SS i TT uređaji, Signalna sredstva

Moderator: Ćiro_bos

stjepan

Re: SS i TT uređaji, Signalna sredstva

Post by stjepan »

Ćiro_bos wrote:Napojnik nisi vidio...
Ja to krijem 8-) ! A ima još jedan sa druge strane :roll: ...
pozdrav...
Ja to namjerno ne spomenu 8-) ,ali kad smo kod tog predpostavljam da nije funkcionalan,gde je (bio) vodotoranj.

Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:
Ćiro_bos wrote:Napojnik nisi vidio...
Ja to krijem 8-) ! A ima još jedan sa druge strane :roll: ...
pozdrav...
Ja to namjerno ne spomenu 8-) ,ali kad smo kod tog predpostavljam da nije funkcionalan,gde je (bio) vodotoranj.
Pozdrav!
Nije u funkciji od 1974.g. dolaskom dizel lokomtiva...
Vodotoranj ne postoji, ali postoji rezervoar na brdu iznad, koji je imao ulogu vodotornja. Infrastruktura i ostalo sad služe za mjesni vodovod...na neki način je opet u funkciji, ali napojnici su odpojeni od glavnog voda...
pozdrav...
Posavina expres
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

damir661 wrote:Valjalo bi to videti kako na licu mesta funkcionise ;) ;) :) :)
Da na neki način zaokružimo priču o Elektromehaničkim blok-aparatima...
Postavnica otpravnika vozova u stanici D.Potok...van funkcije. Ja sam je postavio kao da hoću da naredim prolaz iz pravca Brčko po trećem, prolaznom kolosijeku...Sve sam pripremio: Klizač postavio po trećem, mjenjače okrenuo ulaz/izlaz, a sad bi bilo potrebno da stisnem ručicu-taster iznad pločice izlazni signal ka B. Poljani i zavrtim ručicu induktora, na što će pobijeliti okance iznad te pločice...Zatim ću isti postupak napraviti i sa ručicom i induktorom iznad pločice ulazni signal od Brčkog...
Skretničari bi napravili put vožnje i potvrdili, čime bi pobijelila okanca iznad pločice put vožnje na obje strane...
Uf, to je nekada bilo, kada sam bio mlad...lijepa vremena!
pozdrav...

Image

Image

Image
Posavina expres
stjepan

Post by stjepan »

Da, to je "potpun"blok uređaj,kako i ko sada postavlja ulazni signal i kako je kod OV (sada) vidno da je vozna put blokirana?
Da li si pitao Dragana za uređaj u B.Luci?

Pozdrav!
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:Da, to je "potpun"blok uređaj,kako i ko sada postavlja ulazni signal i kako je kod OV (sada) vidno da je vozna put blokirana?
Da li si pitao Dragana za uređaj u B.Luci?

Pozdrav!
Dragana nisam pitao...još.
Ulazni signal postavlja skretničar, polugom sa skretničarske blok postavnice!
Kada skretničar postavi naređeni put vožnje, on induktorom i tasterom potvrđuje taj put vožnje, a kod ovog gore uređaja na slici, kod otpravnika vozova pobijeli okance (mali okrugli prozorčić iznad pločica) puta vožnje...Na taj način se otpravnik vozova uvjeri da je naređeni put vožnje postavljen i ništa se ne može mijenjati dok voz ne uđe, prođe i dok ne oslobodi izolovane odsjeke...
Naravno, skretničar ima tu malu slobodu da signal postavi kada hoće, takođe da ga spusti, u vrijeme dok je put vožnje naređen...Ali ne može ga nikako postaviti ako put vožnje nije naređen!
Ono u zagradi sada, mislim da si shvatio da ovaj uređaj u D. Potoku nije u funkciji i ništa se od njega ne koristi...Skretnice su time u D.Potoku neosigurane, a za svaki voz otpravnik vozova vrši vanredni pregled skretnica uz jezičak...
pozdrav...
Posavina expres
damir661

Post by damir661 »

Odlicno objasnjeno, ali mi deluje nekako da skretnicar ima na neki nacin vise udela u formiranju puta voznje nego sam otpravnik, odnosno da je on glavni faktor bezbednosti saobracaja, sto mi je malo nelogicno, kao i to da da se prvo stisne taster za izlaz, pa tek onda za ulaz (valjda voz prvo treba da udje u stanicu pa da izadje :lol: ). I na kraju koliko puta se okrene rucica, ima li nekih pravila?
stjepan

Post by stjepan »

Damire nisi baš razumio,svemu ovome prethodi usmeni (telefonski) nalog za ulaz,izlaz ili prolaz,(a prije tog ukrštavanja,kašnjenje ili prijevremena vožnja) ,zatim nalog blok uređajem isto ono što je usmeno rečeno i posle tog skretničar može da radi što hoće,signal pa može postaviti na slobodno,samo ako uradi ono što mu je blok uređajem dopušteno.Odgovornost za urađeno pa snose svi skupa i OV i oba skretničara,a ponekad (makar i na papiru :lol: )i šef stanice.
Ćiro ja sam malo pomiješao te tvoje silne stanice,ko kad ih imaš :D ,mislio sam na Tinju!

Pozdrav!
damir661

Post by damir661 »

Razumem sve to, ali moli Boga da skretnicar ne spava na bloku, banalna ali vrlo realna stvar.
stjepan

Post by stjepan »

damir661 wrote:Razumem sve to, ali moli Boga da skretnicar ne spava na bloku, banalna ali vrlo realna stvar.
Zato skretničar moli Boga da otpravnik zaspe :lol:
E ovo sad nisam baš najbolje razumio,pa šta ako spava,ništa slabo ne može napraviti,nizašta nije sam odgovoran,u najslabijem slučaju izazove kašnjenje zbog ne postavljene vožnje ili si mislio nešto drugo...Odgovornost skretničara je nedvoumno velika,samo blok i je tu da ljudski faktor svede na što nižu tačku.
Pozdrav!
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

stjepan wrote:Damire nisi baš razumio,svemu ovome prethodi usmeni (telefonski) nalog za ulaz,izlaz ili prolaz,(a prije tog ukrštavanja,kašnjenje ili prijevremena vožnja) ,zatim nalog blok uređajem isto ono što je usmeno rečeno...
Pozdrav!
Kod ovakvog potpunog uređaja telefonski nalog za ulaz, izlaz (naređenje za obezbjeđenje puta vožnje) se ne daje, dovoljno ga je dati blokom-uređajem...Telefonski se daju samo neophodna obavještenja koja si gore naveo...Ukoliko se sve odvija po redu vožnje otpravnik i skretničar ne moraju telefonom komunicirati i kod prolaza više vozova...
Gore sam naveo da se prvo postavlja izlaz...To je logičan slijed događaja kao kod obezbjeđenja puta vožnje telefonskim naređivanjem...Da je obezbijeđen put vožnje uvijek prvo daje izvještaj izlazni skretničar, čak i kada je samo ulaz u pitanju, a naravno i prolaz...

Uređaj posjeduje sve što i uprošteni relejni sistem, sa ključevima...Osim: Može se blokirati put vožnje na zauzet kolosijek :o , što je najveći nedostatak.

Skoro da sve ovo o EMBU pokupim i bacim u zasebnu temu? Ili je iscrpljena?

pozdrav...
Posavina expres
Post Reply