Interrail putovanje Evropom 2011

Moderator: ZlayoZg

dulevoz

Re: Interrail putovanje Evropom 2011

Post by dulevoz »

Dosta je bilo voznje metroom, podzemlje napustam u stanici Bibliotheque Francois Mitterrand:

Image

Veoma sirok izlaz, sa velikim brojem stepenica, a malim brojem ljudi:

Image

Image

Tu se moze presedati na prigradsku zeleznicu RER, liniju C. Usko grlo pariskog metroa jesu mesta cekiranja karata, a posebno velika guzva se stvara kada neka od kapija ne radi:

Image

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Dok sam se kretao prema obali, presao sam nekoliko koloseka koji vode prema kolodvoru Paris Austerlitz, kao i dva koloseka prigradske zeleznice RER, linije C. Nije bilo moguce izbeci ogradu:

Image

Zanimljiva ulica, jos zanimljiviji mini pesacki semafori na stubcima:

Image

Tu se nalazi nacionalna biblioteka, "Bibliotheque nationale de France":

Image

Cudan je ovaj moderan dizajn, hoda se po drvenoj konstrukciji, od koje je sacinjen ogroman plato:

Image

Kada se pogleda u unutrasnjost, tu dolazi jos vise do izrazaja moderna umetnost, koja bas i nema nekog smisla:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Konacno izbijam na Senu. Neobican pesacki most, Passerelle Simone de Beauvoir:

Image

Nix - Nox :-) :-D

Image

Dalje je u planu kretanje levom obalom Sene nekoliko kilometara, do uskog centra grada, pored Gare d'Austerlitz, katedrale Notre Dame, skroz do Ajfelovog tornja. Radi lakseg snalazenja, evo prikaza trenutne lokacije. Mapu grada fotografisao sam na ulici, a lokacija je jasno naznacena:

Image

Prvi most na koji nailazim je mesoviti pesacko/drumsko/zeljeznicki, Pont de Bercy:

Image

Morao sam sacekati i jedan voz, metro linija 6, pravi urbano-zeljeznicki pejzaz 8)

Image

Odmah kraj mosta, na suprotnu stranu gledano, nalazi se stajaliste Quai de la Gare:

Image

Zatim pogled sa desne strane:

Image

Zavirio sam i na biciklisticki deo ispod mosta:

Image

Gradjevina koja se videla u pozadini voza ima i heliodrom na krovu, a verujem da ima neke veze sa brodogradilistem, ili nekakvim pristanistem:

Image

Sledeci most po redu... U pozadini izmedju oblakodera vidi se poznata gradjevina Gare de Lyon, sa mini Big Ben-om u prvom planu:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Sledeci u nizu je Viaduc d'Austerlitz:

Image

Preko njega prolazi metro linija 5:

Image

Image

Tu se nalazi Gare d'Austerlitz. Sa ove stanice polaze klasicni vozovi, brzi, putnicki i poneki EN, npr. za Madrid. Vozova visokih brzina ovde nema...

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Sada malo fotosa sa metro stajalista Gare d'Austerlitz. U pozadini kao da se nalazi jedna od zgrada SNCF-a:

Dva starija:

Image

Image

Zatim nailazi jedan noviji:

Image

Na ovaj nacin crpi stuju iz trece sine:

Image

U blizini se nalazi i stajaliste RER-a, naravno linije C koja prati obalu Sene kroz ceo grad:

Image

Usput dok setate na nekoliko mesta pored reke se moze videti i dokaz da je tu pruga. Povremeno izviri iz tunela:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Nastavljam dalje pored obale ulicom Tournelle, krecem se u pravcu Notre Dama:

Image

Jedan zanimljiv most, sa kipom St. Genevieve:

Image

U blizini se Sena malo razdvaja i formira dva ostrva:

Image

Image

Uputio sam se prema ovoj velicanstvenoj gradjevini:

Image

Putokaz kaze desno, na Ile de la Cite, jedno od dva preostala prirodna ostrva na Seni u centru Pariza:

Image

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Notre Dame (Gospodja, odnosno dama Pariza), je goticka, rimokatolicka katedrala koja se nalazi na istocnoj polovini Ile de la Cite. To je katedrala katolicke nadbiskupije u Parizu. Notre Dame se smatra jednim od najlepsih primera goticke arhitekture u Evropi. Prvo razdoblje njene gradnje bilo je od 1163 do 1240. godine. Katedrala je pretrpela ostecenje tokom Francuske revolucije 1790. godine, kada je mnogo religijskih slika osteceno ili unisteno. Preduzeti su veliki zahvati na uredjenju i katedrala je dobila izvorni oblik gotickog stila.

Od cele price o Notre Damu, meni su za oko zapala cudovista na ivicama:

Image

Image

Image

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Jos malo fotosa spolja:

Image

Image

Image

Image

Sa druge strane se nalazi trg, odakle se ulazi unutra:

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Napolju vreva od ljudi, unutra tisinu i mir remete neobicni lepi tonovi. U ovoj katedrali nalaze se ogromne orgulje, sastavljene od nekoliko hiljada cevi, koje pruzaju izvanredne tonove...

Image

Samo da se zna, u unutrasnjosti je zabranjeno snimanje i fotografisanje :)

Image

Image

Image

Image
dulevoz

Post by dulevoz »

Nastavljam dalje da istrazujem obalu Sene:

Image

Pogled na suprotnu obalu preko jednog od bezbroj mostova:

Image

Image

Stigao sam i do vec upoznate lokacije:

Image

Ko se seca od pre nekoliko postova, tuneli kroz muzej Luvr, koje sam fotografisao sa suprotne strane:

Image
Post Reply