Tokom proslog putovanja obilazio sam grad Frankfurt i nesto opisao u proslom putopisu iz Evrope. Ovaj put sam se tokom boravka u Nemackoj bazirao iskljucivo na zeleznicu. Koliko sam zavoleo ceo taj zeleznicki sistem, bio bih u stanju danima da boravim samo pored pruga, da istrazujem, proucavam i da se vozim po celoj zemlji, a da mi nimalo ne dosadi. Mesec dana pred polazak na putovanje, prilikom finisiranja planiranja putovanja, znao sam da cu jedno celo poslepodne odvojiti iskljucivo za posetu nekoj pruzi visoke brzine. Na Frankfurt sam vec navikao, snalazim se lako, imam iskustva od prethodne posete, pronasao sam hostel u blizini pruge i mesto je odakle lako mogu da putujem u svim zeljenim pravcima.
Da bi odlazak na prugu visoke brzine bio opravdan, morao sam da odaberem takvo mesto gde vozovi postizu velike brzine, znaci ne blizu grada, a sa druge strane da bude pristupacno prigradskom zeleznicom. Jedno od boljih bilo je mesto Eddersheim. Do tog mesta sam imao direktnu liniju S1 iz grada. Za laksi pregled situacije prigradske zeleznice Frankfurta preporucujem da pogledate sledecu kartu, pa mozda neko i uspe da pronadje pomenuto mesto na liniji S1 (plava linija na levoj strani plana)
Sledeci razlog za odabir bas tog mesta bile su neke lokacije sa kojih se pruzao pogled na prugu. Nisam znao koliko su pogodne za fotografisanje dok nisam dosao na lice mesta, a pomocu fotografija nastalih odatle procenicete sami da li je vredelo utrosene snage i vremena. U krupnom planu gledano, lokaciju mesta Eddersheim i pruge visokih brzina oznacio sam belim krugom. U krupnom planu mozete videti gde se nalaze u odnosu na frankfurtski aerodrom i glavnu zeleznicku stanicu u Frankfurtu:
Na malo blizem prikazu okoline tog mesta, vidi se kuda ide pruga visoke brzine. Od plavog kruga (stajaliste S-Bahn Eddersheim) prvo sam se uputio do crvenog kruga (nadvoznjak preko pruge i autoputa). Ovako blizu na karti, pretvorilo se u pola sata pesacenja. Zute krugove kasnije cu posetiti i opisati. Oznacio sam i pravce pruzanja dve pruge koje se vide. Pruga upravna na brzu prugu je pruga koju koriste klasicni vozovi, regionalci, teretni, S-Bahn i ostali zajedno. Pored grada Wiesbaden, njom se moze stici i do Mainz-a (malo zaobilazno). Ima dosta teretnog saobracaja u intervalima izmedju prigradskih vozova, koji saobracaju taktno na oko pola sata. Pruga visoke brzine ima takav cudan polozaj u odnosu na grad, jer povezuje frankfurtski aerodrom (Flughafen), odakle se odvaja pruga prema gradu i nekoliko pruga u drugim pravcima, jer ne idu svi vozovi sa ove pruge u Frankfurt:
S-Bahn, kojim sam dosao, upravo odlazi dalje iz mesta Eddersheim prema Wiesbadenu. Obratite paznju na branike putnog prelaza, ovde nema zaobilazenja motki. Signali na ovoj pruzi su na nekim deonicama svetlosni, a na drugim likovni. Bezbednost zbog postojanja likovnih signala nije nista manja, jer svi ti signali poseduju balize, isto kao i svetlosni:
Stigao sam na lokaciju oznacenu crvenim... Odatle se pruza pogled prema Frankfurtu, ciji su se oblakoderi sjajno uklopili u horizont u pozadini ovog mirnog sela na periferiji. Sada vidite gde se odprilike nalazim:
Kako je frankfurtski aerodrom u blizini, a jedan je od najfrekventnijih, ove grdosije stalno prelecu tik iznad glave