Juče, danas, sutra

User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

Pruga od Konjica do Sarajeva u saobraćaj je puštena 01.08.1891. godine. Ostao je problem, kako prevazići veliku visinsku razliku, koja će djelimično biti otklonjena prokopavanjem novog tunela dužine 3223 metra 09.04.1931. godine
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

Pruga Lašva-Travnik izgrađena je 1893. godine a od Travnika do Bugojna izgradnja pruge završena je godinu dana poslije.

Sedmog decembra 1895. godine završena je izgradnja pruge Podlugovi-Breza-Vareš u dužini od 24,5 km. Služila je isključivo za eksplataciju rudnih i drvnih bogatstava iz ovog dijela BiH.

Pomenuta godina smatra se ujedno i godinom završetka intenzivne izgradnje pruga u BiH u periodu Austo-Ugarske monarhije. Tri godine poslije 1898. godine izgrađeno je novih 179,6 km puge na relacijama Gabela-Zelenika, Uskoplje-Dubrovnik i Hum–Trebinje.

Za potrebe gradske željeznice grada Sarajevo izgrađeno je 5,71 km pruge, pored ovog potrebno je napomenuti da je izgrađeno 571 km šumske i rudničke željeznice u privatnom vlasništvu, čija je isključiva namjera bila eksplatacija prirodnih bogatstava.
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

Po okončanju vladavine A-U monarhije završen je i period intenzivne izgradnje pruga u BiH. S tim u vezi možemo zaključiti da je pomenuta monarhija dala veliki pečat na historiju željeznica BiH.

U periodu od 1918. do 1942. godine, izgrađene su sljedeće trase pruga: Bosanski Novi – Bosanska Krupa (04.10.1920.) i pruga Bosanska Krupa – Bihać (17.01.1924). To su bile pruge normalnog kolosjeka.

Od pruga uzanog kolosjeka izgrađene su sljedeće: Bosanska Rača–Bijeljina, Bijeljina-Ugljevik, Trebinje-Bileća, Pazarić–Tarčin i Metkovići-Ploče.

Period poslije II svjetskog rata je period izgradnje omladinskih pruga, Brčko-Banovići (89,100 km), Šamac-Sarajevo (238 km). Prva je puštena u saobraćaj 07.11.1946. , a druga 15.11.1947. Ovo su bile pruge normalnog kolosjeka.

U narednom periodu izgrađene su pruge Bihać-Knin (28.11.1948) . Modriča–Gradačac (1951.), Doboj–Tuzla (27. 08. 1953), Sarajevo–Ploče (01.10.1968) .Od 1966. do 1978. godine, ukinute su sve uzane pruge na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kratka hronologija:
Image
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

Karta željezničkih pruga u BiH ( u posljednjim godinama vladavine Austro – Ugarske monarhije)
Image
Fevzija Ajdin, Historija željeznica Bosne i Hercegovine, Sarajevo 2005., str. 44
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

Dok se zeljeznički saobraćaj bio preplavlje parnim lokomotivama i klasičnim vozovima s nekoliko vagona u kompoziciji, u isto vrijeme se uvode u saobraćaj i motorni vozovi.

Prvi uzani motorni voz pušten je u saobraćaj 20.07.1938. godine na relaciji Beograd–Sarajevo–Dubrovnik.

Ovi motorni vozovi serije 801 bili su trodijelni, imali su 23 mjesta u prvom razredu, 66 mjesta u drugom razredu i četiri pomoćna mjesta u hodniku. Težina voza je bila 75 t, dužina 46,2 m a najveća brzina kojom se kretao je bila 50 km/h.

Srija 801
Image
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

1992. godine je period elektrifikacije bosanskohercegovačkih pruga i uvod najsavremenijih tehnologija u željezničkom saobraćaju. Izgrađeni su centri daljinskih upravljanja u Doboju, Rajlovcu i Bosanskom Novom, a APB, telekomanda vuče, telekomanda saobraćaja ,obezbjeđivali su visoki stepen bezbjednosti u odvijanju željezničkog saobraćaja.

Remontovane su pruge, povećane su brzine vozova poboljšana propusna moć pruga i obnovljen vozni i vučni park. Bosanskohercegovačke željeznice uvrstile su se u red modernih savremenih željeznica Evrope.

Image
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Juče, danas, sutra

Post by Bo Bo »

Toliko od mene što se tiče ove teme. Ovo je bilo ukratko, nisu obuhvaćeni svi aspekti razvoja željezničkog saobraćaja u BiH. Svaka dopuna je jako dobro došla. Ovom prilikom zahvaljujem se kolegi igorailwayman na ustupljenim materijalim za otvaranje pomenute teme.

Pozdrav Bo Bo ;) .
Image
User avatar
stjepan
Posts: 1178
Joined: Mon Jun 01, 2009 6:24 pm
Location: Hrpelje Kozina

Re: Juče, danas, sutra

Post by stjepan »

Svaka čast za napravljeni posao i trud.Ovo nisam razumio:
Bo Bo wrote:Izgrađeni su centri daljinskih upravljanja u Doboju, Rajlovcu i Bosanskom Novom,
Ovde se vjerovatno misli na centre upravljanja napajanja vozne mreže,drugo neznam šta bi bilo, i
Bo Bo wrote:telekomanda vuče
ovo pojma nemam šta bi bilo?

Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
User avatar
HOS
Posts: 72
Joined: Fri Nov 12, 2010 11:46 am

Prva pruga i nastanak Željeznica BiH

Post by HOS »

Malo je poznato nasim sugradjanima da je prva pruga u Bosni i Hercegovini izgradjena upravo na nasim prostorima i to na relaciji Dobrljin-Bosanski Novi-Banja Luka. Naime, odluku o gradnji pruge donio je Turski sultan Abdul Aziz Han 1867 godine.

Ova pruga je trebala biti sastavni dio zeljeznicke magistrale Istanbul-Bec. Nedugo nakon ove odluke Turska vlada sklapa ugovor o gradnji pruge sa Baronom Morisom Hirsom, koji osniva posebnu kompaniju pod nazivom "Drustvo za eksploataciju zeljeznica u Turskoj Evropi". Gradnja pruge od Turske granice kod Dobrljina prema Banja Luci pocinje u maju 1870 godine dolaskom Austrijskih inzinjera u Bosanski Novi.

Prilikom trasiranja pruge veliki problem predstavlja la su privatna imanja preko kojih je bila trasirana pruga. Tim povodom Vlada Bosanskog vilajeta preko svojih organa u sandzacima i kadiucima obavijestila je sve vlasnike zemljista koja se nalaze na utvrdjenoj trasi zeljeznicke pruge, da ce u skladu sa ugovorom o gradnji pruge biti adekvatno obesteceni. Bilo je i onih nasih rahmetli sugradjana koji su pored darovanja zemljista dali i znacajna novcana sredstva, zeleci iskazati odanost sultanu, domovini Bosni i mocnom Turskom carstvu.

Navodim neka imena darovatelja neka ih Allah dz.s.nagradi i podari prelijepi dzennet, a to su: Abdulmalik i Ibrahim Dizdarevic, Hadzi Abdija, Mustafa i Ibrahim Causevic, Murat efendija, Hadzi Mehmed Muradbegovic, Hasan-aga Dzehic, Hadzi Sulejman Sehovic, Ibrahim beg od Ravnica, Mustafa i Nuraga Kukic i drugi. Nakon mukotrpnih radova u jesen 1871 godine polozene su prve sine od Dobrljina do Bosanskog Novog. Nakon toga radovi su ubrzani,a pruga biva zavrsena do kraja novembra iste godine.

Pruga je zvanicno pustena u saobracaj 24.decembra 1872 godine. U medjuvremenu u Bosanski Novi je dopremljeno 7 teretnih i 3 putnicka vagona, te 2 parne lokomotive. Transport je izvrsen ladjama Savom od Siska do usca Une, a zatim Unom do Bosanskog Novog. Nakon prolaska prvih vozova narod je s velikim cudjenjem i zaprepastenjem, a narocito nepovjerenjem gledao voz. Tesko se moglo povjerovati "da zaprega bez konja" juri brzinom od 30 km/h. Ovo nevidjeno cudo narod proziva "sejtan arabom"(vrazijim kolima). Dolazak voza u stanice najavljivao je telal, a zatim bi se narod iskupljao da vidi cudo na zeljeznom putu.

Zeljeznice BiH u tom periodu egzistirale su kao Carska i kraljevska Bosanska zeljeznica, a poslije kao Bosanska drzavna zeljeznica. Gradnja pruga je nastavljena i u periodu Kraljevine Jugoslavije, a nastavljena i socijalistickoj Jugoslaviji. Uzane pruge u BiH egzistirale su ravnih 100 godina, posljedja uzana pruga ukinuta je u augustu 1978 godine. Zadnja izgardjena pruga u BiH je pruga je Tuzla- Zvornik.

Danas BiH ima 1038 km zeljeznickih pruga .U proteklom ratu zeljeznice su pretrpjele velike materijalne stete koje se mjere milijardama maraka. U BiH egzistiraju 2 zeljeznicke uprave Zeljeznice FBiH i Zeljeznice RS koje zajedno cine krovnu Bosansko-Hercegovacku zeljeznicku javnu korporaciju.
mali.paja
Posts: 41
Joined: Sun Oct 31, 2010 11:29 pm

Re: Juče, danas, sutra

Post by mali.paja »

Malo o kraju uzane pruge Ploče-Sarajevo. Posljednji svečani vlak je krenuo iz Ploča u 7.30 sati. Lokomotiva je bila čašljinska 83-146 sa Kobelovim dimnjakom. Ista je bila na zasićenu paru. Sastav vlak je bio službeni + pet putničkih vagona. Strojovođa je bio iz Jablanice Alija Klepo a ložač Zdravko Ljoljić. Šef kolodvora u Pločama je bio Branko Brkan. Prometnik koji je otpremio vlak je bio Vlado Vrankić. Na tom svom posljednjem putovanju vlak je imao i posljednju žrtvu. Poginula je četrdesetogodišnjakinja Jela Jerković iz Kule Norinske. Taj jesenji dan bilo je kišovito. Ljudi su uz prugu nosili rakije, suhih smokava i drugog da počaste osoblje. Nesretnica je valjda htjel strojno osoblje počastiti u vožnji. Kišobran joj je zapeo za lokomotivu i nju je povuklo pod kotače. Vlak je stigao u Mostar sa 150 minuta zakašnjenja.
Slijedi nastavak.
Post Reply