Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Moderator/ica: Hamzza

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Hamzza » pon maj 09, 2011 6:13 pm

Pozdrav svima i registrovanima i neregistrovanima,

nedavno sam se učlanio na ovaj forum, a nedugo nakon početka mog istraživanja i zanimanja za historiju uskotračne željeznice na ovim prostorima.
Nisam neki veliki poznavalac vozova i željeznice uopšte. Međutim, uvijek me je, još kao dijete prije rata (1980-tih godina) očaravala tada već bivša uskotračna pruga Sarajevo - Pale, jer sam nju mogao gledati dok sam se automobilom vozio cestom od Sarajeva prema Palama (koja je i sama po sebi remek djelo).

Tu sam bivšu prugu, njenu putanju i tunele u daljini, često gledao sa raznih pozicija okoline Sarajeva (Vratnik, Zmajevac, Dariva, itd.), ali nikad tamo nisam bio.
Da ne duljim puno o genezi i uzrocima tog sentimentalizma.


Neki dan sam napokon maksuz otišao pješke i prošao tom prugom sve od Alifakovca (tačke gdje se put od pruge stapa sa cestom Sarajevske zaobilaznice) pa sve do srušenog mosta negdje u gudurama na pola puta između stanice Dovlići i Pala. Most se može zaobići pješke, ali već je bilo pokasno pa sam se vratio.


Cijeli taj put mogu podijeliti u 4 dionice:


1. Alifakovac - početak biciklističke staze

Vrlo je teško naći početak puta/pruge u Alifakovcu, jer on u suštini i ne postoji. Put započne kao mali uzani puteljak na strmini koji bukvalno prolazi kroz bašče i ćumeze. Nakon par stotina metara, zateknete se na podzidu iznad zaobilazne ceste, i to je prilično opasna dionica od stotinjak metara, jer hodate po uskom zidu, visokom 30tak metara. Nakon toga ustvari počinje stvarni put bivše pruge. Nakon par stotina metara ulazi se u tunel ispod Popovog gaja, i odmah nakon tunela počinje biciklistička staza (to je put koji dolazi od Kozije ćuprije).


2. Biciklistička staza

Navodna dužina te staze je 4000 m, ali od izlaza iz tunela iz Popovog gaja do kraja asfalta nema više od 2 kilometra, možda 2,5. Meni se lično asfalt kao vrsta površine tu nimalo ne sviđa, jer ubija ugođaj i "koncept" tog puta. Petstotinjak metara nakon izlaska iz navedenog tunela, na desnoj strani ćete (na moje ogromno iznenađenje) zateći ograđeno asfaltirano igralište (košarka/fudbal) i iznad njega malo naselje, s baščama i potočićem. Dok dođete do kraja asfalta, proći ćete kroz par usjeka.


3. Utabani makadam

Nakon prestanka asfalta ide utabani makadam - utabani šljunak sa vidljivim tragovima točkova (ti tragovi su u suštini utabana zemlja). Tako je sve do nedugo poslije stanice Dovlići. Na ovoj dionici postoje 2-3 tunela (jedan je betonski, očigledno građen naknadno i po nekoj posebnoj potrebi jer na njemu ima vrlo malo "brda"). Jedan kameni tunel je znatno oštećen (fali dio plafona blizu ulaza). Na ovoj dionici, svakih par stotina metara teče neki potočić zdesna, i austrougari su za svakog od njih napravili kameni prolaz ispod ceste. Nažalost, i svakih par stotina metara se desno od pruge ("uzbrdo") nalaze plazališta nastala spuštanjem odsječenih balvana.
Naime, tokom cijelog putovanja nisam naišao na živu dušu (iako je bila subota, sunčano, temperatura 20 C ...). Jedini stvorovi na koje sam naišao su bile šumokradice, i to nekoliko grupa. Uredno se dovezu tim istim putem kombijima, spuste balvane do pruge i tu ih režu (kad sam ja prolazio tek su išli u pohod, ali vidljive su hrpe pilote svako malo). Ne znam ni koja je korist od prijavljivanja policiji opštine Stari grad da se na ovom području vrši znatna krađa šume, kada mito od 50-tak KM može riješiti sve policijske patrole i izviđaje.

Na oko kilometar prije stanice Dovlići, nalazi se jedna dobro uređena kuća (novija gradnja) sa garažama u prizemlju, čak i traktorom. Sve unaokolo je klisura i brda. Vrlo zanimljivo.
Stanica Dovlići se još drži, ali fali joj pola krova. Kroz prozor istaknute sobice, na stolu, osim nekih činija i šoljica, sam vidio tetrapak "Naše mlijeko" (Meggle mljekara Bihać). :D
To me je iznenadilo, jer cijela kuća izgleda kao ukleta, kao da je niko nije barnuo 50 godina. Sva vrata su zaključana.

4. Zapušteni dio

Nedugo nakon stanice Dovlići, makadam postaje vrlo grub (ustvari neutabani kamen tucanik bez pragova i šina). Na ovoj dionici postoji jedan prag, maknut sa strane. To je jedini kojeg sam ja vidio uz prugu.
Petstotinjak metara od stanice se nalazi jedan podugačak i uvijen tunel. Treba dobro repetirati onu stvar između nogu da biste kroz njeg prošli. Odmah nakon njega slijedi još jedan sličan tunel, samo što nema oblogu (u suštini to je rupa kroz stijenu) i odmah nakon njega još jedan takav. To je najupečatljiviji dio puta.
Nedugo nakon tunela dolazi se do porušenog mosta (udaljenost između krajeva je oko 50 metara, a visina mosta je barem 30 metara). Ispod mosta se vide pragovi u klisuri. Jedan poznanik mi je rekao da je on tuda prošao prije 5 godina, i da je kostur mosta postojao (on je prešao most tako što je skakutao s praga na prag). Znači neko je opeljušio gvožđe s mosta u međuvremenu da zaradi dodatne love za šišu.
Nisam išao dalje, a horizont nakon mosta izgleda još čudesnije od ovog prije njega. Tu je pruga u jednoj uskoj klisuri, među stjenčugama.


Kasnije sam na Google Earth-u to sve pregledao. Taj most se nalazi na oko 4 km udaljenosti od ulaska pruge u Pale (5 km od želj. stanice Pale). Sudeći prema satelitskim snimcima, tih preostalih 4 km su najegzotičniji dio pruge (sve tuneli, mostovi, ogromni podzidi, klisure, stijene, itd.). Nažalost, to je vjerovatno namrtvo zaraslo i nakoćeno zmijama ( ovamo sam ih sretao).

Volio bih ako neko ima friškog iskustva o preostalom dijelu puta do Pala, da ga ovdje iznese.Zašto sam ovo sve pisao?
Zato što, koliko vidim, nešta se kao zvanično među opštinama govorka da bi se cijela bivša pruga Sarajevo - Pale mogla uskrsnuti kao biciklistička staza. To bi bilo odlično pod uslovom da se ne asfaltira ... i da je ne privatizuju Slovenci ili bilo ko s vana. Zato smatram da se treba malo aktivirati oko upoznavanja ovog puta, da bi se sutra moglo malo bolje argumentovati kod odlučujućih ljudi o njenoj sudbini (opštine moraju podnijeti svaki projekat na javnu raspravu, itd.).

Prema Google Earth-u, ukupna dužina puta od tačke stapanja u Alifakovcu, pa do ulaska pruge u Pale, je 11,5 kilometara. Odatle ima još tačno 1 km do želj. stanice u Palama. A od želj. stanice u Bistriku pa do ove tačke u Alifakovcu ima tačno 1 km. Dakle, ukupna dužina pruge između želj. stanice u Bistriku i želj. stanice u Palama je oko 13,5 km. Ovo je ZNATNO više od onoga šta su novine prenijele sa sastanka načelnika opština, gdje je dužina procijenjena na 6-7 kilometara.


Mislim da sam se i previše napisao za prvi put, sad dosta od mene.


Smatram da ova tema na forumu treba biti centralna za ovaj dio pruge Sarajevo - Višegrad, jer je ovaj dio specifičan po navedenoj namijenjenoj sudbini i mogućnosti korištenja, za razliku od ostatka ove pruge u Istočnoj Bosni.

Avatar
Bo Bo
Postovi: 2283
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:50 pm
Lokacija: Sarajevo BiH

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Bo Bo » pon maj 09, 2011 7:41 pm

Pozdrav Hamzza i dobro došao na forumu. Zahvaljujem se za ovako detaljan opis ovog dijela uskotračne pruge.
Dio ove trase sam prešao biciklom i čekam ljepše vremenske uslove da apartom to detaljno zabiljažim.

Ukoliko si zainteresiran mogli bi smo to zajedno odraditi. Postoje indicije da se ovaj dio trase pretvori u biciklističku stazu, od asfaltiranja nema ništa da se odmah razumjemo.

Bilo je govora ukoliko doće do asfaltiranja da bi napravili imitaciju ćire sa gumenim točkovima pa da to bude atrakcija, a ta kombinacija je totalno bezveze, dok se ne zadimi nema ništa od toga.

Bo Bo ;) .
slika

Avatar
Nexus
Postovi: 33
Pridružen/a: sri apr 20, 2011 11:02 am

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Nexus » čet maj 12, 2011 10:30 pm

Bo Bo je napisao/la:Pozdrav Hamzza i dobro došao na forumu. Zahvaljujem se za ovako detaljan opis ovog dijela uskotračne pruge.
Dio ove trase sam prešao biciklom i čekam ljepše vremenske uslove da apartom to detaljno zabiljažim.

Ukoliko si zainteresiran mogli bi smo to zajedno odraditi. Postoje indicije da se ovaj dio trase pretvori u biciklističku stazu, od asfaltiranja nema ništa da se odmah razumjemo.

Bilo je govora ukoliko doće do asfaltiranja da bi napravili imitaciju ćire sa gumenim točkovima pa da to bude atrakcija, a ta kombinacija je totalno bezveze, dok se ne zadimi nema ništa od toga.

Bo Bo ;) .
računaj i na mene kolega Bo Bo
Nikad se nismo furali a oduvjek smo furka! HzsA

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Hamzza » sri aug 24, 2011 11:46 pm

Dio puta od Alifakovca do srušenog mosta nakon stanice Dovlići sam tokog ovog ljeta obišao par puta, te sam (koliko mi je vrijeme dozvoljavalo) napravio dosta fotografija značajnih objekata na tom dijelu puta.

Sve fotografije (osim srušenog mosta, to još nisam stigao) sam stavio na Panoramio, i mnoge su već prisutne i na Google Earth-u (kad gledate ta područja!).

Evo linka na Panoramiu:
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... C5%A1egrad

Uskoro namjeravam kupiti znatno kvalitetnijeg fotoaparata pa njime ponoviti neke slike koje nisu najbolje ispale u smislu kvaliteta ili sadržaja kadra.

Avatar
Bo Bo
Postovi: 2283
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:50 pm
Lokacija: Sarajevo BiH

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Bo Bo » sub sep 10, 2011 2:56 pm

Detalji sa trase pruge Dovlići-Bistri. Pruga davno podignuta, stanica očerupana i u fazi obrušavanja. Most koji se nalazi 2 km od stanice u smjeru Pala isječen, željezo dobilo na cijeni.

Upoznao sam vlasnika stanice, koji se prisjeća boljih dana. Nezna da li da ulaže u rekonstrukciju zgrade u nadi da će biciklistićka staza uskoro proći, ili da osavi da se zgrada struši.

Željeznička stanica Dovlići, ili ono što je od nje ostalo.
slika

Trava, grmlje i šiblje ovdje je svakodnevnica, poneki biciklista i ljubitelj prirode se pronađe na putu.
slika

Što A-U napraviti to stoljećima na mjestu stoji, klizišta nema, a danas ...
slika

Jedan od pet tunela na staničnom odstojanju.
slika

slika
slika

Avatar
Bo Bo
Postovi: 2283
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:50 pm
Lokacija: Sarajevo BiH

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Bo Bo » sub sep 10, 2011 3:04 pm

Situacija cijelom dionicom je manje više ista, narod koristi svaki kutak kao mjesto pogodno za roštiljanje.
slika

Svjetla na kraju tunela ima, e sad da li je to dobar znak ili ne ostaje da sevidi?
slika

Svjetlo-tama, sjena na sve strane.
slika
slika

Avatar
Bo Bo
Postovi: 2283
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:50 pm
Lokacija: Sarajevo BiH

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Bo Bo » sub sep 10, 2011 3:10 pm

Dalje nisam slikao, makadam ima još nekih 2-3 km, pa ide dio koje asfaltiran. Za kraj još jedan tunel u pravcu stanice Bistrki, koji nije prohodan.
slika

Današnji đir na relaciji Stupska petlja-uskotračna stanica Dovlići bio je 42 km, za ovaj put od mene toliko.
Pozdrav Bo Bo :) .
slika

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Hamzza » sub nov 12, 2011 12:51 pm

Kolega Bo Bo,

izvinjavam se na ovoliko zakašnjelom odgovoru jer me forum nije bio obavijestio o novim porukama (ne mogu na ovom forumu da nađem dugme/link da se "pretplatim" na temu!?).

Dana 02.10.2011. sam i ja biciklom prošao pored bivše željezničke stanice Dovlići (između Sarajeva i Pala) i pri prolasku sam primijetio značajnu razliku u stanju objekta u odnosu na njegovo stanje ljetos, kada sam ga posjećivao nekoliko puta. Eto vidim da si i ti zatekao stanicu u istom tom stanju, kakva nije bila ljetos.

Naime, sada je isturena prostorijica stanice ogoljena (nema prozora, nema vrata, ni štokova, ničega - sve je to ljetos bilo). Ispred stanice je travuljina raskrčena, i ispred se nalaze neke letve i slijevni metalni vodovi sa krova, ali ono šta je najbitnije je da se ispred stanice nalazi poveća hrpa starih cigli.
Sve ukazuje na to da neki lešinari ruše unutrašnjost ili pozadinske vanjske zidove stanične zgrade da bi sebi pribavili stare cigle.

Nisam smio ući u zgradu da to provjerim, jer su u blizini bila parkirana dva sumnjiva vozila.

Evo slika koje sam tada napravio (ovo su ustvari isječci iz video snimka jer sam snimao kamerom):

slika

slika

slika

slika


Za usporedbu, evo par slika koje sam uslikao tokom ljeta 2011. (Juli ili Avgust), kada je prednja strana zgrade još uvijek bila neoskrnavljena:

http://www.panoramio.com/photo/57325652
http://www.panoramio.com/photo/57325712


P.S.: Bobo, ta tvoja posljednja slika (tunela za kojeg kažeš da nije prohodan) je slika tunela #2 (Tunel #1 je tunel ispod Brdo džamije), tj. tunela Korija. Taj tunel je uredno prohodan, samo što put nakon tunela prema Bistriku baš i nije (osim ako imaš vrlo avanturističke sklonosti hodanja po Hidrogradnjinim podzidima).

Avatar
Bo Bo
Postovi: 2283
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:50 pm
Lokacija: Sarajevo BiH

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Bo Bo » sub nov 12, 2011 4:40 pm

Zahvaljujem se na javljaju i detaljnom pojašnjenju. Uistinu ovo je predivan krajolik, bilo bi najidealnije da se šine vrate, ali mogućnosti su jako male.
Naime, sada je isturena prostorijica stanice ogoljena (nema prozora, nema vrata, ni štokova, ničega - sve je to ljetos bilo). Ispred stanice je travuljina raskrčena, i ispred se nalaze neke letve i slijevni metalni vodovi sa krova, ali ono šta je najbitnije je da se ispred stanice nalazi poveća hrpa starih cigli.
Sve ukazuje na to da neki lešinari ruše unutrašnjost ili pozadinske vanjske zidove stanične zgrade da bi sebi pribavili stare cigle.
Za vrijeme svoje posljednje posjete upoznao sam vlasnika stanične zgrade. Stanicu je naslijedio od svog rahmetli oca koji ju je on otkupio.
Trenutno ni sam čovjek nezna šta da radi sa zgradom, potrebna su ogromna novčana sredstva za restauraciju koja on nema.

Čovjek je pokucao na mnoga vrata na nivou KS, ali odgovor za novčana sredstva je bio negativan. S tim u vezi sam je počo sa skidanjem štokova i vrata sa stanice, izvlačenjem stare cigle.

Rekao mi je:"Svaki put kad se vratim sve je manje i manje građevinskog materija na njoj, ipak je ovo sad moje vlasništvo pa hajde da nešto od njeg iskoristim".

Pozdrav Bo Bo ;) .
slika

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Stanje i budućnost bivše pruge Sarajevo - Pale

Post Postao/la Hamzza » sri nov 16, 2011 9:24 pm

Vjerovatno sam onda i ja prilikom svoje posljednje posjete vidio vlasnika zgrade (ako je on stvarno vlasnik kao što tvrdi, malo mi je to sumnjivo ali eto), ali nisam se tada zaustavljao da s njim pričam jer nisam bio siguran s kim bih imao posla.
Koliko ja znam, bivša želj. stanica Dovlići se nalazi u entitetu RS, tako da Kanton Sarajevo (ni FBIH) nemaju ništa s tim objektom na bilo koji način (tako BiH jedostavno (ne)funkcioniše).

Što se stanja puta bivše pruge u blizini tunela #2 (Korija) tiče, nađi tu lokaciju na Google Earth-u i vidjećeš dosta označenih slika u tom području (autor NHD). To su moje slike - ja sam taj dio pruge vrlo detaljno "pokrio".

Slikama sam pokrio i ostatak puta pruge sve do prvog (srušenog) mosta.

Odgovorite