Razne diskusije oko niskopodnog voza

Moderator/ica: Bo Bo

Odgovorite

Da li ste zadovoljni kvalitetom usluga u prvom poslovnom vozu ŽFBiH, obzirom na cijenu karte?

U potpunosti sam zadovoljan.
10
63%
Djelimično sam zadovoljan.
5
31%
Nisam zadovoljan.
1
6%
 
Ukupno glasova: 16

portos
Postovi: 15
Pridružen/a: sri nov 25, 2009 11:11 am

Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la portos » sub feb 13, 2010 12:18 pm

Ćiro_bos je napisao/la: Moram pridodati:
Izgleda da smo ponovno pokusni kunići. Niskopodni EMV je rađen prvo za nas, pa ako se pokaže...
Lekcija lok 662 nas ničemu nije naučila.
Pišeš neistine, a ton kojim si to napisao meni izgleda jako ciničan. EMV je projektiran, a prototip građen za zagrebački prigradski prijevoz. Tokom izrade ŽBH su odlučile kupiti prototip. Sada se takva ista 2 prototipa grade za HŽ, jedan za gradsko-prigradski promet, drugi za regionalni. I da te razočaram: već se pokazao, ali ne kao promašaj već kao pun pogodak!!!

Sorry na OT.
slika

Avatar
Ćiro_bos
Postovi: 3225
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 4:44 pm
Lokacija: Brčko-Tuzla, BiH

Re: Secanje na 662

Post Postao/la Ćiro_bos » sub feb 13, 2010 3:56 pm

Ćiro_bos je napisao/la:Ideja je bila dobra!
Imati dvije lokomotive u jednoj, za slučaj defekta jednog agregata, ili za vuču lakšega voza je bilo, blago rečeno revolucionarno...to danas ima i DMG 813/814, da ne govorimo o američkom sistemu vuče sa više lokomotiva...
Ali...to je bilo vrlo rano za ĐĐ i stvar je otišla u kontra smjeru...
Ipak, kao dio novije istorije, trebalo je da nam bude za nauk...
pozdrav...
Ovo sam ja takođe napisao!
I pisao sam o poduhvatima svoga preduzeća, ŽFBH!
Trenutni projekti ovoga preduzeća: Talgo, niskopodni voz, lok 212 za vuču putničkih vozova, kupovina teretnih vagona i drugo su konfuzni, bez logističke pripreme pruga i ljudi, konfuzni kao i opšta situacija u firmi, te niko ne zna kako će to sve završiti.
Lijep pozdrav za Portosa!
Posavina expres

Avatar
hadzibane
Postovi: 26
Pridružen/a: pon nov 30, 2009 11:51 am
Lokacija: Sombor,Vojvodina
Kontakt:

Re: Secanje na 662

Post Postao/la hadzibane » sub feb 13, 2010 4:12 pm

Dobro jludi,hajde da konsruktivno diskutujemo,teške reči nisu prihvatljive za nas koji smo ljubitelji železnice i za one koji rade na istoj.
Ćiro je korektno napisao da je u pitanju prototip i da se jednoj siromašnoj železničkoj upravi kao što je ŽFBiH ne isplati kockanje sa prototipovima,uzimajući u obzir prethodna iskustva sa 662 lokomotivama na primer.
No,sa druge strane,verujem Portosu da je sa ispitivanjem nove EMG sve u najboljem redu,obzirom da znam da je Portos deo Končarevog tima koji pomno prati ispitivanja EMV na ŽFBiH prugama i da je vrlo dobro upućen u ceo projekat!
Držim palčeve da će sve proteći u najboljem redu i da će ova garnitura,kao i ostale naručene i koje bi potencijalno mogle da se naruče/nadam se da neko sa ŽS razmišlja o testiranju ovog EMV na srpskim prugama/,ubrzo trčati našim prugama.
Lep pozdrav iz Sombora i izvinjenje za offtopic.
Uskoro ćete videti šta je ostalo od poslednjeg mohikanca serije 662,koji se "čuva" za potrebe Muzeja ŽS u Subotici.Fotografije su od pre nepuna 4 meseca.

Avatar
Bo Bo
Postovi: 2283
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 2:50 pm
Lokacija: Sarajevo BiH

Diskusije oko nabavke niskopodnog voza

Post Postao/la Bo Bo » sub feb 13, 2010 4:50 pm

Moderatorska obavjest

Poštovani forumaši, ovdje možete raspravljati o niskopodnome vozu, bilo da je rječ sa aspekta obnove putničkog saobraćaja, ekonomske opravdanosti i isplatljivost, pa do tehničko-tehnoloških rješenja.

Srdačan pozdrav Bo Bo ;) .
slika

Avatar
stjepan
Postovi: 1178
Pridružen/a: pon jun 01, 2009 6:24 pm
Lokacija: Hrpelje Kozina

Re: Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la stjepan » sub feb 13, 2010 6:14 pm

Dva kroga oko ložione i taka samouvjerenost.Samo ne treba i ne smije se zaboraviti da su isto tako vršena ispitivanja i na lokomotivi 662,i da su bila ispitivanja "uspješna"i tadašnji "pun pogodak" su ljudi poslije u eksploataciji platili glavama.Posledice slabe lokomotive pa nije snosio ĐĐ već ŽTO Sa.
Lijepo je to da je Portos 1000% uvjeren u kvalitetu svoje firme.Na ovom forumu nitko nije bar do sada rekao slabu riječ o niskopodnem,rezerve do istog ima i to iz prostog razloga što nitko, čak ni Končar(još manje Portos), ne zna kako će se ponašati u PRAVOJ eksploataciji,a to sa nestrpljenjem svi iščekujemo.Još uvijek ne znam i ne vidim gdje su tu "neistine" o kojima je pričao Portos.Šteta za takav nepotreban ton,jer zaista svi si isto želimo.
Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!

fluidni
Postovi: 3
Pridružen/a: pet mar 05, 2010 6:33 pm
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la fluidni » pet mar 05, 2010 7:31 pm

Poštovane kolegice i kolege,

Nisam baš iz ove branše (lutam oblacima) ali evo da dam svoje viđenje svega ovog, s obzirom da sam imao priliku da se vozim s EMV. Sasvim sigurno da još uvijek nije moguće reći da li je ovo "pun pogodak" ili "promašaj" ali EMV izgleda sasvim pristojno. Moram priznati da mi je vožnja do Maglaja bila jedna od udobnijih vožnji vozom u mom životu (a vozao sam se vozovima po Sloveniji, Austriji, Belgiji, Luksemburgu), naravno, sve je još uvijek novo, nemoguće je reći kako će se pokazati u eksploataciji ali moramo uzeti u obzir da je Rade Končar danas tržišno orijentisana firma koja ovo vozilo nije napravila niti za BiH niti za Hrv već za tržište. Naravno, "proboj" očekuju na tržištima bivše nam države, što je po mom mišljenju sasvim logično.
Vozilo boluje od dječijih bolesti (koje su meni bile vidljive kao laiku u željeznici) i proizvođač će nastojati uraditi potrebne korekcije istih. Što se tiče podvozja i ostalih komponenti koje nisu bile vidljive, ostaje da se vidi, kao što se može vidjeti na mojim fotkama, vozilo je puno kablova priključenih na razne računare koji snimaju ponašanje vozila u eksploataciji i tek treba vidjeti analize istih. Mislim da i sam proizvođač nastoji napraviti što robustnije vozilo jer nema mnogo mjesta za prokockane šanse na otvorenom tržištu, Juge nema i danas se pazi šta se plaća, Šaban neće odriješiti kesu i reći "daj".

Toliko od mene...pozdrav

staner
Postovi: 675
Pridružen/a: sri jul 08, 2009 6:25 pm

Re: Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la staner » pet mar 05, 2010 8:47 pm

Hvala ti kolega fluidni na iscrpnim informacijama i da ti kažem odmah da ti zavidim na vožnji s tim vozom.

fluidni
Postovi: 3
Pridružen/a: pet mar 05, 2010 6:33 pm
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la fluidni » pet mar 05, 2010 10:06 pm

staner je napisao/la:Hvala ti kolega fluidni na iscrpnim informacijama i da ti kažem odmah da ti zavidim na vožnji s tim vozom.
Pa eto...ako sve bude ok od septembra možda bude na raspolaganju svima koji žele vožnju s njim, na komercijalnoj osnovi :D .

staner
Postovi: 675
Pridružen/a: sri jul 08, 2009 6:25 pm

Re: Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la staner » pet mar 05, 2010 10:09 pm

Opa jedva čekam taj trenutak :-bd :-bd :!! :!!

Jim
Postovi: 47
Pridružen/a: uto dec 15, 2009 8:22 pm

Re: Razne diskusije oko niskopodnog voza

Post Postao/la Jim » sub apr 03, 2010 11:33 am

Ovaj vlakić ima svoje kvalitete zasigurno, no treba ga ispitiati još malo i izbaciti loše elemente. Nema razloga da se ne bi mogao pokazati dobro, budući da je riječ o "potpuno" novom proizvodu, sa novim radnim osobinama, ali...da uvijek može biti bolje, e to svakako može, pozdrav

Odgovorite