Unska pruga

Moderator: Ćiro_bos

Smatrate li bi trebalo uvesti brzi voz Sarajevo-Bihać ?

Da
64
94%
Ne
4
6%

Total votes: 68

staner

Re: UNSKA PRUGA

Post by staner »

Ćiro_bos wrote:Hvala ti Staner za ove slike...
I pored devastiranosti se vidi radost na licima ljudi i nada da će ovom vožnjom započeti drugo, bolje razdoblje. Nažalost svjedoci smo da politika ipak polako, ali sigurno čini svoje i sada smo tu, gdje jesmo.
Za krajolik kojim voz prolazi nemam riječi! I una i brda su prelijepi.
Ja se nikada nisam vozio tom prugom...Nadam se tome, što prije to bolje.
pozdrav...
Hvala ti kolega i ja jedva čekam da Vas ugostim kod nas na Unskoj pruzi.

Pozdrav....... :-h
damir661

Post by damir661 »

Impresivno doista, iskreno sam iznenadjen da su dopustili HZ lok da vozi celim putem, ali kao sto kaze Staner od tada nije prso nijedan brzi voz, onda nije cudo, bilo tad i vise nikad, cak je i HZ 2062-012 ne vozi vise.

Ali slike su mrak zaista. ^:)^ B-)
damir661

Re: Industrijske pruge

Post by damir661 »

Cak bi i novi niskopodni mogli da voze Novi Grad - Bihac, bili bi vise isplatljivi nego 661 i jedan pulman, a vozili bi tokom cele godine.
Ukoliko se obezbebedi potreban broj garnitura, moglo bi se uvesti i takt polasci cime bi se lokalni saobracaj dosta unapredio i izvuko ljude iz buseva i vratio u vozove.

Ako je ZRS uspeo srediti KM do Blatne mogo bi i ZFBH, koliko znam najlosije stanje je od Cazina do Bihaca.
staner

Post by staner »

Ne kolega damire Cazin Srbljani Bihać je kontaktna mreža potpuno ispravna i pod naponom.A i pruga je sad utegnuta ko metak. :ymapplause:
stjepan

Post by stjepan »

Ja vjerujem da mreža nije problem,kakvo je stanje sa EVP,to je malo veći strošak,ali ako je Bihać-Cazin pod naponom to onda nebi smjelo biti problem,jer za tu udaljenost zadostuje 1 EVP.Nerazumljivo mi je da su ŽFBIH išle u skupo obnavljanje starih lokomotiva baš za ovu prugu a za dosta,dosta manje pare su mogle bar obnoviti elektrifikaciju do Bihaća,odnosno do Cazina.To su stvari za koje moraju svi zaposleni(čitaj sindikati) dignuti glas,jer neko tamo nerazumno baca njihove pare u vjetar.Kolega Staner kapu dajem dole za ovo izviješće.

Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
staner

Post by staner »

Pa kolega Stijepane i EVP su u solidnom stanju.Netrebaju tu veliki troškovi za popravak.Pa isplatnije je bilo to osposobiti nego ovo što je urađeno sa ovim lokomotivama.Ali pošto se mi nepitamo ostaje nam samo da gledamo šta se radi.

Pa zamislite samo koliko malo treba da se to sredi i da ova pruga stane na noge a ne da zimi ukidamo putničke vozove i trošimo ogromna sredstva na dizel vuču.Od Bihaća do mene je napon u KM uključen kao i od mene do ukrsnice Grmuša.Potrebno je samo nekih 30 kilometara žice pa da se spojimo sa Republikom Srpskom. :)]
zagreb

Post by zagreb »

To nisam znao da je KM pod naponom. Kad su to obnovili ?
staner

Post by staner »

Kolega "zagreb" nije obnovljeno nego je ostalo poslije rata sačuvano i onda se samo malo uteglo i to je to.Neznam dali si me dobro razumio u mojim predhodnim postovima.Nije kompletna pruga pod naponom.Od Bihaća prema Kninu je uništena mreža.Od Bihaća prema Bosanskom Novom nedostaje nekih 30 kilometara mreže da se spojimo sa Republikom Srpskom i onda bi bilo tuto kompletno.

Pozdrav za kolegu "zagreb" iz Bihaća......... :-j
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

staner wrote: Image
Izvini kolega, malo me ova slika posebno zanima, mada je malo o.t.!
Tu vidimo vjerovatno lok 212-307 sa jednim Baat vagonom? Znaš li sudbinu toga vagona?
pozdrav...
Posavina expres
staner

Post by staner »

Bilo je takvih vagona više u Bihaću ali mislim da ih ima još par u Bihaću na 5 ili 6 kolosijeku ali su totalno devastirani ukoliko te interesuje moj prijatelju Ćiro mogu ih fotkati pa postaviti na forum..............
Post Reply