Ranije sam zamolio Nastju da mi kupi kartu Moskva - Sankt Peterburg. Ona je tih dana isto išla u Sankt Peterburg, tako da smo se dogovorili da idemo istim vozom.
Voz 30AA, vagon 03 plackartni, polazak u 21.07. u 01:10, dolazak istog dana u 09:42, cena 1020,8 rublji:
Kao što vidite, na karti je naznačen i moje ime i broj pasoša. U Rusiji u svim daljinskim vozovim pri ulasku provodnjik proverava kartu i pasoš i da li se broj pasoša u pasošu i na karti poklapaju. Nastju sam zamolio da mi kupi i kartu Sankt Peterburg - Kalinjingrad, međutim rekli su da ja moram lično. To mi je bilo jako čudno jer, zašto bi mogla da kupi kartu do Peterburga, da moram ja lično.
Konačno su otvorili deo centra gde su bile trke. Međutim, počela je jaka kiša:
Zbog toga smo odlučili da sednemo na metro i da se provozamo do Lenjingradske stanice da bih ja kupio kartu Sankt Peterburg - Kalinjingrad. Inače Kalinjingradska oblast je ruska eksklava, koja se nalazi između Poljske i Litvanije, na obali Baltičkog mora. Voz Sankt Peterburg - Kalinjingrad prelazi preko teritorije Belorusije i Litvanije. Za obe države nosiocima srpskog pasoša ne treba viza. U međuvremenu mi je Nastja objasnila da su je onomad kada je pokušala da mi kupi kartu uputili na međunarodnu blagajnu. To mi je bilo opet jako čudno iz razloga što se sve karte za saobraćaj unutar exSSSR zemalja kupuju na blagajni za unutrašnji saobraćaj. I, došli smo mi na tu blagajnu na kojoj piše "karte za Helsinki". Međutim kaže blagajnica da se tu prodaju i karte za Kalinjingrad. Kažem ja lepo datum i vreme, međutim kad joj dadoh pasoš, ona se nešto zamisli. Uze pasoš i od negde iza. Reče da sačekam. Čekamo mi tako 10 minuta i ona se vrati sa nekim papirićem da potpišem. Potpisah ja i ona opet ode iza. Posle 5 minuta se vratila i rekla da ne može da mi proda kartu jer mi je potrebna tranzitna viza za Litvaniju. Ja joj objasnim da nije, međutim ona ostaje pri stavu da jeste, da ne može da mi proda kartu i da se povodom toga obratim ambasadi Litvanije u Moskvi. Baš me je zanimalo otkud RŽD-u informacija da li je nosiocu pasoša Srbije potrebna viza za Litvaniju. Odlučio sam da sutra ujutru odem u MŽA (Moskovsko železničko agentstvo), gde su najkompetentniji što se karata tiče, pa da tamo kupim kartu.
Kiša je prestala, pa smo se još malo prošetali do jednog prelepom mesta u Moskvi - Čisti prud:
Nastavak, sutra