Osmatranja 2012

Moderator/ica: ZlayoZg

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 1:10 am

Pišem ovaj putopis kao opravdanje za dugo odsustvo nastavaka putopisa sa Bajkala.

Naime, moj dobar prijatelj Nenad, gitarista i kompozitor iz Kraljeva je došao na ideju da napravi festival klasične muzike pod nazivom Osmatranja. Tom prilikom je mene pozvao da sviram solo klavirski resital i da sa svojim trijom (violina, violončelo, klavir) takođe održim jedan koncert. Festival je održan u Kraljevačkom Narodnom muzeju i treba napomenuti da je festival napravljen sa budžetom od 126 EUR koje je obezbedio muzej, a koji su namenjeni za putne troškove izvođača. Dakle, i mi izvođači, a i Nenad koji je bio i umetnički direktor i izvođač, smo učestvovali bez ikakve finansijske dobiti. Nadam se da će sledeće godine lokalna saomouprava i drugi potencijalni sponzori imati više sluha, posle uspešno organizovanog festivala ove godine.

Na prvi koncert 18. septembra sa koleginicama Sanjom i Majom sam putovalo autobusom, jer je za njih dve sa instrumentima bilo mnogo jednostavnije ići direktno, nego presedati u Požegi i putovati dosta duže.

Par slika sa koncerta našeg trija "Noir":

slika

slika

slika


Posle koncerta, nas troje sa Nenadom:

slika


Nakon toga, 22. septembra sam ja imao svoj solo resital. Pošto sam išao sam, odlučio sam da idem vozom, sa presedanjem u Požegi. Pazario sam ovu jako isplativu soluciju, pošto plariam još par kraćih putovanja po Srbiji:

slika

Od Beograda do Požege sam išao vozom 431 Beograd - Bar. Sastav voza je bio ŽCG Aeelm, ŽS BRlt, ŽCG Beelm, ŽS Alt (deklasiran), ŽS Alt (deklasiran) i ŽS DDam. Ja sam se smestio u BRlt vagon pošto se jedino u njemu otvaraju prozori do pola.

Autovagon do Podgorice na kraju voza:

slika


Vagon BRlt, polovina je bife, a druga polovina sa sedištima 2. klase u otvorenom salonu:

slika


Na čelu mog voza je:

slika


Pregrada između bife-a i 2. razreda - izgleda da je ŽS-u konačno u planu postavljanje reklama po vozovima:

slika

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 1:24 am

Pruga preko Topčidera vodi pored novog mosta kod Ade Ciganlije. Sledi serija fotografija mosta i gradilišta nove petlje kod hipodroma:

slika

slika

slika

slika

slika


U Resniku nas propušta ovaj teretni voz:

slika

slika


Ovo je pruga mešovitog koloseka, koju sam slikao sa leva, par desetina minuta pre Lazarevca. Mislim da znam nešto o njoj, ali da ne bih pričao koješta, molim upućene da napišu nešto o ovome:

slika

Usput sam naišao na sivu eminenciju, 461-138 sa teretnim vozom, ali nisam blagovremeno reagovao da je uslikam. Pre Valjeva smo naravno par puta naglo kočili i stajali, zbog neispravnih putnih prelaza - žali Bože brzinu od 100 km/h. Sve ukupno smo do Valjeva nakupili 20 minuta kašnjenja. U Valjevu sam ugledao 661-112, ali opet kasno reagovao da je zabeležim foto-aparatom. Posle Valjeva počinje agonija sa brzinom uz kanjon Gradca. Evo par slika odatle:

slika

slika

slika

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 1:56 am

Predviđen dolazak voza 431 u Požegu je u 12:18, a polazak voza 4835 Požega - Kraljevo je u 12:40. Kako je moj voz u do Kosjerića nakupio već 25 minuta kašnjenja, plašio sam se da ne zakasnim na vezu za Kraljevo, međutim kondukter mi je rekao da 4835 uvek čeka 431. Tako je i bilo. Kako sam samo prešao iz voza u voz u Požegi nisam ništa slikao osim ovoga:

slika

Kao što vidite na slici, nalazim se u novom DMV serije 711. Ovaj voz saobraća u Kraljevačkom železničkom čvoru od 14. septembra na linijama Kraljevo - Požega i Kraljevo - Lapovo. Od 24. septembra, saobraćaće i na liniji Niš - Dimitrovgrad. Iako je pruga od Požege do Kraljeva elektrificirana, u ovom trenutku je povoljnije da na ovoj liniji saobraća DMV, nego elektro-lokomotiva sa dve klase, pošto nema EMV-a za ovu prugu. Moj opšti utisak ovog voza je jako dobar. U principu utisak je gotovo isti sa utiskom Metrovagonmašovog RA-2 u Rusiji, kojim sam se imao priliku ranije voziti. Jedina razlika je što su u 711 sedišta malo šira i udobnija (iako manje udobna od većine sedišta na ŽS, ne računajući plastična, ali opet za lokalni voz sasvim ok) i to što u 711 nema zavesa ili roletnica da se zakloni sunce (što je meni lično glavni nedostatak). No, uživao sam u vožnji kroz Ovčarsko-Kablarsku klisuru brzinom od 100 km/h, i osetio pritisak u ušima na ulascima u tunele, što sam zadnji put osetio 2008. vožnjom IC-om u Nemačkoj brzinom od 200 km/h.

Par usputnih slika - stanica Dragačevo:

slika


Kroz Ovčarsko-Kablarsku klisuru:

slika


Brana hidroelektrane Ovčar Banja:

slika


Imao sam priliku da prisustvujem i postizanju lepog gola mladih fudbalera u mestu Trbušani, koje je ovih dana poznato i po tome što je pre neki dan isti ovaj voz kamenovan:

slika

Međutim ovaj put, posmatrači fudbalske utakmice su bili fini te su mahali vozu. Generalno, svi su oduševljeni vozom i mašu, na šta mašinovođa otpozdravlja sirenom. U vozu je takođe bio i jedan pripadnik obezbeđenja, verovatno zbog tog kamenovanja.

Posle Čačka, čini mi se da se brzina malo spustila i da nije više 100 km/h. Do stanice Adrani nismo nakupili ništa više kašnjenja, od onog kojeg smo imali u polasku. Međutim, namestilo se da smo u Adranima koje su bukvalno 5 minuta od Kraljeva morali da čekamo 20 minuta ukrštanje sa teretnim vozom...Evo nas u Adranima:

slika


Pitao sam se kakav je to teretni voz, valjda mi imamo prvenstvo prolaza, mislio sam... Međutim onda mi je postalo jasno. U pitanju je bio novi teretni voz sa Fiatima proizvedenim u Kragujevcu, koji su išli do luke Bar. Na čelu voza je bila 661-121, a iza nje hladna 461 kojoj nisam video broj:

slika

slika

slika

slika

Nakon toga smo sa skoro pola sata kašnjenja, oko 14:30 stigli u Kraljevo.

Nastavak i završetak sledi sutra, tj. već danas, ako ćemo preciznije, a nakon toga i nastavak putopisa sa Bajkala

Hvala na strpljenju

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 5:36 pm

Nenad me je sačekao na stanici, te smo se prošetali do kafane Pariz, a posle toga otišli do njega na ručak.

U centru je bio obeležen dan Evropske baštine, pa je na centralnom trgu bilo organizovano kuvanje pasulja (nisam siguran da li je to imalo veze jedno sa drugim).

Uglavnom, trg je bio popunjen i pušio se :)

slika

Nakon ručka i malo odmora, krenuli smo ka centru gde smo još malo posedeli u Parizu i posle toga otišli u muzej kako bi se ja usvirao za koncert. Evo nas ispred muzeja:

slika

slika

slika

Moram priznati, da me je prijatno iznenadila posećenost koja je bila vrlo solidna za koncerte klasične muzike u Srbiji. Čak je prve večeri, kada je svirao moj bila i Kraljevačka televizija.

Na programu mog koncerta bilo je sledeće:A par dana ranije, kao trio smo svirali sledeće:

Evo i par slika sa mog koncerta:

slika

slika

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 6:04 pm

Posle večernjeg prosavljanja uspešno organizovanog festivala, sutradan, u nedelju vozom 4836 u 15:00 sam se zaputio nazad ka Požegi i dalje ka Beogradu.

Nenad i ŽRS 661-274 sa putničkim vozom za Zvečan:

slika

slika


Tu je bio i 711-007/008 kao putnički voz za Lapovo:

slika


A evo ih i zajedno:

slika


Nenad i spomen-ploča na železničkoj stanici Kraljevo:

slika


Pošto je bilo još dosta do polaska mog voza, otišli smo do biblioteke da nazdravimo za kraj. Kad smo se vratili na stanicu, vozovi za Zvečan i Lapovo su otišli, moj voz za Požegu je bio postavljen. U pitanju je ista garnitura koja me je dovezla. Nešto nije bilo u redu sa display-om, ali srećom iz Kraljeva nema voza za Požarevac, pa je bilo jasno kuda ovaj ide. Ovde su hteli da pokušaju da poprave to, ali ih mašinovođa zamolio da ne rade to sad, da ne zeznu nešto, pošto voz treba da krene za par minuta:

slika

Za razliku od dolaska sada su radili display-i unutar voza koji su pokazivali sledeću stanicu, kao i razglas koji je neshvatljivo preglasan, na koji je nasnimljen užasan ženski glas sa ekstremnim beogradskim naglaskom koji brka Č i Ć.

Dobrodošli u DMV-711 (klik na sliku):

slika

Nastavak večeras

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 6:37 pm

Nastavak ipak odmah, otkazaše mi probu.

Pozdravio sam se sa Nenadom i krenuo. Popunjenost je bila malo bolja nego u odlasku, malo više od 50%, rekao bih. Čačak:

slika


Puno putnika izlazi u Čačka pa sam ulovio da uslikam prazno mesto:

slika


Ovo je HE Međuvršje, koju sam prvobitno greškom prekrstio u HE Ovčar Banja:

slika


Preko Ovčara i Kablara:

slika

slika


Do Požege:

slika

slika

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 7:32 pm

4386 je manje-više na vreme stigao u Požegu oko 16:14. Sada čekam 430 Bar - Beograd koji treba da pođe iz Požege u 16:50, ali kasni 10 minuta. Takođe ga čeka i 711-005/006, jer on ima polazak nazad za Kraljevo u 16:55, ali mora da sačeka putnike koji presedaju:

slika

slika


Na peronu skupilo dosta putnika, nedelja je po podne, pa je to očekivano. Stiže 430 sa 10 minuta kašnjenja, u sastavu istih vagona i lokomotive od jučerašnjeg 431 kojim sam došao:

slika


Voz je bio popunjen 100%. Prvo sam se zaputio u BRlt vagon, ali je bilo samo 2 mesta do prolaza, te sam krenuo ka ŽCG Beelt vagonu. Tamo nije bilo mesta, a bilo je i puno putnika koji su stajali u hodniku, verovatno jer je to jedini vagon 2. razreda sa klimom. Nastavio sam do dva deklasirana Alt vagona. U prvom nisam našao mesto, ali sam u drugom, do lokomotive uspeo da ulovim jedno slobodno unazad, sa strane sa jednim sedištem u redu. Definitivno bi vikendom trebalo poslati bar jedan dodatni vagon na ovaj voz ili makar umesto 2 deklasirana Alt vagona sa manjim kapacitetom, staviti Blt ili Beelmt koji bi po STU trebalo da ide, ali izgleda da se agonija sa neispravnošću Z1 vagona nikad neće završiti.

Posle Kosjerića, otišao sam bifea da popijem jednu kafu (cena turske 116 din, koga zanima). Tu sam okinuo ovu fotku:

slika


U Valjevu je porodica od mame, tate i 2 deteta izašla, te se oslobodila jedna grupa od 4 sedišta, pa sam se premestio tamo da bih išao unapred. Tu mi se malo kasnije pridružuju jedna žena sa detetom i jedna devojka iz Kosjerića. U Rakovicu smo stigli sa oko 20 minuta kašnjenja (neispravni putni prelazi posle Valjeva uvek dodaju 10-ak minuta).

Pre puta sam pročitao da će tog dana voz 430 od Topčidera do Beograda vući dizel lokomotiva zbog isključenja napona, radi izgradnje petlje kod mosta na Adi. Razmišljao sam da izađem u Rakovici i da tamo pređem na gradski prevoz, ali sam računao da dodavanje dizel lokomotive neće oduzeti više od 10 minuta. Međutim, voz kreće iz Rakovice i posle malo vremena tunel! Znači idemo preko Prokopa za Novi Beograd, gde se lokomotiva okreće oko voza i vuče nazad u stanicu Beograd. Malo sam se nadao da će voz možda stati u stanici Beograd-Centar, jer bi mi više odgovaralo da izađem tu, ali ništa. Takođe, voz je mileo preko novog mosta iako je tu Vmax 100km/h. Nadao sam se da ću stići na BG:voz sa Novog Beograda do Karađorđevog Parka u 20:15, ali nismo stigli do tada na Novi Beograd. Naravno, ŽS je opet pokazao svoju nemarnost prema putnicima. Nikakva najava od strane konduktera nije postojala.

Prešli smo na Novi Beograd. Slikam novi most preko Ade Ciganlije, koji je i glavni krivac za postojanje ove slike sopstvenosti :) :

slika


U Novom Beogradu, čekajući Godoa...

slika

slika

slika

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 7:46 pm

Godoa još nema, ali eto ga EC Avala iz Praga, začuđujuće na vreme, da sam znao, prešao bih na nju jer je pre nas stigao na glavnu stanicu, pošto našu lokomotivu još nisu namestili na čelo:

slika

slika

slika

slika


Nakon par minuta i mi krećemo puževom brzinom ka glavnoj stanici. Pre starog savskog mosta:

slikaUlazak u stanicu Beograd:

slika

slika

slika


To bi bilo sve od ovog Transsibirskog intermeca №1 :)

Pozdrav

Dusko_BG
Postovi: 176
Pridružen/a: sri feb 10, 2010 2:07 pm
Lokacija: Bijeljina/Beograd

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la Dusko_BG » pon sep 24, 2012 8:23 pm

Zanimljivo Rašo!Hvala!Novi vozić dobro izgleda!!! :)

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Osmatranja 2012

Post Postao/la rasha » pon sep 24, 2012 8:45 pm

Hvala Duško! :)

P.S. Autor fotografija sa koncerata Darko Jevtović.

Odgovorite