Željeznički turizam u Banovićima

Moderator: Hamzza

Post Reply
kolska

Re: Željeznički turizam u Banovićima

Post by kolska »

Image
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Image
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Image
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Image
parnjača-Banovići
Image
stjepan

Post by stjepan »

http://img580.imageshack.us/img580/3278/dsc03361.jpg
Evo već dugo vremena gledam ove slike i razmišljam dal da se javim ili da šutim.@Kolska vi, (mislim na Rudnike a ne Vas osobno) ipak imate malo više pod palcem,kako to da te turiste koji dođu iz daleka i poprilično plate za taj svoj hobi,tako nečovječno prevozite.Kad zanemarimo ugljeno tuširanje,kao ovo:
http://img685.imageshack.us/img685/1006/dsc03376p.jpg
kako vas nije strah iznenadnog kočenja,zbog neke opasnosti ili nečije krave na pruzi,a da o kakvom nedaj bože udaru ni ne govorimo.Sav se naježim kad pomislim šta bi s tim ljudima bilo. Malo pleksi stakla,fiksirane klupe,rukohvati i možda koji cantimetar spužve po tim "klupama"bi čuda učinila a i ti railfanovi bi vam puno puno zahvalniji bili.I sve se to da napraviti montažno tako da vagon ipak služi svojoj osnovnoj svrhi posle svega!
Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
kolska

Post by kolska »

stjepan wrote:http://img580.imageshack.us/img580/3278/dsc03361.jpg
Evo već dugo vremena gledam ove slike i razmišljam dal da se javim ili da šutim.@Kolska vi, (mislim na Rudnike a ne Vas osobno) ipak imate malo više pod palcem,kako to da te turiste koji dođu iz daleka i poprilično plate za taj svoj hobi,tako nečovječno prevozite.Kad zanemarimo ugljeno tuširanje,kao ovo:
http://img685.imageshack.us/img685/1006/dsc03376p.jpg
kako vas nije strah iznenadnog kočenja,zbog neke opasnosti ili nečije krave na pruzi,a da o kakvom nedaj bože udaru ni ne govorimo.Sav se naježim kad pomislim šta bi s tim ljudima bilo. Malo pleksi stakla,fiksirane klupe,rukohvati i možda koji cantimetar spužve po tim "klupama"bi čuda učinila a i ti railfanovi bi vam puno puno zahvalniji bili.I sve se to da napraviti montažno tako da vagon ipak služi svojoj osnovnoj svrhi posle svega!
Pozdrav!
Kolega nema se čega bojati, brzine su ograničene na 20 km/h, a ovakvi turisti neće putničke vagone samo teretne. Vozovi su ručno kočeni da ne bih kvario originalnu kočnicu na vagonima. Uputstvo o vršenju turističkog saobraćaja sačinjeno sa ekspertima iz Federalnih željeznica, osigurali trćea lica pri vožnji itd itd....
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Dans 15 aprila u Banovićima održan naučni skup na temu kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Banovići. Na ovom naučnom skupui i ja sam imao jednu temu a to je zaštita Banovićkog ćire, ovo je jedan od načina da za sva vremena zaštitim parne lokomotive i uzani kolosijek Banovićkog rudnika. U okviru programa bila je jedna promotivna vožnja Banovičkim ćirom. Da ne bih previše pričao sve ovo propratio sam fotoaparatom (jedan moj radnik i prijatelj je snimao. Kroz slike to izgleda kako slijedi:

Moja malenkost u kontroli pripreme voza:
Image
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Novi poslovođa za održavanje parnih lokomotiva, odličan je i sve se bolje uklapa u problematiku parnjača.
Image
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Slijedi slika lokomotive 83-158 na popravci pukao je jedan od ležajeva na kretnom mehanizmu, kvar je brzo otklonjem i lokomotiva je u radu:
Image
parnjača-Banovići
Image
kolska

Post by kolska »

Pošto su dolazak najavili neki mediji sa TK uslijedilo je glancanje lokomotive 25-30 koja je ovaj put vukla promotivni voz:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
parnjača-Banovići
Image
Post Reply