PRUGA: Brčko-Banovići

Moderator: Ćiro_bos

Ćiro_bos

Re: PRUGA: Brčko-Banovići

Post by Ćiro_bos »

Bo Bo wrote:
Ova slika je ekstra, nekako mi je ranije promakla, i ako može jedna molba, sljedeci put samo pomaknite aparat u desnu stranu tako da voz i krivina dođu na sredinu. Pozz Bo Bo ;) .
Đeš to Bo Bo x_x ?
Skroz lijevo je džamija, a skroz desno crkva...pomicanjem u stranu se jedno gubi.
Šalim se, kolega...ljudi koji više znaju o fotografiji i kompoziciji nas uče da objekat, u ovom slučaju voz, ne bi trebao biti u centru fotosa. Pa ja to ponekad i poslušam %-( .
pozdrav...
Posavina expres
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Ćiro_bos wrote:
Bo Bo wrote:
Ova slika je ekstra, nekako mi je ranije promakla, i ako može jedna molba, sljedeci put samo pomaknite aparat u desnu stranu tako da voz i krivina dođu na sredinu. Pozz Bo Bo ;) .
Đeš to Bo Bo x_x ?
Skroz lijevo je džamija, a skroz desno crkva...pomicanjem u stranu se jedno gubi.
Šalim se, kolega...ljudi koji više znaju o fotografiji i kompoziciji nas uče da objekat, u ovom slučaju voz, ne bi trebao biti u centru fotosa. Pa ja to ponekad i poslušam %-( .
pozdrav...
Jedna panoramska bi onda problem rješila hehe, slika je lijepa nema šta, ali pošto mislim izraditi pa zato hehe ,
Image
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

damir661 wrote: Jel se meni to cini ili su ovo dva voza bila spojena u jedan, kazem to sudeci po sastavu, rvo cisterne, nekoliko Eas, pa zatim dosta Tadds-ova?
661 jos jednom dokazuje da i sa svojih 40 godina vredna svakog respekta
661 za medalju, a ona defektirala :D ? Tvoja je ljubav prema Džemsu bezgranična i bezuslovna :ymapplause: !
7 cisterni plin Lukavac, 2 Eas željezo, 12 cisterni lužina (natrijum hidroxid)Zvornik, 13 Tads prazno Ploče...Bruto je miješano, ali to nije bitno, bitno je poštovati opterećenje za određenu dionicu.
pozdrav...
Posavina expres
damir661

Post by damir661 »

Ćiro_bos wrote:
damir661 wrote: Jel se meni to cini ili su ovo dva voza bila spojena u jedan, kazem to sudeci po sastavu, rvo cisterne, nekoliko Eas, pa zatim dosta Tadds-ova?
661 jos jednom dokazuje da i sa svojih 40 godina vredna svakog respekta
661 za medalju, a ona defektirala :D ? Tvoja je ljubav prema Džemsu bezgranična i bezuslovna :ymapplause: !
7 cisterni plin Lukavac, 2 Eas željezo, 12 cisterni lužina (natrijum hidroxid)Zvornik, 13 Tads prazno Ploče...Bruto je miješano, ali to nije bitno, bitno je poštovati opterećenje za određenu dionicu.
pozdrav...
Lepa vozina nema sta, posto se o podelio u Tinji, odnosno vidim da ima skoro tri odredista Zvornik, Lukavac i Ploce, gde se recimo vrsi "konacna" prerada voza za njegovo krajnje odrediste? Jer Lukavac Tvornica ili mozda Bos. Poljana??
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

damir661 wrote: Lepa vozina nema sta, posto se o podelio u Tinji, odnosno vidim da ima skoro tri odredista Zvornik, Lukavac i Ploce, gde se recimo vrsi "konacna" prerada voza za njegovo krajnje odrediste? Jer Lukavac Tvornica ili mozda Bos. Poljana??
Takvi vozovi se obično dijele usput, voznim lokomotivama, znači Bos. Poljana kada je u pitanju Zvornik i Lukavac za bruto koje nastavlja prema Pločama. I obrnuto u suprotnom smjeru. Sve to zato što je Kreka, jedina ranžirna stanica na području, van ovoga pravca kretanja voza...U Kreku idu vozovi koji se deponuju, opravke, prazni vagoni koji trenutno ne trebaju, itd.
Pozdrav...
Posavina expres
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

TraX7e wrote: Vidi D.Potoka najljepse mjesto. :D U pravcu bloka , odnosno iza bloka je i moja kuca, al ne vidi se ... :D :D
Evo za tebe još Dubokog Potoka :D
Voz 45101 u tri sličice, kroz D.Potok

Image

Image

Image

Pozdrav...
Posavina expres
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Pala mi pruga nisko :D ...
Opet D.Potok i izuzetan prolaz voza 45101 sa 900 tona

Image

Image

Image

Ima završnu. Koke se uvjerio...lično! I ode uz brdo.

Image

pozdrav...
Posavina expres
cira - 1

Post by cira - 1 »

Dobar dan
Da se i ja malo uključim u diskusiju. Prošle godine u maju sam prolazio kroz Brčko i snimio sam industriski kolosek za Luku. Kad se iz stanice krene prema Hrvatskoj, odvaja se pruga levo za Luku. Kad se produži dalje nailazimo na nadvožnjak preko puta Bijeljina- Brčko.
Nadvožnjak
Image
Pogled sa nadvožnjaka u pravcu stanice
Image
Pogled sa nadvožnjaka ka Hrvatskoj.
Image

Sad da se vratimo na industriski kolosek :
Od skretnice ovim kolosekom dolazimo do gore pomenutog puta.
Image
Osigurani prelaz preko puta Brčko - Bijeljina.
Image
cira - 1

Post by cira - 1 »

Pruga preko pomenutog puta
Image

Kolosek kroz naselje ide ka staroj stanici Brčko. To je bila putnička stanica, neznam kad je ukinuta (ako neko zna zamoli bih da to objavi).
Image
Image
Image

Ulazimo u staru stanicu
Image

Ostaci koloseka u bivšoj stanici
Image

Štulcevi
Image

Deformisana šina
Image

Iskliznica
Image

Međik
Image

Nastavak sledi.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Pozdrav i tebi kolega!
Hvala za lijepe slike i propratni komentar. Ja vizuelno malo poznajem taj kolosijek i ovo mi je dobrodošlo.
Priča bi išla otprilike ovako. Stanica čije ostatke pokazuješ se zvala Brčko Staro i kroz nju su vozovi išli na most koji je sada isključivo drumski, pa dalje za Vinkovce. Negdje ranih sedamdesetih godina se gradi most samo za željeznicu i ta stanica prestaje da bude glavna putnička stanica i sve se vrši preko sadašnje stanice koja se tada zvala Brčko Novo.
Vidimo da se ostacima kolosijeka u staroj stanici još uvijek služi za prolaz u Luku Brčko i šećeranu, uljaru? Mislim da je i taj kolosijek nešto izmiještan na zahtjev gradskih vijećnika?
pozdrav...
Posavina expres
Post Reply