Treci dan u Parizu planirao sam da provedem prvenstveno setajuci, kao mali odmor od fotoaparata i kamere. To kod mene naravno nije moguce, nikuda ne idem bez foto opreme, a tu je i ona turisticka folozofija: "Zbog cega da ne fotografisem, kada mi se vec ukazala prilika?", tako da cu vas jos malo zamarati ovim gradom i jednom zeleznickom stanicom koju jos nisam prikazao.
Zapocinjem metroom. Plan je bio da odem do Montparnass-a. Usput (vec sam zaboravio gde) jedno metro poslednje stajaliste, odakle pruga ide verovatno prema nekom depou:
Usput prema Montparnasse:
U daljini se vidi moje odrediste:
Tour Maine-Montparnasse (Maine-Montparnasse Tower), sa 210m visine poslovnog prostora, bio je najvislja zgrada u Parizu do 2011. godine, kada ju je nadvisila jedna zgrada u modernom delu grada (La Defense), sa svojih 231m, nazvana Tour First.
U planu mi je bilo da sa Montparnassa fotografisem grad, prema Ajfelovom tornju i zeleznicku stanicu Montparnasse na drugoj strani. Za fotografisanje Ajfelovog tornja trebalo mi je prepodnevno sunce za taj pravac i noc za nocne fotografije, a za stanicu Montparnasse ili rano prepodne, ili kasno poslepodne. Kako sam zakasnio na rano jutarnje sunce, a kasno poslepodne i vece nije bilo u opticaju zbog sutrasnjeg ranog ustajanja i nastavka putovanja, kao i zbog moje neodlucnosti, na Montparnas se nisam ni popeo. Mnogo mi je zao zbog toga i potrudicu se da to ispravim prvim sledecim odlaskom u Pariz.
Pogled preko puta Montparnasa na Gare Montparnasse:
Da sam se popeo na Montparnasse, pogled na zeleznicku stanicu bio bi znatno drugaciji i svakom vozoljubitelju vredan svakog "bacenog" evrica:
http://www.fotopedia.com/items/flickr-2997601147