Neum?
Nema teorije... da je Neum već bi...uf, to je nešto drugo 8-) To je žičara preko jezera Modrac kod Lukavca...
Prilika čini lopova!
Ja se zatekao jučer u predvečerje, u šetnji na plaži jezera Modrac kod Lukavca i sjetivši se ove teme latim se posla ko pravi...
Međutim ispodprosječni fotograf i aparat i vrijeme neposredno poslije kiše, koje je uzrokovalo isparavanja, napravilo je ove fotke, kojima nisam zadovoljan, ali sam se trudio. Valjda se i to računa
Malo slika, ovaj put samo sa dionice preko jezera, koja čini nekih 6-7 procenata ukupne dužine ove žičare, a bit će i teksta:
Ova žičara vodi od rudnika krečnjaka Vijenac, koji je vrlo kvalitetan i neophodan za Lukavačku industriju, i vodi do fabrike sode u Lukavcu, koja je i najveći potrošač ovoga kamena. Još ga koristi i fabrika cementa i još neki konzumenti. Dakle prevozi kamen krečnjak, na dužini, da budem iskren, ne znam tačno, ali radi se o 5-7 km. Povoljna je okolnost što je rudnik na velikoj uzvisini, pa je lakše vući pune huntove niz brdo...
Ono najveće brdo u pozadini, u pravcu žičare, to je rudnik Vijenac odakle kreće kamen na svoje putovanje ovom žičarom...
Žičara u Lukavcu
Žičara u Lukavcu
Posavina expres
Re: Žičara u Lukavcu
Evo još malo, naglašavam, samo dionice preko jezera, a ostatak ostajem dužan, dok ne nađem žirante (one koji bi voljeli da vide još više) :mrgreen:
Ako je neko zainteresovan za video clip-žičara u radu, ja ću to rado postaviti...
...toliko za sada... i još nešto: na žičari je lijevostrani saobraćaj-mora da ju je Slovenac radio?
Ako je neko zainteresovan za video clip-žičara u radu, ja ću to rado postaviti...
...toliko za sada... i još nešto: na žičari je lijevostrani saobraćaj-mora da ju je Slovenac radio?
Posavina expres
Ziranta si nasao i za ostatak zicare i za video
Ovo izgleda efikasan nacin transporta, moram priznati da uopste nisam znao da ovo postoji.
Ćiro cekamo nastavak
Ovo izgleda efikasan nacin transporta, moram priznati da uopste nisam znao da ovo postoji.
Ćiro cekamo nastavak
GC, ni ja nisam znao neke stvari :oops: .Ćiro_bos wrote: ...Dakle prevozi kamen krečnjak, na dužini, da budem iskren, ne znam tačno, ali radi se o 5-7 km. Povoljna je okolnost što je rudnik na velikoj uzvisini, pa je lakše vući pune huntove niz brdo...
Eto Jura iz Osijeka me ispravio, vidio on u nekim papirima, žičara je duga blizu 12 km, a ne onoliko... Da, dobro je kada teret treba transportovati nizbrdo :lol: .
Pošto ima bar jedan žirant, ja ću nastaviti sa ovim...kada i koliko, vidjet ćemo.
pozdrav...
Posavina expres
Odlicne slike i prica Ciro.
Dok nadležni otklone smetnje na slikama, ja ih neću postati, mada sam mnogo slikao i spremio...
U međuvremenu neki osnovni podaci o ovoj žičari. Malo sam se postidio jer me ispravio čovjek koji nije sa ovog terena i otišao sam u upravu Rudnika Vijenac koja je uz samu fabriku sode i sve iščeprkao...
Dvokablovska žičara građena u periodu od 1952 do 1957 od strane francuza. Kada je nastalo jezero Modrac oko 1960 i neke, došlo je do modifikacija na tom dijelu, pa su neki stubovi morali biti dograđeni-visočiji iznad vode. U ratu 92-95 sistem je bio značajno devastiran i otuđen, što je nakon rata obnovljeno...
Vagoneti se pune i prazne ručno, putem poluga, iz punih bunkera, u bunkere...
-Trasa je duga 11370 metara
-Postoji 74 stuba koji nose ovu strukturu...najviši je 30,6 m, a najniži 9,4 m.
-Razlika nadmorske visine utovar/istovar je značajnih 312 m
-Zapremina vagončića za prevoz je 0,85 m3
-Vremenski razmak-takt trčanja vagončića je 32,8 sekundi sa brzinom 3 metra u sekundi
-1 vagončić vozi 1360 kg kamena, a sopstvena težina je 615 kg
-Ukupan broj vagona na ruti je 231, a za sat vremena se okrene 109,6 vagončića
-Kapacitet žičare je 150 tona na čas
U godini 2007. žičara je pregledana od strane stručne komisije iz Poljske... Čim vozi, znači da je u redu..
Poslije će biti slika...pozdrav...
U međuvremenu neki osnovni podaci o ovoj žičari. Malo sam se postidio jer me ispravio čovjek koji nije sa ovog terena i otišao sam u upravu Rudnika Vijenac koja je uz samu fabriku sode i sve iščeprkao...
Dvokablovska žičara građena u periodu od 1952 do 1957 od strane francuza. Kada je nastalo jezero Modrac oko 1960 i neke, došlo je do modifikacija na tom dijelu, pa su neki stubovi morali biti dograđeni-visočiji iznad vode. U ratu 92-95 sistem je bio značajno devastiran i otuđen, što je nakon rata obnovljeno...
Vagoneti se pune i prazne ručno, putem poluga, iz punih bunkera, u bunkere...
-Trasa je duga 11370 metara
-Postoji 74 stuba koji nose ovu strukturu...najviši je 30,6 m, a najniži 9,4 m.
-Razlika nadmorske visine utovar/istovar je značajnih 312 m
-Zapremina vagončića za prevoz je 0,85 m3
-Vremenski razmak-takt trčanja vagončića je 32,8 sekundi sa brzinom 3 metra u sekundi
-1 vagončić vozi 1360 kg kamena, a sopstvena težina je 615 kg
-Ukupan broj vagona na ruti je 231, a za sat vremena se okrene 109,6 vagončića
-Kapacitet žičare je 150 tona na čas
U godini 2007. žičara je pregledana od strane stručne komisije iz Poljske... Čim vozi, znači da je u redu..
Poslije će biti slika...pozdrav...
Posavina expres
Pozdravi,
Ćiro sa slikama nema problema, možeš ih postati.
I naravno da je i poželjno da vidmo i ostale dijelove žićare.
Hvala, Administrator.
Hvala, Administrator.
Mislim da ima još problema sa slikama!admin wrote:Pozdravi,
Hvala, Administrator.
Danas sam postao onu parnjaču iz fabrike sode i one teretne Habise i u oba slučaja postoje dodatne smetnje jer je moju veličinu slika od 800X600 dodatno smanjilo na neki manji format možda 640X... i to je unijelo dadatne smetnje...
pozdrav...
Posavina expres
Napravljeno je tako da pravi resize slike na širinu 700 da bi se vidjela cijela radi bolje preglednosti, a ukoliko neko želi da vidi detaljnije sliku u pravoj veliciniklikom na sliku može to učiniti.
Ovakva ista zicara postoji i na Kosovu u Trepci, nedaleko od Kos, Mitrovice, prevozi olovnu rudu, nazalost danas nije u funkciji zbog svega sto se izdesavalo.
Ko je gledao film "crveni udar" vidi se zicara na delu.
Ko je gledao film "crveni udar" vidi se zicara na delu.