje sam na kacigi imao montiranu profesionalnu sportsku montažnu video kameru GoPro Hero HD, kojom sam snimio video snimke rezolucije 1280x720 (HD 720p). Video snimci su podijeljeni u više dionica zbog veličina datoteka, ograničenja video servera, te organizacije i preglednosti. Stabilnost kamere/kadrova nije naročita, ali ne zbog toga što je montaža kamere bila nestabilna, nego jednostavno zbog pokreta tijela i glave. Vjerujte da nije nimalo lahko voziti biciklo (pedalati) i imati stabilno držanje glave, pogotovo kada se naleti na rupe i grbe.

Napomena: sočivo kamere ima vidljivi ugao od 170 stepeni, zbog čega "hvata" vrlo širok kadar (izuzetno korisno za snimke vožnji), ali neizbježna fizikalna posljedica je da je slika malo izvitoperena sa strana (djelimičan utisak "ribljeg oka").====================
Dnevni video snimci:
====================

http://blip.tv/play/h9Itj4A%2Bp%2Bp3.html

Na linku iznad će vam se prikazati "plejlista" gdje možete gledati dnevnu vožnju, počevši od naselja Hrasno (mjesta odakle je bivša pruga dolazila od Miljacke i počinjala svoj put duž padine Trebevića) pa sve do kraja naselja Alifakovac, gdje se cesta sadašnje obilaznice počinje spuštati prema Miljacki, a put bivše pruge nastavlja dalje kao kozija staza (barem u prvih par stotina metara).

Iz snimaka je izbačen izvorni zvučni zapis i ubačene su instrumentalne muzičke podloge, koje su pažljivo odabrane radi ciljanog ugođaja.

Snimci na tom linku su u VGA rezoluciji 640x360 (video server mi traži plaćanje da bi prikazao HD rezoluciju).
Originalne snimke u HD 1280x720 rezoluciji mogu zainteresovanima poslati poštom na DVD-u!


===================
Noćni video snimci:
===================

http://blip.tv/play/h9Itjv0Sp%2Bp3.html

Na linku iznad će vam se prikazati "plejlista" gdje možete gledati noćnu vožnju, počevši od naselja Hrasno (mjesta odakle je bivša pruga dolazila od Miljacke i počinjala svoj put duž padine Trebevića) pa sve do kraja naselja Alifakovac, gdje se cesta sadašnje obilaznice počinje spuštati prema Miljacki, a put bivše pruge nastavlja dalje kao kozija staza (barem u prvih par stotina metara). Također kao bonus, tu se nalazi i snimak povratka od Alifakovca do stanice Bistrik (dakle u obrnutom smjeru).

Snimci sadrže neizmijenjen izvorni zvučni zapis (čuju se samo zvukovi automobila i možda moje dahtanje). Na snimcima se ne može vidjeti baš mnogo toga jer je snimano po mraku samo uz pomoć uličnog osvjetljenja, ali eto za noćne ptice bi ovo mogao predstavljati poseban ugođaj.

Snimci na tom linku su u VGA rezoluciji 640x360 (video server mi traži plaćanje da bi prikazao HD rezoluciju).
Originalne snimke u HD 1280x720 rezoluciji mogu zainteresovanima poslati poštom na DVD-u!


Javite ako imate bilo kakvih problema sa gledanjem ovih video snimaka!

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem sarajevske obilaznice -bivše uskotračne pruge

Post Postao/la Hamzza » uto dec 06, 2011 11:31 pm

Ovdje možete skinuti precizno nacrtane putanje u Google Earth-u, gdje se za svaki od dnevnih video snimaka vidi tačno kuda je snimljen:
Prolazak putem sarajevske obilaznice (bivse uskotracne pruge) po danu.kmz - 3.7 KB

(datoteku učitajte u programu Google Earth)

ubrzani
Postovi: 140
Pridružen/a: čet apr 29, 2010 7:53 am

Re: Prolazak putem sarajevske obilaznice -bivše uskotračne p

Post Postao/la ubrzani » uto nov 20, 2012 1:02 pm

Pruga je od Miljacke dolazila oko 100 metara ranije (oko sadašnje trolejbuske).

Odgovorite