Novosti iz svijeta interneta

Mjesto predviđeno za rasprave o svemu onome što nema nikakve veze sa željeznicom a ipak zanima jednog ljubitelja željeznice
Avatar
ismet222
Postovi: 196
Pridružen/a: pet jun 26, 2009 6:24 pm
Lokacija: Bihac
Kontakt:

Re: Novosti iz svijeta interneta

Post Postao/la ismet222 » uto okt 13, 2009 3:20 pm

Kompanije sve više zabranjuju Facebook i Twitter
slika

Sve smo više ovisni o Facebooku - čiji je broj korisnika prešao 300 milijuna i Twitteru koji također ruši rekordno povećanje broja korisnika, a osim običnih korisnika, ove su mreže/servisi sve zanimljiviji i raznim kompanijama. No, osim kao korisni alati, Facebook i Twitter, ali i MySpace i druge mreže jedan su od razloga slabije produktivnosti zaposlenika.


Radnici uglavnom umjesto da se sto posto orijentiraju na posao, često vrijeme gube obnavljajući i provjeravajući statuse na njima. Tako su brojne kompanije - njih čak 54 posto, zabranile pristup ovim mrežama svojim zaposlenicima, dok neke koje ne zabranjuju njihovo korištenje omogućuju ograničen pristup, zbog poslovnih razloga, kao i zbog limitirane osobne uporabe. Ukupno, samo je oko deset posto ispitanih CIO-a reklo da omogućuje potpuno neograničen pristup društvenim mrežama.

Također, osim smanjene produktivnosti, još jedan od razloga blokiranja pristupa društvenim mrežama jesu i sigurnosni razlozi jer se putem njih mogu zaraziti računala kompanija pa bolje spriječiti nego liječiti...


Izvor: PC Chip

Avatar
ismet222
Postovi: 196
Pridružen/a: pet jun 26, 2009 6:24 pm
Lokacija: Bihac
Kontakt:

Re: Novosti iz svijeta interneta

Post Postao/la ismet222 » sri okt 14, 2009 2:54 pm

Deset razloga za prelazak na Windows 7
slika

Samo tri godine nakon Viste dovršen je Windows 7, sedmi po redu operativni sustav Windows. Sedmica stiže u trgovine krajem mjeseca i prema svemu viđenom do sada, to će napokon biti dostojan nasljednik XP-a. Za razliku od njegovog prethodnika, Viste, nije nam se teško sjetiti nekoliko dobrih razloga za prelazak na novi operativni sustav.


Suočen s brojnim kritikama Viste, Microsoft je i sam priznao pogrešku te se bacio na posao popravljanja situacije. U Sedmici su ispravljene pogreške napravljene na Visti i čini se da će nam Microsoft ponuditi nešto što bismo mogli nazvati finalnim proizvodom, a ne poluproizvodom kako smo često mi, ali i mnogi drugi nazivali Vistu.

1. UAC više nije napastan kao u Visti
User Access Control toliko živcira korisnike Viste da većina ima tu opciju, koja bi trebala štititi računalo od neovlaštenih radnji, posve isključenu. Sigurnosne osobine ne bi trebale korisnike onemogućavati u radu, a UAC na Windows 7 daleko je bolje prilagođen korisniku; drugim riječima, neće vas maltretirati svakih nekoliko sekundi.

2. Brzo podizanje sustava
Kratko vrijeme pokretanja operativnog sustava uvijek je dobro došlo i drago nam je vidjeti da Microsoft sa svakom generacijom Windowsa ide u pravom smjeru. Ipak, Windows 7 neće znatno ubrzati bootanje (koje je i u Visti već bilo prilično brzo); prema našem iskustvu, vrijeme podizanja sustava u oba OS-a je gotovo jednako, s malom prednošću na strani Windowsa 7.

3. Automatsko smještanje prozora jednog do drugog
Widescreen monitori danas dominiraju tržištem. Radi se uglavnom o modelima 16:10, no ubrzano nam dolaze i oni s omjerom slike 16:9. Na takvim ekranima mnogi korisnici će postaviti dva prozora jedan do drugog, a Windows 7 taj postupak automatizira. Dovoljno je samo odvući svaki prozor u svoju stranu i Windowsi će ih automatski složiti.

4. Jednostavnije kućno umrežavanje
Vista je umrežavanje beskrajno zakomplicirala i učinila teškim kućnim korisnicima. Windows 7 to ispravlja što ga čini puno prikladnijim za kućno okružje. Još uvijek smatramo da bi sve to moglo biti jednostavnije, no korisnici će se ipak lako naviknuti na novi način umrežavanja.

5. Poboljšane performanse
Vista je brzo nakon izlaska postala zloglasna zbog svojih hardverskih zahtjeva koji su na kraju utjecali i na izvršavanje samih aplikacija. Prijenosnici su radili doista sporo, a nova vrsta prijenosnih računala nazvana netbook uopće se ne može nositi s Vistom. Windows 7 neće imati male hardverske zahtjeve poput XP-a, ali će oni biti bitno manji nego Vistini. Posebno se to vidi u grafičkom podsustavu koji reagira brzo, a ipak izgleda atraktivno (prema mnogima, čak i atraktivnije nego u Visti).

6. Windows XP način rada
Ogroman broj korisnika računala nikada nije usvojio Vistu zbog njezinih brojnih mana ili nekompatibilnosti s aplikacijama pisanim za Windowse XP. Način rada XP trebao bi riješiti nekompatibilnost s takvim aplikacijama.

7. Radi na netbook računalima
Jeftina i malena netbook računala su trenutno vrlo popularan segment industrije, a realno gledajući, Vista na njima radi očajno. Sa Windows sedmicom korisnici će dobiti funkcionalan i moderan operativni sustav.

8. IE8 se može ukloniti
Neki korisnici alternativnih preglednika imaju gorka sjećanja u vezi web preglednika Internet Explorer, i sada će ga moći u potpunosti ukloniti sa svojih računala. Alternativni preglednici uzimaju sve veći dio tržišta bez obzira na to što je Microsoft značajno unaprijedio svoj IE.

9. Action Center
U prijašnjim Windowsima to je bilo poznato pod imenom Security Center, ali ovdje se ne radi samo o promjeni imena, već i o dodavanju novih funkcija, točnije objedinjavanju sigurnosti, troubleshootinga i održavanja računala na jednom mjestu.

10. Otpor je uzaludan
Vista je kao loš proizvod zahvaljujući dominaciji Windowsa zauzela popriličan udio na tržištu. Pokaže li se Windows 7 imalo bolji od Viste, vrlo brzo će preplaviti cijelo tržište. Windows XP ipak je proizvod star osam godina, a podrška za njega sve je manja. Umjesto da se mučite sa traženjem upravljačkih programa za stari OS, ili se pak patite s Vistom, prijeđite na Windowse 7; nećete požaliti.


Izvor: T-portal

Avatar
ismet222
Postovi: 196
Pridružen/a: pet jun 26, 2009 6:24 pm
Lokacija: Bihac
Kontakt:

Re: Novosti iz svijeta interneta

Post Postao/la ismet222 » sri okt 14, 2009 3:00 pm

DVD-u ostaju još samo dvije godine života
slika

Ako ste ponosni na svoju kolekciju DVD-ova koju ste godinama skupljali, možda će vas ova vijest obeshrabriti. Reed Hastings, glavni direktor Netflixa, kompanije koja se bavi on-line iznajmljivanjem DVD-a poštom i online streamingom filmova, u interviewu koje je dao za jedan web tvrdi da bi 'DVD era mogla biti prilično naglo zaustavljena'.


Naime, Hastings kaže da će tijekom iduće dvije godine za ovu kompaniju DVD biti samo "primarni format isporuke", iako je dodao da će držati oko na njemu još slijedeće desetljeće ili dva. Ovo je veliki obrat u odnosu na predviđanja koje je Hastings prije davao kada je rekao da će DVD ostati primarni format za ovu kompaniju do 2018 godine.

Neobično, ali šef Netflixa nije ni spomenuo što bi moglo zamijeniti DVD-ove kao glavni format za filmove koje isporučuje ova kompanija, ali s obzirom da Blu-ray ostaje niše proizvod, s 10 posto penetracije ili manje kod većine potrošača, on je vjerojatno govorio o streamingu.

Netflix je prigrlio video streaming kao glavni način isporuke filmova posljednjih nekoliko godina, a njegov 99 US dolara vrijedan set-top box ostaje za mnoge izvrstan način gledanja kvalitetnog video sadržaja, izuzev naravno besplatnih servisa na webu kao što je npr. YouTube.

Iako Hastingsove prognoze možda zvuče nevjerojatno, ako se uzme u obzir da još ima onih koji će pogledati film i na VHS-ici, ipak se nemojte iznenaditi ako do ovoga dođe. Ima još puno posla, ali kao i uvijek kada je riječ o digitalizaciji sadržaja, strašno puno se toga može dogoditi u vrlo malo vremena.

Stoga, nemojte se iznenaditi ako svoj zadnji novi DVD kupite u 2011.


Izvor: Net.hr

Avatar
ismet222
Postovi: 196
Pridružen/a: pet jun 26, 2009 6:24 pm
Lokacija: Bihac
Kontakt:

Re: Novosti iz svijeta interneta

Post Postao/la ismet222 » ned nov 15, 2009 5:30 pm

slika

Name: Windows XP SP3 Master Multibootable 2009 with SATA
System: Windows XP SP3 professional x32
Size: 695 MB
CD Key: Already integrated
Activation: Already activated
Install method: Unattended
FULLY UPDATEABLE
Integered Windows Media Player 11
Integered Internet Explorer 8
Integered Updates&Hotfixs
Integered SATA Drivers and alot of another Drivers

Multiboot Menu:
Windows Master XP
Command Prompt
Partition Magic
Repair ntldr missing
Hard Scan
Active Password Changer
HDD Regenerator
Super f-disk
Norton Ghost
Boot from Hard Disk
Restart your Computer

Added:
Styler tool Bar
Java
Visual Task Tips
LClock
New Themes
New Cursors
New Sound
New pic User account
New Screen Saver
New Wallpaper

Installed via WPI :
Windows Live Messenger
Nero
CCleaner
Internet Download Manager
Swiff Player
folder lock
Flash player
Mozilla Firefox
Rocket dock
winamp
Microsoft Visual C++2005 Redistributable
WinRar
Unlocker
Ultraiso

Removed:
messenger
opearting system options
tour
old ms xml v2.0
windows messenger
msn
netmeeting
Windows sound
Old cd player
Music samples
Midi audio support
Luna themes
Image and background
Toshiba dvd decodar
camera
display adapter
lan
Isdn
fax
Printers
Ibm thinkpad
Screen saver
Binball
Games
Internet games
Briefacse
Clip bookviewer
Charmap
accessbility options


Code:

http://rapidshare.com/files/283354960/F5CA.part1.rar
http://rapidshare.com/files/283373963/F5CA.part2.rar
http://rapidshare.com/files/283394579/F5CA.part3.rar
http://rapidshare.com/files/283397476/F5CA.part4.rar
or
http://hotfile.com/dl/13183364/9208189/ ... 1.rar.html
http://hotfile.com/dl/13183853/08396b6/ ... 2.rar.html
http://hotfile.com/dl/13187304/81c79fa/ ... 3.rar.html
http://hotfile.com/dl/13187332/c1ddaeb/ ... 4.rar.html

Avatar
ismet222
Postovi: 196
Pridružen/a: pet jun 26, 2009 6:24 pm
Lokacija: Bihac
Kontakt:

Re: Novosti iz svijeta interneta

Post Postao/la ismet222 » sub jan 16, 2010 4:02 pm

Umrezavanje dva racunara
Umrežavanje dvaju računala
Evo Vam mali tutorial kako umrežiti dva računala,dosta pojednostavljeno i u najkračim crtama objašnjeno!

Za početak,treba Vam mrežna (Ethernet) kartica za svako od računala. Cijena je do 10 KM. Ako spajate laptop i PC, laptopi skoro svi imaju integrirane mrežne kartice. Štoviše,sve novije matične ploče imaju integriranu mrežnu karticu, čime čete uštedjeti .

NAPOMENA:
Prije odlaska u kupnju, provjerite posjedujete li već mrežnu karticu! LAN utor izgleda poput one od 56k modema, samo je malo šira i ima više parica.

Nabavite cross Connection Cable. Cijena nebi trebala biti veća od 10-KM. Kabel možete i sami napraviti tako da kupite posebno kabel,i posebno konektore i to sami spojite uz pomoč zato predviđenih kliješta,osobno Vam preporučam kupnju gotovog kabla,posebno ako ste početnik!

NAPOMENA:
Običan LAN kabel ima drugačije spojene "žice" unutra od cross kabla, dakle za direktno umrežavanje dvaju računala ne možete koristiti običan LAN kabel.

Evo,sad ste nabavili sav potreban materijal i opremu za umrežiti dva računala a sad prelazimo na onaj sofverski dio.

Pokrenite "Microsoft Network Setup Wizard". (Start -> Programs -> Accessories -> Communication -> Network setup wizard)

NAPOMENA:
Ukoliko nešto nakon toga ne radi, kontaktirajte MS Support.


Ima još načina za umrežiti računala,
uđite u Network connections (Start -> Settings -> Control panel -> Network Connections)

Za ovo će vam trebati na oba računala, stoga imajte ovaj prozor uvijek pri ruci.

Sad možemo "umrežiti" ova dva računala.
Odaberite vašu Mrežnu (Ethernet) karticu. Desni klik mišem (Kartica mora biti u stanju Enabled, ako nije morate ju Vi obavezno staviti na Enabled!)
Nakon što ste to napravili,sad uđite u Local Area Connection Properties. (Desni klik na mrežnu karticu koju koristite tj. Imate u računalu i Properties) Ovdje podešavate sve mrežne postavke na računalu!

Kliknite na INTERNET PROTOCOL (TCP/IP) i pritom pazite da u svakom trenutku ostane kvačica pored TCP/IP! Zatim kliknite na PROPERTIES.
Sada se nalazite u Internet protocol (TCP/IP) Properties prozoru. Ovdje se nalazi sve što nam treba,sad prelazimo na odabir IP adresa.

Prije nego nastavim,želio bi Vam skrenuti pažnju na neke pojmove!

TCP/IP - Transmission Control Protocol / Internet Protocol - primopredajni protokol pomoću kojeg računala komuniciraju mrežom.

IP adresa - svako računalo na internetu ima svoju IP adresu. Zamislite to kao vašu kučnu adresu prikazanu brojčano.

SUBNET MASK - određuje koji bitovi u IP adresi pripadaju određenoj mreži. npr. IP addresa od 128.66.12.1 sa subnet maskom 255.255.255.0 kaže da je to "host 1" na subnetu 128.66.12.0. Također, subnet mask određuje maksimalan broj IP adresa u Subnetu.

DNS (Domain Name Server) - Server koji se brine da bi se imena računala pravilno povezala sa njihovim IP adresama.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) - Server koji automatski dodjeljuje IP adrese svakom računalu koje ima "enejblano" "Obtain IP Adress Automatically", nama to sad nije važno.

WINS (Windows Internet Naming Service) – Microsoftov "izum" za DNS
-NET-BIOS -Network Basic Input/Output System - Microsoftov API (Aplication Protocol Interface) za netBEUI mrežni protokol koji je napravio Microsoft.

LMHOSTS - takozvan HOST fajl u kojoj se nalaze imena i IP adrese računala koja želimo ručno (a ne da nam on autoamtski odabere) njihova mena i IP adrese (praktično ako nemate DNS u mreži) a nalazi se u direktoriju C:\WINDOWS\System32\Drivers\Etc.

Dalje,za odabir IP adresa preporuča se isključivo one koje počinju sa 192.168.x.x (npr. 192.168.10.1) jer su to obično "privatne" IP adrese,primjer kako si vi to podesite (možete i neke druge brojeve,ja sam stavio ove samo radi primjera)

RACUNALO_1 (Na prvom računalu) = IP- 192.168.10.1
SUBNET-255.255.255.0

RACUNALO_2 (Na drugom računalu)= IP- 192.168.10.2
SUBNET-255.255.255.0

Kad ste napravili to kliknite na OK i ovaj dio je riješen,sad samo spojite kabel koji ste prvotno kupili/napravili u oba računala i ona su umrežena!Sad sljedi provjera mreže,tj. dali uopče to sve funkcionira!


Osnovni pojmovi na koje bi Vam skrenuo pažnju:

PING - Naredba kojom vaše računalo šalje paketić podataka do drugog računala. Taj se paket tada vraća, i ta informacija vam znači da se računala međusobno "vide" tj. da su međusobno dostupna (upaljena i rade) jedno drugom, te da mreža radi.

NETSTAT - print network connections, routing tables, interface statistics, masquerade connections, and multi-cast memberships, ova komanda će vam reći sve mrežne veze koje su ostvarene sa vašim računalom.

E sad,kako to sve napraviti?

Na RACUNALO_1 učinite sljedeće:

Start -> Run -> i upišite cmd (točno ovako kako piše).
Sada se nalazite u tzv. konzoli (DOS). Dalje upišite sljedeće:

ping 192.168.10.1

A kao rezultat trebalo bi pisati sljedeće:


Code:

Pinging 192.168.10.1 with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.10.1: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.1: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.1: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.1: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.10.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

Sad smo "pingali" samog sebe (tj. svoje računalo),time smo uvidjeli da mreža radi i da je sa mrežnom karticom sve u redu.
Još smo uvijek u Comand Promptu. Sada "pingajmo" drugo računalo (RACUNALO_2):


ping 192.168.10.2

A kao rezultat trebalo bi pisati sljedeće:


Code:

Pinging 192.168.10.2 with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.10.2: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.2: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.2: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.2: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.10.2:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

Ako Vam sve radi kao što je prikazano u tutorialu znači da ste uspješno umrežili ova dva računala i sad možete pristupiti jedan drugome preko mreže.Koja je zapravo korist umrežavanja dvaju računala?

Sad možemo dijeliti podatke između RACUNALO_1 i RACUNALO_2 (tzv. Sharing)
Sad možemo dijeliti vezu sa Internetom između dvaju računala.
Sad možemo igrati neku igru u mreži.


To je to,detaljno a opet maksimalno skračeno i pojednostavljeno,radi lakšeg razumjevanja i snalaženja pri umrežavanju dvaju računala.


Odgovorite