Razne diskusije oko niskopodnog voza

Moderator: Bo Bo

Da li ste zadovoljni kvalitetom usluga u prvom poslovnom vozu ŽFBiH, obzirom na cijenu karte?

U potpunosti sam zadovoljan.
10
63%
Djelimično sam zadovoljan.
5
31%
Nisam zadovoljan.
1
6%
 
Total votes: 16

User avatar
rasha
Posts: 811
Joined: Sat Oct 24, 2009 4:36 pm

Re: Niskopodni EMV

Post by rasha »

Mislim da bi bilo idealno da vozi Sarajevo - Ploče, ali tu se već pita HŽ.
gc
Posts: 172
Joined: Tue Jun 02, 2009 1:21 am

Re: Niskopodni EMV

Post by gc »

441-905 wrote: Male su šanse da niski vozi do Ploča, ipak to je duga relacija za ovu kompoziciju. Najidealnije je da vozi od Sarajeva do Zenice ili od Zenice do Maglaja u izuzetnim prilikama do Mostara.
Do Ploča je duga relacija???
To je relacija koju 40 godina stara lokomotiva Koncareva lokomotiva, koja vuce 40 godina stare ohrdane svedske vagone predje bez problema.
Osim toga, unutrasnjost niskopodnog za ZFBH (ne govorim o modelu za HZ) je upravo prilagodjena za nekakve srednje distance.
Nadam se da nisu narucivali voz sa bifeom da bi vozio izmedju Zenice i Sarajeva!!!

Na kraju krajeva, naruciti voz (koji usput kosta prilicno, mozda i vise nego bi trebao) da bi vozio izmedju Zenice i Sarajeva je moras priznati prilicno besmisleno.


Nisam siguran sta si mislio reci sa ovim da bi trebao ici do Zenice ili eventualno Maglaja ali ako ova garnitura nije dovoljno dobra/kvalitetna da bi isla do Ploca ili ako je previse vrijedna da bi isla na tako "duga" putovanja onda je mozda odmah treba vratiti nazad proizvodjacu/finansijeru i zahvalit im se.
gc
Posts: 172
Joined: Tue Jun 02, 2009 1:21 am

Re: Niskopodni EMV

Post by gc »

.
a_edin
Posts: 33
Joined: Mon Oct 11, 2010 10:03 pm
Location: Sarajevo

Re: Niskopodni EMV

Post by a_edin »

Mislim da bi ka jugu, bila najbolja iskoristenost voza ovog kapaciteta. 220 stojecih mjesta, 192 sjedeca mjesta - 2 razreda i 20 sjedecih mjesta 1 razreda. Ako vec nebi mogao do Ploca, onda do Capljine. Na neki nacin bi ga trebalo "ubrazti", da bude kao poslovni ili expresni. Da bude neke razlike a i da se ljudi odluce prije za voz a ne bus, na toj relaciji. Npr. Sarajevo, Hadzici, Konjic, Jablanica, Mostar,(mozda Pocitelj) i na kraju Capljina.
441-905
Posts: 613
Joined: Tue May 25, 2010 12:39 pm

Re: Niskopodni EMV

Post by 441-905 »

Sve su ovo naše želje i snovi, koliko mi je pozanto jedna Talgo kompozicija planirana je da ide za Ploče. Niski bi u tom slučaju mogao ići do Mostara redom vožnje koji sad ima voz 390/391, a Talgu smanjiti broj stajanja i dati mu rang IC voza.

Mi imamo velikih problema na lokalnim vozovima lokomotiva i vagon voze, cno da nemože biti crnje. Vagoni se predugo opravljaju, mađari čekaju GO, iskreno bio bih najsretniji da se nove linije uvedu, u ljetnom periodu ima potrebe za više jutarnjih polazaka prema Mostaru.
tramvaj narcis
Posts: 60
Joined: Sat Oct 15, 2011 2:00 pm

Re: Niskopodni EMV

Post by tramvaj narcis »

Niskopodni je idealan voz za relaciju Sarajevo-Ploce. Juzna pruga je remontovana i ovaj voz bi bio i
vise nego perfektan za to!

Cak bi mogao i da vozi na relaciji Banjaluka-Doboj-Sarajevo-Mostar :)

Uz pomoc ovog voza i nove linije ova zemlja bi se na neki nacin ujedinila :ymapplause:

Veliki pozdrav svima :-h
441-905
Posts: 613
Joined: Tue May 25, 2010 12:39 pm

Re: Niskopodni EMV

Post by 441-905 »

tramvaj narcis wrote:.....

Cak bi mogao i da vozi na relaciji Banjaluka-Doboj-Sarajevo-Mostar :)

Uz pomoc ovog voza i nove linije ova zemlja bi se na neki nacin ujedinila :ymapplause:

Veliki pozdrav svima :-h
Sve je ovo super, ali ako nismo uspjeli za 16 godina rješiti pitanje mjenjanja lokomotiva u Doboju, mala nam je vjerovatnoća da će se ovo desiti. Lično mislim da bi lokomotiva ŽFBiH mogla voziti do Slavonskog Šamca, i obratno ŽRS iz Volinje do Sarajeva. Oprostite za OT.
leopol
Posts: 64
Joined: Wed Feb 10, 2010 12:14 pm

Re: Niskopodni EMV

Post by leopol »

igorailwayman wrote:Zvanično je dobivena dozvola za niskopodni EMV. Sva dodatna parirologia će se srediti za 15 dana i onda ostaje samo da se plati PDV. Pročulo se da će se PDV ovih dana platiti i onda nam ostaju samo još jedna mala ispitivanaj na njemu od stručnjaka iz Končara, tako da niskopodni očekujemo od novog reda vožnje u prometu.

Napokon dobre vijest!
Sta bi od ovoga?

Koliko ja znam nista, niti dozvola, niti placanje Koncaru.

Do daljnjeg...

BTW: zbog "slucaja Talgo", Koncar je ostao bez jedine reference za EMV na tenderu za Željeznice Crne Gore, te je tamo na tenderu pobjedio CAF.
441-905
Posts: 613
Joined: Tue May 25, 2010 12:39 pm

Re: Niskopodni EMV

Post by 441-905 »

Koliko sam ja upoznat dozvola je dobivena, plaćanja završena prema firmi. Po svemu sudeći PDV nije plaćen.
ismic
Posts: 26
Joined: Mon Jul 18, 2011 12:15 am
Location: Sisak (HR)

Re: Niskopodni EMV

Post by ismic »

i sta se ceka?! pa to je drzavna firma, nek dogovore odgodu placanja pdv-a... i regionalni i prigradski niskopodni koje ja koristim vrlo cesto su super...i kao prototipovi su jako dobro ispali jer nema nikakvih opasnih konstrukcijskih gresaka cak niti vecih gresaka u interijeru... vjerujem da je takav i bosanski emv i da vozi Sarajevo-Zagreb ja bi barem jednom ili dvaput godisnje ga koristio,a siguran sam i mnogi drugi... cak i sa ovim brzinama i voznim vremenima...jer mi nepada na pamet se vozit u kupejcima koji cesto smrde, prljavi su itd... a da negovorim da ima i video nadzor koji ipak predstavlja neko osiguranje...a da su brzine recimo stalno oko 80-120 vjerujem da bi autobusi izgubili dobar dio putnika...ali to je vec dalja buducnost.. X(
Post Reply