Russia-Prussia 2011

Moderator: ZlayoZg

rasha

Re: Russia-Prussia 2011

Post by rasha »

U sam zid katedrale je ugrađen grob nemačkog filozova Imanuela Kanta. On je ceo svoj život proveo Kenihsbergu, kažu da nikad nigde nije putovao.

Image

Image

Pored Kantovog groba se nalazi spomenik Hercogu Albrehtu, osnivaču Kenihsberškog univerziteta:
Image

Godina završetka obnove katedrale:
Image

Poslednjih godina postoje razni planovi o obnovi Kenihsberškog zamka i centra u stilu kakav je nekad bio, ali to bi bio megalomanski i jako skup poduhvat, tako da ima i svoje zagovornike i protivnike. Rusi su ovaj mali kvart napravili u starom stilu:
Image
rasha

Post by rasha »

Komunistički spomenici na broju:
Image

Image

Image

Godina izgradnje zgrade (valjda) i Katica:
Image

Moj lični je utisak da ova zgrada ovako stoji još od II svetskog rata, čak se može primetiti natpis na nemačkom:
Image
rasha

Post by rasha »

Kraljevska kapija (oprostite na kvalitetu):
Image

Image

Posle druge odspavane noći u Kalinjingradu, jutro je ipak izgledalo malo lepše, ali ne previše:
Image

Image
rasha

Post by rasha »

Planirao sam ovaj dan da odem u Zelenogradsk ili Svetlogorsk (oba mesta na Baltičkom moru), ali ipak nisam da ne bi rizikovao da se utopim u potencijalnom pljusku, pošto sam popodne išao na voz za Gdanjsk. U centru Kalinjingrada postoje 2 jezerceta, Donji i Gornji prud, pa sam se prošetao kraj njih.

Donji prud i Dom Sovjeta:
Image

U ostacima tvrđave sa nalazi fin restoran:
Image

Image

Gornji prud:
Image
rasha

Post by rasha »

Kalinjingrad - Severna železnička stanica:
Image

Stanica je čeona osim krajnjeg levog koloseka koji se ne vidi na prethodnoj slici. On ima pad i tunelom nastavlja ka Južnoj stanici:
Image

Stanična zgrada je ustvari samo montažni objekat, na čijem ulazu su kapije koje čuva policija. Tako da nit' sam smeo da slikam, niti da uđem na perone, jer mi je potrebna karta.

Nedavno je podignuta tabla u znak sećanja na Jevreje koji su 24.06.1942. sa ove stanice odveženi u koncentracioni logor u blizini Minska:
Image

Stara zgrada u blizini Severne stanice:
Image

Crkva Hrista Spasitelja u malo boljem svetlu:
Image
rasha

Post by rasha »

Dve Katice u gužvi:
Image

U blizini Doma Sovjeta nalazi se nekakva zapuštena izložba ostataka Kenihsberškog zamka koja izgleda kao bomba da je pala. Tu se nalaze ova tabla:
Image

i slika onoga što je nekad na tom mestu bilo:
Image

Otišao sam da se pozdravim sa domaćinima i produžio na Južnu stanicu. Usput nailazim njedan simpatičan ostatak starog grada:
Image

I saznajem gde su uklonili Lenjina - ispred doma kulture:
Image
rasha

Post by rasha »

Stižem na stanicu:
Image

Voz 008 Kalinjingrad - Gdinja polazi sa koloseka najudaljenijeg od stanične zgrade. Taj i kolosek do njega su jedina dva standardne evropske širine u stanici. Svi ostali su široki ruski.

Image

Voz se sastoji iz dva spavaća vagona. Prvi saobraća na relaciji Kalinjingrad - Berlin. On ide ovim vozom do stanice Tczew u Poljskoj, gde nastavlja u sastavu TLK voza do Poznanja. U Poznanju se kači na voz "Kaštan" Kijev - Berlin i njime stiže u Berlin. Drugi vagon saobraća na relaciji Kalinjingrad - Gdinja, kao zamena za vagon za sedenje. Do pre par godina je saobraćao vrlo udoban RŽD vagon sa sedištima RIC profila, sa rasporedom sedišta 2+1 i barom, ali ne znam zašto više ne saobraća.

Image

Image

Polazimo:
Image

Image
rasha

Post by rasha »

Pruga Kalinjingrad - Braniewo (granična stanica sa poljske strane) je neelektrificirana. Ima dva koloseka, od čega je jedan standardan evropski, a drugi široki ruski. Interesantno je da ta dva koloseka prvih nekoliko kilometara od Kalinjngrada idu odvojeno jer polaze sa suprotnih strana Južne stanice. Koloseci su odvojeni, nisu upleteni, tako da se vozovi različitih profila mogu mimoilaziti i sustizati.

Idemo po normalnom koloseku, a desno od nas je široki:
Image

Red vožnje. Putovanje traje jako dugo imajući u vidu da je razdaljina tek malo veća od 200 km. Brzina nije problem, već nepotrebno dugo stajanje u Branievu (pasoška kontrola se obavi za 20-ak minuta) i to što zbog remonta voz ne ide samostalno od Tčeva do Gdinje već čeka jako dugo TLK voz sa kojim nastavlja kombinovano do Gdinje. Zbog toga voz stiže oko tek malo pre ponoći u Gdanjsk. Srećom pa moj domaćin živi 2 minuta od stanice Wrzeszcz u Gdanjsku (poljski izgovor Vžešć, ruski Vrzeš), pa me je sačekao.
Image

Pogled nazad:
Image

U vagonu ima oko 7-8 putnika, Poljaci, Nemci i Rusi i 2 ruska i 1 poljski kondukter, svo troje ceo put od Kalinjingrada do Gdinje. Stižemo u Mamonovo, pograničnu stanicu sa ruske strane. Carinici vrlo detaljno proveravaju vagone da se nešto ne švercuje. Koriste lampe, ključeve, merdevine, "otvaraju" krov i sedišta ne bi li nešto našli. Granična policija me dosta ispituje gde sam bio šta sam radio, jer im je sumnjivo zašto nemam migracionu kartu od prvog ulaska u Rusiju, već samo za ovaj kratki boravak u Kalinjingradskoj oblasti. No, na kraju sve prolazi kako treba. Nisam mogao da slikam jer je sve vrvelo od policije.

Neposredno pred polazak voza na zadnja vrata vagona ulaze 2 ruska vojnika. Jedan staje na otvorena vrata sa jedne, a drugi sa druge strane vagona. Voz lagano kreće, dok vojnici pažljivo motre, jedan sa jedne, a drugi sa druge strane voza. Nakon par minuta voz stiže do kapije na pruzi. Sa leve i desne strane je metalna ograda, dakle to je očigledno granica. Voz staje, vojnici napuštaju voz i odlaze napred ka kapiji.
Image

Otvaraju kapiju i voz laganim tempom nastavlja dalje. Kad smo prošli kapiju oni je zatvaraju.
Image

Voz posle par minuta ponovo staje. Nakon još nekoliko minuta stajanja iz suprotnog smera po drugom, širokom koloseku nailazi teretni voz.
Image

Teretni voz ubrzo staje i iz lokomotive izlaze 2 poljska vojnika. Lagano se približavaju kraju našeg voza i dolaze na mesto gde su prethodno bila 2 ruska vojnika. Voz nastavlja dalje do stanice Braniewo, gde obavlja granična kontrola sa poljske strane.
rasha

Post by rasha »

U Branievu carinici ništa manje detaljno ne pretražuju vagon nego kolege sa ruske strane. Graničnom policajcu dajem pasoš. Prelistava ga, pa nakon toga uzima knjigu iz torbe. Nakon prelistavanja te knjige lupa mi pečat i pita zašto nemam vizu. Ja mu odgovaram: "Zato što mi nije potrebna", na šta mi on vraća pasoš i dobacuje "Ako ja kažem da ti je potrebna, onda ti je potrebna". I eto, ušao sam ponovo u EU uz malo graničnog humora. Carinik već nije bio tako duhovit, već me je ispitivao gde idem, koliko novca imam i tražio da ispraznim torbu, srećom pa mu je dosadilo kad sam stigao do pola pa mi se zahvalio. Nakon kontrole imali smo sat vremena pauze u Branievu.

Stanična zgrada:
Image

PKP-Cargo lokomotiva koja nas je vukla od Mamonova:
Image

Na koloseku do nas su dva deklasirana vagona PKP-IC 1. razreda koji će nam se pridružiti do Gdinje:
Image

Image

Image
rasha

Post by rasha »

Detalji RŽD vagona:
Image

Image

Image

Image

Image