Dodavanje podforuma u forum uskotračnih željeznica

Ovdje možete pisati svoje predloge sugestije i kritike vezane za forum, a i cijeli portal.
Post Reply
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Dodavanje podforuma u forum uskotračnih željeznica

Post by Hamzza »

Kao prvo, iznosim pohvale upravnicima i učesnicima ovog foruma na urednom održavanju i kulturnom učestvovanju u temama na forumu. Ja se obično psihički opustim i odmorim kad god "dođem" na ovaj forum.

Međutim, postoji jedna stvar koja je veliki nedostatak foruma. Znam da je tako barem u forumu uskotračne željeznice (ostale forume manje pratim).
Naime, forum uskotračnih željeznica nema nikakve podforume, te su sve teme vezane za sve uskotračne željeznice u "istoj kaci".

Šta je takvo uređenje proizvelo? Pa, dva problema.

Prvi (i manji) problem je što u su teme za različike pruge međusobno izmiješane jer je sve na jednom mjestu.

Drugi (i mnogo veći) problem je što za neke pruge postoji samo par veeeelikih tema u kojima je na desetinama stranica ispisano svega i svačega. I to ne samo svega i svačega o toj pruzi, nego bude tu i svega i svačega o svim svakakvim drugim prugama, a šta dobrim dijelom nije napisano u temama od tih drugih pruga!

Šta je ishod svega toga? Ishod je da je često znatno teško pronaći neke konkretne informacije koje vas interesuju, jer su zakopane tom velikom džumbusu. A i mnoge (dez)informacije se bespotrebno više puta ponavljaju, jer nema predodređenog rada i mjesta gdje bi se trebale nalaziti.Šta bi bilo dugoročno rješenje?

Ja smatram da bi dugoročno rješenje bilo da se napravi više podforuma. Svaka značajna uskotračna pruga bi imala svoj podforum (npr. Istočna pruga, Južna pruga, pruga u Banovićima, pruga Trebinje - Bileća - Nikšić, itd.). Osim toga, mogao bi postojati i podforum samo za sve željezničke stanice (kao građevinske objekte) i još neke specifikume koji zaslužuju posebnu obradu.

U svakom podforumu bi se onda mogle praviti zasebne teme za specifične stvari o svakoj pruzi. Naprimjer, mogla bi postojati tema za svaku dionicu pruge (npr. Sarajevo - Pale, Međeđa - Uvac, Ustiprača - Miljevina, itd.), kao i posebne teme o radu pruge (kako je pruga građena, novinski članci o pruzi, tehnički dokumenti o pruzi, značajni događaji na pruzi, itd.), pa teme o sadašnjem stanju pruge, itd. itd.

Naravno da ni ovakvo razvrstavanje nije idealno, ali je zasigurno MNOGO bolje od sadašnjeg stanja. Uostalom, idealno razvrstavanje se i ne može napraviti zbog informacionog dizajna web forumA. Ali ja smatram da je ovo najbliže optimalnom.


Kada sam rekao da je ovo dugoročno rješenje, pod tim sam mislio da bi ono svoj puni učinak dalo tek nakon određenog perioda, zavisno od uloženog truda u razvrstavanju tema.
Naime, glavni problem u vezi ovog preuređenja je što bi postojeće "bućkurišne" teme trebalo raskomadati i dijelove tema "prepisati" u za to odgovarajuće novostvorene podforume. Ovo prekrajanje bi naravno tražilo određeni trud i vrijeme od aktivnih forumaša, ali bi krajnji rezultat bio trajno i bajno informaciono uređen forum (barem ovaj za uskotračne željeznice), a on to sad iskreno nije.
Ja sam lično spreman da utrošim značajan trud i vrijeme da se to prekroji, ako su i ostali za. To se ne mora raditi "udarnički", nego lagano natenane usput, pa kad se dovrši.


Eto to je moj prijedlog. Možda nije dobar. Možda jeste. Ali eto iznio sam ga.
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Dodavanje podforuma u forum uskotračnih željeznica

Post by Bo Bo »

Pozdrav kolega Hamzza, ideja je ok i na duge staze sigurno ima smisla. Međutim trenutno na forumu nema dovoljno forumaša koji bi ulazili u detaljne diskusije kako na podforumu o uskotračnim prugama tako i na ostalim podforumima.

Ne bih želio da ovo prokomentarišeš kao odbijanje ideje, meni se lično sviđa ono što radiš po pitanju uskotračne tematike. Propratim fotografije i video zapise sa novih tura, ovo nije moj fah pa se baš i ne javljam.

Bo Bo ;) .
Image
User avatar
Hamzza
Posts: 85
Joined: Sun May 08, 2011 11:44 am
Location: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Re: Dodavanje podforuma u forum uskotračnih željeznica

Post by Hamzza »

Zdravo Bo Bo!

Ne brini, u potpunosti shvatam argumente koje si naveo. Ovaj moj prijedlog može imati smisla i realne šanse za ostvarenje samo ako postoji značajan "kvorum" na forumu.

Napraviti podforume i "pripremiti teren" za razvrstavanje nije veliki posao (nakon što se dobro osmisli), jedino ima posla ako se bude trebalo "prekrajati i prepisivati" sadržaje postojećih tema da se kvalitetno popune nove sekcije starim materijalima.
Post Reply