Interrail putovanje Evropom 2011

Moderator: ZlayoZg

dulevoz

Re: Interrail putovanje Evropom 2011

Post by dulevoz »

Kada sam dosao u Montparnas, nije bilo mnogo vozova. U redu voznje je pisalo da ima malko vise kasnije, poslepodne, tako da cu se opet ovamo vratiti.

Ispod zeleznicke Montparnas se nalazi jedan beskonacan horizontalan eskalator, koji do tada nisam imao priliku uzivo da vidim. Veoma korisna stvarcica, u duzini od par stotina metara spasava ljude mukotrpnog i vremenski dugod pesacenja pod zemljom. Za bojazljive od pokretnih traka i za one kojima se ne zuri, postoji mogucnost sa obe strane da idu normalnim hodom. Vodi do pojedinih metro linija. Ja sam isao na M12:

Image

Iz nekog razloga isao sam do stajalista Porte de Versailles:

Image

Image

Setajuci tako kroz jedan sasvim drugaciji deo grada, vise uobicajen stambeni, nego stari Pariski, naisao sam na prelepe tramvaje. Sudeci po ispisanoj destinaciji (La Defense), mislim da se radi o liniji T3, koja kruzi okolo grada i vodi za moderan deo grada:

Image

Nisam imao vremena da se provozam njime, vec sam u okolini naisao na autobusku liniju, koja preseca grad po sredini i vodi me direktno do Jules Joffrin i hostela. Evo jedne fotografije enterijera pariskog busa:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Videli ste ga u dva navrata tokom putopisa. Na prethodnoj stranici sa Ajfelovog tornja...Hotel des Invalides, muzej francuske armije:

Image

Onako usput mi je bilo da prodjem kroz ovo zdanje:

Image

Image

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Poslepodne je bilo oblacno i idealno za jednu dugu setnju kraj obale Sene, ali ne onu koju ste videli na prethodnim stranama, vec u jugozapadnom delu grada, uz neprekidan pogled prema Ajfelovom tornju.

Metro linijom 10 provozao sam se do kraja, do Boulogne i usput prosao jedno stajaliste sa denivelisanim kolosecima, sto je delovali interesantno. Nisam zeleo to da propustim i vratio sam se da sa lica mesta izvidim situaciju. U pitanju je metro stajaliste Mirabeau, gde se na istoj liniji metroa desni kolosek odvaja i posle tri zasebna stajalista u zasebnom tunelu opet spaja sa tunelom levog koloseka.

Evo kako to izgleda, a snimak nekog voza mozda postavim malo kasnije:

Image

Odatle nastavljam obalom prema Trokaderu:

Image

Tu stranu za setnju sam odabrao prvenstveno zbog ovog neobicnog pogleda na Ajfelov toranj, uz koji gratis ide i most metro linije 6:

Image

Nije na odmet i jedan kadar bez tornja:

Image

Po pravilu, u to doba dana kada sam odabrao ovu lokaciju, Sunce je trebalo da pada pod odlicnim uglom za prethodne kadrove, ali te srece nisam bio...
dulevoz

Post by dulevoz »

Kao sto sam obecao, povratak na Gare Montparnasse. Ovde je cest slucaj videti dupli TGV, a to mu dodje 16 ili vise vagona :-)
Peroni su iz tog razloga izuzetno dugacki i bila je prava muka otici do kraja...

Dupli TGV pred polazak:

Image

Zatim jedan koji se razvukao u nedogled!

Image

Pojavljuje se i neki, sada ne toliko interesantan kao prethodni vozovi:

Image

Stanica mnogo podseca na buduci izgled Beograd Centra (Prokopa). Nema car ostalih Pariskih stanica, sve deluje kao da se nalazi u nekom dubokom podrumu.
Ova dva stoje na crtu, spremni za trku:

Image

Jedan je vec pobegao, drugi se sprema da pokusa da ga stigne:

Image

Na nekom od obliznjih perona pojavljuje se jos dva tgv-a. U zadnju upravljacnicu prvo ulazi cistac, da je pospremi pre dolaska masinovodje. Vrata od kabine ostaju otvorena, cistac unutra i takvu priliku nisam smeo da propustim. Ustemio sam se pravo na cistaca sa pitanjem da li mogu da udjem i pogledam (mislim fotografisem) enterijer. Covek ocigledno engleski nije razumeo, ali mimika je bila sasvim dovoljna i bez ikakvih problema me je pustio da udjem. Zatim je on izasao i ostavio me potpuno samog unutra. Na peronu nikoga, kamere nema, masinovodja ko zna gde je, cistac otisao i komotno sam mogao da sednem i odvezem voz :D Problem je sto nisam obucen da vozim ovo cudo od tehnike i ne znam dokle bih stigao :D

Kako to izgleda unutra, u vec zastareloj kabini starog TGV-a, kome je Vmax svega 300km/h:

Image

Sa druge strane:

Image

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Pomenuo sam da ce biti snimka iz metro stajalista Mirabeau, gde su koloseci denivelisani, pa evo ga:

Paris Metro Line 10 Station Mirabeau

Tu je i jedna kratka voznja nadzemnom metro linijom 6, preko Sene, sa pogledom na Ajfelov toranj:

Passy - Sevres Lecourbe (Paris metro line 6)

dulevoz

Post by dulevoz »

Preostalo je jos dva snimka iz Pariza, oba iz Montparnassa. Izlaz iz metroa ima desetine vrata, na sve strane, tu je na nekima i ulaz, prepoznacete. Guzva je za nase pojmove velika, ali za Pariz nije nimalo. Na Gare du Nord, Gare de l'Est, Gare de Lyon guzva je mnogo, mnogo veca. Vrata su automatska, na senzor, tako da ljudi bez razmisljanja biraju na koja ce ici. Kada dodje do kvara na nekim od njih, nastaje mala zbrka, a ta zanimljiva situacija se vidi na sledecem snimku, kada ljudi zveknu u vrata. Za potrebe snimanja ja sam se blago kamuflirao pored jedne lutke, da me ne primecuju bas svi, jer ipak snimam ljude, pa da ne bi bilo ^#(^

Paris metro station Montparnasse sortie:

Drugi snimak je nastao na peronu Gare Montparnasse. Tu mozete videti polazak TGV-a, kao i otpravnika vozova, koji ne daje polazak vozu, jer tog rucnog primitivizma tamo nema :-) Na pocetku se cuje predivna najava vezana za neki voz. Pred polazak voza se pored obavestenja na displejima pale trepcuca svetla na ivici perona i zvucni alarm, koji strahovito smeta. Takodje na snimku se vidi i neki putnicki voz...

Gare Montparnasse TGV Atlantique depart:

Sve je to meni delovalo lepo, dok mi pred kraj snimanja nije dosao isti otpravnik i poceo da se dere, kako je zabranjeno snimanje. Meni to nije bilo jasno, zasto je zabranjeno, ali ispostavilo se da je njemu licno zasmetalo sto je bio u kadru. Rekao mi je da smem da fotografisem sve, ali da ne smem da snimam. Zanimljivo rezonovanje, a sta da sam na aparatu imao mogucnost snimanja...
dulevoz

Post by dulevoz »

Setite se dela putopisa kada sam stigao u Pariz. Na tom mestu sam sa razlogom preskocio da napisem koju rec o rezervaciji karte za nastavak puta posle Pariza. Poznato vam je da se karte za bilo koji TGV i za bilo koju destinaciju TGV-a moraju rezervisati nekoliko dana unapred. Uglavnom ostane nekoliko mesta i za last minute ponude, ali zasto rizikovati? Kako su Francuzi izuzetno nezgodni za nosioce Interrail karti, pa cesto govore i da nema mesta, morao sam odmah po prvom dolasku u Pariz da rezervisem i mesto za dalje. Dakle, tri dana unapred.

Odlazim do saltera kojih ima ogroman broj i ispred svakog se ceka u redu. Desetak minuta cekanja i stizem na red. Pokazujem svoju kartu i trazim rezervaciju. Postojalo je nekoliko nacina da se stigne iz Pariza u Brugge (u daljem tekstu pisacu Briz) u Belgiji. Mogao sam da idem High Speedom (kako bih drugacije na teritoriji Francuske :-) ) do Lilla, pa odatle za Kortrijk pa za Briz. To je dva presedanja, ali precica. Dalji put i vremenski, verovali ili ne kraci, jeste preko Brisela. Tada se preseda samo jednom. High Speed je do Brisela, pa se preseda na klasican voz dalje za Briz. Meni je bilo potpuno svejedno na koji cu nacin da stignem u Briz, samo ako uspem da napustim Pariz.

Sluzbenik mi je rekao da su svi vozovi za pravac Lille, za taj datum u jutarnjim casovima puni! Vest je bila obeshrabrujuca. Pogledao je pravac za Brisel i pronasao je 4 slobodna mesta za "nosioce Interrail karte", u vozu koji mi je odgovarao. Zeleo sam da se na ovom putovanju prvi put provozam Thalys-om i zelja ce mi se ostvariti. Jedini problem je sto ostvarenje tih mojih snova mora poprilicno da se doplati. Doplata na moju kartu za Thalys za voznju do Brisela kosta 27e! Kada mi je rekao da sam lako mogao da ostanem bez ta 4 mesta da sam zakasnio koji sat i da bi me onda doplata na Interrail kartu, za neko drugo mesto kostala oko 80e!!!, bez problema sam isfinansirao ovih 27.

Istovremeno sam "rezervisao" mesto i u jednom IC vozu iz Brisela za Briz. Problem je sto na papiru koji sam dobio ne postoji mesto, tako da mi prakticno nicemu nece sluziti.

U Thalysu sam trazio da mesto bude do prozora, sto sam i dobio. Na karti pise da je sediste 01fenetre, odnosno do prozora, ali se normalno nigde ne spominje da u praksi na tom mestu nije prozor vec stub izmedju dva prozora! Ok, ne mogu da se zalim, jer kada bih platio punu cenu karte, mozda bih i dobio neko bolje mesto, dok za nosioce Interrail karti ide ono sto drugima ne bi odgovaralo.

Obe karte su kulturno zapakovane u kovertu:

Image

Iskucane su na dosta kvalitetnom i tvrdom papiru. Sa leve strane na prvoj primecujete pecat. Nastao je kada sam validirao kartu. Prilikom ulaska na peron, da bi se uslo u voz, karte se moraju provuci kroz nekakav automat i na taj nacin validirati. Onda vas veoma ljubazni stjuarti i stjuardese sa validiranom kartom upute u vas vagon, a kasnije tokom putovanja kondukter dodatno pregleda i ponistava kartu, ukljucujuci i pregled Interrail karte, bez koje ova doplatna nema nikakvu vaznost.

Image

Pre odlaska nastala je poslednja oprostajna fotografija sa TGV-ovima, kojih je to jutro na stanici bilo podosta:

Image

Thalys PBKA kojim sam isao, isao je do Brisela i tu je zavrsavao voznju.
Paris Gare du Nord... Desno iza visoke ograde (granice) nalaze se peroni za Eurostar vozove, sa kojima cemo deliti dobar deo pruge LGV Nord:

Image

Spremni smo da uzletimo sa 300km/h :-)

Image

Put od Pariza do Brisela moze se podeliti na dva bitna dela. Prvi deo je od Pariza do jedne rasputnice u blizini mesta Lille, prugom LGV Nord, u duzini od nepunih 198km, a drugi deo je od pomenute rasputnice, prugom visokih brzina HSL 1 u Belgiji, u duzini od 88km. Dakle ukupni predjeni put je oko 286km. Taj put se vozom visokih brzina prelazi za samo 1h i 22 minuta. Od toga se 300km/h vozite nepunih 60 minuta, a preostalo vreme otpada na izlaz iz Pariza i ulaz u Brisel. Iz Paris Gare du Nord do pocetka pruge visokih brzina vozite se oko 10min, u pocetku brzinom nesto vecom od 100km/h, a onda voz pocinje da ubrzava i po mojoj slobodnoj proceni ide najmanje 160km/h pre nailaska na hs prugu.

LGV Nord (ligne a grande vitesse), duzine je 333km. Spaja Pariz i Belgijsku granicu sa Euro tunelom (Channel Tunnel). Ova pruga vecim delom prolazi kroz blago zatalasan teren, a interesantno je napomenuti da nagib nivelete na pojedinim mestima iznosi do 25 promila. Na karti ispod oznacio sam crvenom linijom putanju kojom smo isli do Belgijske granice. Neposredno ispod mesta Lille nalazi se "flying junction", odnosno denivelisana rasputnica na kojoj se od glavnog pravca Pariz - Brisel odvaja pravac za Lille i London. Na glavnom pravcu kojim sam ja isao brzina ostaje nepromenjena do pred Briselom i iznosi sve vreme 300km/h, dok je za Eurostar vozove koji na skretnicama idu u skretanje brzina na tom mestu 160km/h. Treba napomenuti jos i da su krakovi pomenute trijangle dugacki preko 3km!

Image

U Belgiji postoji 4 pruge za visoke brzine, HSL 1, 2, 3 i 4. Kroz ovaj putopis provescu vas prugama HSL 1, 2 i 3, dok prugu HSL 4 severno od Brisela ostavljam za neko buduce putovanje.

HSL 1 (Hogesnelheidslijn) spaja francuski LGV Nord i Brisel. Duzine je 88km, od cega je 71km pruge za visoke brzine i preostalih 17km modernizovane klasicne pruge. Tackasto sam na sledecoj karti oznacio trasu pruge od granice do Brisela i onda od Brisela do Briza, gde sam nastavio drugim vozom:

Image

Kada sam kupovao kartu receno mi je da su skoro sva mesta u vozu popunjena i da sam imao srece sto sam ugrabio jedno od poslednja cetiri. Kada smo krenuli na put, ispostavilo se da je to bila jedna velika neistina. U vozu je po vagonu bilo najmanje 4 mesta slobodno. Kada sam se smestio na moje sediste video sam da ce biti problem snimati u pravcu sunca i pored stuba izmedju dva prozora. Jedina prednost tog mesta je bila sto je ceo put u hladovini... Shvativsi da na jednom odlicnom mestu preko puta sa 4 sedista sa stolom u sredini ima tri slobodna, pitao sam coveka koji je tu sedeo da li je zauzeto i da li mogu sesti preko puta njega. Bio je sasvim ljubazan i nije mu smetalo sto sam ja sve vreme snimao.

Verujem da se secate sta sam pisao o putu izmedju Strasbura i Pariza, o samom vozu i mirnoj voznji. Voznja Thalys vozom je protekla znatno udobnije nego onim TGV-om. Mozda je to moj subjektivni osecaj da je zvucna izolacija u ovom vozu bolja, ali ne znam da li gresim, posto su vagoni na Thalys vozovima isti oni vagoni sa ostalih TGV vozova. Cak je i vucna glava ista. Moguce da to ima veze sa prugom po kojoj smo se kretali, ili mozda cak i neverovatna guzva u TGV vozu.

Prilikom napustanja Pariza na razglasu se oglasava stjuardesa. Zvuk je izuzetno nizak i jedva se cuje o cemu prica. U comfort klasi kojom sam isao vladala je neverovatna tisina. Veci deo puta se culo samo suskanje novina onih koji citaju. Svaki sum i svako pomeranje nekoga su se mogli cuti. Verovatno je i razglas namerno podesen da nikoga ne uplasi i ne uznemirava. Razgovor telefonom u takvom okruzenju bio bi nemoguc i veoma nepristojan... Ljudi su jednostavno platili da se voze i da se tokom puta maksimalno opuste i uzivaju.
dulevoz

Post by dulevoz »

Najbitniji deo puta Thalys-om je propracen jednim duzim video materijalom. Umesto da sam se prepustio uzivanju u kratkoj voznji (svega 1h) letecom brzinom, ja sam skoro neprestano drzao kameru u ruci i snimao. Video je duzim delom propracen muzikom, nadam se da vam to nece smetati. Uz muziku sve deluje efektivnije...

Thalys high speed ride Paris - Brussel Zuid 300km/h

Koriscena muzika:
Oliver Morgenroth - Arsalan Inside (Original Mix)
Pryda - Melo (Original Mix)

Navodim neke bitne sekvence iz videa, dok su najbitnije boldirane i moraju se odgledati :D

- Od 0:40 do 2:30 izlaz iz Paris Gare du Nord kroz severni deo grada (zeleznicki deo), sa izobiljem raznolike zeleznicke infrastrukture. Stokolosecnom prugom se krecemo odprilike do Saint Denis-a, gde vec polako pocinjemo da ubrzavamo i spremamo se za uzletanje na LGV Nord... Usput gomila rasputnica, nadvoznjaka, mostova, koloseka, ima i vozova... Jedan nepregledan poligon gde se ne nazire kraj broju koloseka sa svih strana;

- U 2:36 najava za destinaciju voza na razglasu, sa simpaticnom muzikom;

- U 3:12 pocinje muzika i jos nismo napustili podrucje Pariza;

- U 3:40 pocinje High Speed voznja prugom LGV Nord;

- U 4:40 odvaja se pruga za pariski aerodrom Charles de Gaulle;

- U 5:00 prikljucuje nam se pruga iz smera aerodroma. To je ujedno i obilazna pruga oko grada. Pariz sa svoje istocne strane ima obilaznicu u formi pruge za visoke brzine, koja spaja tri najbitnije pruge visokih brzina u zemlji i to: LGV Nord, LGV Est i LGV Sud-Est! Ta pruga ima naziv "LGV Interconnexion Est";

- U 5:33 malo snimka enterijera voza;

- U 7:00 prelazimo veliki vijadukt na reci Oise;

- U 7:15 muzika se utisava kako biste culi mimoilazak dva Thalys-a pri brzini od 300km/h. Nije samo to u pitanju, vec i vibracije koje se tada javljaju, a na snimku se moze primetiti kako vibrira ceo prozor na vozu;

- U 7:38 prolazimo pored nekakve pescare, gde se u teretne vozove valjda tovari pesak. Tu se moze primetiti kojom se brzinom krecemo, obzirom da pored tridesetak teretnih vagona prolecemo. Odmah zatim nam se prikljucuje neki kolosek i to se odvilo toliko brzo da se jedva moze primetiti;

- U 7:52 enterijer voza;

- U 8:32 vozimo se pored auto puta;

- U 9:00 dokaz da snimak nije ubrzan jeste vetrenjaca, a onda jos jedan mimoilazak sa Thalys-om u punoj brzini;

- U 9:35 jedna nekulturna putnica koja je digla noge na suprotno sediste, verovatno jer se smorila i uspavala od brze voznje;

- U 10:25 polje vetrenjaca;

- U 10:50 odvajanje pruge za Arras;

- U 12:17 prikljucuje nam se drugi glavni krak pruge LGV Nord iz Lilla i Londona! Ranije u tekstu pominjano cvoriste: Triangle de Fretin. To se odigrava munjevito;

- Od 12:38 do 14:00 Vec smo u Belgiji i vozimo se pored dvokolosecne pruge Ath - Enghien. Usput u 13:25 preticemo neki voz, koji se sigurno krece pristojnom brzinom, ali ne dostojnom nasoj od 300km/h! Taj deo u videu se obavezno mora odgledati :-) ;

- Od 14:00 muzika polako prestaje i mozete da cujete koliko je tiha voznja u Thalysu. Prelaskom preko mosta pred mestom Halle zavrsava se pruga za visoke brzine i dalje prema Briselu se vozimo klasicnom obnovljenom prugom;

- Od 14:25 do 15:30 vozimo se multikolosecnom prugom kroz Halle;

- U 15:30 prolazimo pored jednog malog dela ogromnog depoa u kome se vrse kontrola, pregled i moguce opravke Thalys, Eurostar i TGV vozova;

- U 15:46 najava dolaska u Brisel na razglasu, naravno saputanjem :-) ;

- Do 16:30 vozili smo se pored pomenutog depoa. Usput ste mogli da vidite nekoliko Thalys i TGV vozova iza ograde;

- U 16:40 voz na mostu na pruzi za Gent i Briz;

- Od 17:15 gomilica mostova i pruga koje ulaze u Brisel juznu stanicu;

- U 17:40 Welkom in Brussel!

- 17:54 Thanks for watching :-)

Da biste lakse tumacili sve ovo sto sam ispisao u ovom i prethodnom postu, prilazem jos dve karte.

Na ovoj karti pruga oblasti Lille vidite tri kraka LGV pruga. Juzno i istocno od Lilla sam prosao na putu za Brisel, a severo-zapadno od Lilla je pruga za Eurotunel i London.

Image

Graficki prikaz trase pruge LGV Nord, zajedno sa kilometarskim polozajem bitnijih tacaka duz pruge:

Image

Izmedju ostalog sigurno ocekujete i koju fotografiju enterijera Thalys voza. Pri brzini od oko 300km/h:

Image

Prolaz izmedju kola:

Image

THALYS Bar:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

U Briselu postoji tri glavne zeleznicke stanice: Gare de Bruxelles-Midi (Brussel-Zuid), Gare de Bruxelles Central (Brussel-Centraal) i Gare de Bruxelles-Nord (Brussel-Noord). Dakle, juzna, centralna i severna stanica.

Juzna stanica do koje sam ja isao je najveca zeleznicka stanica u Briselu. Ima dvadesetak koloseka. Odatle polaze Eurostar vozovi za London, Thalys vozovi za Pariz, Keln, Amsterdam, TGV vozovi za druge francuske destinacije i ICE vozovi za Frankfurt. Pored njih postoji i hiljade drugih vozova, a kada kazem hiljade, to je receno u pravom smislu reci. Jedna zanimljivost je da je najfrekventnija linija u Belgiji deo izmedju juzne i severne stanice. Izmedju njih svaki dan saobraca 1200 vozova!!! Kako je trasa jednim svojim delom pod zemljom, kao i centralna stanica, onda se tu nalazi i najzauzetiji zeleznicki tunel na svetu. U pitanju je sestokolosecni tunel.
Vise price o briselskom cvoru neki drugi put, kada budem isao u detaljan obilazak ovog grada, a ne kao sada kada ga pominjem onako u prolazu.

U Briselu sam presedao za Briz. Postoje taktni polasci u tom pravcu i nije bio problem sacekati voz. Malu pauzu sam iskoristio za pravljenje nekoliko snimaka i fotografija sa jednog perona. Pre toga nesto iz glavnog pothodnika stanice. Tu se nalazi salter sa svim informacijama vezanim za Thalys vozove:

Image

Jedan deo reda voznje:

Image

Ovolike signale u zivotu nisam imao prilike da vidim :-)

Image

Tu je i Thalys kojim sam dosao. Spreman je za povratak put Pariza:

Image

I ode... Usput sam lepo uhvatio ceo Thalys bar:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Ovako izgleda tipican push-pull IC voz u Belgiji. Vagon sa upravljacnicom na ovoj fotografiji je izuzetno lep naspram nekih drugih, koje cete videti kasnije tokom putopisa...

Image

Jos jedan na cijem se kraju nalazi Siemens Vectron, u Belgiji poznatiji kao HLE 18:

Image

Image

Nesto lokalne prirode:

Image

Zatim mnogo ozbiljniji vozic, Eurostar. Sudeci po pruzi na koju odlazi, rekao bih da ide za ranije pomenuti depo, a ne za London. Treba napomenuti da je vozno vreme Eurostar vozova izmedju Brisela i Londona svega 1h, a izmedju Lilla i Londona ispod 30 minuta!!! Ako se izuzme cekiranje koje traje po 1h, onda je ovo sjajno vozno vreme za put od oko 250km do Londona!

Image

I za kraj iz ove stanice video materijal. Prvih nekoliko minuta u snimku nije bilo prekida, tako da lako mozete da shvatite koliko je vozova mene okruzivalo tih pola sata :kul Na sve strane se po nesto desavalo, kretalo i tako je moglo u nedogled. Na kraju snimka jedan IC voz sa prelepim belim vagonima, a na njegovom kraju masina koja me je malko prepala cudnim zvukom kada se startovala ventilacija motora i da predpostavim elektricno kocenje:

Post Reply