SS i TT uređaji, Signalna sredstva

Moderator: Ćiro_bos

User avatar
damir661
Posts: 1382
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:48 pm
Location: Beograd-SRB

Re: Stanična infrastruktura

Post by damir661 »

U kojim stanicama na ZRS je ugradjen ovaj uredjaj?
User avatar
damir661
Posts: 1382
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:48 pm
Location: Beograd-SRB

Re: Remont pruge u BiH

Post by damir661 »

Što se sigurnosti tiče Damire,onaj koji bude krao šinju povezaće ti žicom dva mjesta na pruzi i između "ukrast" šinju i ti nećeš ništa znati, jel tako?
On moze prevezati sine, ali ce se to automatski manifestovati kao zauzece na koloseku, prostorni signal bi odmah pao na crveno, sto vidi otpravnik vozova na svojoj postavnici, jer ona ima i prikaz oba medjustanicna rastojanja, na kojim ima uvid u stanje zauzetosti.
User avatar
Otpravnik vozova
Posts: 582
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:45 pm

Re: SS i TT uređaji, Signalna sredstva

Post by Otpravnik vozova »

Ovaj bijeli telefon na stolu kod kolege u st. Duboki Potok je najveći promašaj ŽFBiH u zadnjih 10 godina!! Ovaj crni (bez obzira koliko je star) je makinja za njega. Ako se malo bolje zagledate ispod bijelog telefona ćete vidjeti podmetač od šperploče koji je neophodno postaviti kako bi ste normalno okretali ručicu telefona. Drugi nedostatak je taj što ta ista ručica brzo spadne, prokliže, slomi se... Treća stvar je što ručica ima pravo velik otpor kad se okreće. I na kraju... imaju brate užasno iritirajće zvono.
To je ono što kao otpravnik vozova mogu na njemu negativno primjetiti, a mogu misliti koliko bi primjedbi imali TT mehaničari.


Pozz!!
Image
User avatar
stjepan
Posts: 1178
Joined: Mon Jun 01, 2009 6:24 pm
Location: Hrpelje Kozina

Re: SS i TT uređaji, Signalna sredstva

Post by stjepan »

Nisam pozvan i nemam pravo bilo što da kritikujem al takve stvari su po meni zrele za zatvora.U današnje vrijeme digitalizacije nabavljati takvu telefoniju je čisti kriminal.Kao neka rezervna varijanta u redu ali za svakidašnju upotrebu ... :evil: Što se tiče iritirajućeg zvona to je stvar dobre volje TT mehaničara.Isto tako po meni sasvim nerazumno mi je na stanicama bez ulaznih signala da mora skretničar osobno kod signala davati sig.znake,ma dajte molim vas kao da smo u kamena doba.
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
User avatar
stjepan
Posts: 1178
Joined: Mon Jun 01, 2009 6:24 pm
Location: Hrpelje Kozina

Re: Remont pruge u BiH

Post by stjepan »

Ne govorim o povezivanju lijeve i desne šine nego o povezivanju jedne šinje,tad se neće pokazat zauzeće,i to se ne može nigdje vidjeti.
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
ssitk
Posts: 27
Joined: Thu Aug 27, 2009 9:11 am

Re: Stanična infrastruktura

Post by ssitk »

Ugrađen je u stanicama: Prisoje, Stanari, Koprivna Gornja, Modriča i Šamac...Trenutno je u Prisoju u toku probni rad, a planiramo 01.09.2009.god. pustiti i Stanare. Zakazano je puštanje za 12.00h tog dana mada se još sa sigurnošću ne zna da li će se to i desiti zbog nekih proceduralnih razloga. Moguće je da se prolongira za koji dan ali ipak vjerujem da će to biti 01.09.2009. Komisija ZRS za interni tehnički pregled je dala zeleno svjetlo tako da je samo proceduralno pitanje kad će se to desiti ako ne bude 01.09.2009.
ssitk
Posts: 27
Joined: Thu Aug 27, 2009 9:11 am

Re: Stanična infrastruktura

Post by ssitk »

Ovo je slika napojnog uređaja
Image
Last edited by ssitk on Sat Aug 29, 2009 10:56 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Ćiro_bos
Posts: 3225
Joined: Mon Jun 01, 2009 4:44 pm
Location: Brčko-Tuzla, BiH

Re: SS i TT uređaji, Signalna sredstva

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:Nisam pozvan i nemam pravo bilo što da kritikujem al takve stvari su po meni zrele za zatvora.U današnje vrijeme digitalizacije nabavljati takvu telefoniju je čisti kriminal.Kao neka rezervna varijanta u redu ali za svakidašnju upotrebu ... :evil: Što se tiče iritirajućeg zvona to je stvar dobre volje TT mehaničara.Isto tako po meni sasvim nerazumno mi je na stanicama bez ulaznih signala da mora skretničar osobno kod signala davati sig.znake,ma dajte molim vas kao da smo u kamena doba.
Bijeli telefon je samo Iskrina izvedenica onoga crnog induktorskog telefona...i to komplikovanija i sklonija kvarenju!
Kada sam postao sliku Careve Ćuprije naglasak je bio na ispravnosti uređaja, čak i u ono vrijeme to nije bila nova oprema, ali je bila ispravna...Mi danas uz svu silu inžinjera i slabe i jake struje ne možemo osposobiti ni obične mehaničke sprave, niti proste električne naprave!
Slažem se sa Stjepanom: Zar zaista poslije 14 godina od rata nije bilo moguće uspostaviti osnovnu signalizaciju i SS uređaje na pruzi...Pa čak ni one likovne! Na mojoj pruzi ima neispravnih ulaznih likovnih signala, a prije dvije godine su srušili preko 40 izlaznih likovnih signala, pravdajući se dotrajalošću,( željezo je tada bilo skupo ;) ?) pa su ih onako srušili ko drvo, prilikom pada su lomljene sve katarke i ostala propratna oprema na signalu. Niko nije ni pomislio da opremu prvo demontira, ostavi za rezervu...Niti je razmišljao da taj izlazni signal premjesti u stanicu bez ulaznog signala.
Kod mene su skinuli te signale i tom prilikom sam se mogao uvjeriti da je materijal bio izrazito dobrog kvaliteta. Osnovna cijev je bila vrlo zdrava...I danas postoje ostaci donjih cijevi i svako se može uvjeriti u to...nisu se potrudili niti te šahtove da poravnaju.
Posljednji snimak dan prije rušenja ovih signala u mojoj stanici januar 2008.g.

Image

Skinuti iz 8 stanica, uključujući i Lukavac koji je No.1 trenutno na ŽFBH...Čeka se relejni sistem, svjetlosni signali, kako kažu već sutra...malo sutra!
pozdrav...
Posavina expres
ssitk
Posts: 27
Joined: Thu Aug 27, 2009 9:11 am

Re: Remont pruge u BiH

Post by ssitk »

Malo bih dopunio prethodne komentare vezano za BO i izolovane odsjeke. I jedna i druga kontrola zauzetosti odsjeka (kretanja želj. vozila) ima svoje i prednosti i mane i one su manje više opšte poznate i već rečene. Dodao bih da se i izolovani odsjeci mogu koristiti kao izvor informacija za neki drugi odsjek, zavisno sa kojom su relejnom grupom realizovani, da ne pominjem kode grupe (mislim da li grupa ima dva ista ili dva različita dijela-u zavisnosti od izvedbe grupe inf o odsjeku se šalje u kanale ili negdje drugo...). Nadalje, mislim da je u B.Poljani i A.Mostu kontrola kretanja vozila izvedena kao i u Republici Srpskoj (Prisoje, Stanari, Šamac...) jer se radi o istim projektima, kombinacijom izolovanih odsjeka i brojača osovina. BO se koriste kao kontrola najavnog odsjeka, sa obadvije strane stanice, a na svim ostalim odsjecima, kolosiječnim, skretničkim i predskretničkim se koriste šinska strujna kola-ŠSK (izolovani odsjeci). Činjenica je da se na Zapadu, prema mojim saznanjima, sve manje, ili skoro nikako, koriste ŠSK. Ipak naši stariji SS majstori više vjeruju u ŠSK mada je moje mišljenje da treba gledati u savremeniju realizaciju uređaja. U nekim od predstojećih remonta na ŽRS planirana je ugradnja samo BO iako su pojedini stručnjaci sa ŽRS protiv toga. Vidjećemo šta će biti prihvaćeno za realizaciju kontrole odsjeka...
User avatar
Ćiro_bos
Posts: 3225
Joined: Mon Jun 01, 2009 4:44 pm
Location: Brčko-Tuzla, BiH

Re: Stanična infrastruktura

Post by Ćiro_bos »

Da, ove stvari jako lijepo izgledaju...i sve šljaka, ali uvijek ima nešto ali!
Sinoć sam bio ponio fotić da slikam jedan putni prelaz na pruzi Brčko-Banovići...Nisam slikao, poremetio mi se plan. Interesantan je prelaz po tome što je na njemu ugrađena najsavremenija oprema, mislim da je Siemens, i to daleke 1998/9 godine...I nikada nije pušten ni u probni rad. I dalje se branicima ručno rukuje, a tu postoji kompletna infrastruktura novog uređaja...
Razlog je, prenosim ono što sam čuo, što ta oprema nije bila nikada ugrađivana na JŽ ni na našim prugama, što nema potrebne dozvole, niti komisiju koja bi ga ozvaničila...I tako stoji ko siroče. Kažu da ima još takvih PP na ŽFBH?
Postavlja se niz pitanja:Ko je to nabavio tako na slijepo? Kolika je ta promašena investicija? Može li se naći komisija koja je kompetentna da da "zeleno"?
Poslije su dolazili noviji Iskrini uređaji na PP i dosta brzo puštani u rad...Naravno ne bez problema!
pozdrav...
Posavina expres
Post Reply