Prijedlozi za podforume

Ovdje možete pisati svoje predloge sugestije i kritike vezane za forum, a i cijeli portal.
User avatar
damir661
Posts: 1382
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:48 pm
Location: Beograd-SRB

Re: Prijedlozi za podforume

Post by damir661 »

Kada zelite uci na forum, otkucajte www.vozovi.com/forum i onda ce vam se forum direktno otvoriti, bez otvaranja portala.
Sto se tice dozvoljene velicine slika, mislim da je 800x600 sasvim ok, ja licno nisam imao problema sa sirenjem stranice,a pored milim da je bezveze stavljati manju velicinu od 800x600, jer to je ipak neka standardna velicina.
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 708
Joined: Mon Sep 15, 2008 5:00 am
Contact:

Re: Prijedlozi za podforume

Post by admin »

Pozdrav,

Nadam se da će ovaj prikaz slike odgovarati, oćekujemo vaše mišljenje o ovakvom prikazu slike.

Hvala, Administrator
User avatar
damir661
Posts: 1382
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:48 pm
Location: Beograd-SRB

Re: Prijedlozi za podforume

Post by damir661 »

mislim da je desni deo foruma gde pisu podaci o korisniku da su malo presiroki, da li postoji mogucnost da se oni suze, pa da bude siri prostor sa tekst i slike.
User avatar
68847
Posts: 1895
Joined: Mon Jun 01, 2009 3:33 pm
Location: Travnik

Re: Prijedlozi za podforume

Post by 68847 »

Konzola.Pantograf

Pozdrav Admin i ostali članovi foruma vozovi.com !

Prenosim moj post u cjelosti, a koji nisam uspio postaviti na forum, jer se nisam mogao ulogirati nikako cijeli dan jučer !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iako trolejbusi baš i nisu u sferi mog zanimanja, danas sam, što po zadatku da pripremim teren za obilazak g. T. Bratea, koji će za dan-dva uslijediti, a za koji je pokazao interes, (premda nisam bio siguran da li ga i to zanima, ali ipak i to ga zanima, he he), bio u trolejbuskoj remizi Sarajevo u Švrakinom Selu.

Tako sam iskoristio priliku da s prijateljem(ima), koje od ranije poznajem, napravim izlet u ovaj vid gradskog prijevoza u Sarajevu, o kojem do duše imam dosta teorijskih i historijskih znanja i podataka, ali malo praktičnih, izuzev što sam ih povremeno slikao po gradu.

Tu smo uz obilato slikanje svega i svačega, (a ostalo je i pored svega, ipak još toga za poslikati), malo proučavali i teorijske momente rada trolejbusa i "pravo" na njegovu pripadnost "velikoj porodici željezničkih vozila".

Iako sam imao naznake da se trolejbusi vode u širem smislu pod željeznice, misleći da je to tako najviše zbog pripadnosti električnim vozilima, grdno sam pogriješio.

U tom grmu zapravo NE LEŽI ZEC, već u drugom.

Naime, po opće prihvaćenoj naučnoj definiciji, koja je davno izgrađena i neprikosnoveno dokazana, u uži pojam željeznica pripadaju samo vozovi/vlakovi, lokomotive, EMV/DMV/garniture, vagoni infrastruktura svih tipova i istorijskih epoha, i sl., ali joj ne pripadaju čak ni tramvaji, ni žičare, uspinjače, i sve ostalo što smo svrstali u željeznice.

Međutim, u širu porodicu željeznica i željzničkih prevoznih sredstava/vozila spadaju apsolutno, pored već pobrojanog i trolejbusi !

A zašto ?!?! Pa zato, što u željeznice, tj. željeznička vozila, spadaju sva vozila, koja prilikom svog kretanja i/ili prilikom ostvarenja nužne veze na energijski izvor, koji osigurava to kretanje, za cijelo vrijeme kretanja, primjenjuju/koriste kotrljanje, klizanje, trenje, frikcioni prenos, levitaciju/lebdenje ili pak zupčanički prenos svojih metalnih djelova na vozilu (pokretni matal) sa istim takvim metalnim dijelovima uz prugu/sajlu/koridor/trasu/zupčanike/valjke/cestu (statičan/nepokretan metal).

Pošto je i sam naziv trolejbusa nastao od kombinacije naziva bus sa trolom, a trola na engleskom (trolley) predstavlja oznaku za niska/mala kolica/prikolicu sa točkovima/točkićima, sve nam zapravo govori da su prve trole na svom završetku imale mala metalna kolica, sa isto tako metalnim točkićima, koji su se kotrljali/kolutali (s gornje, nekad s donje, a nekad čak s bočne strane >> npr. kod prvih el. lokomotiva i trolejbusa) po kontaktnoj mreži i tako oduzimali struju, za potrebe elektromotora i kretanja.

U ostalom u SAD-u je prvobitni naziv za tramvaje, koji se održao ponegdje čak do dan danas trolley-car!

Stoga upravo to kolutanje/trenje metala trole trolejbusa o metal kontaktne mreže, trolejbuse svrstava neprikosnoveno i definitivno u porodicu željeznica. Po istom osnovu, ali drugačijim finesama, u željeznice spadaju: žičare, uspinjače/kosi liftovi, elevatori/vertikalni liftovi, župčaste željeznice, željezničke prevodnice, metroi, magnetni vlakovi-maglev (lebdenje/levitiranje metala nad metalom), viseće željeznice (Schwebebahn) npr. u Wuppertalu u Njemačkoj.

Iz istih razloga u željeznice nikako ne spadaju: autobusi, kamioni, automobili i sl., zato što nema kontakta metal na metal.

Kad bi kojim slučajem auti/busevi/kamioni imali metalne točkove, koji se kotrljaju po metalnim cestama (umjesto asfaltnim/makadamskim), onda bi i oni suvereno pripadali željeznicama. Također tu ne spadaju ni tračnički busevi:

http://www.railfaneurope.net/pix/de/mis ... s/pix.html

jer također nema kontakta/dodira metal na metal.

Ni mi stoga ne trebamo ovdje "izmišljati toplu vodu" i sve bi trebalo biti jasno. Forumi http://www.zeljeznice.net, kao i http://www.railsebia.net pišu o trolejbusima, a također su trolejbusi obavezno zastupljeni kroz slike na čuvenim željezničkim serverima slika (koji svakako znaju gdje šta pripada), kao što su:

http://www.railfaneurope.net/pix/pix.html i npr: http://schienenfahrzeuge.netshadow.at/db/ i još mnogi respektabilni railfan serveri i forumi.

Šta sve ima na serveru slika http://www.railfaneurope.net/pix/de/pix.html za Njemačku može se vidjeti iz linka iznad i na slici niže:

http://img195.imageshack.us/img195/7381 ... smislu.jpg,

a opet u mješanom podfolderu:

http://www.railfaneurope.net/pix/de/misc/pix.html

ima svega i svačega:

http://img195.imageshack.us/img195/2059 ... mislur.jpg,

što ne spada nikako u željeznice, kao što su autobusi, koji se uvijek pokušavaju "prišlepati" uz trolejbuse.

Eto, bez namjere da sam konačni arbitar, ali ovo su naučne i opće prihvaćene činjenice kod nas i u svijetu, pa to možemo slobodno primjeniti i na ovom forumu, bez da se previše mislimo da li smo nešto pogriješili i "profulili temu", te stoga treba uvrstiti trolejbuse !
Glede toga jedna stvarka koja ocito nije gradski kamionet za dotur novina u trafike:


Image

Ja i dalje smatram da je to idiotizam. Ala topla voda (s tim da se proizvodi hladjenjem kljucale).
Ista kategorija kao i micanje sata radi zimskog vremena. Globalno prihvaceni idiotizam.
Oni koji rade u saobracaju (zeljeznickom; avionskom) znaju na sta mislim.
U krajnjoj liniji meni je sasvim svejedno jer se ja bavim svime sto tocak koristi za kretanje.
Neka i trole. Meni svejedno. Cak sam i vozio zglobnjaka po Dobrinji. Vrhunski uzitak.

A... uzgred... po gornjim kriterijima ovo sve zadovoljava:

Image
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
User avatar
68847
Posts: 1895
Joined: Mon Jun 01, 2009 3:33 pm
Location: Travnik

Re: Prijedlozi za podforume

Post by 68847 »

I dalje puni respekt gospodinu kojeg sam citirao.
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
User avatar
damir661
Posts: 1382
Joined: Tue Jun 02, 2009 12:48 pm
Location: Beograd-SRB

Re: Prijedlozi za podforume

Post by damir661 »

Posto se vidim pominje www.railserbia.net, moram da kazem da teme vezane i za autobuse i za trolejbuse i slicno su vidljive samo korisnicima koji to zele, nisu vidljive svakom clanu, napravljena je kao posebna grupa.
User avatar
Ćiro_bos
Posts: 3225
Joined: Mon Jun 01, 2009 4:44 pm
Location: Brčko-Tuzla, BiH

Re: Prijedlozi za podforume

Post by Ćiro_bos »

admin wrote:Napravljeno je tako da pravi resize slike na širinu 700 da bi se vidjela cijela radi bolje preglednosti, a ukoliko neko želi da vidi detaljnije sliku u pravoj velicini klikom na sliku može to učiniti.
Primijetio sam to, ali ta automatika smanjivanja unosi velike smetnje u slici... Bolje je napraviti kako treba 800x600, radi vizuelne preglednosti kompletnog ugođaja ili ići na vrlo male koje bi se klikom otvarale, za šta ja nisam! Nešto treba raditi, ovo nije dobro.
pozdrav...
Posavina expres
gc
Posts: 172
Joined: Tue Jun 02, 2009 1:21 am

Re: Prijedlozi za podforume

Post by gc »

Imam jedan, mislim logican prijedlog.
Podforum Elektro-Motorni Vozovi bi trebalo preimenovati u Motorni Vozovi.
Ovako ispada da je podforum samo o elektro-motornim, sto u biti za BiH znaci podforum o 411 i buducem Koncarevcu.
Kakva je to podforum sa dvije teme???

Ako ga prosirimo na sve motorne vozove, tu mozemo dodati 812 (Šinobuse) i 813 (sa ZRS-a/bivsi SZ)
i mozda jos neke ako su bili na prugama u BiH.

Razmotrite :D
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 708
Joined: Mon Sep 15, 2008 5:00 am
Contact:

Re: Prijedlozi za podforume

Post by admin »

Hvala na predlogu, to je bio propust koji nismo primjetili do sada.
Evo sada smo otvorili i podforum dizel motorni vozivi, a što se tiće podforuma Elektro-motorni vozovi tu nije obavezno da budu samo dvije teme. Ovdje se može otvarati i više tema koje obuhvataju tematiku elektro-motornih vozova u Bosni i Hercegovini.

Pozdrav!
User avatar
Masinac
Posts: 319
Joined: Wed Jul 29, 2009 12:46 pm
Location: Sarajevo

Re: Prijedlozi za podforume

Post by Masinac »

Mislim da pored svih ovih podforuma koji se nalaze , možda da se nađe mjesta i da se obrade ljudi koji su dali svoj neki pečat željeznici.
Post Reply