Pozdrav svima kolegama.
Kao uvodni post koristim priliku da otvorim temu o ruskih EMV.
Mislim sta ova tema bići interesna ljubiteljam železnice.
Malo istorije ruskih EMV.
1. Serija S.
Prvi ruski EMV-i počeli raditi na pruge Baku – Sabunči u sadašnjem Azerbajđanu u 1925.godini.
Evo ide slika:
Pa zatim prvi EMV isli i na moskovski prugove. Prvi elektricni vlak, koji iseo na moskovski prigradski promet je bio EMV seriji S (ruski - C). “S” znaci “severni” jer prva zeleznica koja dobila EMV bila Severna zeleznica (Severnaja zeleznaja doroga).
Jedan od prvih ruskih EMV - SMZ(СМЗ):
Prikola od СМЗ:
U 1929.godini bilo završeno 9 trovagonnih vlaka za pruge Moskva – Mitići. Proizvođac je bio Mitićinski vagonski zavod. U vlaku je bio jedan motorni vagon I dva prikola. Napon gornjego voda je bio 1,5 kV, najveća brzina 85 km/č.
Takav je bio vlak Aleksandrov - Moskva u to vreme:
Dalje bilo nekoliko modifikacija ovog EMV, nekoliko za rad pod napon gornjego voda 3 kV.
Sacuvani vlak serije S na Ukrajini:
Nakon završenju 2.svetskog rata novi ruski EMV počeli proizvoditi u Rigi,Latvija. Latvija tada bila u sastavu SSSR-a. Novi EMV zvao se SR(ruski –СР), gde “R” znaci “rižski”. U 1952.godini je bio zavrsen preved svig pruga na 3 kV i svi novi EMV bili su proizvedeni s obzirom na taj napon.
Puno vlakove iz serije SR radilo jos i u to vreme, ali nastupalo vreme za novi EMV...
RUS - Ruski i ostali EMV iz ex-SSSR-a
RUS - Ruski i ostali EMV iz ex-SSSR-a
a vozovi idu danju-noću
Kroz Podlugove,kroz Podlugove...
Re: RUS - Ruski i ostali EMV iz ex-SSSR-a
Interesantna stvar: na EMV sam primetio po 5 (mozda i vise) dignutih pantografa.
ЭТ2,ЭР2 naprimer?
ЭТ2,ЭР2 naprimer?
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
nisam razumeo vaše pitanje. Mislete na količestvo motornih vagona u vlaku serije ER2?68847 wrote:Interesantna stvar: na EMV sam primetio po 5 (mozda i vise) dignutih pantografa.
ЭТ2,ЭР2 naprimer?
imamo - G=golovnoj(glavni),M=motorni,P=prikolni vagon. U tom slučaju
Jedan jedanajestovagoni vlak (G+M)+(P+M)+(M+P)+(M+P+P)+(M+G)
(ima i dvanajestivagonih:
Jedan desetovagoni vlak (G+M)+(P+M)+(M+P)+(M+P)+(M+G). - standartni vlak serije ER2
jedan devetovagoni vlak (G+M)+(M+P)+(M+P+P)+(M+G)
jedan osmovagoni vlak (G+M)+(P+M)+(M+P)+(M+G) - takođe bio standartni vlak do 1969.godini
jedan šestovagoni vlak (G+M)+(P+M)+(M+G)
u nekome slučaju moze biti i četverovagoni vlak (tamo gde mali broj putnika):(G+M)+(M+G)
Jedan desetovagoni vlak ima pet pantografa - u slučaju kada bih jedan od njih nije radi(bio prekidan tokom pokreta) ostali dozvolja dovozi vlak do depo-a.
citajte još o seriji ER2 (ruski jezik) http://elektropoezda.tut.su/elektr/er/er2.php
a vozovi idu danju-noću
Na ovo sam mislio.kajakas wrote:Jedan desetovagoni vlak ima pet pantografa ...
Nije bas uobicajeno (koliko ja znam)
Pitao sam masinovodju (ela) (ja sam, ipak, doktor ) pa je i njemu cudno.
Kod nas se vozi "na jedan pantograf" a veliki broj je veliko opterecenje kontaktnu mrezu.
Ako sam dobro razumeo.
Da o ovome bi se mozda mogla strucna rasprava voditi.
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
Nisam siguran da može proći pod domen strućne rasprave, nisam strućnjak iz te oblasti.
Uporedba sa našim mašarom nije moguća jer se kod mašara radi o jednim motornim kolima tamo ih ima više. Mislim da je teše voditi 3000 V sa jednog pantografa kroz voz nego imati više pantografa. A i kod nas postoji praksa da u vrijeme kada je mraz i snijeg na lokomotivama budu podignuta oba pantografa, prvi formalno da skida mraz sa mreze dok je drugi, kako mu i ime kaže, oduzimać struje.
A o svemu ovome se treba malo više raspitati...
Uporedba sa našim mašarom nije moguća jer se kod mašara radi o jednim motornim kolima tamo ih ima više. Mislim da je teše voditi 3000 V sa jednog pantografa kroz voz nego imati više pantografa. A i kod nas postoji praksa da u vrijeme kada je mraz i snijeg na lokomotivama budu podignuta oba pantografa, prvi formalno da skida mraz sa mreze dok je drugi, kako mu i ime kaže, oduzimać struje.
A o svemu ovome se treba malo više raspitati...
Kod nas postoji „sistema mnogih jedinic“ (sistema mnoge jedinice,„multiple unit system“). Ovo znači sta garniture nije sostoji iz vagone, ali iz sekcije(odeljake), kao sam pričao gore. Svaki odeljak je nezavisna sekcija.68847 wrote:Kod nas se vozi "na jedan pantograf" a veliki broj je veliko opterecenje kontaktnu mrezu.kajakas wrote:Jedan desetovagoni vlak ima pet pantografa ...
Svaki odeljak ima nezavisno napajanje i svoj odignuti pantograf. Tako da postane tradicija od samog početka operacije EMV u Rusiji. Niko ne stavjо problemе povezivanja motornih vagona u jedinu mrežu.
Takođe i u Rusiji, pričao sam u teme za ruske lokomotive.admin wrote: A i kod nas postoji praksa da u vrijeme kada je mraz i snijeg na lokomotivama budu podignuta oba pantografa, prvi formalno da skida mraz sa mreze dok je drugi, kako mu i ime kaže, oduzimać struje.
a vozovi idu danju-noću
U Srbiji Rusom zovemo garniture 412/416, pa se nadam da sam potrefio temu:
Par "svezih":
Pozdrav,
Par "svezih":
Pozdrav,
Jer ovo je mojih pet minuta,a pred tobom stoji,zivot cijeli !!!!!!
Jer ovo je mojih pet minuta,a pred tobom stoji,zivot cijeli !!!!!!
Slike su odlični. U taj godini kada ove garniture gradili u Rige, oni su bili ekstra u poređenju sa ostalima garniturama SSSRa.Pa imali smo tada drveni sedišta u SSSRu
Najbolja sovijetska prigradska EMV-garnitura istog vremenskog trenutka:
Standartna sovijetska prigradska EMV-garnitura istog vremenskog trenutka (pa ima na relacije bilogde (npr.kod S-Peterburga) i sada):
Salon:
Najbolja sovijetska prigradska EMV-garnitura istog vremenskog trenutka:
Standartna sovijetska prigradska EMV-garnitura istog vremenskog trenutka (pa ima na relacije bilogde (npr.kod S-Peterburga) i sada):
Salon:
a vozovi idu danju-noću