U Njemačkoj štampali knjigu o banovićkim unikatnim

Post Reply
staner
Posts: 675
Joined: Wed Jul 08, 2009 6:25 pm

U Njemačkoj štampali knjigu o banovićkim unikatnim

Post by staner »

Jedini primjerak knjige „Oskova - Banovići“, u kojoj je 36 umjetničkih, poklonili su Rudniku

Klaus Nosek (Nossek), Kurt Retagen (Rethagen) i Jirgen Hanelt (Jürgen Hanelt) iz Njemačke strastveni su zaljubljenici u lokomotive parnjače. Decenijama obilaze željezničke turističke destinacije u Evropi. Proputovali su Austriju, Italiju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Poljsku, Belgiju, Englesku, Rumuniju...

Vrijeme je stalo

Protekle godine, na prijedlog prijatelja, također ljubitelja željezničkih rariteta, boravili su u banovićkom Rudniku. Svoje oduševljenje unikatnim „ćirama“ ovjekovječili su serijom umjetničkih fotografija koje su štampali u jednom- jedinom primjerku knjige naslovljenoj „Oskova- Banovići“ u kojoj je 36 umjetničkih kolor fotografija „ćira“, detalja pruge i ambijenta u kome voze, koje je snimio Nosek.

Knjigu su, u znak zahvalnosti za priušteni doživlja i ugođaj, ovih dana tokom druge, višednevne posjete Banovićima, uručili Dževadu Hodžiću, predstavniku Rudnika.

- Mislili smo da smo vidjeli sve što je vrijedno kada je riječ o željezničkim raritetima. Međutim, ono najvrjednije vidjeli smo ovdje na Oskovi i Brionima gdje je vrijeme stalo prije pola stoljeća. Uzani kolosijek, „ćire“ koje još voze ugalj, ambijent na željezničkoj rudničkoj stanici, vagoni, oblaci dima iz parnjača, mirisi umašćenih željezničkih uniformi, garava oznojena lica mašinovođa. Sve su to uspomene uz koje smo rasli, dočekujući naše očeve, djedove, komšije- govori oduševljeno Klaus, stručnjak za
računare u Folksvagenu.

Jirgen radi kao ton majstor u teatru, a u slobodno vrijeme vozi lokomotivu za koju je prošao obuku.

Drage uspomene

Ljubav prema lokomotivama naslijedio je od djeda koji bio mašinovođa na parnjači. Kurtu, diplomiranom arhitekti parnjače su opsesija.

- To nije samo običan hobi nego mnogo više, drage uspomene koje nosimo iz djetinjstva. Njemačka je, uz Englesku, kolijevka željeznica, mnogo je ljudi poput nas i ne vjeruju da ovako što postoji u Evropi. Svima preporučujemo, šaljemo fotose i našim prijateljima u svijetu. Ova knjiga izraz je naše zahvalnosti za radost koju su nam ovdje priuštili. To je zajednička odluka i zbog toga smo je štampali kao unikat, baš kao što su i ove parnjačekažu Jirgen i Kurt.

Izvor:Dnevni avaz 19.04.2010
kolska
Posts: 1304
Joined: Sun Oct 04, 2009 9:12 pm
Location: Banaovići

Re: U Njemačkoj štampali knjigu o banovićkim unikatnim

Post by kolska »

Knjigu sam dobi ja na poklon, a gospoda iz Njemačke izuzetno zadovoljna, sada je boravila ekipa samo zbog lokomotive 93-158.
parnjača-Banovići
Image
Post Reply