Semizovac - Čevljanovići - Ivančići

Moderator/ica: Hamzza

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Semizovac - Čevljanovići - Ivančići

Post Postao/la Hamzza » čet jul 26, 2012 8:24 am

Pruga Semizovac - Ljubina - Srednje - Čevljanovići - Ivančići je imala par krakova, od kojih je najduži i najznačajniji krak "Semizovac - Šići".

Taj krak pruge se jasno vidi na ovoj karti iz 1950-ih godina:
slika

Kao što vidite, krak se odvajao u Srednjem i išao istočno, svo se vrijeme penjući u malom kanjonu potoka čije sam ime zaboravio, a mislim da se zove Ljubac.
Put tog kraka pruge je i danas u aktivnoj upotrebi kao cestovni put za lokalna sela i za planine Ozren i Visojevicu. Ja sam u toku kasnog proljeća i ranog ljeta 2012. prošao tim putem dva puta. Tom prilikom sam napravio prolazne video snimke vožnji putem, ali ih još nisam stigao obraditi.

Za sada vam mogu prenijeti detaljna zapažanja i zaključke s tih terenskih uviđaja. To će biti u sljedećem pismu.

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Semizovac - Čevljanovići - Ivančići

Post Postao/la Hamzza » čet jul 26, 2012 10:22 am

Pruga Srednje - Šići - Ozren
-------------------------------------


Opšti zaključci sa terenskih uviđaja su sljedeći:

1. Ovaj krak pruge "Semizovac - Srednje - Čevljanovići - Ivančići" se odvaja u Srednjem i prolazi prema istoku, ispod povećeg nadvožnjaka magistralne ceste. Prvih par kilometara puta je lokalna asfaltna cesta. Nakon toga je 90% makadam, ali vrlo solidne kvalitete. Nigdje na trasi puta nećete imati "zbunjujućih" raskrsnica gdje ćete morati birati putanju. Drugim riječima, put se nigdje ne račva. Svi spojni putevi koji na njega dolaze su očigledno spojni putevi.

2. Nakon tih par relativno ravnih (i asfaltnih) kilometara, makadamski put se svo vrijeme umjereno uspinje u mini kanjonu, pored predivnog potoka. Zaboravih kako se potok zove. Možda je to Ljubina? Put na mnogo mjesta prelazi s jedne na drugu stranu potoka preko malih kratkih mostića, koju su sad svi betonski.

3. Put je u aktivnoj upotrebi, jer se na njega kače drugi makadamski putevi koji vode vode do nekolikio sela, kao i na planinu Visojevicu. Ako se samo ide pravo putem pruge, na kraju ćete doći na Ozren.

4. Put pruge prolazi tik pored dva kamenoloma, prvo pored jednog ogrooomnog koji je u aktivnoj upotrebi, a kasnije pored jednog manjeg koji se više izgleda odaaavno ne koristi.

5. Kada, idući putem pruge, dođete do izrešetanog crvenog GRAS-ovog autobusa koji sad služi kao spomenik ljudima koji su u njemu pobijeni u zadnjem ratu (autobus je lijevo pored puta), nakon 30-tak metara na desno se odvaja jedan makadamski put jednake kvalitete kao i put bivše pruge. Taj put na desno vodi na planinu Visojevicu i u konačnici sve do Vučije Luke, pa Hreše i Sarajeva (samo treba ići pravo tim putem do nadomak Vučije Luke). Put je odlične kvalitete (ja njime vozim trećom brzinom gdje nema krivina).

6. Ako nastavite ići pravo putem bivše pruge nakon te raskrsnice sa autobusom, krajolik kuda ide put pruge postaje duplo ljepši od ovog dosadašnjeg od Srednjeg. Kanjon je uži, žešći, ljepši, a i potok živopisnije klobuča. Sam put pruge se počinje jače uspinjati (veći nagib).

7. Idite samo pravo i kad-tad doći ćete do sela Šići (od Srednjeg pa sve do Šića nema naseljenih mjesta). Tu negdje nedugo nakon sela Šići je put pruge i okončavao. A danas taj makadamski put, koji ga je naslijedio, regularno nastavlja dalje i počinje da vijuga uzbrdo kroz par "osmica", jer se sad intezivno penje na Ozren. Na kraju ćete se popeti na sjevernu stranu Ozrena, na veliku raskrsnicu od 5-6 makadamskih puteva. Ako skrenete desno uzbrdo na dobro utaban širok makadamski put, popet ćete se skroz na Ozren, i idući samo pravo, spustit se na Visojevicu i odatle možete ili lijevo na Vučiju Luku, ili desno pa se opet vratiti na put pruge kod izrešetanog autobusa.

8. UPOZORENJE! Ko se odluči da švrlja po Ozrenu i Visojevici, mora se dobro pripremiti (hrana, voda, oruđe i oružje, nagivacija, društvo itd.) jer to su divlji (naravno i predivni) šumski pustoši gdje nigdje ničega nema, i gdje je često bolje sresti međeda nego čoeka.

9. Svi ovi putevi koje sam pomenuo nisu grbavi ni guduravi. Svako putničko vozilo može komotno proći njima, osim puta preko Ozrena (između velike raskrsnice na Ozrenu i spusta na Visojevicu), koji je izrazito blatnjavo-kaljugast kad padaju kiše i nakon kiša.

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Semizovac - Čevljanovići - Ivančići

Post Postao/la Hamzza » čet jul 26, 2012 10:29 am

Pruga "Semizovac - Ljubina - Srednje - Čevljanovići - Ivančići", iako je prvenstveno bila teretna, kao sporednu ulogu je imala i prevoz putnika.

Ovom prilikom prilažem jedan vrlo koristan dokument:
slika

Red je pomenuti da zahvalnost za posjedovanje ovog dokumenta, kao i karte koju sam priložio u pretposljednoj poruci, dugujemo kolegi Milanu_s sa foruma željeznice.net.

ubrzani
Postovi: 140
Pridružen/a: čet apr 29, 2010 7:53 am

Re: Semizovac - Čevljanovići - Ivančići

Post Postao/la ubrzani » čet jul 26, 2012 12:54 pm

Možeš li objasniti pobliže?:
UPOZORENJE! Ko se odluči da švrlja po Ozrenu i Visojevici, mora se dobro pripremiti (hrana, voda, oruđe i oružje, nagivacija, društvo itd.) jer to su divlji (naravno i predivni) šumski pustoši gdje nigdje ničega nema, i gdje je često bolje sresti međeda nego čoeka.

Avatar
Hamzza
Postovi: 85
Pridružen/a: ned maj 08, 2011 11:44 am
Lokacija: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Semizovac - Čevljanovići - Ivančići

Post Postao/la Hamzza » čet jul 26, 2012 1:39 pm

Evo objašnjenja:

Prvo, da ne bude nesporazuma, kretanje samim putem bivše pruge Srednje - Šići nije uopšte opasno. Kao što sam rekao, put se koristi jer se na njega veže nekoliko puteva za više omanjih sela (koja se nalaze sjeverno od puta pruge), a i sam put direktno prolazi kroz selo Šići. Dakle, ako vam se tu šta desi (kvar vozila itd.) kad-tad će neko normalan naići.

Međutim, ko se odluči da zađe na Ozren ili na Visojevicu, mora znati šta radi. Jer sve između kanjona rječice Ljubac (tj. puta bivše pruge Srednje - Šići) i Vučije Luke je skoro pa potpuna pustoš koja se sastoji pretežno od šuma, a teren je planinsko-kotlinski. A ni Vučija Luka vam baš nije previše gostoljubivo mjesto. GSM signala više nema nego što ima. Ljudi se tuda vrlo malo kreću. Ako i sretnete ljude, najvjerovatnije će to biti šumokradice, lovokradice, opšti probisvijeti, ili ako ste dobre sreće, tamošnji autohtoni četnici (zamislite ga ispred vas u maskirnom odijelu s opasačem, bradurina, šubara s kokardom, nožina oko pasa - sve to u sred bijela dana na +25 C).
Ako vam se tamo šta desi (npr. povreda, kvar vozila, itd.), duugo ćete se nahodati do neke civilizacije, ako je i pronađete, jer se vrlo lahko izgubiti u šumetinama i kanjonima koji ne vode nikuda. Barem ima dosta potočića.

Inače, sam taj krajolik i navedne šume su apsolutno predivni.

Odgovorite