Pruga Kalinjingrad - Braniewo (granična stanica sa poljske strane) je neelektrificirana. Ima dva koloseka, od čega je jedan standardan evropski, a drugi široki ruski. Interesantno je da ta dva koloseka prvih nekoliko kilometara od Kalinjngrada idu odvojeno jer polaze sa suprotnih strana Južne stanice. Koloseci su odvojeni, nisu upleteni, tako da se vozovi različitih profila mogu mimoilaziti i sustizati.
Idemo po normalnom koloseku, a desno od nas je široki:
Red vožnje. Putovanje traje jako dugo imajući u vidu da je razdaljina tek malo veća od 200 km. Brzina nije problem, već nepotrebno dugo stajanje u Branievu (pasoška kontrola se obavi za 20-ak minuta) i to što zbog remonta voz ne ide samostalno od Tčeva do Gdinje već čeka jako dugo TLK voz sa kojim nastavlja kombinovano do Gdinje. Zbog toga voz stiže oko tek malo pre ponoći u Gdanjsk. Srećom pa moj domaćin živi 2 minuta od stanice Wrzeszcz u Gdanjsku (poljski izgovor Vžešć, ruski Vrzeš), pa me je sačekao.
Pogled nazad:
U vagonu ima oko 7-8 putnika, Poljaci, Nemci i Rusi i 2 ruska i 1 poljski kondukter, svo troje ceo put od Kalinjingrada do Gdinje. Stižemo u Mamonovo, pograničnu stanicu sa ruske strane. Carinici vrlo detaljno proveravaju vagone da se nešto ne švercuje. Koriste lampe, ključeve, merdevine, "otvaraju" krov i sedišta ne bi li nešto našli. Granična policija me dosta ispituje gde sam bio šta sam radio, jer im je sumnjivo zašto nemam migracionu kartu od prvog ulaska u Rusiju, već samo za ovaj kratki boravak u Kalinjingradskoj oblasti. No, na kraju sve prolazi kako treba. Nisam mogao da slikam jer je sve vrvelo od policije.
Neposredno pred polazak voza na zadnja vrata vagona ulaze 2 ruska vojnika. Jedan staje na otvorena vrata sa jedne, a drugi sa druge strane vagona. Voz lagano kreće, dok vojnici pažljivo motre, jedan sa jedne, a drugi sa druge strane voza. Nakon par minuta voz stiže do kapije na pruzi. Sa leve i desne strane je metalna ograda, dakle to je očigledno granica. Voz staje, vojnici napuštaju voz i odlaze napred ka kapiji.
Otvaraju kapiju i voz laganim tempom nastavlja dalje. Kad smo prošli kapiju oni je zatvaraju.
Voz posle par minuta ponovo staje. Nakon još nekoliko minuta stajanja iz suprotnog smera po drugom, širokom koloseku nailazi teretni voz.
Teretni voz ubrzo staje i iz lokomotive izlaze 2 poljska vojnika. Lagano se približavaju kraju našeg voza i dolaze na mesto gde su prethodno bila 2 ruska vojnika. Voz nastavlja dalje do stanice Braniewo, gde obavlja granična kontrola sa poljske strane.