Crna hronika

Post Reply
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Crna hronika

Post by Bo Bo »

NAGIBNI vlak koji se kretao na relaciji Zagreb-Split iskočio je danas u 12.08 sati iz tračnica u mjestu Rudine, između kolodvora Labin Dalmatinski i Kaštel Stari. U stravičnoj nesreći, prema posljednjim informacijama, život je izgubilo 6 osoba, a ozlijeđeno je 50-ak, od kojih osam teško. Doznaje se da je poginulo pet muškaraca i jedna žena.

Klinička bolnica Split je u opsadnom stanju. Na vijest o razmjerima nesreće, ispraznili su sve operacijske sale i pripremili se za prihvat ozlijeđenih. Pozvali su liječnike koji su na godišnjem odmoru da im dođu u pomoć. Doktorica Jela Mratinović-Mikulandra pozvala je građane na Odjel za transfuziju bolnice na Firulama da daruju krv. Naglasila je da su im potrebne sve krvne grupe.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem kazao je da je za prihvat ranjenih i spremna bolnica u Dubravi te da će, ako bude potrebe, helikopter prebacivati ozlijeđene u Zagreb. U Split su iz Zagreba poslane dodatne doze krvi za transfuziju, iako Split solidno stoji sa zalihama, kaže Golem.
"Pokušali smo zaustaviti vlak, ali već je bilo kasno"

"Sve se dogodilo u nekoliko sekundi. Vlak je odjedanput silno ubrzao i izletio. Osjetila sam udarac i veliku vrućinu", kazala nam je jedna putnica.

"Vlak se na nizbrdici počeo ljuljati. Kondukter u jednom trenutku viknuo: Otkazale su kočnice! Pokušali smo i mi aktivirati kočnicu za slučaj opasnosti, ali nismo uspjeli. Bilo je kasno. Prevrnuli smo se, ja sam udario glavom. Bilo je stravično. Krvi na sve strane. Kad smo došli sebe, počeli smo izvlačiti ozlijeđene iz vagona", opisao je tragediju Koprivničanin u tridesetim godinama.

Vatrogasci još uvijek pomažu u izvlačenju ozlijeđenih iz olupine vlaka, a na mjesto nesreće su stigla i mrtvačka kola. Neki od njih nisu u stanju hodati. Policija raspolaže informacijom da je u vlaku u trenutku nesreće bio 91 putnik, premda pojedini mediji izvještavaju da je prodano 110 karata. Među putnicima je bilo dosta turista, a bilo je i djece.

Zbog velikog broja žrtava, na mjesto nesreće došla je i županijska državna odvjetnica Inka Jurišić te njezin zamjenik Michelle Squiccimarro.

Izbjegnuta još veća nesreća

Na terenu su Gorska služba za spašavanje, vatrogasci i Hitna pomoć, ukratko, sve raspoložive službe za pomoć stradalima sa šireg područja. Mjesto nesreće nadlijeće jedan helikopter, a spasiteljima posao otežava nepristupačni teren. U tijeku je i policijski očevid, vodi ga istražni sudac Davor Svalina, koji je tek došao na mjesto nesreće pa nije htio davati nikakve komentare.

Vozilo HŽ-a upućeno u pomoć izletjeloj kompoziciji, zamalo je izazvalo još veću nesreću. Dolaskom na nizbrdicu koja se nalazi pola kilometra ispred mjesta nesreće otkazale su mu kočnice. Jurilo je 100 kilometara na sat, a zaustavilo se tek kada je naletjelo na vlak. Srećom, u tom udaru stanje nije znatno pogoršano. Na pruzi je u tom trenutku bilo nekoliko spasitelja i velik broj pripadnika medija.

Preuzeto sa index.hr.
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Crna hronika

Post by Bo Bo »

ŠOKANTNO otkriće na tračnicama u Kaštelima! Djelatnici splitskog Ciana, koji su dobili posao dekontaminacije pruge na kojoj se dogodila tragedija s nagibnim vlakom, ispod sloja retardanta TG 300 naišli su na nepoznatu materiju nalik smoli!
Retardant se skida vodom, smola zasad - ničim!

O čemu se radi ne znaju ni u HŽ-u, od kojeg je Cian zatražio točnu specifikaciju materije. Poslan je sigurnosni tehnički list, po kojem ispada da se retardant, efikasno protupožarno sredstvo skida - najobičnijom vodom!
I istina, bjelkasta tvar na šinama lako se skine, ali ispod se pojavio sloj nalik smoli žućkaste boje. To se zasad ne skida - ničim!
Trenutno je u tijeku testiranje, sa čim bi se smola mogla skinuti. "U pitanju je vrlo ozbiljna stvar", kaže Matko Bašić, inženjer Ciana koji vodi posao.
Nisam htio da se ovo dogodi, želio sam najbolje i najskuplje"

Pruga se mora očistiti kako bi uklonila olupina nagibnog vlaka. Dizalice se nalaze u blizini, jedna u Perkoviću, druga u Kninu. Pojava smole ispod sloja retardanta poremetila je cijeli plan normaliziranja željezničkog prometa od Labina do Kaštela i Splita.

Direktora poslova ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi Ivana Medaka, koji prikuplja dokumentaciju, tražila je jutros policija na radnom mjestu. "Nisam htio da se ovo dogodi. Želio sam najbolje i najskuplje. U retardant se nije smjelo dodavati bilo kakve aditive", kazao je Medak za Index.

Tomašković: Mi s ovom tragedijom nemamo nikakve veze
"Pokazalo se ono što sam od početka tvrdio, da mi s ovom tragedijom nemamo nikakve veze. Preparat je u Hrvatsku stigao spreman za upotrebu. Kako se ta nepoznata materija našla u retardantu nije mi poznato i ne bih htio o tome ništa špekulirati. Mi nismo ništa dodavali", rekao je Ivan Tomašković iz tvrtke Intrade koja je izvodila radove na pruzi
"Izražavamo naše najdublje žaljenje zbog izgubljenih života te želimo brzi oporavak nastradalih. Intrade u potpunosti surađuju s istražiteljima MUP-a, te se nada da će uzroci ove teške nesreće biti uskoro otkriveni. Posao nabave i aplikacije retardanta (sredstvo za sprječavanje nastanka požara) na dio pruge kod Kaštela, Intrade je dobio na legalno provedenom javnom natječaju Hrvatskih željeznica (predmetni ugovor broj 27/09/2.2.1/JC sklopljen je 6. svibnja 2009. godine). Intrade je spomenuti retardant, proizvod TG-300 američke kompanije Universal Fire Shield nabavio prema uvjetima iz ugovora. Sredstvo je aplicirano u skladu s uputama proizvođača te pod nadzorom Hrvatskih željeznica", navodi se u službenom očitovanju tvrtke Intrade o nesreći u Rudinama.

"Intrade je tvrtka registrirana za uvoz, izvoz i trgovinu. Od 5. svibnja 2007. godine ovlašteni je uvoznik proizvoda američke kompanije Universal Fire Shield, specijalizirane za proizvodnju sredstava za sprječavanje nastanka požara. Spomenuti retardant TG-300 je sredstvo na bazi vode, široke primjene u svijetu, te posjeduje sve potrebne certifikate, poput onog NFLA. Sredstvo u SAD-u između ostalog koriste New York Transit Authorities te California Amtrak rail systems. Proizvod posjeduje sve potrebne certifikate koje predviđa hrvatska zakonska regulativa", dodaje se.

preuzeto sa index.hr
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Crna hronika

Post by Bo Bo »

Jako mi je žao ljudi koji su poginuli u ovoj željezničkoj nesreći. U životu sve što je materijalne prirode se da nadoknaditi međutim ljucki život nikada. Neka počivaju u miru.
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Crna hronika

Post by Bo Bo »

KONTEJNER s retardantom TG-300, koji je stigao u Kaštel Sućurac, nije imao plombu Carine RH, već američkog proizvođača s Floride! Kako je onda retardant uopće atestiran i kako je tvrtka Intrade dobila potrebne certifikate za obavljanje posla dobivenog na javnom natječaju za 785 tisuća kuna?!
Tko je krivotvorio isprave?

Proizvod je, po svemu sudeći, ilegalno uvezen, a odgovornost za tragediju u Kaštelima i šestero mrtvih treba potražiti i među zaposlenicima nadležnih državnih službi i to zbog krivotvorenja potrebnih isprava!

Državno odvjetništvo dalo je nalog policiji da to ispita, da se ustanovi da ne postoji nekakav poseban protokol za uvoz takvih stvari.

Koristili dva aditiva kako bi uštedjeli

Vlasnik Intradea, Ivan Tomašković, tvrdi da nemaju veze s tragedijom. Kaže da im je retardant stigao spreman za upotrebu te da ga nisu miješali. Čini se da ni to ne odgovara istini, jer su radnici njegove tvrtke koristili čak dva aditiva, jedan iz bačve, a drugi iz kartonske ambalaže. I bili su vrlo ljuti kad im se taj, očito, skupi aditiv iz bačve rasuo po kolodvoru u Sućurcu, odakle je krenula ekspedicija smrti ka postaji Labin!

Čemu aditivi? Kompozicija s retardantom posao je obavila za upola kraće vrijeme od planiranog. Umjesto za sat i nešto, dionicu od 11 kilometara posuli su za pola sata, upravo prije nailaska nagibnog vlaka iz Zagreba. Očito su se htjeli sniziti troškovi, uštedjeti na poslu dobivenom na javnom natječaju pa se propisana procedura - zanemarila.

Prugu Cian čisti - odmašćivačem!

Indikativno je da su djelatnici Intradea jedan od aditiva nazivali - smola! A upravo je danas nepoznata smolasta tvar na tračnicama kontaminirane pruge zadavala dosta glavobolje zaposlenicima splitskog Ciana. Retardant su lako skidali vodom, međutim protiv smole - nisu znali što bi!

U HŽ-u im nisu znali pojasniti o čemu se radi pa su uzeli kraći dio pruge za testiranje preparata za skidanje nepoznate tvari. Na kraju su petsto metara pruge očistili - odmašćivačem!

Samo petsto, jer je toliko bilo naručeno. U Cianu čekaju da im se jave iz HŽ-a kako su zadovoljni obavljenim poslom. Ako sve bude u redu, nastavit će s radom sutra.

"Triput sam ga pitao, hoće li sve biti u redu, a on mi je rekao da ne brinem"
Glavni osumnjičenici, Ivan Tomašković i Ivan Medak, šef Ekologije HŽ Infrastrukture, koji je odlučio o nabavi sredstva, tragediju u Rudinama mogli su čak i vidjeti! Svega koji kilometar dalje u Kaštel Starom čekali su povratak ekipe sa špricanja.

"Triput sam ga taj dan pitao, hoće li biti problema s tim retardantom, a on mi je rekao: Ne brini", prisjetio se Medak razgovora s Tomaškovićem tog kobnog petka ekskluzivno za Index.

A Tomašković, kada smo ga danas pitali, neposredno prije uhićenja, što bi mogla biti nepoznata materija nalik smoli nađena na tretiranoj pruzi, odgovara: "Ne znam, nisam te struke".

Njegova tvrtka se, kao što je poznato, bavi hranom za kućne ljubimce te aditivima za stoku. Tvrdi da u Hrvatskoj legalno zastupa proizvođača retardanta, tvrtku Universal Fire Shield, no za špricanje je ipak zadužio punca i njegovog prijatelja. Slijede smjene odgovornih u HŽ Infrastrukturi.

preuzeto sa index.hr
Image
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Crna hronika

Post by Bo Bo »

NAKON prvih uhićenja u slučaju teške željezničke nesreće koja se 24. srpnja dogodila u mjestu Rudine, između kolodvora Labin Dalmatinski i Kaštel Stari, došlo je i do prvih smjena u Hrvatskim željeznicama. Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, novi predsjednik Infrastrukture HŽ-a bit će 32-godišnji Branimir Jerneić, državni tajnik za željeznički promet u tom Ministarstvu.

Magistrirao je na Fakultetu prometnih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je diplomirao željeznički smjer, a ondje je upisao doktorat. Na istom je fakultetu bio asistent od 2002. do 2004. godine, nakon čega se zapošljava u Ministarstvu. Član je HDZ-a od 1995. godine. Bio je predsjednik Mladeži HDZ-a u rodnom Zaboku od 1998. do 2002. godine, a do 2004. godine je bio član Nacionalnog predsjedništva mladeži HDZ-a.

Podsjetimo, dok stručnjaci strahuju da bi mogli nestati neki od ključnih dokaza koji bi mogli rasvijetliti tragediju, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je u dogovoru s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, donio odluku o smjeni svih članova Uprave poduzeća HŽ Infrastruktura. Smijenio je predsjednika Uprave Mijata Kurtušića te članova Uprave Stjepana Bestijanića i Bože Cerovečkog.

Istodobno je Kalmeta naložio da se i na nižim razinama u tome poduzeću suspendiraju ili smjene osobe koje su na bilo koji način odgovorne za izazivanje teške željezničke nesreće s tragičnim posljedicama u Rudinama kod Kaštela. Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovec, čiju su smjenu tražili iz Sindikata strojovođa Hrvatske, a kojeg je navodno želio smijeniti i sam Kalmeta, ostao je na svom položaju.

Osam uhićenih

Podsjetimo, jučer je uhićeno osam osoba - tri iz tvrtke Intrade čiji su djelatnici premazivali tračnice spornim retardantom i pet iz HŽ-a, među kojima je i Ivan Medak, direktor poslova ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi. Među uhićenima su i šef Intradea Ivan Tomašković te njegov tast Jozo Bazina, zatim Drago Rogulj, šef područnog odjela u Splitu za zaštitu od požara HŽ Infrastrukture i ispostave splitskog tima za ekologiju, te još jedna osoba u sustavu vatrogastva HŽ-a, a neslužbeno se doznaje da je to Branko Tišljar, koji je izradio prskalicu kojom je tretirana pruga.

Prvotnu informaciju kako je među uhićenima i Tihomir Grgec, šef nabave, sam Grgec je demantirao telefonski, rekavši kako je on "u Zagrebu i nije razgovarao s policijom niti je među uhićenima".

Još je u subotu izdat nalog za pljenidbu dokumentacije vezane uz postupak javne nabave. Uzorci retardanta poslani su na analizu u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, a policija češlja poslovanje HŽ-a. Pod istragom se nalazi i zagrebačka tvrtka Intrade, koja je nabavila dugotrajni tekući retardant i čiji su ga djelatnici razmazali po tračnicama prije umjesto nakon prolaska nagibnog vlaka. Tvrtka je, inače, registrirana za proizvodnju i distribuciju hrane i proizvoda za kućne ljubimce, aditiva za stoku i putnih torbi, a bave se uvozom i zastupanjem stranih poduzeća.

Tijekom dosadašnje istrage nesreće utvrđen je čitav niz propusta. Jedan od njih je i taj što se za nanošenje retardanta, kao i inače, trebao koristiti kemijski vlak, a ne pružno vozilo, s kojeg se tekućina raspršivala i po šinama na koje sredstvo nije smjelo doći.

Sporan je i sastav sredstva - ispod bijelog premaza je pronađena nepoznata materija nalik smoli. Podsjetimo, Index je jučer objavio kako kontejner s retardantom TG-300, koji je stigao u Kaštel Sućurac, nije imao plombu Carine RH, već američkog proizvođača s Floride, pa se postavlja pitanje kako je onda retardant uopće atestiran i kako je tvrtka Intrade dobila potrebne certifikate za obavljanje posla dobivenog na javnom natječaju za 785 tisuća kuna. Proizvod je, po svemu sudeći, ilegalno uvezen, a potrebne isprave su, kako se čini, krivotvorene.

Grubišić: Bojim se da dokazi ne nestanu

"Slažem se da sredstvo kojim su prskane tračnice može biti primarni uzrok ili jedan od uzroka izlijetanja nagibnog vlaka u Rudinama. No, moram reći i da do sada nisam upoznat s tim da je neka željeznička nesreća u svijetu prouzročena na ovakav način", rekao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Vatroslav Grubišić, njemački sudski vještak za željezničke nesreće koji već godinama upozorava kako bi moglo doći do tragedije. Podsjetimo, Grubišić je još 2003. godine upozoravao Vladu da ne kupuje nagibne vlakove kanadskog proizvođača Bombardier jer imaju problema s osovinama te da naše pruge nisu prilagođene tim vlakovima pa prijeti opasnost od njihova iskakanja iz tračnica.

"Nužno je ispitati sve ostale parametre, odnosno utvrditi brzinu vlaka, provjeriti cijeli nagibni mehanizam, ležajeve, kotače, osovine, amortizere, zatim temperaturu, prugu, dinamiku iskakanja... Tek nakon toga moći će se utvrditi točan uzrok ili uzroci iskakanja. Nanošenje tekućine moglo je smanjiti trenje i promijeniti uvjete kočenja, kao što, primjerice, može učiniti led na tračnicama, samo što su u takvim slučajevima ljudi pripremljeni na to da su tračnice skliske pa se one posipaju pijeskom, a u ovom slučaju nitko nije očekivao da se neće moći zakočiti. Nužno je prikupiti sve podatke o vlaku i nesreći, a povjerenstvo koje je za to zaduženo mora biti i stručno i neovisno. Bojim se da dokazi ne nestanu jer se u Hrvatskoj i do sada, na žalost, događalo da osnovni dokazi nisu bili dostupni", naveo je Grubišić.

Istraga se nastavlja, HŽ apelira na sve neovlaštene osobe da se ne približavaju mjestu nesreće
Image
User avatar
ZlayoZg
Posts: 1690
Joined: Mon Jun 22, 2009 7:04 pm
Location: ZAGREB (HR)

Re: Crna hronika

Post by ZlayoZg »

Ja sam imao tu tužnu čast da sa forumašima iz Splita posjetim mjesto nezgode. :cry: :cry:

Tračnice su očigledno prskane sa retardantom.
Image

Image

Image

Nakon nekih 500 metara hodanja,dolazimo do samog mjesta nezgode,a tamo tužna slika.
Image

Image

Image

Image

Image

Žalosno. :cry: :cry: :cry:
User avatar
Bo Bo
Posts: 2283
Joined: Mon Jun 01, 2009 2:50 pm
Location: Sarajevo BiH

Re: Crna hronika

Post by Bo Bo »

Uistinu je žalosno što se ovako nesto desilo. Gledajuci slike imam osjecaja da se i pruga malo deformisala ili je to možda zbog ugla slikanja. Pozdrav Bo Bo ;) .
Image
User avatar
ZlayoZg
Posts: 1690
Joined: Mon Jun 22, 2009 7:04 pm
Location: ZAGREB (HR)

Re: Crna hronika

Post by ZlayoZg »

Bo Bo wrote:Gledajuci slike imam osjecaja da se i pruga malo deformisala ili je to možda zbog ugla slikanja.
Ne,nije zbog kuta slikanja.To je pruga zbilja tako deformirana. :(
User avatar
ZlayoZg
Posts: 1690
Joined: Mon Jun 22, 2009 7:04 pm
Location: ZAGREB (HR)

Re: Crna hronika

Post by ZlayoZg »

U Zagrebu žena ispala iz vlaka, u nesvijesti je prevezena na Rebro
Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru oko 11.35 sati ženska je osoba pala pri izlasku iz vlaka koji je bio u pokretu. U nesvijesti je prevezena u KBC Rebro.
Kako se doznaje iz PU zagrebačke, nesreća se dogodila na peronu 2a, a žena je ispala iz vlaka broj 415 koji prometuje na relaciji Zuerich - Beograd.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-za ... 46187.aspx
Last edited by ZlayoZg on Sun Aug 16, 2009 2:19 pm, edited 1 time in total.
User avatar
ZlayoZg
Posts: 1690
Joined: Mon Jun 22, 2009 7:04 pm
Location: ZAGREB (HR)

Re: Crna hronika

Post by ZlayoZg »

Česi skočili iz vlaka,pijana žena polomola ruku
Češka turistkinja teško je ozlijeđena jer je u Splitu skočila iz vlaka koji se kretao. Ona je u društvu muškarca sišla s vlaka u Splitu i vidjela je da joj nedostaju neki dijelovi bicikla u stvarima pa su se ponovno popeli na vlak bez da su ikoga obavjestili. Vlak je krenuo na čišćenje u Kopilicu, a Česi su iskočili iz vlaka, u strahu, jer nisu znali kamo je vlak krenuo. Čehinja je zadobila dvostruki prijelom ruke, a izmjerili su joj dva promila alkohola. Nakon što su je liječnici pregledali, pustili su je na kućnu njegu. Policiji su izjavili da su im dijelovi bicikla ukradeni, što oni sada istražuju.
http://www.24sata.hr/news/clanak/split- ... =main_page
Post Reply