Nema teorije... da je Neum već bi...uf, to je nešto drugo 8-) To je žičara preko jezera Modrac kod Lukavca...
Prilika čini lopova!
Ja se zatekao jučer u predvečerje, u šetnji na plaži jezera Modrac kod Lukavca i sjetivši se ove teme latim se posla ko pravi...
Međutim ispodprosječni fotograf i aparat i vrijeme neposredno poslije kiše, koje je uzrokovalo isparavanja, napravilo je ove fotke, kojima nisam zadovoljan, ali sam se trudio. Valjda se i to računa

Malo slika, ovaj put samo sa dionice preko jezera, koja čini nekih 6-7 procenata ukupne dužine ove žičare, a bit će i teksta:

Ova žičara vodi od rudnika krečnjaka Vijenac, koji je vrlo kvalitetan i neophodan za Lukavačku industriju, i vodi do fabrike sode u Lukavcu, koja je i najveći potrošač ovoga kamena. Još ga koristi i fabrika cementa i još neki konzumenti. Dakle prevozi kamen krečnjak, na dužini, da budem iskren, ne znam tačno, ali radi se o 5-7 km. Povoljna je okolnost što je rudnik na velikoj uzvisini, pa je lakše vući pune huntove niz brdo...

Ono najveće brdo u pozadini, u pravcu žičare, to je rudnik Vijenac odakle kreće kamen na svoje putovanje ovom žičarom...