Remont pruge u BiH

Moderator: Ćiro_bos

Ćiro_bos

Re: Remont pruge u BiH

Post by Ćiro_bos »

igorailwayman wrote:Znam i razumijem potrebe elektrifikacije i remonta na tim prugama! Poznate su nam svima priče već nekoliko godina da će se vršiti pomenuta elektrifikacija na tim prugama i evo ništa do sada.. Većina nas bi to volila vidjeti i bilo bi dobro da se to što prije uradi, ali neko to koči iz jednostavnih razloga. Da bi se nešto moglo raditi na postojećim koridorima treba imati strategiju saobraćajne politike na nivou države a mi to nemamo. Nego entiteti rade kako njima paše..
Onaj sam gore post napisao kao dokaz da mi sami kreiramo tokove investicija u održavanje i remonte pruga, a ne EU. I ti si na kraju priznao da je to tako.
Ja nisam lokalistički nastrojen i ne bi nikada tražio neraelne stvari. Poštujem činjenicu da je trenutno započeti remont na južnoj pruzi prioritetan, neophodan i trebao je biti davno završen, istovremeno znam i neke druge parametre koji važe za ulaganja u elektrifikaciju jedne pruge: Da ona mora imati jedan određeni promet da bi ta ulaganja bila isplativa. Da me ne shvatite pogrešno, govorim o elektrifikaciji od nule. Zato kada naši zvaničnici govore o tome ja se samo nasmijem. Ko ih samo sabra na gomilu onakve. Koga misle zavarati?
Znači remont apsolutno da, ali istovremeno i kvalitetno, konstantno tekuće održavanje pruga poslije remonta i do remonta. Svih pruga. Neprestano licitiranje potrebe za Vc koridorom guši, usporava bilo kakva ulaganja van ovoga koridora, što mi se ne sviđa. Moja je i ta pruga i Unska i Tuzlanske!
pozdrav...
Posavina expres
dash9

Post by dash9 »

Novac iz pretpristupnih fondova EU je dostupan svakome tko "zadovolji" kriterije iste te EU a to nažalost odlučuje politika.Bacimo li pogled kod susjeda Slovenaca vidjet ćemo svašta,naravno u pozitivnom smislu.Oni su te fondove iskoristili na način dobrog gospodara.I da se ne zavaravamo,Europa zna bolje od nas kako stvari stoje u našem dvorištu i neće dijeliti lovu na lijepe oči,i naravno tamo gdje oni vide svoj interes.U situaciji kakva je sada jednostavno treba odrediti prioritete koji će nekoga nažalost zakinuti.Samo se možete nadati da ljudi koji odlučuju ne naprave grešku koju su napravile glavonje na HŽ-u i ulupali skoro tri milijarde kuna na ličku prugu a nagibni još ne vozi ispod 5 obećanih sati.A niti količina ukupnog bruta baš i nije opravdala toliku investiciju.Da se taj posao trebao odraditi,trebao je,ali tek po sređivanju stanja na magistrali Sav.Marof-Tovarnik,jer ogromnu količinu bruta vozi MAV.A na istoj toj magistrali je tuga nebeska.Gdje smo nekada vozili sa 130 km/h sada se vozi 80.A i dionice od prijašnjih 160 km/h su sve kraće.Meni kao promatraču sa strane teško pada stanje Unske pruge jer sam nekada po toj pruzi vozio,ali prioritet EU je luka Ploče.I to je to.Unska pruga će prema neprovjerenim informacijama u remont i elektrifikaciju tek kada se politika "dogovori" i kada HŽ odluči "srediti" prugu Sisak Caprag-Volinja s jedne strane te Knin-Martin Brod.Puno posla,puno glava se treba skupiti i spremiti na kompromise.A kompromis je onaj dio čega ima najmanje.
I dobre volje.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

dash9 wrote:...Samo se možete nadati da ljudi koji odlučuju ne naprave grešku koju su napravile glavonje na HŽ-u i ulupali skoro tri milijarde kuna na ličku prugu a nagibni još ne vozi ispod 5 obećanih sati.A niti količina ukupnog bruta baš i nije opravdala toliku investiciju....
Da i onda u želji da opravdaju investiciju vozove koji su po prevoznom putu trebali ići Unskom sada voze Ličkom prugom. Prošlih godina, posebice ovih dana svaki dan jedan voz soje iz Solina vozi ličkom preko Zagreba i Vinkovaca za Brčko. Odnedavno je kao i neki odron na HŽ dijelu unske pa je promet obustavljen. Naravno, voz sa cementom za Prijedor vozi ličkom. I tako u nedogled.
Poslije svih ovih naših rasprava pitam se da li tokovima bruta, remontima diriguje ekonomija ili politika? Ili i jedno i drugo?
pozdrav...
Posavina expres
cvujo

Post by cvujo »

Tehnika je tu, željeznička stanica Snjegotina, pruga Doboj-Banjaluka.....
Attachments

[The extension jpg has been deactivated and can no longer be displayed.]

cvujo

Post by cvujo »

Da napomenem što se tiče tucanika, pročitao sam u novinama da je laktaški ''Integral inžinjering'' raspisao tender za prevoz 40000 tona tucanika iz rejona Gradiške na lokalitet Jošavka-Snjegotina, rok izvršenja prevoza od 01.05 do 10.06.2010. godine, evo još dvije fotke...
Attachments

semir16

Post by semir16 »

Lijpe slike kolga :-bd , jesul te masine stigle za remont u RS-u, ili za Fderaciju.
Pozdrav B-)
igorailwayman

Post by igorailwayman »

Remont pruge je na nivou BiH odnosno javne korporacije BHJŽK tako da će mašine biti raspoređivane na oba mjesta gdje se izvodi remont po potrebama.

Hvala na divnim i ohrabrujućim slikama za nas ljubitelje željeznica.
ela

Post by ela »

Vidim Cvujo da je kod vas skoro sva mašinerija stigla.....Kod nas su došle samo 3 mašine,podbijačica,rešetarica i stabilizator...Ovo drugo još nije,a mašina za brzu izmjenu kolosijaka se tek očekuje...
14.05 navodno se kreće sa razvlačenjem šina na dionici Raštani-Raška Gora,a u Jablanici n/N se lageruju velike količine tucanika i tu će se vršiti utovar u vagone....
Pozdrav iz Mostara
fidoremilienko

Post by fidoremilienko »

Danas su prosli vagoni natovareni sinama kroz Blazuj (Mostarsko Raskrsce), najvjerovatnije za Rasku Goru (Konjic),gdje ce se dalje rasporedjivati...
ela

Post by ela »

Šine su u Raštanima.....
Pozdrav iz Mostara
Post Reply