Olimpik ekspres

Post Reply
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Olimpik ekspres

Post by Bo Bo »

Jedan zanimljivi članak o pomenutom vozu, vrijedan je pažnje i pomena. Pozdrav Bo Bo ;) .

Napisao: Miljenko JERGOVIC; Dani 1999. godina
PRED OLIMPIJADU UVEDEN JE STRASNO BRZI VOZ
na liniji Beograd-Sarajevo-Ploce. Voz se zvao Olimpik Ekspres i nije imao kupee, nego se sjedilo kao u avionima. Iznad ulaza bio je televizor koji je emitirao specijalne programe, nove filmove, prirodne ljepote Jugoslavije, zimska borilista, plesove i igre nasih naroda i narodnosti i sve ono sto smo mogli gledati na normalnoj televiziji, ali ovo je bilo nekako ljepse, svecanije i ozbiljnije. Svako malo nailazile su stjuardese s besplatnim picem i sendvicima, a ti si vjerovao kako ce jednoga dana svi vozovi u nasoj zemlji biti ovakvi, ali si se plasio da ce do tada proci puno vremena i da ces vec biti strasno star, da ces mozda imati punih trideset godina i vise neces uzivati u vozovima.
I gledano izvana, Olimpik Ekspres razlikovao se od drugih vozova. Bio je srebrene boje i aerodinamicnoga oblika ili ti se samo cinilo da je aerodinamican jer mu je boja srebrena, a vukla ga je lokomotiva koja je izgledala jako moderno i bila je, barem na prvi pogled, kao lokomotive onih japanskih vozova sto si ih vidjao na televiziji i koji su jurili milion kilometara na sat.
U biti Olimpik Ekspres bio je izvana ljepsi cak i od Plavog voza u kojem se nekad vozio drug Tito. Kada bi usao u sarajevsku Zeljeznicku stanicu, nasli bismo se konacno obasjani tom dugo obecavanom boljom buducnoscu i znali smo da nam treba jos samo malo strpljenja pa ce sav nas zivot postati tom vozu nalik.
Citav vozni red bio je prilagodjen Olimpik Ekspresu i njegovoj brzini. Od Sarajeva do Ploca stizalo se za dva i pol sata, a dosli bismo i brze da usput nismo morali cekati one ruzne i smijesne zelene vozove iz nase proslosti. Tako je to bilo do Olimpijade i jos nekoliko mjeseci, sve do kraja ljeta 1984.
A onda su se stvari pocele mijenjati. Najprije su stjuardese prestale nositi sendvice, potom se pice pocelo naplacivati, kao sto se naplacuje u svim drugim vozovima, zatim su se pokvarili oni televizori, da bi na kraju Olimpik Ekspres postao jedan sasvim obican voz koji je, istina, isao i dalje brze od ostalih vozova, ali ga vise nismo voljeli jer nas je sve u njemu podsjecalo na lijepa iznevjerena obecanja. Takav je ostao sve do pred rat. Zapravo sve do dana kada je zajedno sa zeljeznickom prugom od Beograda do Ploca umro kao sto ponekad umiru nezive stvari koje su cinile zivot.
Ponekad se ucini da bi sve bilo drukcije da je Olimpik Ekspres ostao isti onakav kakav je bio u prvim mjesecima svoga postojanja. Da su stjuardese i dalje raznosile besplatne sendvice, da su radili televizori i da je jedan voz ostao cudo medju vozovima, mozda se zivot ne bi raspao onako kako se raspao. Ponekad se ucini da je bilo potrebno samo malo urednosti i upornosti pa da izbjegnemo sve ono za sta danas vjerujemo da smo trebali izbjeci i sto nazivamo skupnim i nepreciznim imenom rata. Nije blizu istini da rata ne bi bilo da je Olimpik Ekspres ostao onakav kakav je trebao biti, ali je plemenito vjerovati u to. Plemenitost vjere je u ovakvim stvarima vaznija od istine.
Na ulasku u sarajevsku Zeljeznicku stanicu televizor u Olimpik Ekspresu redovno je svirao sintesajzersku verziju pjesme Kad ja podjoh na Bembasu. U turistickome smislu to nije mogao biti pun pogodak. Pjesma je bila tuzna, a cudno je da te grad u koji dolazis kao turist s vrata docekuje s tuznom pjesmom. Ali nije vazno, niti je ikad bilo vazno, pogotovu jer Sarajevo nikada nije imalo svoju veselu pjesmu. Cak i ona o agama Sarajlijama koji vino piju nije sarajevska, nego je ilidzanska.
Kad ja podjoh na Bembasu bila je i posljednja odjavna pjesma Televizije Sarajevo. Svakoga dana tuzna je pjesma odjavljivala program. To je vec imalo smisla jer televizijski program nije namijenjen turistima, a tuga je put da se covjek zamisli nad sobom i svojim rukama. Sarajevska televizija je tako, nehotice, apelirala na Bosance da se zamisle nad sobom.
Image
User avatar
ela
Posts: 1278
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:28 pm
Location: Mostar

Re: Olimpik ekspres

Post by ela »

Lijepo ispričano,baš i bi tako.....
Pozdrav iz Mostara
Dusko_BG
Posts: 176
Joined: Wed Feb 10, 2010 2:07 pm
Location: Bijeljina/Beograd

Re: Olimpik ekspres

Post by Dusko_BG »

Jedan extra video iz tog vremena.Forumas Roni u Olimpiku Sarajevo-Beograd 1984.

Post Reply