Šumska pruga Ilijaš - Okruglica

Moderator/ica: Hamzza

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Šumska pruga Ilijaš - Okruglica

Post Postao/la Hamzza » ned jul 29, 2012 1:41 pm

Dionicu Ravne - Okruglica sam prošao tri-četiri puta, jednom automobilom i ostalo biciklom. Nju ću obraditi zasebno.


Dole - Ravne - Okruglica
-----------------------------

1.
Kraj pruge je bio u Dolama, oko 1 km sjeverno od sela Ravne. Dole nisu selo, nego mala uvala u kojoj se danas nalazi poznati planinski dom “Dole” sa bungalovima, a u proljeće 2012. je odmah iza doma počela izgradnja skijališta (raskrčena šuma, dovezene žičare itd.). Nekada je upravo na mjestu navedenog doma bilo balvanište, i tu su se ukrcavali balvani na voz.

2.
Kako doći do Dola: Kada idete magistralnim putem Sarajevo - Olovo, čim se popenjete na Nišićku visoravan, nakon nekoliko stotina metara ćete imati putokaz nalijevo za selo Kamenica. To skretanje se nalazi par desetina metara prije poznatog "granapa na Nišićima". Tu skrenite lijevo na lokalni asfaltni put. Nakon par stotina metara kretanja tim putem, proći ćete pored lijepe žute crkve – ona vam može biti potvrda dobrog skretanja. Tim lokalnim asfaltnim putem samo idite pravo sljedećih ~ 7 km, sve dok ne dođete do asfaltne raskrsnice tipa "T". Dakle raskrsnica gdje možete samo ili lijevo ili desno pod pravim uglom. Skrenite desno (i dalje je asfalt), i nakon ~ 500 m ćete doći do polukružne krivine. Na samoj krivini je ulaz u krug doma u Dolama. To vam je početna tačka.

3.
Kada ste u početnoj tački (dom u Dolama), krenite nazad odakle ste došli iz Sarajeva. Kada nakon ~500 m ponovo dođete na "T" raskrsnicu, sada NE idete lijevo (nazad prema Sarajevu), nego samo nastavite pravo prema selu Ravne. Nakon ~ 500 m ćete doći do sela Ravne. Na ulazu u selo, desno pored puta, postoji česma, i to vam je zadnji pouzdano pitki izvor vode zadugo ako ćete nastaviti putem pruge. Ja nisam nigdje više vidio česmu do Ilijaša, iako cijelim putem ima mnogo potoka i potočića pored i preko puta. Stoga - opskrbite se vodom!

4.
Nedugo nakon česme u Ravnim asfalt prestaje, i nećete ga vidjeti sve do par kilometara nadomak Ilijaša. Dalje od Ravnih je sve makadam ili zemljani put. Put je dobro utaban (nije kamenjar niti krateraš), ustvari utaban je “previše dobro”. Naime, put je na mnogo mjesta uvaljan točkovima kamiona, tako da je "reljef" puta tipični “isterećeni” - na mnogim dionicama, sredina puta je izdignuta kao kičma, dok su strane puta (kuda idu točkovi) duboko utabane i prožmate uvalama i propadima .... Ukratko, običnim putničkim vozilom ćete se relativno naznojiti da prođete putem, jer ćete imati problema da podom ne zapnete za tlo. Doduše, situacija nije toliko ekstremna (bar nije bila u proljec'e 2012) - moj kolega je tuda prošao u Ševroletu Sparku :). Opšti utisak o putu je da ni na koji način više ne podsjeća na to da je to nekada bio put pruge (nema kamena tucanika, put je vrlo širok, nema nikakvih tragova pružne infrastrukture oko puta, itd.). Jedino šta vas može navesti na zaključak da je to nekad bila pruga je to što put ima manje-više stalan nagib (nema uvala i prevoja) i što nema oštrih krivina.

5.
O nagibu puta: Put bivše pruge je od Dola do Ravnih skoro pa ravan (ili je vrlo blago naget). Dionica od Ravnih do nadomak Okruglice se svo vrijeme blago do umjereno spušta. Nadomak Okruglice, kao i u Okruglici, put je opet ravan. Kad prođete Okruglicu dalje prema Ilijašu, put se svo vrijeme između Okruglice i Mahmutović Rijeke umjereno do čak izrazito spušta. Na nekim dionicama je nagib toliki da je teško povjerovati kako je voz tuda mogao da se penje (vjerovatno je mogao zato što je uvijek uzbrdo išao prazan, tj. nizbrdo je svlačio teret a uzbrdo uvijek išao po njega). Dalje od Mahmutović Rijeke pa sve do naselja Misoča nadomak Ilijaša, put se opet "smiruje", tj. spust je sada blag do umjeren. U Misoči to prelazi u ravno do blago nageto.

6.
Od Ravnih pa do Okruglice nema nikakvih naseljenih mjesta, i put svo vrijeme ide kroz puste šumarke i livade, a teren unaokolo je blago brdovit i valovit. Pošto je teren prilično blagog reljefa, ova dionica puta ne sadrži usjeke, nadzide, podzide, veće nasipe, stijene unaokolo itd. Dakle standardni šumski put. Oko 1000 m nakon Ravnih, put dolazi do nekog potoka (to je vjerovatno Misoča ili "preteča" Misoče), i dalje svo vrijeme ide tik do potoka ili par desetina metara od njega. Na nekoliko mjesta put prelazi preko potoka pomoću malih mostova. Svi mostovi (koliko sam mogao vidjeti) su betonski i plitki su (nisu viši od metar-dva).

7.
Put pruge se između Ravnih i Okruglice nigdje ne račva osim nadomak Okruglice. Dakle, putem idete samo pravo, i svi priključni putevi na njega dolaze ili pod oštrim uglom ili su očigledno sporedni putevi. Nadomak okruglice, put se račva put vrlo tupim uglom. Jedan put odlazi uzbrdo blago desno, da drugi nastavlja blago lijevo istim (vrlo blagim) nagibom nizbrdo. Samo nastaviti tim lijevim putem nizbrdo, i nakon ~500 m dolazite u Okruglicu.

8.
Okruglica je danas pusto i sablasno mjesto, koje se sastoji od ostataka 10-tak kuća i izgorjelih ostataka jedne poveće betonske zgrade. Nije mi poznato čemu je ta zgrada služila. Možda je bila škola za sva sela u području, ili neka fabrika (možda uprava neke lokalne šumadije), ili vojni objekat. Sumnjam da je bila željeznička stanica, jer je ovo bila šumska pruga, a i dizajn zgrade “vuče” na komunističko doba jer je urađena u stilu socrealizma. U selu možda nađete par stočara sa stadima ovaca, ali je očigledno da oni tu ne žive, nego im selo služi samo kao privremeno boravište ili “stanica” pri tjeranju stoke.

9.
Čim prođete Okruglicu, dolazite na veliku trouglastu raskrsnicu tipa “T”.
Skretanje lijevo vas vodi na krak pruge koji vodi do nekog mjesta Kunosići istočno od Okruglice (nisam išao skroz do kraja tog kraka). Za detalje pogledajte kartu koju je priložio Milan_s. Tim putem se možete u konačnici vratiti u selo Kamenica. Samo idite tim putem, i kad nakon ~ 1000 m dođete na raskrsnicu tipa “Y” (odmah nakon jednog mosta), skrenite lijevo i samo se držite tog puta. Upozorenje: taj put je mjestimično izrazito isterećen (uvaljen) superteškim kamionima kojima se krade šuma.
Skretanje desno na velikoj trouglastoj raskrsnici u Okruglici vas vodi nizbrdo putem pruge prema Ilijašu. Tek tada prava avantura treba da počne, jer nakon par kilometara južno počinje fantastični kanjon rijeke Misoče. O tome u drugom pismu.

10.
UPOZORENJE:
Većina terena kroz kojeg ovaj put prolazi je minirana. Već na par kilometara od Ravnih, oko puta će početi da vas "pozdravljaju" crveni mrtvački znakovi "PAZI MINE", i pratit će vas sve do ulaska u kanjon Misoče prema Mahmutović Rijeci. Ne brinite - sam put je sasvim bezbjedan i nije miniran, ali sav okolni teren je upitne bezbjednosti. Ukratko - da biste bili sigurni - NE SILAZITE S PUTA! Pi*ajte tik uz put i ne ganjajte se sa životinjama (s kokama, ribama, mačkama) po okolnim livadama.

Odgovorite