Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post Reply
User avatar
atlantis.
Posts: 288
Joined: Sun Oct 25, 2009 4:21 pm

Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by atlantis. »

Srbija, Hrvatska i Slovenija formiraju železničko preduzeće

Osnivački akt o formiranju zajedničkog preduzeća Slovenije, Hrvatske i Srbije za železnički prevoz biće potpisan najverovatnije u oktobru, izjavio je za RSE Dejan Lasica, pomoćnik ministra za infrastukturu Srbije. Već ovih dana u Beogradu će tri nadležna ministra iz ovih država potpisati memorandum o razumevanju koji će voditi ka realizaciji tog ambicioznog projekta, kroz koji će železnice zemalja bivše Jugoslavije pokušati da se vrate na transportnu mapu Evrope.

Ministri vlada Slovenije, Hrvatske i Srbije na sastanku na Brdu Kod Kranja postigli su dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća, sa ciljem da prevoz robe i putnika preko Koridora 10 učine efikasnijim, rentabilnijim i bržim.

Svima nam je cilj da to novo preduzeće obezbedi što više transporta robe preko Koridora 10, i da podelimo novac od zarade. Da ne „gubimo” više robu koja iz zapadne Evrope ka Turskoj ide nekim drugim pravcima, i da skratimo vreme transporta, kaže Dejan Lasica.
Lasica za RSE kaže da će svi imati koristi od novog preduzeća, jer sada prugama kroz tri zemlje na ovoj trasi mesečno ide samo 700 vozova, a procena je da bi kroz zajednički nastup taj broj bio najmanje dupliran, pa u perspektivi čak i mnogo veći.

"Svima nam je cilj da to novo preduzeće obezbedi što više transporta robe preko Koridora 10, i da podelimo novac od zarade. Da ne „gubimo” više robu koja iz zapadne Evrope ka Turskoj ide nekim drugim pravcima, i da skratimo vreme transporta. Da teretni voz iz Graca na primer, ili iz Ljubljane, do Istanbula stigne za 35 sati. Tako ćemo moći da budemo konkurentni i pariramo i drumskom prevozu, ali naravno uz uslov da se smanje procedure na granicama koje oduzimaju i po nekoliko desetina sati," rekao je on.

Prosečan put kargo vozova od Ljubljane do Istanbula traje predugih 57 sati, pa zbog loše i zastarele železničke infrastukture putnici i špediteri uglavnom zaobilaze pruge Slovenije, Hrvatske i Srbije, i odlučuju se za transport Koridorom četiri od Drezdena do najvećeg grada Turske, kojim se sada odvija 90 odsto saobraćaja između Nemačke i te države.

Da bi bile konkurentne na tržištu, železnice Slovenije, Srbije i Hrvatske formiraće zajedničku firmu sa sedištem u Ljubljani, koja će poslovati u skladu sa propisima Evropske unije.

Zajedno se može dati bolja ponuda na tržištu

Zlatko Rogožar, član Uprave Holdinga Hrvatskih željeznica i predsednik Uprave HŽ-Carga, rekao je za RSE da je cilj udruživanja da se deo teretnog i putničkog saobraćaja usmeri na železnički koridor 10, koji je kroz ove tri zemlje dugačak ukupno 1.270 kilometara, i da se kroz jedinstveni nastup dobije više posla.

"Svima je nedostajalo tržište. Zna se da na željeznici vlada pravilo da ako je pruga manja od 400 kilometara da jednostavno nije rentabilna. Sada ćemo biti kompanija koja će predstavljati više od 25.000 vagona, 500 lokomotiva i vučnih vozila, koja može da preveze pedeset miliona tona tereta. Dakle, bićemo partner i za Deutsche Bahn, i za Rail Cargo Austria, i za sve ostale koji imaju interes da se u ovoj regiji bave prevozom roba i putnika," rekao je Rogožar.
bićemo partner i za Deutsche Bahn, i za Rail Cargo Austria, i za sve ostale koji imaju interes da se u ovoj regiji bave prevozom roba i putnika, kaže Zlatko Rogožar.

Ono što zajednička kompanija namerava da uradi, u saradnji sa nadležnim organima tri države, je da eliminiše trenutne slabosti koje opterećuju efikasnost poslovanja na Koridoru 10, koji od Nemačke i Austrije, preko Slovenije, Hrvatske i Srbije ide ka Turskoj, kao što su komplikovane i spore procedure na graničnim prelazima zbog kojih teretni vozovi na granicama između ovih država bivše Jugoslavije stoje satima.

U udruženo preduzeće ući će i kompanije iz Bosne i Hercegovine, železnice Federacije BiH i Republike Srpske. Zlatko Rogožar i Dragan Lasica se nadaju da će udruživanjem svima biti lakše, jer špediteri nerado posluju sa malim firmama.

"Do sada se svaka željeznička uprava morala pozivati ponaosob, dobiti cenu, dakle formirati je za svaku željezničku upravu… A sada će korisnik, kada nazove našu novu udruženu kompaniju, dobiti cenu za ceo tranzitni pravac koji želi da koristi."

"Zajedno je sve mnogo lakše, tim pre što je ukupna količina teretnih vagona koje ćemo zajedno imati je oko pet odsto svih vagona u Evropi. Tako da zajedno možemo dati značajno bolju ponudu na tržištu."

Pozitivan pomak za zemlje regiona

Nakon objave vesti o zajedničkom preduzeću, koja je dočekana vrlo pozitivno, u regionalnoj štampi pojavili su se naslovi ka što su Ex YU na šinama ili Jugoslovenski koridor. Dejana Lasicu pitali smo kako će izgledati novi železnički prevoznik, da li će možda malo podsećati na nekadašnju Jugoslovensku železnicu.

"Vas sada zanimaju detalji koji nisu toliko bitni… Kada budemo imali osnivački akt, onda možemo da imamo odgovor i na to. To će biti upravo ona vozna sredstva koja i danas saobraćaju, ne vidim nikakav razlog da se menjaju oznake na vagonima, prosto nema potrebe za tim. To će biti joint venture između tri kompanije i svaka će zadržati svoje obeležje. Možda će po osnivačkom aktu imati neko dodatno obeležje, ali o tome se sada još ne razmišlja," izjavio je on.

Namera je da se kroz poslovanje u zajedničkoj kompaniji u perspektivi popravi železnička infrastuktura u sve tri države, jer je to neophodno za savremeni trensport. Rogožar kaže da je ovo i u simboličkom i praktičnom smislu pozitivan pomak za zemlje regiona, i nada se da će se putnici iz zemalja bivše Jugoslavije više okrenuti železničkom prevozu.

"Evo vidite da su počele modernizacije. Kolege iz Srbije su najavile kupnju elektromotornih vlakova, željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su kupile garniture Talgo vlakova, Hrvatske željeznice su ugovorile elektromotorne garniture. Znači, moderniziraju se i u segmentu putničkog prevoza, i mislim da će uz zahvate na infrastukturi ne bi trebalo da izostane zadovoljstvo putnika koji putuju vlakovima," kaže Rogožar.

Od tranzita železnicom Srbija ima godišnji prihod od samo 40 miliona evra, i njene pruge su jedne od najgorih i najsporijih u Evropi. Prema procenama stručnjaka, samo za završetak i modernizaciju kompletne železničke infrastukture na Koridoru 10, dužine 760 kilometara, potrebno je oko četiri milijarde evra.

http://www.slobodnaevropa.org/content/s ... 11399.html
User avatar
68847
Posts: 1895
Joined: Mon Jun 01, 2009 3:33 pm
Location: Travnik

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by 68847 »

Za NE povjerovati
Sub sole aut pluvia ducemus ea.
User avatar
atlantis.
Posts: 288
Joined: Sun Oct 25, 2009 4:21 pm

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by atlantis. »

Pogotovo ovaj nejasni dio:
"U udruženo preduzeće ući će i kompanije iz Bosne i Hercegovine, železnice Federacije BiH i Republike Srpske."

Na jednom mjestu se ovo spominje, ali na drugom ne. Sta je tu sad istina?!
User avatar
stjepan
Posts: 1178
Joined: Mon Jun 01, 2009 6:24 pm
Location: Hrpelje Kozina

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by stjepan »

Ma sve je to lari-fari,trič-trač,ništa ja to ne vjerujem dok ne zaživi.Napisano je kao pamflet za potrebe nekih izbora.Dok se budu mjenjale lokomotive u Doboju i Dobovi itd od toga nema ništa,ostaje samo pobožna želja.Dobro je pa da se o tome priča...

Pozdrav!
Boze daj mi strpljenja,jer ako mi das snagu pobicu ih sve!
User avatar
atlantis.
Posts: 288
Joined: Sun Oct 25, 2009 4:21 pm

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by atlantis. »

Bojim se da ce se upravo tako i desiti, SLO, HR i SR ce se udruziti, a nama ce ostati 2 male zeljeznice koje ce definitivno propasti kad se trziste liberalizuje.
441-905
Posts: 613
Joined: Tue May 25, 2010 12:39 pm

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by 441-905 »

atlantis. wrote:Bojim se da ce se upravo tako i desiti, SLO, HR i SR ce se udruziti, a nama ce ostati 2 male zeljeznice koje ce definitivno propasti kad se trziste liberalizuje.
Ne bi bilo čudno da BiH opet izvisi. Nije mi cilj uopšte dizati tenzije, ali teško će se ovo uopšte dogoditi. Da se malo prisjetimo prije 1 ili 2 godine prošao je teretni voz Bosphourm ekspres. Cilj je bio skratiti vrijeme putovanja do neke luke u Turskoj.

Na čelu voza bile su dvije lokse Helga i Herkules. Kroz sve zemlje su obje lokomotive vozile u pratnji sa osobljem iz te države dok voz nije stigao u Hrvatsku, gdje se iz koje kakvih odluka propisa itd., trebala zakačiti ASEA-a jer regulative treba poštovati.

Bojim se da će i ovo na kraju krajeva propasti, ili još bolje rečeno sve će ovo OBB pod svoj protektorat vratiti, teško da i tako udruženi mogu-možemo konkurisati DB-u ili OBB.
Dusko_BG
Posts: 176
Joined: Wed Feb 10, 2010 2:07 pm
Location: Bijeljina/Beograd

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by Dusko_BG »

Prilog beogradske FOX televzije o ovome uz kadrove sa zeljeznicke stanice u Beogradu.

Železnica SHS

Srbija,Hrvatska i Slovenija potpisale su deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke železničke kompanije radi poboljšanja saobraćaja na Koridoru 10.To je zvanično i prvo preduzeće koje ove 3 zemlje potpisuju nakon raspada zajedničke države.

http://www.foxtv.rs/sr/vesti/ekonomija/ ... .html.html
User avatar
rasha
Posts: 811
Joined: Sat Oct 24, 2009 4:36 pm

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by rasha »

Ahahahahaha, ali ova dosetka sa Orient-expressom na kraju... =))
Dusko_BG
Posts: 176
Joined: Wed Feb 10, 2010 2:07 pm
Location: Bijeljina/Beograd

Re: Jugoslovenske Zeljeznice 2.0

Post by Dusko_BG »

Prilog beogradske tv B92 o prvom vozu preduzeca Cargo 10:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=462745
Post Reply