Interrail putovanje Evropom 2011

Moderator: ZlayoZg

dulevoz

Re: Interrail putovanje Evropom 2011

Post by dulevoz »

Na kraju peron se suzava, a za vozoljubitelja je najlepsi osecaj da stoji izmedju dva ovako mocna stroja :)
U pozadini se vidi most sa koga sam prvi put fotografisao ovu stanicu:

Image

Pogled unatrag:

Image

Pojavljuje se jos jedan Thalys:

Image

Image

Jedna Alstomova masina slicna seriji 363 koja vozi na SZ prugama:

Image

Za kraj jos jedan pogled na perone sa visine:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Jedan video koji je izostao sa stanice Gare du Nord, gde se cuje prelepa melodija na razglasu pred najavu voza. Melodija je poznata kao: "SNCF France Jingle" i pod tim imenom je mozete naci na internetu.
Na samom pocetku videa mozete da primetite sta mi se dogodilo kada sam poceo da snimam pogranicni deo Eurostara. Samo molim bez smejanja na moj racun, dovoljno dobro sam prosao da se sam sebi smejem i cudim :rolleyes: Izlazi obezbedjenje i nalece na mene (deo se vidi na snimku, pre nego sto sam oborio kameru i iskljucio snimanje). Govorili su mi nesto u smislu da je zabranjeno snimati taj deo. Kasnije tokom daljeg snimanja po stanici, isti covek me je nastavio juriti, krisom, pa kada sam zastao, stigao me je i ponovo malo strozije upozorio da je zabranjeno snimati stanicu!!! To nisam ocekivao, pa sam ga pitao da li smem da fotografisem. Odgovorio je potvrdno, rekao je da smem fotografisati i pogranicni deo, gde je Eurostar, ali nikako u stanici ne smem snimati kamerom!!! To me je malo zbunilo, ali nastavio sam sa fotografijom... I dalje mi nije jasno u cemu je stos sa kamerom, a isti ne vazi za fotoaparat, koji takodje moze da snima video zapis???

http://www.youtube.com/watch?v=nM6vnngbiYU
dulevoz

Post by dulevoz »

Metro linijom 4 odlazim dalje. Usput jedna stanica, Etienne Marcel:

Image

Malo dalje se nalazi i automatska metro linija, bez prisustva vozaca. Nju sada samo u prolazu obilazim, ali cu se kasnije opet vratiti na nju u i detaljnije pisati i postaviti koji video:

Image

Plan je bio da idem pesaka od Luvra do Trijumfalne kapije, avenijom Jelisejska polja. Kako do Luvra nisam isao metroom koji direktno do njega vodi, vec sam izasao par blokova dalje, misleci da je to blizu, trebalo mi je dosta vremena da ga pronadjem. Karta Pariza zaista zna da zavara, jer ko jos gleda razmeru koja pise na karti. Tih 2 cm sa karte se pretvorilo u pola sata kruzenja i potrage za necim sto je toliko poznato, da u pocetku mislite da ne mozete da se zagubite. Jos kada se nalazite prvi put u ovom gradu i kada vas fascinira svaka druga gradjevina, ni ne obracate paznju toliko gde se nalazite.

Na cosku pored Luvra, prelep red jednolicno naredjanih zgrada u ulici Rivoli:

Image

Image

Nesto dalje nalazi se i jedan od hotela na udarnoj lokaciji. Bas me je interesovalo koliko tu kosta prenociti, ali nisam bio iznenadjen sa cenom od samo 430e za jednu noc. Ocekivao sam znatno vise:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

U jednom prolazu u okviru Luvra, pogled kroz staklo na unutrasnjost samo jednog malog dela ovog muzeja:

Image

Na kraju prolaza se izbija na cuvene staklene piramide.
Zanimljiv tekst o piramidi mozete procitati na sledecem linku, a koliko ima istine u njemu to ne znam: http://www.slagalica.8m.net/luvrpiramida.html
Pre bih rekao da je staklena da ne bi preterano remetila ambijent i zaklanjala pogled na muzej, a i kao takva prvo ona svima upada u oci :-)

Najveca piramida je glavni ulaz u Luvr:

Image

Image

Image

Jedna moja fotka, sa full opremom, da malo pokvari ovaj prelepi ambijent :-)

Image

Image

Kroz zgradu muzeja prolazi i jedna ulica:

Image
tramvaj narcis

Post by tramvaj narcis »

Zahvaljujuci Dusanu ja sad ne trebam u Pariz. Sve sto sam htio vidjeti vidio sam. Samo fali Mona Lisa.
Ako si u planu probijati se u zemlje Benelux-a onda u Amsterdamu imas besplatno spavanje, dorucak i
posjeta u metro i tramvajskim remizama :ymhug:
dulevoz

Post by dulevoz »

tramvaj narcis wrote:Zahvaljujuci Dusanu ja sad ne trebam u Pariz. Sve sto sam htio vidjeti vidio sam. Samo fali Mona Lisa.
Koliko god na fotografijama sve ovo delovalo lepo, u stvarnosti je jos lepse. Zaista treba da odes u Pariz ako ti se pruzi prilika jer jedinstveno je videti i osetiti sve ovo uzivo.
tramvaj narcis wrote:Ako si u planu probijati se u zemlje Benelux-a onda u Amsterdamu imas besplatno spavanje, dorucak i posjeta u metro i tramvajskim remizama :ymhug:
Imacu ovo u vidu pri sledecoj poseti zemljama Benelux-a :)

Na izlazu iz Luvra prolazi se jedna umanjena verzija Trijumfalne kapije. Nisu bas slicne gradjevine, ova ima 3 luka za razliku od one glavne:

Image

Dalje me put prema Jelisejskim poljima vodi kroz park Tuileries Garden:

Image

Pogled kroz park na Trg Konkord i na Trijumfalnu kapiju u daljini:

Image

Prethodna fotografija je odlican primer kako razmera moze da zavara. Na karti deluje da do Trijumfalne kapije nema puno da se pesaci, mozda oko pola sata. Na fotografiji sa zumom to deluje jos blize. U stvarnosti, Pariz je toliko veliki grad i sam centar mu je zaista ogroman da se fotografijama bez zuma ne bi moglo mnogo toga prikazati gde se sta nalazi u odnosu na neko mesto. Na sledecoj fotografiji bez zuma videcete prave razmere svega toga i koliko je zaista Trijumfalna kapija daleko od mesta odakle sam je fotografisao:

Image

Malo fontane za opustanje:

Image

Tamo daleko proviruje Ajfelov toranj:

Image

U parku postoji dve fontane, ovo je druga, malo veca od prve:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Place de la Concorde, odnosno Trg Concorde (Trg sloge), najveci je trg u Parizu. Od ovog trga pocinje avenija Jelisejska polja:

Image

Image

Na trgu se nalaze dve fontane, jedna je fontana reka, a druga fontana mora. Fontana recne trgovine i navigacije:

Image

Interesantni su siroki bulevari u Parizu, vecina njih kao ovaj, nema obelezene saobracajne trake i vozaci voze kuda i kako stignu. Ne znam po kojim pravilima se oni tuda krecu, a da postoji nekoliko imaginarnih traka to stoji. Kada sa semafora krene grupa vozila, nastaje pravi haos :)

Image

Pogled uz aveniju Jelisejska polja:

Image

U saobracaju ogromne guzve, pogledajte samo koliko je naredjanih semafora do gore, do Trijumfalne kapije ima jos dosta da se ide:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Image

Avenija Jelisejska polja je najpoznatija i najlepsa avenija u Parizu. Prepuna je kafica i luksuznih radnji, velikih trgovinskih lanaca u kojima se moze svasta naci. Zaista ima ponesto za svakoga, ali ne i za svaciji dzep. Druga je najskuplja ulica na Svetu, odmah posle njujorske Pete avenije. Duzine je dva kilometra, pocinje kod trga Konkord i zavrsava se kod Trijumfalne kapije. Poznata je jos i po velikim skupovima koji se u njoj odrzavaju, na primer za Novu Godinu, ili vojne parade na dan Bastilje, a tu se zavrsava i biciklisticka trka Tour de France.

Image

Tu je i vodeci svetski lanac parfimerija, a ispred su naravno i dva big black boja =;

Image

Fotografisao sam samo mali deo onoga sto se tu moze naci, naravno duz cele avenije su rasporedjene najpoznatije svetske prodavnice svega i svacega... Ima cak i ovoga:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Proslo je oko 1h hoda i stizem ispred Trijumfalne kapije:

Image

Usput su se na par mesta odrzavale ulicne igre, po kojima je centar Pariza poznat, a ja sam se mozda najvise zadrzao kod ove poslednje u nizu, jer sam video najvise ljudi koji posmatraju na okupu. Zaista su imali zanimljive tacke igranja uz muziku, najzanimljivije nisam uspeo da snimim, ali evo jedan kratak snimak onog manje zanimljivog:

http://www.youtube.com/watch?v=oykNDUy8GKk

Ima mnogo boljih igara od ove, a izvodjaci su razliciti, bar sudeci po onome sto na youtube ima da se nadje.

Pogledajte samo ovog lika i bice vam jasno da moze biti zarazno gledati ih kako to sve izvode: http://youtu.be/5ZSAnUGLH8g

Podzemni prolaz do platoa u podnozju Trijumfalne kapije:

Image

Trijumfalna kapija(Arc de Triomphe) je spomenik na trgu Charles de Gaulle, odnosno Place de Etoile (trg zvezde). Nalazi se na kraju avenije Jelisejska polja. U pitanju je spomenik svima onima koji su se borili i umrli za Francusku, tokom Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Na njegovim zidovima ispisana su imena svih francuskih pobeda i vaznijih generala. Ispod Trijumfalne kapije se nalazi spomenik neznanom junaku iz Prvog svetskog rata. Ova zaista zadivljujuca i ogromna gradjevina uzdize se oko 50m u visinu. Zanimljiv je podatak da to nije najveca Trijumfalna kapija na Svetu, ona najveca se nalazi u Pjongjangu u Koreji. Slavoluk u Koreji je pravljen po uzoru na pariski, ali namerno veci, sa 60m visine i predstavlja najvisi slavoluk na Svetu.

Image

Jos jedna zanimljivost, trg na kome se nalazi Trijumfalna kapija u Parizu zaista gledajuci iz vazduha predstavlja oblik zvezde, ali sa 12 krakova:

Image

(juzno, odnosno jugozapadno od Trijumfalne kapije je moja sledeca destinacija, trg Trocadero, kod Ajfelovog tornja, malo kasnije)...

Grob neznanog junaka iz Prvog svetskog rata je postavljen u podnozju Trijumfalne kapije, u slavu svim neidentifikovanim poginulim ratnicima. Na njemu je upaljen i tzv. vecni plamen:

Image

Jedan pogled na celu Trijumfalnu kapiju, koju je jako tesko celu staviti u kadar:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Pogled niz aveniju Jelisejska polja i lokacije koje sam prosao i vec opisao u putopisu:

Image

Na drugu stranu od trga, odnosno kruznog toka, kada se okrenete za 180, pravo od Jelisejskih polja nastavlja avenija de la Grande Armee:

Image

Kao sto sam vec napisao, ja nastavljam dalje prema Trokaderu, avenijom Kleber. Krecem pesice tamo gde ide i ovaj autobus, koji mi je pred nosom umakao:

Image

Ali kako se polako smrkava i nemam preterano vremena na raspolaganju, odlucujem se ipak za metro. Oznaka Metropolitain, metro stanica Kleber...nisam bas odmah tu usao u metro, produzio sam pesice jos jednu stanicu ne bi li izvidio cega sve ima u ovoj ulici:

Image
Post Reply