Beograd <-> Bajkal 2012

Moderator: ZlayoZg

Post Reply
rasha

Re: Beograd <-> Bajkal 2012

Post by rasha »

Na susednom peronu u smeru stanične zgrade još jedan peronski vozić sa lokotraktorom i loksa EP2K (o kojoj će biti kasnije reči) sa putničkim vozom

Image

Na drugoj strani, na teretnom delu loksa 2ES6 (i o njoj nešto kasnije) koja dovlači teretni voz sa istoka, malo mi je pobegla

Image

Smeštam se u svoj vagon, polazim i opraštam se od Jekaterinburga

Image

U moj kupe je ušao jedan stariji čovek koji je putovao do Tjumenja, što je (za ruske prilike) jako kratko. Nije bio komunikativan te sam zaželeo da dođe neko drugi u kupe, što se i desilo posle par sati u Kamišlovu. Posle sam zažalio što sam to poželeo. Bila je to jedna baka sa unukom od oko 5 godina rekao bih, koji je u početku bio miran, ali se posle jako razgalamio, ali po mome je to njena, a ne njegova krivica. Da bude još gore, dobili su gornje mesto iznad mene (njih dvoje na jedan krevet, jer je do 6 godina za decu besplatna karta bez posebnog mesta), a ženi su na blagajni rekli da je to donji ležaj. Jadan čovek koji je ušao u Jekaterinburgu, nije oka sklopio do Tjumenja iako mu je to bila namera. I naravno da sam se neizmerno obradovao kad mi je baka rekla idu do Čeremhova, što je 2 sata pre Irkutska. Sa malim nisam imao problema, taman sam imao vremena da prekratim, on mi je bio jako zabavan, a i ja njemu, ali mi je baka bila jako antipatična.

No, i eto nas stižemo to popodne u Tjumenj, ćutljivi dekica nas napušta. Tjumenj je mesto gde se susreću 2 voza Beloruskih železnica, naš 64-ti Minsk - Irkutsk i u suprotnom smeru 103-ći, Novosibirsk - Brest. 63/64 saobraća dva puta nedeljno, a 103/104 jedanput nedeljno, te koriste isti red vožnje pošto ne saobraćaju istim danima, s tim što 63/64 ide dalje na istok, a 103/104 dalje na zapad.

Sa leve strane 64-ti, a sa desne 103-ći voz

Image

Vagon restoran mog voza, ovaj put sa strane kuhinje

Image

Temperatura +36 stepeni celzijusa, krajnje netipična za Sibir u 5 popodne

Image

Tabla voza Novosibirsk - Brest (interesantno je da u Rusiji i Belorusiji obično postoji samo tabla koja pokazuje smer iz domicilne stanice)

Image
rasha

Post by rasha »

U Tjumenju je pauza pola sata, te odlazim na nathodnik. Na sve strane putnički vozovi i vagoni, mislim da ŽS ne bi mogao da sastavi ovoliko vagona trenutno ispravnih za saobraćaj.

Image

EP2K na čelu voza Novosibirsk - Brest

Image

Image

Stanična zgrada u Tjumenju je najmodernija koju sam video na Transsibu

Image

Na 1. koloseku voz Novokuznjeck - Sankt Peterburg i još jedna EP2K na njegovom čelu

Image

Mnogo vagona, a dominira plava boja, što je neobično za Rusiju

Image
rasha

Post by rasha »

Vraćam se na svoj peron i slikam svoj voz sa začelja

Image

Već pominjana EP2K loksa (Co'Co', 4320kW, 221kN, 160km/h, 3kV, 2008. god) je nova lokomotiva za brze putničke vozove proizvedena u Kolomni (Podmoskovlje), bazirana na dizel lokomotivi TEP70BS, na koju veoma liči. Trenutno ih ima preko 100 i još se proizvode, sa ciljem da u potpunsti zamene stare Škodine ČS2 lokomotive koje su odslužile svoje. Evo je na čelu voza Novosibirsk - Brest:

Image

EP2K-079 pripada depou Barabinsk, Zapadno-sibirskog ogranka RŽD

Image

Pogled unazad u smeru zapada

Image

Sa zapada već pominjana teretna lokomotiva "Sinara" 2ES6 (Bo'Bo'x2, 6400kW, 120km/h, 3kV, 2008. god.) vuče teretni voz:

Image
68847

Post by 68847 »

rasha -Na čelu mog voza ČS2 (Co'Co', 3708kW, 265kN, 140km/h, 3kV, 1958. god.)

Image
Tzv. "Чебурашка" :) (Čeburaška a nekad i Čeburator - iz knjige i filma/filmova "Krokodil Gena i njegovi drugovi" http://en.wikipedia.org/wiki/Cheburashka)

Image
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
rasha

Post by rasha »

Koloseci za putničke vozove se polako raščišćavaju, svaki voz odlazi na svoju stranu. Na prvom koloseku je još ostao voz Novokuznjeck - Sankt Peterburg:

Image

Prva tri vagona su kursni vagoni Omsk - Sankt Peterburg i obojani su ovakvu kolor šemu

Image

Otišao je i voz za Sankt Peterburg, još samo mi da krenemo

Image

Pošli smo i mi. U Tjumenju u moj kupe ulaze konačno fini i komunikativni ljudi, bračni par od oko 50 godina, koji putuju do Tajšeta. Na izlasku iz stanice nailazimo na TEP70BS (Co'Co', 2942kW, 420kN, 160km/h, 2006. god.), putničku dizel lokomotivu iz koje je nastala gorepomenuta elektrolokomotiva EP2K (stub mi je zasmetao nažalost, a njih ima samo 36 na celu Rusiju, tako da ću teško naići opet na nju):

Image

"Sinara" i VL11 čekaju na signalu sa teretnim vozovima

Image

Predveče stižemo u Išim, gde imamo pauzu od 12 minuta

Image

Par minuta iza nas dolazi EP2K sa poštansko-prtljažnim vozom Moskva - Vladivostok

Image

Tokom noći od većih stanica prolazimo Omsk (o njoj će biti reči i slika u povratku) i Barabinsk, gde se vrši promena lokomotive.

Sledi nastavak od Novosibirska

Pozdrav
rasha

Post by rasha »

15.07.2012.

Ujutru pristižemo u Novosibirsk, treći grad po veličini u Rusiji, sa oko milion i petsto hiljada stanovnika. Mlad grad, osnovan 1893. godine na mestu gde Transsibirska železnica prelazi preko velike sibirske reke Ob. Odluka da Transsibirska železnica obiđe do tada najznačajniji sibirski grad Tomsk i izgradnja još jedne značajne pruge početkom XX veka - Turkestansko-sibirske železnice (tzv. Turksib), koja povezuje Centralnu Aziju sa Transsibom upravo u Novosibirsku čini da Novosibirsk postane glavni grad Sibira.

Prelazimo veliki jednokolosečni most preko reke Ob. Klima je bila uključena, te sam morao da slikam kroz prozor, da nebi nervirao provodnjicu:

Image

Image

Image

Od mosta pruga skreće levo i uspinje se ka Glavnoj stanici u Novosibirsku:

Image

Evo nas u na prvom koloseku u Novosibirsku, gde je pauza oko sat vremena. U Omsku je otkačen poštanski vagon na kraju voza, te je moj vagon sada poslednji u kompoziciji:

Image

Image

Pored prvog koloseka je izložena ova stara parnjača:

Image

Image
rasha

Post by rasha »

EP2K je naša lokomotiva od Barabinska:

Image

A ima ih i još okolo, na drugim vozovima:

Image

Image

Pogled u smeru istoka:

Image

Odlazim na veliki trg ispred stanici na kome i nema da se vidi bog-zna-šta:

Image

Osim, naravno, najveće stanične zgrade na Transsibu:

Image

Image

Image

Tu je i zgrada prigradske stanice, sa koje je pristup na poseban nathodnik, koji vodi isključivo do prigradskih perona:

Image
rasha

Post by rasha »

Između glavne zgrade stanice i prigradske se nalazi parkić:

Image

Image

Image

Pokraj kog je i stajao moj spavaći vagon 2. razreda (№ 8) - tzv. kupe:

Image

Spavaći vagon 1. razreda (№ 7) u sastavu mog voza - tzv. SV:

Image

S leva na desno - kupe vagon (№ 6), vagon restoran i još jedan kupe vagon (№ 5) - sve Ammendorf, s tim što je restoran sa novim prozorima:

Image

Došlo je vreme za nastavak puta dalje ka Irkutsku. Polazak iz Novosibirska:

Image

Nastavak sledi
rasha

Post by rasha »

Krećemo se u smeru istoka. Teretni voz sa VL10 na čelu:

Image

Ispašće kao da se vozimo u krug suprotno od kazaljke na satu, ali šta ću kad se sa druge strane prozori ne otvaraju :)

Image

U blizini Tajge, grada gde se odvaja pruga za Tomsk:

Image

Image

Image

Image

Image

Image
rasha

Post by rasha »

Popodne stižemo u Marijinsk. Tu se vrši promena lokomotive, jer se prelazi sa 3kV na 25kV i sa teritorije Zapadno-Sibirske železnice se prelazi na teritoriju Krasnojarske železnice. Pauza je oko pola sata. Poprilično je zahladnelo u odnosu na Novosibirsk ranije istog dana, a naročito u odnosu na Tjumen prethodnog dana. Rekao bih da je bilo oko 15-ak stepeni. Taman sam pomislio da je ovaj grad potpuno beznačajan, međutim od nekih putnika u vozu sam čuo dok su razgovarali da su Romanovi zapravo ubijeni u Marijinsku, a ne u Jekaterinburgu, kao što je u zvaničnoj verziji. Nigde na internetu nisam uspeo da nađem ikakav izvor o ovoj Marijinskoj verziji, tako da sam možda i pogrešno čuo, mada sam 90% ubeđen da su ti putnici o tome govorili i složili se da su Romanovi ubijeni u Marijinsku.

Pogled u smeru istoka:

Image

Image

Pogled u smeru zapada:

Image

Image

Stanična zgrada se nalazi sa južne strane:

Image

Koloseci sa severne strane su puni teretnih vozova. Upravo jedan pristiže iz smera istoka:

Image

Nastavak sledi sutra
Post Reply