Proslo je oko 1h hoda i stizem ispred Trijumfalne kapije:
Usput su se na par mesta odrzavale ulicne igre, po kojima je centar Pariza poznat, a ja sam se mozda najvise zadrzao kod ove poslednje u nizu, jer sam video najvise ljudi koji posmatraju na okupu. Zaista su imali zanimljive tacke igranja uz muziku, najzanimljivije nisam uspeo da snimim, ali evo jedan kratak snimak onog manje zanimljivog:
http://www.youtube.com/watch?v=oykNDUy8GKk
Ima mnogo boljih igara od ove, a izvodjaci su razliciti, bar sudeci po onome sto na youtube ima da se nadje.
Pogledajte samo ovog lika i bice vam jasno da moze biti zarazno gledati ih kako to sve izvode:
http://youtu.be/5ZSAnUGLH8g
Podzemni prolaz do platoa u podnozju Trijumfalne kapije:
Trijumfalna kapija(Arc de Triomphe) je spomenik na trgu Charles de Gaulle, odnosno Place de Etoile (trg zvezde). Nalazi se na kraju avenije Jelisejska polja. U pitanju je spomenik svima onima koji su se borili i umrli za Francusku, tokom Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Na njegovim zidovima ispisana su imena svih francuskih pobeda i vaznijih generala. Ispod Trijumfalne kapije se nalazi spomenik neznanom junaku iz Prvog svetskog rata. Ova zaista zadivljujuca i ogromna gradjevina uzdize se oko 50m u visinu. Zanimljiv je podatak da to nije najveca Trijumfalna kapija na Svetu, ona najveca se nalazi u Pjongjangu u Koreji. Slavoluk u Koreji je pravljen po uzoru na pariski, ali namerno veci, sa 60m visine i predstavlja najvisi slavoluk na Svetu.
Jos jedna zanimljivost, trg na kome se nalazi Trijumfalna kapija u Parizu zaista gledajuci iz vazduha predstavlja oblik zvezde, ali sa 12 krakova:
(juzno, odnosno jugozapadno od Trijumfalne kapije je moja sledeca destinacija, trg Trocadero, kod Ajfelovog tornja, malo kasnije)...
Grob neznanog junaka iz Prvog svetskog rata je postavljen u podnozju Trijumfalne kapije, u slavu svim neidentifikovanim poginulim ratnicima. Na njemu je upaljen i tzv. vecni plamen:
Jedan pogled na celu Trijumfalnu kapiju, koju je jako tesko celu staviti u kadar: