Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Moderator: Hamzza

User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Pozdrav svim čitaocima i učesnicima.

Da preskočim epiku o sebi ...

Imam namjeru da tokom jeseni sa par prijatelja biciklima prođem putem bivše Istočne uskotračne pruge, i to od Sarajeva do Ustiprače, a onda cestom od Ustiprače do Goražda.
Cilj je ići putem pruge kud god je to ikako moguće, a na dijelovima kuda baš ne može, ići obližnjim cestama.
Pošto je pruga nakon svog ukidanja praktično zaboravljena u društvu, ona je na nekim dijelovima pregažena cestama, a na nekim je jako zarasla. O srušenim mostovima i mogućim minskim poljima da i ne pričam ...

Stoga, da nam se ne bi desilo da iscrpljeni zaglavimo u sred neke nedođije i moradnemo se pred akšam vraćati kilometrima unazad i napatiti se itd., moram sve detaljno isplanirati i istrasirati. Dobar dio planiranja i trasiranja sam već uradio, jer imam podatke o stanju dionica pruge iz prve ruke i iz trećih ruku, ali tu ima još mnogo rupa. Osim toga, želim da dokumentujem sve elemente na putu bivše pruge koji su joj pripadali, a i da snimim dokumentarni film dok budem išao!
Za sve to mi treba pomoć vrsnih poznavalaca ove pruge sa ovog foruma.

U nekoliko narednih poruka ću postaviti neke informacije i "rupe" za ostalim informacijama za koje tražim pomoć.
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Ja bih put bivše Istočne uskotračne pruge podijelio na dijelove po njenim bivšim stanicama, te da onda svaki dio zasebno obrađujemo i trasiramo.

Dakle, put pruge od Sarajeva do Ustiprače bi trebao da ima sljedeće dionice:

A: Pofalići - Bistrik
Stanje puta odlično (cesta sarajevske zaobilaznice), osim dijela od Pofalića do raskrsnice iznad Hrasnog, jer je u tom dijelu put pruge pregažen stambenim naseljima. Taj dio bih vozio postojećim cestama kakve jesu, da onda od raskrsnice sarajevskom obilaznicom.

B: Bistrik - Dovlići
Ovu dionicu sam lično utvrdio više puta.
Prvi kilometar odličan (cesta sarajevske zaobilaznice), a onda slijedi vrlo težak prelazak na početak puta pruge - mora se stotinjak metara probiti kozjim putem kroz nastranu strme bašče i onda preći preko velikog Hidrogradnjinog podzida da bi se došlo do tunela #2. Alternativno, može se (mnogo lakše) sa sarajevske zaobilaznice ispred cestovnog tunela Korija popeti na Konstantinopoljski put (onaj sa Kozije ćuprije) i onda sa njega "biciklističkom stazom" popeti do odmah nakon tunela #2. Ali tako se neće proći kroz tunel #2. Od tunela #2 do stanice Dovlići je 20% asfalt, 80% relativno utaban makadam. Sasvim je prohodno, a ispred tunela #4 se nalazi izvor pitke vode.

C: Dovlići - Pale
Vrlo teška dionica. Možda i najteža u cijelom putu. Ali je i najljepša. Par kilometara nakon stanice Dovlići, dolazi se do srušenog mosta. Njega je moguće zaobići kozijom stazom okolo, ali potrebna je timska saradnja za prenos bicikala. Ako je blato, prolaz je duplo teži. S druge strane mosta počinje oko 2,2 km duga dionica (do trećeg mosta, iznad rijeke Bistrice) koja je potpuno zarasla - četinasto drveće i raznorazno žbunje raste po putu bivše pruge. Mogućnost ujeda zmija. Vrlo teška prohodnost s biciklima. U sklopu tih 2,2 km postoje još dva mosta. Jedan od ta dva je (koliko sam čuo) oštećen (fali mu dio pragova) ali nije visok. Drugi je most na Bistrici, te iako ima sve pragove, toliko je visoko da ne bih smio preko njega nositi biciklo bez vezanja sebe konopcima za obližnje drvo (bio sam na tom mostu i prelazio). Nakon mosta na Bistrici (to je dakle treći most brojano od tunela #2), put je dobar i prohodan sve do stanice Pale.

D: Pale - Koran
Koliko mi je iz satelitskih snimaka vidljivo, put pruge je znatno "kamufliran" novogradnjom u tom dijelu opštine Pale. Pretpostavljam da je neka od sadašnjih ulica nekad bila pruga, ali nisam uspio da tačno odredim put pruge između ceste za Jahorinu i stanice Koran (između stanice Pale i ceste za Jahorinu sam vjerovatno potrefio).

E: Koran - Stambulčić
Prema satelitskim snimcima, izgleda da je na tom dijelu bilo 3-4 mosta i da su sada svi srušeni. Također, izgleda da je put na nekoliko mjesta dobro zarastao, a da je na nekoliko "pregažen" njivama, pilanama, ili čim sve ne. Zaista mi je za ovu dionicu potrebno što više informacija i pomoći! Koliko vidim oko 100m prije tunela #12 (Stambolčić) put pruge se spaja sa postojećom cestom (prošao sam autom kroz taj tunel i vrlo je .... interijerno).

F: Stambulčić - Sjetlina
U početku, tj. od stanice Stambolčić, cesta ide kud je pruga išla, te se nakon oko 500m pruga opet odvaja da bi počela praviti spust u obliku izvrnutog slova S. Tu ima nekoliko dužih tunela, i ne znam u kakvom je stanju ta dionica. Vidim da su dva mosta u tom dijelu srušena, ali barem je u blizini cesta kao alternativni izbor. Najradije bih da ako ikako mognemo prođemo tim spustom kud je voz išao. Zanima me koliko su ti mostovi bili visoki i je li moguće sići s njihovih nasipa i popeti se dalje. Također nisam siguran u prohodnost ostatka puta do Sjetline. Što više informacija to bolje!

G: Sjetlina - Podgrab
Ovdje već dobrim dijelom na satelitskom snimku gubim put pruge i nisam siguran kuda je išla. Trasirao sam napamet i po nekoj intuiciji. U suštini, od Sjetline pa nadalje sam sve radio potpuno "naćoravo", te mi je tu potrebna detaljna tuđa revizija putanje.

H: Podgrab - Prača
Ista priča kao i za G, samo što mi se čini da puta pruge ovdje više nema, tj. da ga je pregazila asfaltna cesta.

I: Prača - Hrenovica
Isto kao i za H.

J: Hrenovica - Mesići
Dobio sam informaciju (a i satelitski snimci se slažu) da nedugo nakon Hrenovice prestaje asfalt i put je makadamski sve do Mesića - i da je to put bivše pruge (sa mnoštvom tunela), te da se aktivno koristi. Nedugo nakon Hrenovice počinje kanjon Prače, a to je "najdivljiji" i najljepši dio puta (dug oko 21 km).

K: Mesići - Ustiprača
Nedugo nakon Mesića taj makadamski put se spaja na regionalnu asfaltnu cestu Rogatica - Ustiprača, i ja sad ne znam da li je ta cesta pregazila put bivše pruge, ili je put pruge nekuda u blizini (možda s druge strane kanjona!?). Ova dionica mi je potpuna misterija. U najgorem slučaju, mogu se do Ustiprače voziti cestom.

L: Ustiprača - Goražde
Ovo nije dio puta bivše pruge, navodim ga samo radi kompletnosti. Ovaj dio bi se vozio cestom Višegrad - Goražde do Kopača, gdje postoji stari željeznički most kojim bismo prešli na desnu obalu Drine i dalje se vozili putem bivše uskotračne pruge do Goražda.
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Ovdje možete skinuti projekat iz Google Earth-a u nazvan "Put bivše uskotračne pruge Sarajevo - Višegrad":

http://www.filesonic.com/file/175199851 ... segrad.kmz

U njemu sam iscrtao put pruge do Mesića (bar onako kako ja znam, mislim ili pretpostavljam da put ide ili je išao).
Ja lično znam tačno kuda je pruga išla od Vraca pa sve do želj. stanice Pale, a za ostale dijelove puta sam nagađao koristeći satelitske snimke u Google Earth-u. Neke dijelove sam napamet crtao.
Ali sam se u svakom slučaju trudio da budem vrlo precizan (u par metara).

Molim svakoga ko zna kuda put ide da pregleda ovu putanju i da izvrši dorade na onim mjestima gdje sam pogriješio, te postavi dorade na forum.

Osim same putanje, označio sam sve značajnije objekte puta i oko puta (mostove, tunele, podzide, usjeke, željezničke stanice, itd.) od Vraca do željezničke stanice Pale, te ih fino poredao. Molim sve koji poznaju ovaj put, da označe i imenuju što više ostalih objekata na ostatku puta Sarajevo - Ustiprača.
Sve te oznake će mi znatno pomoći kada budem video kamerom snimao prolazak ovim putem.
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

I za kraj, kad sam već pomenuo snimanje filma, vožnju najmeravam snimiti sportskom montažnom video kamerom (HD rezolucija 720p ili 1080p - odlučit ću) koja je namjenska za takve poduhvate. Cilj mi je snimiti cijeli put od Sarajeva do Ustiprače, kao dokumentarnu vrijednost dok taj put još uvijek koliko-toliko postoji nakon ovih 30-tak godina od ukidanja.

Ko zna, možda to jednog dana pomogne pri inicijativi obnavljanja te stare uskotračne pruge ....
;)

EDIT:

Početak mog doprinosa dokumentovanju stanja puta bivše Istočne uskotračne pruge je već ovdje:
http://www.panoramio.com/user/6091270?c ... oto_page=3

Gledajte slike unazad, tj. od posljednje slike na strani 3 (ili koja to već strana bude u trenutku vašeg čitanja) do prve slike na strani 1 (nisam ja kriv što Panoramio naopako reda slike i ne da korisnicima da ih poredaju kako žele).

Namjeravam uskoro nabaviti mnogo kvalitetniji fotoaparat od postojećeg kojeg imam, pa ću neke slike koje nisu najbolje ispale ponoviti u cilju dobivanja maksimalnog kvaliteta slike i sadržajnosti kadra (neke slike sam slikao u žurbi jer nisam uvijek bio sa strpljivim saputnicima).
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Bo Bo »

Pozdrav Hamza, ideja je jako dobra i dosta zahtjevna. Mislim da bi bilo jako dobro u realizaciju krenuti nekada u jesen kada se rastinje koliko toliko se osuši. Naravno treba voditi računa i o minskim terenima.

Na Ruskoj verziji google earth-a mogu se naći trase uzanih pruga u BiH i šire. U toku dana postavim link. Na neke dionice bih se vrlo rado volio pridružiti i obići ako ima mjesta.

Pozdrav Bo Bo ;),
Image
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Zdravo Bo Bo,

svjestan sam da se radi o pokrupnom poduhvatu. Ukupna dužina puta od Sarajeva do Goražda je oko 93 km, ali pošto je imperativ ići prugom kud god je to ikako moguće, tih 93 km će biti znatno teže preći nego da je to neka kulturna stazica (pomislite samo kako preći srušene mostove).

I da je sve idealno, potrebno je dva dana vožnje da se ta udaljenost pređe bez trkaćeg ritma vožnje.

Međutim, dio puta C (Dovlići - Pale), za kojeg smatram da je jedan od najtežih (ako ne i najteži) sam lično "načeo" sa obadvije strane (i od Dovlića i od Pala), i prohodan je, ali teško. Ako taj dio puta mogu proći, onda je sve ostalo lakše. Naime, od Dovlića do Pala postoje tri mosta od kojih je jedan srušen (dug oko 50 m, visok oko 20-30 m), preostala dva mosta stoje, ali su samo za hrabre i lude, a put između prvog i trećeg mosta je zarastao skoro do neprepoznatljivosti.
Ta dionica je neizbježna jer nema alternativnog puta. A u svi ostali dijelovi puta, od Pala do Ustiprače, imaju alternativni put u neposrednoj blizini, tako da u slučaju teških zapreka nije problem prebaciti se na alternativni put.

Hajde molim te nađi taj link pa da vidim.

Koji dio jeseni predlažeš kao idealan (bilo bi dobro da je što ranije dok ne počnu kiše i niske temperature, a opet da se bujnost vegetacije znatno smanji)? Ja sam mislio ići negdje oko 20. Septembra, ali nemam osjećaja kakvo stanje vegetacije bude u to doba godine. Ne bih vala volio ni ići kad svo lišće opadne, jer tada priroda izgleda "spaljeno" i mrtvo.
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Bo Bo »

Sa zakašnjenjem postavljam link: http://maps.yandex.ru/ . Nadam se da će pomoći koliko toliko.
Koji dio jeseni predlažeš kao idealan (bilo bi dobro da je što ranije dok ne počnu kiše i niske temperature, a opet da se bujnost vegetacije znatno smanji)? Ja sam mislio ići negdje oko 20. Septembra, ali nemam osjećaja kakvo stanje vegetacije bude u to doba godine. Ne bih vala volio ni ići kad svo lišće opadne, jer tada priroda izgleda "spaljeno" i mrtvo.
Datum je ok, prošle godine mi smo bili na Bradini 1. oktobra, kišno razdoblje je već krenulo, vegetacija je bila solidna. Ovo je informacija više onako komparativna.

Pozdrav Bo Bo ;) .
Image
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Zalaganjem člana "sdz361" sa foruma http://www.zeljeznice.net, kao i uposlenika Željezničkog Muzeja u Beogradu, dobili smo friške visokokvalitetne skenove dokumenta "Uzdužni profil pruge Sarajevo - Uvac - Vardište".

Sdz361 mi je poslao skenove, koje sam ja sakupio i sad ih objavljujem ovdje.

Skenove možete preuzeti na bilo kojem od ova dva linka:
Uzduzni profil bosanske Istocne pruge.zip - 27.3 MB
Uzduzni profil bosanske Istocne pruge.zip


Informacije o skenovima i samom dokumentu:

###
Originalni dokument se nalazi u Zeljeznickom Muzeju u
Beogradu, gdje su u 2011. godini zaslugom Muzeja ovi skenovi i nastali.

Datum izrade dokumenta nije poznat, ali dokument koristi originalne
Austro-Ugarske oznake (npr. brojevi tunela krecu od Sarajeva, a ne
obrnuto kao kasnije).

Svi skenovi se manje-vise medjusobno preklapaju na krajevima
(nekad i po cijelu stranicu dokumenta) - to ne treba da vas buni.

Ovaj dokument pokriva i krak pruge od Medjedje, preko Rudog do Uvca
(skenovi 11, 12, 13 i 14), a skenovi 15, 16 i 17 pokrivaju krak od
Medjedje, preko Visegrada do Vardista.

Na skenu 11 je crnim flomasterom oznacena tacka razdvajanja pruge
(to je odmah kod bivse zeljeznicke stanice Most na Drini).

Kasnije (mislim 1930-tih) je izgradjen i krak pruge od Ustiprace
preko Gorazda do Foce, ali taj krak ne postoji u ovom dokumentu.


Ako zelite odstampati ove skenove, mozete izvrsiti znatnu ustedu
tinte tako sto u bilo kojem programu za obradu slika zadate
komandu "Invert colors" (ili "Negative image"), cime ce pozadina
(papir) postati svijetlo smedja, a crtez i oznake crne!
###
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Ovo šta sad prilažem nije baš prolazak putem Istočne pruge u punom smislu te riječi. Bolji opis bi bio "prolazak uz put Istočne pruge".

Naime, sredinom Decembra 2011. godine, odvezao sam se automobilom od Sarajeva preko Pala do Prače (magistralnim cestama naravno :D), i nazad. Cijeli put sam snimio montažnom HD video kamerom, i te snimke sad objavljujem ovdje.

Zašto bi to bilo zanimljivo u kontekstu Istočne pruge? Pa, na snimcima se na mnogo mjesta može vidjeti put pruge kako ide negdje blizu ceste ili uz samu cestu, a na nekim mjestima cesta je ustvari "pregazila" put bivše pruge (u Stambolčiću i u Prači).

P.S.: Početna ideja je bila da odem skroz do Ustiprače (i Goražda) i nazad, ali su u Decembru dani vrlo kratki pa sam bio odlučio da mi je bolje ići samo do Prače da bih i pri povratku snimao po normalnom dnevnom svjetlu. Automobil je Ford Fiesta Mk5. Kamera je Drift HD170.

Evo snimaka:

01. Sarajevo (Vijećnica) - Ljubogošta:
Put pruge je vidljiv na desnoj strani (prekoputa kanjona Miljacke) sve od izlaska iz prvog cestovnog tunela pa do ulaska u peti po redu cestovni tunel (dugački tunel Čeljigovići). Kamera se nakon izlaska iz tunela #5 bila zaprljala pa je ostatak snimka mutan.
http://blip.tv/bosanek/01-sarajevo-vije ... ta-5852740

02. Ljubogošta - Pale:
Ovaj snimak nema nikakvog dodira s prugom, ali je tu radi kompletnosti. Snimak je mutan jer se kamera u toku vožnje bila zaprljala.
http://blip.tv/bosanek/02-ljubogosta-pale-5852751

03. Pale - Stambulčić:
Ovaj snimak ima vrlo slabog dodira s prugom (put pruge svo vrijeme ide desno od ceste ali je podaleko i ne vidi se). Snimak se završava tačno u tački gdje se cesta i put pruge sastavljaju (put pruge dolazi s desne strane).
http://blip.tv/bosanek/03-pale-stambulcic-5852774

04. Prolazak kroz tunel Stambulčić, sa paljanske strane:
Ovaj snimak ima najviše veze sa prugom - ovo je prolazak kroz 852 m tug tunel #12 bivše Istočne pruge, koji je nakon ukidanja pruge "upregnut" za cestovni saobraćaj. Doživljaj prolaska kroz njega je egzotika saso mange par ekselans.
http://blip.tv/bosanek/04-prolazak-kroz ... ne-5852779

05. Stambulčić - Podgrab:
Snimak počinje prolaskom pored stanice Stambulčić. Prvih ~1 km puta u ovom snimku ide po trasi bivše pruge, a onda se put pruge vidljivo odvaja ulijevo i ide kroz tunel #13. Put pruge se više ne vidi sve do trenutka 03:00, a obratite pažnju na ogromne prilazne zidove bivših mostova pruge u trenutcima 03:22 i 03:40.
http://blip.tv/bosanek/05-stambulcic-podgrab-5852798

06. Podgrab - Prača:
Put pruge je na mnogo mjesta jasno vidljiv kako ide tik lijevo uz cestu, nekoliko metara iznad ceste. Nedugo prije ulaska u Praču, trasa puta pruge i cesta se poklapaju. Pri prolasku kroz Praču, na lijevoj strani se uz cestu nalaze ostaci (zidine) stanice Prača, ali se slabo vide zbog drveća.
http://blip.tv/bosanek/06-podgrab-praca-5852825

07. Prača - Podgrab:
Isto kao u snimku 06, samo sve obrnuto.
http://blip.tv/bosanek/07-praca-podgrab-5852848

08. Podgrab - Stambulčić:
Isto kao u snimku 05, samo sve obrnuto (u ovom snimku se bolje vide ostaci dva mosta, i to u trenutcima 05:15 i 05:50).
http://blip.tv/bosanek/08-podgrab-stambulcic-5852885

09. Stambulčić - Pale:
Ovaj snimak obuhvaća prolazak kroz tunel #12, samo u obrnutom smjeru (sada prema Palama). Ostatak snimka nema veze s prugom.
http://blip.tv/bosanek/09-stambulcic-pale-5852928

10. Pale - Ljubogošta:
Ovaj snimak nema veze s prugom.
http://blip.tv/bosanek/10-pale-ljubogosta-5852948

11. Ljubogošta - Sarajevo (Dariva):
Put pruge je vidljiv na lijevoj strani (prekoputa kanjona Miljacke) nakon izlaska iz drugog po redu tunela, pa sve do kraja snimka.
http://blip.tv/bosanek/11-ljubogosta-sa ... va-5852981

12. Ulazak u Sarajevo s istoka (Dariva - Bistrik preko Sarajevske obilaznice):
Put pruge je jasno vidljiv ispred/lijevo jer se cesta penje tik ispod trase pruge, da bi se u trenutku 01:40 put pruge i ceste poklopili i tako išli do kraja snimka. Na kraju snimka se vidi stanica Bistrik. Snimak je malo mutan jer se kamera bila malo zaprljala u toku vožnje.
http://blip.tv/bosanek/12-ulazak-u-sara ... ce-5852999


Bonus:

Ovdje možete skinuti precizno ucrtane putanje za svih 12 snimaka:
Sarajevo - Pale - Praca (i nazad).kmz:
http://dl.dropbox.com/u/58404938/KMZ-ov ... zad%29.kmz

Ovdje možete skinuti precizno ucrtanu putanju bivše Istočne bosanskohercegovačke pruge:
Put bivse uskotracne pruge Sarajevo - Ustipraca - Gorazde (ver.2).kmz:
http://dl.dropbox.com/u/58404938/KMZ-ov ... r.2%29.kmz

Putanje učitajte u programu Google Earth. Ako učitate obadvije datoteke, moći ćete usporediti put pruge i magistralne cestovne puteve kuda sam ja prošao.

Nadam se da sam dobro izabrao zvučne podloge u snimcima :)

Izvorni video snimci su HD rezolucije (1280x720), a ti na Internetu su VGA (640x360). Kamera ima ultra-široki vidljivi ugao od preko 170 stepeni, pa je zbog toga slika malo izvitoperena i udaljeni objekti izgledaju još udaljeniji. Ja sam se davno navikao na to.
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Prolazak putem Istočne pruge (Sarajevo - Ustiprača)

Post by Hamzza »

Trebalo mi je malo duže vremena, ali sam nedavno dovršio preradu, razvrstavanje i postavljanje mojih fotografija Istočne pruge na Panoramio. Skoro sve te fotografije (95% njih) su vidjlive i u Google Earth-u kada iz zraka posmatrate Istočnu prugu (autor fotografija je "NHD").

Sve fotografije su uslikane u ljeto 2011. godine. Detaljno "pokrivaju" skoro sve značajne elemente u sklopu bivše Istočne pruge, i to od izlaska pruge iz Sarajeva (u naselju Alifakovac/Hrid) pa do Pala (izuzev kratke dionice od srušenog mosta #1 pa do mosta #3 na rijeci Bistrici). Dakle, fotografije sam postavio slijedno, "idući" od Sarajeva prema Palama, i njima sam obuhvatio barem 90% svega zanimljivog u tom dijelu puta pruge. Put pruge između Pala i Stambulčića nije obuhvaćen, ali je detaljno obuhvaćen tunel #12 u Stambulčiću i sama želj. stanica Stambulčić.

To je to šta sam uspio fotografisati u ljeto 2011. godine. Ukupno 117 fotografija sad za sad! Vremenom će ih biti više i više!

Neke od tih fotografija ste možda već prije i vidjeli, ali sada su sve fotografije digitalno poboljšane. Naime, skoro sve fotografije sam morao napraviti u žurbi jer sam uvijek bio s još osoba, a niko nije imao "sabura" da zastajkuje svakih 50-tak metara i čeka mene dok se nacicam i napravim savršene fotografije ...
Stoga sam fotografisao pri automatskim postavkama fotoaparata, i naravno da to nije proizvelo optimum. Zato sam fotografije naknadno digitalno poboljšao koliko sam mogao (bijeli balans, osvjetljenje, kontrast, oštrina). Pazio sam da fotografije ne "izvještačim", ali možda sam na par mjesta malo pretjerao. Ali malo :). Neke fotografije su izvorno bile tako loše ispale (npr. preosvjeljene) da im nije bilo puno pomoći. Ali šta je tu je.


Ovdje možete pogledati sve moje fotografije na Panoramiu, vezane za Istočnu prugu:
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... %20railway
Vremenom će tu biti više i više fotografija, za sad je 117.


Profiltrirano po specifičnim interesima:

Koga zanimaju samo tuneli, neka gleda ovdje:
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... y%20tunnel

Koga zanimaju samo mostovi i njihovi ostaci, neka gleda ovdje:
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... y%20bridge

Koga zanimaju samo usjeci, neka gleda ovdje:
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... 20stonecut

Koga zanimaju samo potporni i nadzidni zidovi, neka gleda ovdje
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... ing%20wall
Mnoge zidove nisam uslikao zbog teške zaraslosti.

Koga zanimaju samo željezničke stanice, neka gleda ovdje:
http://www.panoramio.com/user/6091270/t ... %20station

Koga zanimaju samo najupečatljivije fotografije (po mom izboru), neka gleda ovdje:
http://www.panoramio.com/user/6091270/tags/best



P.S.:
U Decembru 2011. godine sam uslikao još fotografija na pomenutim dionicama (sniježni motivi!), ali su slike ostale "zarobljene" kod kolege na laptopu (MacBook ....) kad mu je crkao punjač za laptopa. Čim nabavi zamjenskog punjača, dobit ću i te fotografije.

Na Panoramiu slobodno možete ostaviti komentare uz slike (prijedloge, dodatne informacije, itd.).
Post Reply