Eksplozija u blizini Mostara 16.08.1980

Odgovorite
gc
Postovi: 172
Pridružen/a: uto jun 02, 2009 1:21 am

Eksplozija u blizini Mostara 16.08.1980

Post Postao/la gc » uto aug 16, 2011 11:02 pm

Danas se navrsava 31 godina od velike nesrece na pruzi Sarajevo-Ploce (petnestak km sjeverno od Mostara) u kojoj je doslo do samozapaljenja na jednom od vagona i potom ekspozije kompozicije natovarene raketama.
Ovo je makar bila sluzbena verzija dogadjaja.
O ovome dogadjaju nismo mnogo znali, siguran sam da se tada i nije smjelo pricati o ovome.

Uglavnom danas se na jednom od mostarskih protala pojavila zanimljiva informacija:
http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... d49eb9b572

Široj javnosti je malo poznat dramatičan događaj koji se odvijao u Raškoj Gori kod Mostara, u zoru 16. kolovoza 1980., oko 4 sata.

Željeznička kompozicija, natovarena VBR raketama M-77 Oganj, se u tim trenucima kretala u pravcu luke Ploče. Rakete u vlaku su bile namijenjene Iraku koji se u tom razdoblju pripremao za invaziju na Iran.

Vlak je kasnio, pa je u vrijeme prolaska kroz zaselak Bučići već trebao biti u Mostaru. Oko 4 sata, na jednom od vagona kompozicije dolazi do zapaljenja kočnica, te je isti vagon eksplodirao. Vatra se proširila i na ostatak kompozicije, tako da je eksplodiralo ukupno 11 vagona. Posljednji vagon je eksplodirao šest sati nakon prvog, oko 10 sati ujutro.

Bijelo Polje je bilo u potpunosti osvijetljeno eksplozijama raketa koje su letjele na sve strane. Neke su pronađene i na udaljenostima od 14 kilometara, kao na primjer u selu Goranci sjeverozapadno od Mostara.

Raketa je usmrtila čuvara objekata HE Salakovac, a bilo je i nekoliko ozlijeđenih. Materijalnu štetu na gospodarskim i stambenim objektima su pretrpila naselja Bučići i Salakovac. Na mjesto eksplozije su ubrzo pristigli vojnici JNA koji su blokirali pristup, kako stanovnicima sela, tako i TV ekipi koja je pokušala izvijestiti o događaju.

Izdanje Oslobođenja od 17. kolovoza 1980. je prenijelo šturu vijest o požaru na vlaku, navodeći jednu poginulu, i jednu ozlijeđenu osobu, bez obavijesti o uzroku.

Jedan od svjedoka eksplozije, mještanin Bučića Jovan Ćorić, se dobro sjeća tog ljetnog jutra. Vlak je eksplodirao u blizini njegove kuće, a on je lakše ozlijeđen.

Jovan navodi hrabrost željezničara Šimuna Aničića koji je rezervnom lokomotivom gurao plamteću kompoziciju sa skretnice ispred željezničke stanice nekoliko stotina metara prema usjeku i tunelu, kako bi neutralizirao eksploziju tereta. Šimun Aničić je preživio ovu nesreću, a preminuo je prije nekoliko godina.

Godinama nakon ovog događaja, mještani okolnih sela su pronalazili dijelove raketa koje vojnici nisu mogli pronaći.

Može se reći kako je sreća u nesreći to što se ova eksplozija željezničke kompozicije dogodila u ruralnom području, a ne u Mostaru gdje bi broj žrtava sigurno bio daleko veći.

Vojska i Željeznice su ubrzo sanirali štetu, tako da se željeznički promet mogao nastaviti već slijedeći dan. Tog dana, 17. kolovoza 1980., na 9. kilometru pruge od Mostara, dolazi do sudara putničkog vlaka br. 642 i brzog vlaka br. 740. Do sudara je vrlo vjerojatno došlo zbog konfuzije i promjena u voznom redu uslijed prethodne eksplozije. U izdanju Oslobođenja od 18. kolovoza 1980. se navodi kako je tom prilikom ozlijeđeno 6 osoba, dok je strojovođa putničkog vlaka uhićen. Promet je bio u prekidu 13 sati.

Na svu sreću, ovaj sudar nije bio težeg karaktera zbog prisebnosti otpravnika vlakova u Raškoj Gori, koji je, uvidjevši opasnost, isključio dotok električne energije i time zaustavio vlakove.


Vijest je moguce komentarisati pa je jadan od komentatora (rijetkih normalnih i koji izgleda zna dosta toga) dodao i ovo:
Ima ovdje par neistina,radnik je poginuo na plantaži vinograda u Željuši, a ne na HE Salakovac Jedan od pribranih je bio i Andrija Cigić zvani Majstor koji je otkačio kompoziciju vagona koje je dalje odgurao pokojni Šimun.. Treba se malo bolje informirati o tekstovima koji se pišu...Sve rakete su letjele bez upaljača pa je tako i ovog nesretnika koji je bio jedina žrtva raketa ubila "masom" tj težinom.

Dakle u pitanju je bila velika nesreca koja je izgleda mogla i biti puno veca.
Veca nesreca je izbjegnuta samo prisebnoscu masinovodja Šimuna Aničića i Andrije Cigića i vec poslovicnom kasnjenju na JZ prugama (kompozicija je u trenutku ekspozije vec trebala biti u Mostaru).
Bilo je i zrtava, na srecu sve je zavrsilo sa samo jednom poginulom osobom.
Za informaciji ljudima koji nisu lokalni, mjesto ekspozije se nalazi sa druge strane Neretve i udaljeno je preko 1 km od mjesta gdje je zrtva nastradala.

Nevjerovato je da je pruga osposobljena za promet vec iduci dana.
Sudeci po tekstu, iduci dan je doslo do manje nesrece (izgleda prouzrokovanoj konfuzijom i promjenom voznog reda) ali mrtvih nije bilo.


Prilicno sam siguran da se o ovome tada nije smjelo pricati iako je tesko bilo propustiti, ne viditi i cuti takav spektakularan dogadjaj.
Znamo li nesto vise o ovome dogadjaju?
Postoje li igdje fotografije kako je sve izgledalo nakon eksplozije.
Sigurno da je vojska to morala uslikati, pitanje je gdje je to arhivirano?
Ono sto neko od forumasa moze uraditi je uslikati mjesto dogadjaja da vidimo kako to izgleda danas.

Odgovorite