EMV 411/415 - Mađar

Moderator: Bo Bo

amaretto

Re: EMV 411/415 - Mađar

Post by amaretto »

Jedan od najljepših vozova za koje mnoge od nas pa i mene vežu vrlo lijepe uspomene.
Ili možda samo podvlačimo crtu onoga vremena kada su nam srca zaigrala kad prugom prođe jedan takav ljepotan kao neki
gospodin koji se šepuri gradom u novom odijelu i ovoga sada kada ih gledamo kao jadne usamljene starce bez igdje ikoga koji čekaju vječni počinak.
Čitam neke teme o preuređivanju tih istih vozova ili barem jedne garniture koja bi obilježila
jedan divan period željeznica BiH i podsjetila nas na onoga gospodina u gornjem tekstu i radovao bih se tome ali sumnjam.
Kako stvari stoje i ove dvije garniture koje sada voze lokalno doživjeće istu sudbinu.
Ne želim da ulazim u temu da li treba modernizovati prugu , jesu li zastarjeli ili nešto treće.
Jednostavno meni ih je žao a pogotovo kada čovjek uživo vidi u kakvom stanju čekaju svoj kraj.
Galerija fotografija to i dokazuje.

http://sms-fbh.ba/galerija_olimpik/gale ... impik.html
Bo Bo

Post by Bo Bo »

amaretto wrote:Jedan od najljepših vozova za koje mnoge od nas pa i mene vežu vrlo lijepe uspomene.
Ili možda samo podvlačimo crtu onoga vremena kada su nam srca zaigrala kad prugom prođe jedan takav ljepotan kao neki
gospodin koji se šepuri gradom u novom odijelu i ovoga sada kada ih gledamo kao jadne usamljene starce bez igdje ikoga koji čekaju vječni počinak.
Čitam neke teme o preuređivanju tih istih vozova ili barem jedne garniture koja bi obilježila
jedan divan period željeznica BiH i podsjetila nas na onoga gospodina u gornjem tekstu i radovao bih se tome ali sumnjam.
Kako stvari stoje i ove dvije garniture koje sada voze lokalno doživjeće istu sudbinu.
Ne želim da ulazim u temu da li treba modernizovati prugu , jesu li zastarjeli ili nešto treće.
Jednostavno meni ih je žao a pogotovo kada čovjek uživo vidi u kakvom stanju čekaju svoj kraj.
Galerija fotografija to i dokazuje.

http://sms-fbh.ba/galerija_olimpik/gale ... impik.html
Lijepa ali žalosna priča, kolega interesuje me gdje su slike nastale? Ali ovo izgleda obećavajuće. Pozzz Bo Bo ;) .

Image
Image
eddielexx

Post by eddielexx »

Ma ljepotan, jos ga samo zamislite bijelog, zajedno sa Niskopodnim, joj, trnci me prodju od uzivancije. Ja mislim da ove vozove treba cuvati kao oci u glavi.
68847

Post by 68847 »

A ja mislim da još uvijek vladaju i odlučuju oni (onakvi) koji su Ćiru isjekli u staro gvožđe govoreći:
"Kupiće se moderne "garnature" da se privuku turisti pa ćemo i' vozit na Pale."
Pojeo sam vatru kad sam rekao:
"Svaki zapadnjak se tim "garnaturama" svaki dan vozi kad uđe u metro.
Njemu treba: gar, dim, ćumur, zahrđalo željezo, avantura. To će zlatom platiti."
Oni postadoše cijenjeni borci za napredak.
Mene proglasiše budalom (još uvijek imam tu titulu). 8-}

Da li postojimo bez istorije?
Mađar, ako još nije al biće atrakcija.
Sačuvati, upotrebljavati.

Govorim naokolo.
Još nije ukresalo.
Nije iz ove teme ali je ovog duha.
Iskopati jednog Baat-a. Bar jednog.
Srediti. Osposobiti za upotrebu.
Dati mu i naš, forumski znak.
Nek bude jedna od railfan osnova marketinga.
Nek bude početna tačka i centar događanja.
Da sam bogat, sam bi to uradio.
Ovako...
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
Bo Bo

Post by Bo Bo »

68847 wrote: Govorim naokolo.
Još nije ukresalo.
Nije iz ove teme ali je ovog duha.
Iskopati jednog Baat-a. Bar jednog.
Srediti. Osposobiti za upotrebu.
Dati mu i naš, forumski znak.
Nek bude jedna od railfan osnova marketinga.
Nek bude početna tačka i centar događanja.
Da sam bogat, sam bi to uradio.
Ovako...
Moj doco nema viših ciljeva, a za "Baat-a", tu mrvicu bi bilo lijepo obnoviti barem jednu. Samo gdje je naći ima li ih uopšte? Sa prijateljom sam pričao, i baš smo konstatovali kad bi nam dali otišli bi smo da perone na stanici ofarbamo, bez imalo ustručavanja.

Prije par dana 10 vagona serije B otišlo u Zenicu na kasaciju, željezno dobilo na cijeni.
Image
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Bo Bo wrote: Prije par dana 10 vagona serije B otišlo u Zenicu na kasaciju, željezno dobilo na cijeni.
Nema Baat-ića, a eto uskoro neće biti ni B vagona...Hvatamo zalet da spasimo bar jedan mađar?
Najvjerovatnije da su zamislili da nam vozni park bude sastavljen isključivo od Talgo-niskopodne rase!
Šta ću kada volim Baat-iće @-) !
pozdrav...
Posavina expres
eddielexx

Post by eddielexx »

Ja sma uvjeren da ovi Mađari mogu jos dugo vremena da nas sluze, i kad bismo ih prefarbali u bijelo, sa istom nijansom kao i EMV, sa onom žutom ćizom, bilo bi savršeno, da nam prepoznatljiva boja loksi i putničkih vagona bude bijela. Znam da je neekonomicno radi prljanja ali bi bilo prelijepo.
ela

Post by ela »

Slika je nastala u Rajlovcu 20.07.2010 godine.....
Pozdrav iz Mostara
amaretto

Post by amaretto »

@ Bo-Bo
Ako pitaš za moje slike nastale su u Doboju prije par dana.

LP
Masinac

Post by Masinac »

ela wrote:Slika je nastala u Rajlovcu 20.07.2010 godine.....
Ela koja je garnitura u pitanju 115 ili 116 , jer su obje u GO. #-o :-?
Post Reply