Krim 2012

Moderator/ica: ZlayoZg

Odgovorite
Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:16 pm

Kako je tema reportaže sa mog putovanja na Bajkal postala povelika, a imam dosta materijala sa Krima, radi preglednosti ću taj deo putovanja prikazati u ovoj, odvojenoj temi. Priča se nastavlja na poslednji post iz teme Beograd <-> Bajkal 2012 -> http://vozovi.com/forum/viewtopic.php?p=37161#p37161.

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:16 pm

Uvod

Putovanje na Krim sam isplanirao pri povratku sa Bajkala, pre samog polaska na Bajkal. Isplanirao sam 3 dana u Sevastopolju i 2 dana u Jalti, sa posetama okolnim atrakcijama. 2010. sam već bio na Krimu (http://railserbia.net/forum/viewtopic.p ... 21#p117321), ali u Sudaku, koji je više ka istoku. Ovog puta ću posetiti zapadni deo Krima.

Kako je na leto to jako popularna destinacija za ruske i ukrajinske turiste, većina železničkih karata nije u slobodnoj prodaji, već ih turističke agencije kupe i pre samog izlaska u prodaju 45 dana pred polazak. Prvog dana prodaje karata ima tek nekoliko slobodnih mesta u slobodnoj prodaji. Znajući za ovo, karte sam morao kupiti tačno 45 dana unapred. Karte se mogu kupiti preko interneta, međutim nije uspelo sa nijednom karticom sa kojom sam pokušao. Srećom, saznao sam da se povodom Evropskog prvenstva u fudbalu ukrajinski sistem rezervisanja Ekspres-UZ konačno priključio na evropski sistem rezervisanja EPA, te je rezervacije za ove vozove bilo moguće kupiti i u Beogradu. Problem je jedino u tome, što su na taj način karte 2-3 puta skuplje nego u Ukrajini zbog primene međunarodne tarife, naspram unutrašnje tarife koja je u Ukrajini jako jeftina. Na kraju sam u Beogradu kupio samo rezervacije, bez karte, sa idejom da karte kupim u Kijevu jer je tamo jeftinije zbog primene unutrašnje tarife.

Prvo sam kupio rezervaciju Kijev - Sevastopolj za voz 298:

slika


Međutim, posle sam se predomislio jer voz 298 dolazi tek popodne u Sevastopolj, te da bih imao više vremena, tu rezervaciju otkazao i nabavio rezervaciju za voz 36 koji polazi ranije (na slici je i rezervacija Simferopolj - Lavov za voz kojim sam napustio Krim):

slika


Dakle, rezervacije su mi bile u rukama te sam mogao da odahnem da imam slobodno mesto. Interesantno mi je bilo da na rezervacijama postoje određene greške (koje verovatno proizilaze iz loše povezanosti rezervacionih sistema). Obratite pažnju da je u pitanju 0. (nulta klasa). Takođe, u pitanju nije T2 (dvokrevetna), nego T4 (četvorokrevetna kabina), a nisu u pitanju donji ležajevi, nego gornji (neparna mesta su donji, a parna gornji ležajevi). No te greške nisu imale nikakvu ulogu kod provere karte.

To jutro odlazim na međunarodnu blagajnu u Kijevu, da kupim rezervaciju Lavov - Čop uz moju City Star kartu Šturovo - Irkutsk, što obavljam bez problema. Pored toga hteo sam da uz svoje rezervacije kupim i karte Kijev - Sevastopolj i Simferopolj - Lavov, međutim blagajnica mi odgovara da to tehnički nije izvodljivo (karte se u Ukrajini izdaju isključivo elektronskim putem) i da će me provodnjik najverovatnije pustiti u voz samo sa rezervacijom (bez karte), ali da ne može 100% da mi garantuje. Tako se i dogodilo, mladi provodnjik je pogledao moju rezervaciju i pustio me bez problema, samo me je pitao gde sam kupio kartu (on je mislio da je moja rezervacija cela karta i rezervacija, jer su u Ukrajini karta i rezervacija na jednom papiru). Tako se desilo i u slučaju Simferopolj - Lavov, s tim što je provodnjica bila sumnjičava, te sam ja od svih putnika morao poslednji da uđem, da bi se uverila da neko nema moje mesto.

Nastavak sledi

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:19 pm

Nedelja, 29.07.2012.
Kijev - Rešetilivka


Za početak plan puta:

slika

Crvenim je obeležena putanja voza Kijev - Sevastopolj, zatim zelenim maršrutke Sevastopolj - Jalta i Jalta - Simferopolj i na kraju plavim putanja voza Simferopolj - Lavov.


Uzavrelo julsko popodne na stanici u Kijevu, garnitura jednog od dnevnih ekspres vozova (nešto kao ICS u Srbiji):

slika


Smestio sam se u svoj klimatizovani vagon i tačno na vreme u 15.50 polazimo za Sevastopolj. U mom 4-krevetnom kupeu su bili otac i majka sa ćerkom od oko 18-19 godina. Oni su iz Užgoroda na samom zapadu Ukrajine. Bili su u poseti prijateljima u Kijevu, a odatle idu vozom na more.

Polazimo. Odraz našeg voza:

slika


Posle par sati vožnje imamo stajanje od oko 25 minuta u stanici Rešetilivka, kako bi nas pretekao popodnevni IC+ iz Kijeva za Harkov. U pitanju EMV HRCS2 od Hyundai-Rotema kupljen 2012. godine zbog Evropskog prvenstva u fudbalu (http://en.wikipedia.org/wiki/HRCS2_multiple_unit). Međutim tokom zime 2012/2013, koja je upravo na koncu ovaj voz se pokazao veoma nepouzdanim, te su se jedan za drugim kvarili i ispadali iz saobraćaja. Hjundai-Rotem je uputio izvinjenje i pravdao se time što je to prva zima za ovaj voz, a među putnicima već vlada pravilo da pogledaju vremensku prognozu za dan koji hoće da putuju ovim vozom, jer ukoliko najavljuju minut, velika je verovatnoća da će se pokvariti.

Na stanici Rešetilivka:

slika

slika


Moj vagon:

slika


Tabla broja vagona i relacije, oznaka kategorije voza (noćni brzi) i oznaka da je vagon klimatizovan:

slika


Dok sam se šetao ispred voza na stanici Rešetilivka, čovek koji je bio sa mnom u kupeu me je zamolio da pričam sa njegovom ćerkom jer je ona malo stidljiva. Taman kako sam krenuo sa njim da pričam, nisam uspeo u nameri da snimim HRCS2, koji je protutnjao sa 160 km/h. Rekao je da njegova ćerka studira engleski, ali po razgovoru sa njom ne bih rekao, pošto sam ja znao bolje poprilično bolje ruski nego ona engleski. Da je stidljiva, jeste, jer sam o njoj više saznao od oca, nego od nje, a i viša je za glavu od mene. :)

Nastavak sledi...

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:20 pm

Ponedeljak, 30.07.2012.
Melitopolj - Simferopolj - Sevastopolj


Budim se ujutru, misleći da smo već stigli na teritoriju Krima. Voz prolazi kroz predele gde se vidi da dugo nije pala kiša. Čekam da stignemo u neku stanicu kako bi video gde smo. I stižemo u Melitopolj. Pogledom na red vožnje okačen u hodniku ustanovljavam da kasnimo gotovo 3 sata! Čudom se čudim, znajući da su u Ukrajini vozovi uvek tačni u minut. Odlazim do provodnjika da upitam za razlog kašnjenja. Kaže, požar na lokomotivi, stajali smo na otvorenoj pruzi, pa su dolazili vatrogasci da ugase požar, pa dok su uklonili zapaljenu lokomotivu i dok je stigla nova, eto prošlo tri sata. I zaista, kad mi je to ispričao, počinjem da se sećam da sam negde u toku noći onako u bunilu video da smo stajali i neka svetla i čuo neku buku spolja. Srećom pa se požar nije proširio na prvi vagon. Očigledno su temperature od preko 40 stepeni učinile svoje. Tad počinjem da se nerviram što nisam ipak išao vozom 298, jer bih krenuo iz Kijeva u 11 uveče, a stigao u Sevastopolj samo sat-dva kasnije, i još bi prepodne uživao u vagonu kojem se mogu otvoriti prozori i u vuči jedne od dizel grdosija, pošto voz 298 ide drugom, delom neelektrificiranom trasom preko Hersona. Ali, šta je tu je.

Evo nas u Melitopolju. Na prvom koloseku je DMV D1, proizveden u fabrici GANZ u Mađarskoj, čija je proizvodnja počela još davne 1963., tačno pre 50 godina:

slika

slika


Nastavljamo dalje, preko suvih poljana iza kojih se polako prikazuju plitki zalivi Azovskog mora:

slika

slika


Ova oblast je idealna za solane:

slika


Unutrašnjost mog vagona:

slika


Prelazimo most koji je većim delom ustvari nasip, jer je more izuzetno plitko i stupamo na teritoriju Autonomne Republike Krim:

slika

slika


Nastaviće se.

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:21 pm

Krim je autonomna republika i poluostrvo u sastavu Ukrajine. Administrativni centar republike je grad Simferopolj. Područje grada Sevastopolja je izvan teritorije Autonomne republike i njime direktno upravlja vlada Ukrajine. Krim je bio u sastavu Rusije, dok ga Nikita Hruščov 19. februara 1954. godine nije odvojio od Ruske republike i pripojio Ukrajinskoj republici u sastavu SSSR. Površina AR Krim (bez Sevastopolja) je 26.200 km², na kojoj po podacima iz 2005. godine živi 1 994 300 ljudi, od čega je oko 60% Rusa. Zastava AR Krim:

slika


Prva stanica na kojoj stajemo na Krimu je Džankoj, koja je ujedno i najvažniji železnički čvor na Krimu, što se može videti na karti Krima:

slika

Iz Džankoja se dvokolosečne elektrificirane (3kV) pruge odvajaju na severoistok ka Harkovu i Moskvi (iz tog smera smo mi došli vozom 36), i na jugozapad ka Simferopolju i Sevastopolju (između Simferopolja i Sevastoplja jednokolosečna), a jednokolosečne neelektrificirane pruge na severozapad ka Hersonu i Odesi (tuda iz Kijeva za Sevastopolj saobraća voz 298) i na jugoistok ka Feodosiji i Kerču.


Par minuta čekanja u Džankoju i nastavljamo dalje:

slika


Stižemo u Simferopolj, gde izlazi veliki broj putnika i maršrutkama nastavlja dalje ka letovalištima na obali Crnog mora, kao što sam ja 2010. godine putovao u Sudak:

slika


Desno je EMV ER1, proizvodnja kojih je počela još davne 1957. godine:

slika


Iako najstariji na kolosecima ER1 nije bio najstariji na stanici u tom trenutku:

slika


U tom trenutku, fotoaparat javlja da su se baterije istrošile, a mozak da sam zaboravio da napunim drugi par baterija. Propustiću da fotografišem najinteresantniji deo jednokolosečne pruge Simferopolj - Sevastopolj koji se nalazi između Bahčisaraja i Sevastopolja, ali već sledećeg dana ću ići na izlet u Bahčisaraj, tako da ću nadoknaditi propušteno. Ovaj put sam uživao u vožnji u rashlađenoj atmosferi klimatizovanog vagona.


Nastaviće se.

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:21 pm

Sevastopolj je najveći grad na ukrajinskom poluostrvu Krim. Nalazi se na obali Crnog mora. Od 1997. grad je zajednička baza ruske i ukrajinske Crnomorske flote. Prema proceni iz 2012. u gradu je živelo 340.559 stanovnika. Od toga su oko 74% Rusi i 21% Ukrajinci. U gradu živi oko 30.000 ruskih oficira i mornara sa članovima porodica. Glavni jezik je ruski, a zvaničan je ukrajinski. Klima u Sevastopolju je skoro suptropska. Planine štite grad od hladnijih vazdušnih masa sa severa, tako da je vazduh suv.

Ruska flota je najveći poslodavac u gradu. Ona obezbeđuje 25% gradskog budžeta. Samo za zakup luke Rusija godišnje plaća Ukrajini 97 miliona američkih dolara. U Drugom svetskom ratu Sevastopolj je važio za najjaču tvrđavu na svetu. Nemačke trupe su ga zauzele 1. jula 1942. posle teških borbi 1941—1942. Tada je u gradu preostalo samo 9 neoštećenih zgrada. Zbog intenzivnih borbi Sevastopolj je dobio titulu „grada heroja“. Zajedno sa AR Krim, Sevastopolj je 1954. "premešten" iz Ruske u Ukrajinsku sovjetsku republiku. Do 1991. Sevastopolj je bio zatvoren grad.


U najtoplije doba dana u najtoplijem dobu godine iz klimatizovanog vagona izlazim u suptropsku oblast Sevastopolja i počinjem da se topim. I pored 3 sata kašnjenja, nesnosne vrućine i praznih baterija fotoaparata, ipak pravim nekoliko fotografija mobilnim telefonom.

Izlazim iz vagona, pogled napred:

slika


Pogled nazad:

slika


Pošto je na ovom peronu bila gužva odlazim u hlad ispod nadstrešnice drugog perona, da se malo aklimatizujem usled ogromne temperaturne razlike:

slika


Nakon što sam se malo aklimatizovao prelazim preko nathodnika ka staničnom platou da bi se opskrbio mapom, pošto nisam imao pojma na koju stranu da krenem:

slika

slika


Nastaviće se.

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:22 pm

Na kraju parkinga ispred stanice uočavam čudnu pojavu, elektro-lokomotivu:

slika


Odlazim tamo da vidim o čemu se radi i uočavam da je plato ispred stanice sa svih strana opkoljen kolosecima i da se do njega može doći samo nadvožnjakom sa jedne strane ili pešačkim nathodnikom sa druge strane. Stanica je poprilično stešnjena između brda i Sevastopoljskih buhti, tako da je ovo verovatno bilo praktično rešenje.


Na tim kolosecima "sa druge strane stanice" odmara viđena dvodelna elektro-lokomotiva ČS7:

slika


Okolo tumara manevarka ČME3:

slika


Penjem se na nadvožnjak, Lada mi nešto trubi:

slika


Vozač Lade mi je verovatno sugerisao ono što sam nakon par desetina sekundi i sam uočio, da je bolje na drugu stranu preko nathodnika koji vodi na stajalište gradskog prevoza gde čekam prevoz do centra. Upravo to i činim, napuštam stanicu u tom smeru:

slika


Na Couchsurfingu sam našao devojku koje će me ugostiti dva dana u Sevastopolju. Njeno ime neću otkrivati, ali hoću prezime, pošto je interesantnije (ne želim na internetu da otkrivam i ime i prezime ljudi koje upoznajem na putovanjima). Njeno prezime je Ljubić, što je bio i glavni razlog što sam izabrao da budem kod nje. Ona ne govori naš jezik i ne zna tačno poreklo svog prezimena, ali kaže da je njen deda iz nekog sela u Ukrajini gde se gotovo svi prezivaju Ljubić i verovatno imaju srpsko poreklo. Ona mi je rekla da mogu kod nje na poslu ostaviti prtljag, pa će mi javiti kad završi, da bi smo otišli uveče do stana. To popodne sam se šetao po centru grada, uglavnom uz obalu, ali fotografija nema jer je i baterija na telefonu bila na kraju, a morao sam se čuti sa Ljubićevom te je nisam smeo trošiti.


Nastaviće se.

Pozdrav!

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:23 pm

Utorak, 31.07.2012.
Sevastopolj - Bahčisaraj - Čufut-Kale


Nakon što sam napunio baterije za fotoaparat, a i svoje mentalne i fizičke spavajući na terasi celu noć, sutradan ujutru se upućujem ka centru sa Ljubićevom. Ljubićeva produžava na posao a ja ostajem na Trgu Ušakova.

Fjodor Ušakov je bio najčuveniji komandant ruske mornarice u 18. veku. Poreklom iz okoline Jaroslavlja u Rusiji, nakon ruske aneksije Krima 1783. godine lično je nadgledao izgradnju pomorske baze u Sevastopolju.Tokom Rusko-Turskog rata (1787-1782.) brilijantno je potukao Turke. 1798. je unapređen u punog admirala i poslat je kao komandant udružene rusko-turske flote pomogne Suvorovu u italijanskoj kampanji. Tokom kampanje je osvojio jonska ostrva koja su pripadala Francuskoj, što je kulminiralo opsadom i okupacijom Krfa 1798-1799. godine. Ušakova flota je uspešno blokirala francuske baze u Italiji (Đenovu i Ankonu) i izvršavala uspešne napade na Napulj i Rim. 1800. godine se vratio u Rusiju, ali novi car Aleksandar I nije cenio njegove uspehe, tako da se posle par godina povukao i ostatak života proveo u današnjoj Republici Mordoviji u Rusiji.

Na Trgu Ušakova se nalazi Klub Moreplovaca:

slika


Spomenik Ušakovu:

slika


Spomenik ruskom generalu iz 19. veka, Eduardu Totlebenu:

slika


Sevastopolj je grad pun spomenika. Dosta sam njih obišao prvi dan, ali zbog nedostatka baterija nisam uslikao, tako da vam preporučujem da posetite ovu stranicu: http://www.comtourist.com/travel/belaru ... monuments/.

Trg Ušakova je na kraju parka u čijem se centru nalazi Panorama "Odbrana Sevastopolja 1854-1855.". U pitanju je zgrada u kojoj se nalazi panoramski prikaz bitke na Malahovom kurganu 6. juna 1855. između 75 000 vojnika ruske armije i 173 000 vojnika englesko-francuske vojske. Tog dana je, iako malobrojnija, ruska armija porazila francusko-englesku vojsku.

Zdanje Panorame:

slika


Ovde možete videti celu panoramu (naravno neuporedivo je kako izgleda uživo, pošto je delimično 3D): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 4-1855.jpg


Nastaviće se.

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:24 pm

Nakon što sam završio obilazak Panorame, primećujem da mi je ostalo malo vremena da stignem na električku kojom sam planirao da idem do Bahčisaraja, te pogledom na kartu vidim da možda mogu nekako da preprečim put kroz park.

Nakon par minuta mi se ukazuje ovaj pogled:

slika

slika


Stanica je na dohvat ruke, ali je problem što je između mene i nje šiblje i zid od 5-6 metara koji deli brdo na kojem se nalazim i ulicu do koje treba da dođem, a vremena je sve manje...

slika

slika

Nastaviće se.

Avatar
rasha
Postovi: 811
Pridružen/a: sub okt 24, 2009 4:36 pm

Re: Krim 2012

Post Postao/la rasha » pon maj 06, 2013 4:24 pm

Kako sam se našao u ćorsokaku, imao sam 3 izbora. Prvi, da skačem sa visine od 5-6 metara, drugi, da se vratim nazad i siđem ulicama, zaobilazno i treći da probam da se probijem kroz šiblje u desnom smeru, pošto sam video da tamo ima neki puteljak u potencijalu. Prva opcija je razumno otpala, sa drugom nisam imao šanse da stignem na električku, tako da sam izabrao treću. Nekako sam se kroz šiblje probio do nekog oronulog i zaraslog stepeništa koje je vodilo do neke sporedne uličice iz koje sam uspeo da izađem na glavnu ulicu koja ide uz prugu, te sam se njom vratio ka stanici.

Užurbano prelazim preko nadhodnika i u pokretu pravim ove dve fotografije:

slika

slika


Po mom satu ima još 3 minuta do polaska. Odlazim na blagajnu na kojoj ne čeka niko, ali mi blagajnica kaže da trčim u voz, nema vremena za kupovinu karte. Ulećem u voz, vrata se zatvaraju i polazimo. Levo od nas je kompozicija voza Donjeck - Sevastopolj:

slika


Sa druge strane zaliva (buhte) se vidi Klub moreplovaca:

slika


Očekivao sam da će mi kondukterka naplatiti dodatak za kupovinu karte u vozu za koji nisam znao koliko iznosi, ali mi je ona umesto toga štampala kartu od stajališta 1531 km (km od Moskve :) ) jer tamo nema blagajne, te se ne naplaćuje dodatak. Čak me je karta umesto 8 UAH koliko je iz Sevastopolja izašla jeftinije - 6,75 UAH.


Prolazimo kraj jedne od Sevastopoljskih buhti:

slika

slika


Nastaviće se.

Odgovorite