Tramvaj oslikan motivima američke zastave na ulicama Sarajeva
U povodu Dana nezavisnosti SAD-a, a u čast američkog naroda i Ambasade SAD-a u BiH danas je u saobraćaj uključen tramvaj oslikan motivima američke zastave.
Kao gest prijateljstva obavljena je i počasna vožnja tramvajem vašigtoncem koji je proizveden 1936. godine u SAD-u, a koji je ulicama Sarajeva prestao saobraćati 1970-tih. U vašingtoncu su se od Remize do Baščaršije i nazad vozili Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon sa porodicom i njegov zamjenik Jonatan Moor, te osoblje američke ambasade i mnogobrojni novinari.
Amabasador Moon se zahvalio osoblju GRAS-a na ovom činu, te kazao da je tramvaj vašingtonac do sada gledao samo na starim slikama grada Vašingtona.
“Zahvalni smo Grasu na mogućnosti da se provozamo ovim tramvajem koji je došao iz SAD-a. Ovo je moja prva vožnja vašingtoncem i vrlo sam uzbuđen. Doveo sam i svoje dvije djevojčice da se provozaju u tramvaju koji je nekada davno vozio i ulicama Vašingtona”, kazao je Ambasador Moon.
Direktor preduzeća GRAS Haris Kadić je istakao kako je Dan nezavisnosti SAD značajan datum za BiH, jer je Amerika veliki prijatelj naše zemlje.
“Farbanje tramvaja, kao i krug sa Vašingtoncem, zajednička je ideja Grada, Kantona i preduzeća GRAS. Tramvaj u bojama američke zastave saobraćat će narednih mjesec dana. Amerika je mnogo uradila za BiH i ovo je tek jedan mali znak zahvalnosti za sve to", naglasio je direktor Kadić.