Kršopis...

68847

Re: Kršopis...

Post by 68847 »

Materijala za muzej koliko hoces.
Medjutim... tona zeljeza je - tamo nesto maraka, pa ce to prevagnuti.
Garant.
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
stjepan

Post by stjepan »

68847 wrote:Materijala za muzej koliko hoces.
Garant.

Baš to sam i gledao ima puno i aluminija ~x(

Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:
68847 wrote:Materijala za muzej koliko hoces.
Garant.

Baš to sam i gledao ima puno i aluminija ~x(

Pozdrav!
Da, ima vagona sa aluminijumskom oplatom, koji su u dosta dobrom stanju, pa će neki od njih po potrebi biti i obnovljeni. Sve zavisi od potrebe...za ispravnim vagonima.
Mnogo je vagona već isječeno i glavni talasi kasacija su prošli. Ovi vagoni većinom čekaju još neke neriješene razmjene i kao rezerve za moguću rekonstrukciju...Kako ste vidjeli, u međuvremenu se skidaju potrebni dijelovi za osposobljavanje drugih vagona, pogotovo u Dobošnici.
Činjenica je da se većinom radi o zatvorenim G kolima, te još nekim serijama koje nisu stalno u upotrebi i potražnji...pa je njihova sudbina upitna.
pozdrav...I hvala Damiru na pripomoći, samo stavljajte ove naše krševe...
Posavina expres
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:Imam i (ne)jedno pitanje,Ćiro pobogu brate šta je ovo:
Image
Omanuo fotoaparat :-B ili neka kantonalna ili šta ja već znam kakva lokalna uniforma #-o ,ili je opet moja dioptrija u pitanju x_x .
Pozdrav!
Mislio si na ovu fotku?
Ja sam taj dan slikao najobučenijeg otpravnika...mislim sa najviše dijelova uniforme!Druge nisam smio, jer je na nekima ostala samo kapa kao obilježje željeznice.
Stanje sa službenom odjećom i obućom je katastrofalno. Ljudi su do sada kupovali po pijaci dijelove uniforme, hlače, košulje, ali su sada odustali, pa je ova slika mila majka. Već dvije godine je prošlo kako su istekli rokovi za uniforme kod otpravnika vozova, a skretničari je nisu nikada ni dobili, mada imaju pravo na istu po pravilniku.
Čini se da je situacija bolja kod mašinovođa, jer isti imaju odjeću koja je u rokovima isporuke.
Ista je stvar sa zaštitnom odjećom i obućom.
pozdrav...
Posavina expres
lovac_na_pruge

Post by lovac_na_pruge »

Čiro a radi li još ona radionica u Dobošnici u pravom smislu rječi ne samo radi servisnog odžavanja - čitaj ovo kao " popravi samo ono što je neophodno da je vagon ispravan" i ima li kakkvig srednjih ili velikih popravaka?
i pored ovog krša i korozije znaš da ima i nečeg lijepog a to je pruga pored pruge, mislim na ovaj odvojak za radionicu. kako je tu lijepo šetati a pragovi u svako doba godine drukčije mirišu.

Pozdrav

Berislav
stjepan

Post by stjepan »

Ćiro_bos wrote:Čini se da je situacija bolja kod mašinovođa, jer isti imaju odjeću koja je u rokovima isporuke.
:)] :ymdevil: X( [-x ~x(
Dobri mi ovi smajliji al opet ni pravog smajlija ni pravih riječi ne nađem za ovo,samo da se razumijemo,ne mislim da su zato krive mašinovođe!

Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

lovac_na_pruge wrote:Čiro a radi li još ona radionica u Dobošnici u pravom smislu rječi ne samo radi servisnog odžavanja - čitaj ovo kao " popravi samo ono što je neophodno da je vagon ispravan" i ima li kakkvig srednjih ili velikih popravaka?
i pored ovog krša i korozije znaš da ima i nečeg lijepog a to je pruga pored pruge, mislim na ovaj odvojak za radionicu. kako je tu lijepo šetati a pragovi u svako doba godine drukčije mirišu.

Pozdrav

Berislav
Radionica je sada dio Gredelja i radi dobro...mali popravci se tu najmanje rade. Većinom se rade velike revizije sa kompletnim pjeskarenjem i farbanjem vagona. U par navrata su dolazili vagoni Hž i obnavljani poslije 5 i 10 godina stajanja. Znam da su za HŽ uradili nekih 100 Falls vagona koji su iznajmljeni u češku...Isto rade i za potrebe ŽFBH. Nekih 400 Eas je tu obnovljeno, koji su bili u stanju sličnom onome sa slika. Čini mi se da tu urade veliku opravku, a kasnije ŽFBH u svojim radionicama radi srednje i manje...
pozdrav...
Posavina expres
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

damir661 wrote:U Doboju ...Za pocetak interesantni primerak JZ zatvorenog vagona, namenjenog za utovar na trajekt, smanjene sirine
Image
Viđao sam te vagone nekada, pa zagledao, jer su mi bili interesantni!
Širina toga vagona nije zbog utovara na trajekt, nego je to širina, profil za pruge u Engleskoj...Mislim da imaju i poseban zračni vod zbog različitog sistema kočenja, isto tamo...
Oni vagoni za automobile su bili u Dobošnici. Čini mi se da im je urađena revizija i da su dio ŽFBH voznog parka. Vidio sam ih skoro u Kreki.
pozdrav...
Posavina expres
damir661

Post by damir661 »

Oni vagoni za automobile su bili u Dobošnici. Čini mi se da im je urađena revizija i da su dio ŽFBH voznog parka. Vidio sam ih skoro u Kreki.
pozdrav...
Pa sta voze, mislim za gde i tako to? (Imas model za njih B-) pogledaj Roco 47863)

Inace ti vagoni koji su namenjeni za saobracaj u Velikoj Britaniji su u stvari serija H.
gc

Post by gc »

Odlican naslov Kršopis hehehe :)
Post Reply