Page 1 of 1

Obljetnica sarajevskog tramvaja

Posted: Sun Jan 01, 2012 10:40 pm
by 441-905
Izvor:radiosarajevo.ba

Prvog januara 1885. godine u 10,00 sati zvanično je počeo sa radom prvi tramvaj na konjsku vuču u Sarajevu. Sarajevo se tako može pohvaliti činjenicom da je među prvim evropskim gradovima imao tramvaj.Prvim tramvajem upravljao je Johan Hanke.Otvorenju su prisustvovali azemaljski poglavar Appel, civilni adlatus Nikolić, podmaršal Buvard, generali Haas i Arlow, predstojnici Zemaljske vlade i Gradsko poglavarstvo.

Tramvajska pruga bila je duga 3,1 kilometar, a prostirala se od Ferhadije do stare željezničke stanice. Izgradnja pruge počela je 1884. godine i tada je napravljena samo jedna traka, pa je tramvaj funkcionirao po sistemu "naprijed-nazad". Tu dionicu tramvaj je prelazio za trinaest minuta, a u jednoj vožnji mogao je da preveze 28 putnika. Jedna vožnja koštala je 5 krajcera.
Sve je počelo tako što su Austro-Ugari su odlučili "konjsku željeznicu" - kako se tada nazivao tramvaj, a kako ne bi izrovali ulice Beča ili Pešte, prvo isprobati u Sarajevu.

U današnjoj Strossmayerovoj ulici bila je izgrađena remiza - štala za konje i spremište za tramvaj. Jedan konj nije smio voziti više od dva kruga, kako se ne bi iscrpio.
Muzièar Š. Bosiljevac je za prvu vožnju sarajevskog tramvaja skladao brzu polku za klavir pod nazivom Sarajevski tramvaj, dok je jedan njemaèki slikar po imenu Kürchner u akvarelu naslikao "jurnjavu konjskog tramvaja sarajevskim ulicama".

Električni tramvaj u Sarajevu počeo je sa radom 1. maja 1895.godine, a dionica kojom se kretao bila je duga 1,9 kilometara. Trasa tog tramvaja išla je od željeznièke stanice, koja se nalazila kod današnjeg hotela Bristol pa do Latinske ćuprije. Mjesec dana kasnije u potpunosti je obustavljen tramvaj na konjsku zapregu.