Prezentiran projekt visećeg tramvaja u Tuzli

Sve o putničkim i teretnim žićarama u BiH
BUTTON_POST_REPLY
Avatar
68847
PostoviCOLON 1895
Pridružen/aCOLON pon jun 01, 2009 3:33 pm
LokacijaCOLON Travnik

Prezentiran projekt visećeg tramvaja u Tuzli

Post Postao/la 68847 » pon okt 12, 2009 8:58 pm

Na današnjoj sjednici Kolegija općinskog načelnika Tuzla prezentirana je ideja Rudarskog instituta o realizaciji Projekta “Visećeg tramvaja” u Tuzli.

Idejnim rješenjem je zamišljena organizacija lokalnog prijevoza u vidu visećeg električnog tramvaja ili tuzlanskog visećeg metroa iznad korita rijeke Jale od Tuzle do Lukavca.

Organizacijom ovakvog prijevoza, kako naglašavaju stručnjaci Rudarskog instituta, Tuzla bi dobila siguran i ekološki unaprijeđen saobraćaj.

Tuzlanski metro, odnosno viseći tramvaj je projekt bi koji bi u budućnosti u Tuzli mogao doprinijeti rješavanju problema u saobraćaju i rasteretiti gradske saobraćajnice, tvrde stručnjaci Rudarskog instituta. Ukoliko bi se u Tuzli odlučili za takav način gradskog prijevoza, dobili bi brži saobraćaj, čist s ekološkog gledišta, ali i jednu svjetsku atrakciju.

Stručni tim Rudarskog instituta procjenjuju da bi projekt izgradnje trase koštao oko 100 miliona EURA sa svom neophodnom opremom i infrastrukturom. Olakšavajuća okolnost je da ne bi postojale imovinske pravne prepreke. Gradnja bi se odvijala fazno. Prva bi dionica bila od Gornje Tuzle do Irca, druga do Termoelektrane, a treća faza do Lukavca.

Na osnovu iskustava njemačkog Wuppertala, gdje se ovakav vid saobraćaja odvija već 120 godina, naglašeno je da bi ovakav gradski prijevoz doprinio sigurnijem saobraćaju.

Rudarski institut će sa stručnim službama općine Tuzla i Lukavac, kao u Tuzlanskog kantona, pripremiti akcioni plan realizacije studije o mogućnosti izgradnje tuzlanskog visećeg tramvaja iznad rijeke Jale. Nakon konkretizacije Projekt Tuzlanskog metroa bio bi uvršten u Prostorni plan općine Tuzla kao i Strategiju razvoja Tuzle.

(FENA)
Sub sole aut pluvia ducemus ea.

Avatar
Ćiro_bos
PostoviCOLON 3225
Pridružen/aCOLON pon jun 01, 2009 4:44 pm
LokacijaCOLON Brčko-Tuzla, BiH

Re: Prezentiran projekt visećeg tramvaja u Tuzli

Post Postao/la Ćiro_bos » uto okt 13, 2009 4:59 pm

Hvala ti 68847, ja ovde, a od tebe čuo!
Da, a kažu da je u Wuppertalu za 120 godina postojanja tog vida saobraćaja, bilo 2 nesreće...Jedna je kada su pokušali prevesti slona, kome se to nije svidjelo pa je iskočio, i druga je bila sa povrijeđenim ljudima, ali ne teže.
Još je rečeno da bi u Tuzli koristili betonske konstrukcije umjeto čeličnih, pa bi bilo jeftinije...mi počnemo kao da bude jeftinije, a ispadne skuplje.
Valjda neće biti slonova...
pozdrav...
Posavina expres

Avatar
Masinac
PostoviCOLON 319
Pridružen/aCOLON sri jul 29, 2009 12:46 pm
LokacijaCOLON Sarajevo

Re: Prezentiran projekt visećeg tramvaja u Tuzli

Post Postao/la Masinac » čet nov 12, 2009 11:09 pm

Izuzetno zanimljiv prijedlog i mislim ako su oko toga Tuzlaci počeli pričat da će to i realizovat , ali sigurno če još proč vremena da se pronađe novac i da se sa ideje pređe na realizaciju.

BUTTON_POST_REPLY