Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Moderator/ica: Hamzza

Odgovorite
Avatar
admin
Site Admin
Postovi: 708
Pridružen/a: pon sep 15, 2008 5:00 am
Kontakt:

Pruga Vardište - Višegrad

Post Postao/la admin » pon jan 11, 2010 7:40 pm

Kao dionica uskotraćne pruge Beograd - Užice - Sarajevo, pruga Vardište - Višegrad puštena je u saobraćaj 1906 god. Ukupna dužina pruge Vardište - Višegrad je 18 km od granice sa Srbijom. Od Vardišta do Višegrada pruga prolazi kroz devet tunela i prelazi preko devet mostova. Donji dio pruge obezbijeđen je potpornim zidovima u dužini od sedam kilometara, a na pruzi su tri stajališta. Istorijske prilike i izuzetno teški terenski uslovi dozvolili su spajanje sa Užicem tek 2. februara 1925 god. Sve do 1974 god. pruga je bila žila kucavica koja je povezivala Sarajevo sa Beogradom, Bosnu sa Srbijom, spajala ljude i narode i život znacila. A onda u eri euforije ukidanja pruga uzanog kolosijeka, 1974 god. ukida se pruga do Višegrada, a vec 1978 god. i do Sarajeva.

Izdvajamo jedan dio članka koji je objavljen u listu Politika 3. Marta 1974. Godine.
Starog dobrog, sarajevsko-užičkog '' ćire'' od juče više nema. Ne''kašljuca'' više penjući se polako, ali sigurno od Užica ili Višegrada šarganskim serpentinama.
Centralni radnički savet ŽTP-a Beograd doneo je odluku da se zbog izgradnje barske pruge, na deonici od Titovog Užica do Stapara (gde se pruga uzanog koloseka na nekoliko mesta poklapa sa budućom barskom prugom) i kažu i zbog nerentabilnosti, zauvek od 1. marta obustavi saobraćaj na deonici pruge uzanog koloseka od Titovog Užica do Dobruna, odnosno Višegrada.
Užički železničari a i mnogi Užičani ispratili su poslednji voz s tugom.
U nastavku tog članka pisalo je i sljedeće:
A moglo je, međutim, sve to i da se izbegne i da ''ćira'' ostane i da već za godinu ili dve postane prvorazredna svetska atrakcija.
Ozvučen, nakinđuren, on bi već od stanice Stapari mogao da saobraća normalno do Višegrada. Ne treba imati mnogo mašte pa zamisliti jedno gotovo neverovatno turističko putovanje.Ideja o turistićkoj atrakciji „ćire“ rodila se pri samom ukidanj tek prije 10 godina započeta je rekonstrukcija uskotračne pruge na relaciji Mokra Gora-Šargan Vitasi i ta je trasa danas u upotrebi kao jedna od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji poznata kao Šarganska osmica. Tada se već ozbiljno planira i rekonstrukcija pruge od Mokre Gore, odnosno od Vardišta na teritoriji BiH pa da Višegrada. Još 2007. je završen dio pruge od Vardišta do Dobruna, a do kraja rekonstrukcije ostalo je da se postavi još svega 1.800 metara pruge, od tunela Glogova koji se nalazi na ulazu u Višegrad, pa do bivše stanične zgrade u Višegradu. Takođe je rekonstruisana zgrada željezničke stanice u Dobrunu.
Međutim, tu se sa stalo i tako je već 2-3 godine. Svake godine se najavljuje da će biti završena rekonstrukcija pruge, o tome se mnogo pisalo i po novinama, međutim i pored brojnih rokova, najava i obećanja iz Željeznica Republike Srpske, pruga još nije završena, a realno to se ne može očekivati ni u ovoj godini, tako da niko ne može da kaže kada će pruga biti završena, iako bi na terenu bilo potrebno manje od mjesec dana da se završe svi građevinski radovi na samoj trasi pruge.
Naime, najveća prepreka u završetku rekonstrukcije pruge je ta što je od ukidanja pruge pa do danas oko pruge niklo naselje, koje trasu pruge koristi kao prilazni put do kuća. Da bi se ovaj problem riješio Opština Višegrad je prošle godine započela izgradnju novog mosta preko rječice Rzav, kao i izmještanje puta, kako bi se isti oslobodio i kako bi se omogućili radovi na postavljanju šina. Ovi radovi bi trebali da budu završeni u roku od par mjeseci, a šta će biti s radovima na pruzi zavisi od Željeznica Republike Srpske.
Problem je takođe i sporno vlasništvo nad bivšom zgradom Željezničke stanice u Višegradu. Naime od 1974. pa do danas ona se koristila kao autobuska stanica, u međuvremenu je prije par godina došlo do privatizacije saobraćajnog preduzeća Centrotrans Višegrad, novi vlasnik Drinatrans Zvornik tvrdi da je ona sada legalni vlasnik stanične zgrade i pripadajućeg platoa. Još uvijek se ne zna šta će biti sa staničnom zgradom, ali sve dok željeznice ne dobiju zgradu sudskim ili nekim drugim putem ne može se pristupiti njenoj rekonstrukciji. Sama zgrada je inače iz austrougarskog perioda i poprilično je zadržala autentični izgled.

Za sada je u upotrebi samo dio pruge od Mokre Gore u Srbiji pa do stanice u Dobrunu, ali ne postoje redovni polasci, već se vožnje organizuju u toku sezone ukoliko postoji dovoljno interesovanje. Veće grupe mogu zakupiti i voz za privatne vožnje.

Na ovim i mnogo drugih podataka o ovoj pruzi zahvaljujem se Turističkoj organizaciji Višegrad (www.visegradturizam.com) na ćijim stranicama možete vidjeti par lijepih fotografija „ćire“ i mnogo fotografija ovog prelijepog grada.

Avatar
68847
Postovi: 1895
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 3:33 pm
Lokacija: Travnik

Re: Pruga Vardište - Višegrad

Post Postao/la 68847 » pon jan 11, 2010 11:10 pm

Red voznje i cjenovnik na Sarganskoj osmici:

http://www.zeleznicesrbije.com/active/s ... smice.html
Sub sole aut pluvia ducemus ea.

visegrad24
Postovi: 4
Pridružen/a: sri jan 13, 2010 12:00 am

Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la visegrad24 » sri jan 13, 2010 12:03 am

Pozivamo sve ljubitelje i fanove popularnog Ćire da se pridruže grupi,na Facebook
" Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice"
http://www.facebook.com/event.php?eid=2 ... 454&ref=mf

S poštovanjem!

kolska
Postovi: 1304
Pridružen/a: ned okt 04, 2009 9:12 pm
Lokacija: Banaovići

Re: Pruga Vardište - Višegrad

Post Postao/la kolska » čet jan 28, 2010 11:27 am

Ja sam slikao nešto malo prilikom postavljanja pruge od Vardišta do Višegrada u više navrata.
Evo slike Banovićke lokomotive iz Vardišta slikano u novembru 2004 godine, koja je u najmu bila na postavljanju ove pruge:

slika

Istog dana jedna od prvih vožnji na toj pruzi iz lokomotive 720-003 koja je sada u remontu na remotorizaciji:
parnjača-Banovići
slika

kolska
Postovi: 1304
Pridružen/a: ned okt 04, 2009 9:12 pm
Lokacija: Banaovići

Re: Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la kolska » čet jan 28, 2010 3:18 pm

Mi pozivamo sve ljubitelje ćire da daju svoj doprinos za ćiru na forumu vozovi.com, a mi u svakom slučaju ove teme obrađujemo a možemo i više, zajedničkim snagama.

Evo kako je to bilo nekada u Banovićima:
slika
parnjača-Banovići
slika

Avatar
shabibija
Postovi: 113
Pridružen/a: uto dec 01, 2009 1:09 pm
Lokacija: Hadžići

Re: Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la shabibija » sri feb 24, 2010 11:58 am

Vlada RS kupuje staru stanicu u Višegradu
Ćiro sa Šarganske osmice u avgustu bi mogao stići i do stanične zgrade
Zgrada će biti prenijeta u vlasništvo „Željeznica RS“ Doboj kao dio projekta „Uzana pruga Višegrad - Mokra Gora“

Vlada RS-a izvojit će 714.000 KM iz budžetske rezerve za kupovinu zgrade željezničke stanice u Višegradu, staničnog platoa i pratećih objekata, koji su u vlasništvu preduzeća „Višegradtrans“ u stečaju, kako bi se projekt uskotračne turističke pruge konačno završio, piše Fena. Nakon što ih Vlada kupi, bit će prenijeti u vlasništvo „Željeznica RS“ Doboj kao dio projekta „Uzana pruga Višegrad - Mokra Gora“.

O njegovom značaju u turističke svrhe na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS govorio je ministar za izbjeglice i raseljene osobe Omer Branković, podsjetivši da je uskotračna pruga „došla“ kilometar i po do Višegrada, a da je profunkcionirao sporazum Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, tako da turistički „ćiro“ sa „Šarganske osmice“ već ulazi u BiH, a u avgustu bi mogao stići i do stanične zgrade. Branković, koji je rodom iz Višegrada, ističe da će to za cijelu općinu značiti mnogo, jer već postoji veliko interesovanje turista budući da se ima šta ponuditi - od mosta Mehmed-paše Sokolovića, turističkih brodića koji voze do Bajine Bašte...
Stanična zgrada u Višegradu, planira se, bit će renovirana, za što će biti potrebno uložiti još oko 500.000 KM. „Željeznice RS“ nisu mogle iz vlastitih sredstava kupiti staru željezničku stanicu u Višegradu.

Općina izgubila spor
Općina Višegrad nedavno je izgubila sudski spor o ponovnom vraćanju zgrade u njeno vlasništvo, nakon što je osamdesetih godina, ukidanjem uske pruge, Općina zgradu bivše Željezničke stanice dodijelila
spomenutom autoprijevozniku, uz klauzulu da se zgrada vrati Općini isključivo ako kroz Višegrad bude izgrađena pruga normalnog kolosijeka.

Izvor: Dnevni Avaz, 24.02.2010

kolska
Postovi: 1304
Pridružen/a: ned okt 04, 2009 9:12 pm
Lokacija: Banaovići

Re: Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la kolska » sri feb 24, 2010 1:41 pm

Šteta z atu zgradu, projekat je odličan ali uvijek neko zakoči bez obzira na dobrobit svih građana.
parnjača-Banovići
slika

Avatar
Otpravnik vozova
Postovi: 582
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:45 pm

Re: Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la Otpravnik vozova » čet maj 20, 2010 12:11 pm

slika

Ovo su željezničari sa pruge Sarajevo - Višegrad. Osoblje stanica Međeđa.

slika

Tunel s ove pruge...

slika

Panorama pruge u dolini Drine...
slika

Avatar
Ćiro_bos
Postovi: 3225
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 4:44 pm
Lokacija: Brčko-Tuzla, BiH

Re: Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la Ćiro_bos » čet maj 20, 2010 1:14 pm

Hvala ti za slike kolega!
Po ovim i drugim slikama vidim da je ova pruga bila prelijepa i da je sačuvana bila bi veća atrakcija nego pruga na Mokroj Gori. Šteta zaista. I što je najgore ne postoji ni minimum nade da se obnovi, dijelom zbog potopljenosti, dijelom zbog Bistrika, a najviše zbog opšteg stanja u društvu.
pozdrav...
Posavina expres

Avatar
Otpravnik vozova
Postovi: 582
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:45 pm

Re: Uskotračna Pruga Sarajevo - Višegrad - Mokra Gora - Užice

Post Postao/la Otpravnik vozova » čet maj 20, 2010 2:31 pm

slika

Vozovi na ovoj pruzi su bili krcati...
slika

Odgovorite