Koji je najbrzi voz na svetu?

Post Reply
User avatar
ZlayoZg
Posts: 1690
Joined: Mon Jun 22, 2009 7:04 pm
Location: ZAGREB (HR)

Re: Koji je najbrzi voz na svetu?

Post by ZlayoZg »

Ne,ovo nije najbrže.Japanski Maglev je 2003. imao brzinu od 581 km/h.
Mala razlika,ali ipak jest. :D

Inače,ovo nisu brzine kojima se inače prometuje sa ovim vlakovima sa putnicima.Za TGV se to kreće od 250-300 km/h u prosjeku,a za Maglev oko 250 km/h.
User avatar
rasha
Posts: 811
Joined: Sat Oct 24, 2009 4:36 pm

Re: Koji je najbrzi voz na svetu?

Post by rasha »

ZlayoZg wrote:Ne,ovo nije najbrže.Japanski Maglev je 2003. imao brzinu od 581 km/h.
Mala razlika,ali ipak jest. :D
Za mene Maglev nije voz!!! [-x
User avatar
igorailwayman
Posts: 307
Joined: Mon Nov 16, 2009 1:27 am

Re: Koji je najbrzi voz na svetu?

Post by igorailwayman »

Ovo je teško pitanje. Kada govorimo o brzini vozova treba razlikovati komercijalnu odnosno eksploatacionu brzinu vozova od testne ili probne brzine koja je postignuta samo radi obaranja rekorda.

Trenutno najbrži voz na svijetu je kinerski voz CRH koji ima prosječnu komercijalnu ekspoatacionu brzinu od 350 km/h i vozi između gradova Guangzhou i Wuhan. Ova brzina je zvanično i trenutno najveća brzina jednog voza na svijetu.

Kada je riječ o postignutim brzinama u Francuskoj i Japanu koje su veće od 500 km/h. To su brzine kojima su samo obarani rekordi i brzine radi prestiža. Možemo reći da je 500 km/h jedna granična brzina i da će vozovi sistemom voženja točak-šina moći u budućnosti maksimalno postizati brzinu do 500 km/h, a to brzina će vjerovatno biti i niža. Dok brzinu preko 500 km/h će postizati samo vozi vođeni magnetnom levitacijom, jer za njih važe sasvim drugi zakoni kretanja.

Dakle prema sadašnjim zakonima fizike komercijana brzina vozova vožena sistemom točak-šina neće sigurno prelaziti 500 km/h a vjerovatno niti 450 km/h. Ispod 500 km/h važe potpunu drugi zakoni i drugi odnosi pri kretanju vozova od onih izmad 500 km/h. Brzina preko 500 km/j je veoma rizična i nesigurna jer je teško ostvariti kontakt točak - šina.

I 1930-ih godina su se vršila testiranja vozova na maksimalne brzine koje su u testovima prelazile 300 km/h, ate brzina u eksploataciji je postignuta tek prije nekoliko godina.

Brzine iznad 500 km/h možemo očekivati u budućnosti s sistemom vođenja vozova magnetnom levitacijom (Maglev) ali ne dosadašnjim sistemom točak-šina.

Za mene je i Maglev voz, i to super voz. Tehnologija napreduje pa se i željeznica mora razvijatit u tom smjeru tehnologije. Ako je eletrični voz voz i diesel voz voz onda je i voz onaj voz vođen magnetnom levitacijom.

Isto kao što su i benzinski i diesel i hibridni i plinski i električni automobili svi automobili. :D :D :D
Post Reply