U nedelju sam pošao u Zvornik kod kćerke...Prošao Kalesiju i počela je unutrašnja borba. Prošli puta sam vidio dosta radnih mašina na pruzi kako nešto rade, pa me sada interesovalo što? Riješio sam uslikati barem nešto.
Odavde otprilike i počinje dio ŽRS koji je dug oko 20 km.Prvi nadvožnjak od Kalesije govori da se odavde 400 metara dalje nalazi znameniti tunel br. 5, Križevići.

Sam tunel nisam mogao sa ceste da slikam, ali sam pokušao ulazni portal. U završetku one prodolice je ulaz u tunel dug oko 5 km, koji nikada nije doveden u neko normalno stanje, vječito tone i saniraju ga.

Krenuo sam dalje.
Za razliku od ŽFBH dijela, pruga ŽRS se sastoji od mnogo vijadukata i 5 tunela, raznih dužina. Putnih prelaza u nivou nema.
Nailazim na jedan veći nadvožnjak, vjerovatno oko 150-180 metara. Tu stajem.

Penjem se na prugu. Pogled prema nadvožnjaku i Zvorniku. Desno je hrpa izbačenih betonskih pragova. Preko vijadukta su umjesto njih ugrađeni drveni

Sve odaje velike radove na pruzi, neku vrstu remonta. O tome sam slušao izvještaje sa ŽRS. Kažu da se vare sastavi koji nisu bili naspramni, poboljšava stabilnost...Brzina koja je sada 50 km/h treba da se digne na projektovanu 100 km/h. Videći ovo vidio sam da se na tome radi vrlo ozbiljno.
Bliže nadvožnjaku...Prelaz sa betonskih na drvene pragove. Skoro su ugrađivane duple, sigurnosne šine

Radovi su u toku