Ne znam kako deluje na fotografiji, ali red u kome sam stajao bio je u pocetku 100m dugacak. Cekao sam ukupno oko 1h. Guzva se lepo moze primetiti na poslednjem snimku koji sam postavio.
Usput sam se zanimao citanjem natpisa na displeju iznad ulaza, gde su ispisane cene svih mogucih ulaznica i jasno definisana pravila ponasanja i predmeta koji smeju da se unesu na toranj. Kako je citanje postalo dosadno, poceo sam da pravim plan koju ulaznicu da kupim i zakljucio da je najbolje da kupim onu sa popustom za mlade...
Tu je i spomenik coveku bez koga ovog tornja verovatno ne bi ni bilo:
Ima cuvara reda na biciklama
A ima i onih ozbiljnijih:
Posle 1h cekanja nastaje mala tortura turista pred ulazom. Prolazi se nekakvim cik-cak redom, levo, desno, levo, desno i tako hiljadu puta, dok vam se ne zavrti u glavi. Na kraju tog reda cekaju vas dva big boja koji pretresaju sve posetioce. Podrazumeva se da je zabranjeno unositi nozeve i slicne naprave, bombe i tako to, ali nigde nisam video detaljan pretres. Mozda postoji nekakav skener, ali ni to nisam primetio. Ova dvojica su me dobro pogledala kada su na ramenu videli futrolu za stativ za fotografisanje, ali sem nekoliko upitnih pogleda nisu nista preduzimali.
Na blagajni sam pokusao da kupim ulaznicu za mlade, koja je bila oko 8 evra i uz sav moj trud i pokazivanje pasosa i mojih godina blagajnici, nisam uspeo. Ocigledno je da se ona pravila luda i nesto mi je zbrzila na francuskom, tako da mi je bez obzira na moj pokusaj naplatila regularnu cenu karte za odrasle, koja iznosi nesto vise od 13 evra. Razocaran malim neuspehom nastavljam dalje...
Unutra se propusta po tridesetak ljudi u grupi, navala je ogromna i imate utisak da ce te u svakom trenutku biti smrvljeni. Lift je dvospratni, sto do tada nisam imao prliku da vidim. Na snimku koji sam postavio jasno se vidi kako izgleda sardiniranje ljudi u liftu! Dakle u lift se zipuje oko 60 ljudi u etapi, a ako zivi stignete do drugog nivoa tornja, tu nastaje unzipovanje.
Lift boj na dosta jezika objasnjava da se lift napusti i da se onaj ko ima kartu za vrh tornja uputi prema drugom liftu. Na drugom nivou tornja se nisam dugo zadrzavao, samo onoliko koliko je bilo potrebno pronaci ulaz u drugi lift. Tamo se stvara jos veca guzva, a lift je manjeg kapaciteta, pa nastaje problem. Nije bilo dovoljno cekati 1h da se udje u toranj, vec se ovde ceka oko 15min da se nastavi prema vrhu. Detaljniji opis prvog i drugog nivoa tornja bice kada se budem spustao.