Šumska pruga Hadžići - Igman - Bjelašnica

Moderator/ica: Hamzza

Odgovorite
Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Šumska pruga Hadžići - Igman - Bjelašnica

Post Postao/la Hamzza » čet nov 22, 2012 1:42 pm

Ljetos sam slučajno nabasao na "nepregažene i neprerađene" ostatke puta šumske pruge između Igmana i Bjelašnice!

Isprva nisam mogao vjerovati da sam naišao na ostatke šumske pruge, najviše zbog velike nadmorske visine (1200-1300 m). Ali sam onda pomislio da to može biti itekako moguće ako ta pruga nije bila povezana sa državnom uskotračnom mrežom, nego ako je bila izolovana.

Međutim, danas sam ugledao kartu koja pokazuje da je (ako je vjerovati njoj) ta pruga išla sve od Hadžića, gdje se kačila na Južnu uskotračnu prugu (Sarajevo - Mostar)!


Karta:

slika
slika

Referenca na kartu:
http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... _p__132427


Karta pokazuje da je pruga išla od Hadžića, pa preko Malog polja i Velikog polja negdje do blizine sadašnjeg policijskog doma Igman. Tu je naglo motala u desno, pa nedugo nakon toga se razdvajala na dva kraka.
Jedan krak (lijevi) je išao skoro do Babinog dola na Bjelašnici, dok je drugi nastavljao uz Igman otprilike prema planinskom domu Javornik (ali ipak dosta istočnije od njega).


U prilogu je moja Google Earth putanja koja ocrtava lijevi krak trase puta bivše šumske pruge Hadžići - Igman - Bjelašnica:
http://dl.dropbox.com/u/58404938/KMZ-ov ... snica).kmz


Ja sam tom trasom prošao biciklom, te tom prilikom sam GPS prijemnikom snimio prolazak, tako da je gornja putanja vrlo precizna.
Nažalost, tom prilikom nisam ništa snimio niti fotografisao.


Lijevi krak trase, kojeg obuhvata moja putanja, je dio koji nije "prepravljan" (asfaltiran, proširivan, dorađivan za drugu vrstu saobraćaja) niti "pregažen" (nekim objektima, putevima, itd.), jer je jednostavno napušten.
Naime, taj dio puta je sada slijepi odvojak makadamskog puta koji od policijskog doma Igman ide do planinskog doma Javornik (i dalje).
Dakle, kada od Krupca dođete na raskrsnicu kod policijskog doma Igman, skrenete desno za Igman, i odmah nakon toga skrenete lijevo uzbrdo na makadamski put, na čijem početku piše "Josipova staza" i ima putokaz za Javornik. Na početku puta ima rampa i mislim da ulaz motornim vozilima nije dozvoljen.

Idete lagano uzbrdo tim makadamskim putem nekoliko stotina metara, i na jednom mjestu taj glavni makadamski put mota udesno (to je ustvari desni krak prema domu Javornik), a pravo se odvaja poluzapušteni šumski put. To je taj posljednji "neoskrnavljeni" dio put bivše šumske pruge, tj. njen lijevi krak. Na samom početku puta postoji informativna tabla "Prašuma" koja detaljno opisuje prašumu kroz koju taj poluzapušteni put ide. Po tome ćete ga prepoznati. Naravno nema nikakvog spomena o tome da je to bila pruga.

Taj lijevi krak puta bivše šumske pruge je pre-pre-pre-predivan (sam put kao i okolna prašuma)!

Taj poluzapušteni put je dug možda oko kilometar, sasvim uredno je prohodan (i za motorna vozila), i slijep je.
Dakle, naglo završava u jednom mini-proplanku u sred prašume i fino se vidi dokle je tampon bio nasipan i gdje se odustalo od dalje izgradnje. Moja Google Earth putanja okončava na tom kraju puta. Meni se čini da ta stara karta iznad prikazuje dužinu zadnje dionice trase puta malo dužu nego što u stvarnosti jeste - tj. na toj staroj karti pruga ide skroz do Babinog Dola, a ja sam u stvarnosti ustanovio da se okončava na par kilometara prije Babinog dola.


Čim bude prva prilika, otići ću i to poslikati.


Eto toliko od mene za sad, a nadam se da će drugi članovi "iznjedriti" dodatne informacije o ovoj pruzi!


P.S.: I desni krak pruge i dalje postoji, ali je odavno "prepravljen" na standardni makadamski šumsko-drumski put, koji se po svome izgledu i konfiguraciji ničim ne ističe nad bilo kojim drugim takvim putem. Ako nastavite ići desnim krakom, svo vrijeme ćete se izrazito penjati uzbrdo, sve do 3-4 kilometra prije planinskog doma Javornik. Taman kad prestane uspon (počne visoravan), glavni makadamski put ide desno, a pravo nastavlja slabiji šumski put. To je posljenji dio tog desnog kraka.

Odgovorite