Unska pruga

Moderator: Ćiro_bos

Smatrate li bi trebalo uvesti brzi voz Sarajevo-Bihać ?

Da
64
94%
Ne
4
6%

Total votes: 68

zloja

Re: Unska pruga

Post by zloja »

:ymapplause: :ymapplause:
Last edited by zloja on Tue May 18, 2010 12:06 am, edited 1 time in total.
staner

Post by staner »

Bo Bo wrote:
staner wrote:Takođe bih želio obavijestiti sve drage forumaše da radimo na jednom velikom projektu sa Unske pruge a reći ću Vam samo koliko mogu ovaj put novi forum,nešto veliko,nešto snažno i nadasve puno jače od svih do sada projekata u što ćete se uvijeriti uskoro.
Eto toliko od mene ovaj put čujemo se i vidimo na nekom drugom mjestu nekoj drugoj domeni nekom drugom ozbiljnijem i nadasve uspiješnijem forumu.
Kolega stner, želio bih da nas obavjestiš, kada forum počne sa radom, pa i da mi ugradimo koju ciglu u pomenuti forum, sa ostalim materjalima i dešavanjima sa pruga iz BiH.

Svakako potrudit ću se da budem među prvim koji će se registoravti i pomoći u realizaciji ove ideje.

Veliki pozdrav Bo Bo ;) .
Hvala
zloja

Post by zloja »

Bo Bo wrote:
zloja wrote:Da li je istina, da se skidaju pragovi iz tunela prema Martin brodu i da se voze(navodno u Bradinu)?To je logičan slijed poteza počevši od izjave Hasana Muratovića na promotivnom vozu Zagreb-Knin,transformator iz postavnice u stanici Cazin Srbljani,sad pragovi a sutra ...
Pozdrav kolega zloja, prema mom skromnom mišljenju ukoliko se to uistinu radi, to je čisti promašaj. Klizište na Bradini se neće riješiti sa pragovima. Potrebno je temeljno i ozbiljno prići ovom problemu, koji će zahtjevati postavljanje šipova da se klizište sanira, drenažiranje itd. S druge strane remont treba da pođe, pa će i po toj osnovi bit pragova.
Ako se ovo stvarno radi kako stoji, onda je to glupost blago rečeno.

Pozdrav Bo Bo ;) .
Pozdrav kolega! Nije bitno gdje će i zašto se vade, u pitanju je sistematska politika lobija. Želj. saobraćaj se je usmjerio daljim putem preko Zagreba konkretno Širbegović i cement, čija je to odluka i zašto nije išlo unskom prugom?Hž je bio zainteresovan za prugu ali kad su vidjeli maćehinski odnos prema njoj,nedostatak KM itd ...Naravno da su odustali!
Otpravnik vozova

Post by Otpravnik vozova »

Kolega staner, ne sumnjam ni sekunde u tvoje dobre namjere prema forumu, ostalim članovima i prema željeznici uopšte, ali ti moram reći da mi se neke stvari u tvom radu i odnosu prema ovom forumu ne sviđaju. Daj malo uspori, "stani na loptu" i nemoj da dramiš bez potrebe. Previše si brate subjektivan, posebno kad je ta "Unska pruga" u pitanju... Jbg, 6 mjeseci mi se svi slomismo brinući hoće li doći dizelka 212 u Krajinu da vozi lokal, a narednih šest bi trebali brinuti hoće li niskopodni voziti na relaciji Bihać - Sarajevo. Uostalom ko smo mi da o tome odlučujemo?!
Željeznice Federacije imaju milione problema koji ovdje još nisu ni spomenuti, a kamo li da se o njima diskutovalo. Da mi je dočekati dan da se neko javi na ovom forumu iz stanica Rajlovac, Bradina, Konjic, Maglaj, Bosanska poljana, Sarajevo, pa da onda otvorimo neke nove, netaknute teme.
Ne bih sad duljio mnogo, ali sam morao ovo napisati, da ne misliš da ako šutimo da svi podržavamo 100% ono što ti radiš.
Nemoj se ljutiti, već razmisli malo o ovome što sam napisao. Živio!
Image
ismet222

Post by ismet222 »

zloja wrote:Pozdrav svim željezničarima na forumu! Da li je istina, da se skidaju pragovi iz tunela prema Martin brodu i da se voze(navodno u Bradinu)?To je logičan slijed poteza počevši od izjave Hasana Muratovića na promotivnom vozu Zagreb-Knin,transformator iz postavnice u stanici Cazin Srbljani,sad pragovi a sutra ... Kratkovidna politika koja ne zna da je lanac onoliko jak koliko i njegova najslabija karika!U Evropi se grade pruge gdje ih nije bilo.A kod nas se uništava ispravna pruga radi neke kratkoročne dobiti.Namjerno se nije sanirala KM da bi se moglo reći da nije rentabilno voziti.To nije nikakvo iznenađenje, to je dugoročan plan!Možda ćemo danas pisati nekrolog unskoj pruzi ,a kojoj sutra i prekosutra...
da se nadovezem na ovaj komentar..izgleda kao urota protiv ovog" zapadnog djela zeljeznickog saobracaja" medutim nemogu da neprimjetim da na ovo sve kad dodas da od te 4 lokomotive (3-ri 212 i 1-na 642) nije dosla samo ova koja je trebala doci na ovu prugu a o tome smo vec komentarisali, stim da niko stvarno nezna kako to da bas ova na unskoj nijebila ili nije mogla doci i ako ove koje su dosle nisu bile od takve vaznosti za te djelove pruga sto su namjenjene kao sto je bila vaznost ove koja je trebala doci ovamo na unsku prugu (valjda se zna da bez te lok nije ni bilo saobracaja 5-6 mjeseci).ovo su cinjenice nisu naglabanja..to govori o odnosu poslodavca prema zeljeznici i saobracaju bar na ovom djelu pruge...danas onasem djelu pruge... sutra mozda i o vasem djelu..ako se bude slijepo na ove cinjenice..
pozdrav
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Pozdrav kolega ismet222, prema nekim nezvaničnim informacijama, pomenuta lokomotiva je završena i nalazi se u Gredlju. Kao i svaki put pare su problem njih nema dovoljno, da bi se platila pomenuta lokomotiva. Ista je sudbina i sa ASEA 441-912 koja je gotova i u Končaru je.

Koliko znam Vi ste sa Unske pruge, ukoliko ne griješim, da li bi ste nam mogli dati tačne informacije u vezi skidanja pragova po tunilima u reonu Martin Broda?

Vraćam se opet na remont pruge na jugu BiH. Koliko je poznato i kontaktna mreža se remontuje. Imam jedno pitanje da li bi se ta mogla iskoristiti da se pomenuti kilimetri srede kod vas? Ukoliko je to moguće, što malo onda veći lobi ne pokrenete pa za početak bolje i to nego ništa?

Pozdrav Bo Bo :) .
Image
staner

Post by staner »

Kratko jasno i 100% tačno pragovi se ne skidaju.Papir došao =))
ismet222

Post by ismet222 »

sta da ti kazem informacije su tacne..o tome se ovde uveliko govori,poceli su nas raskucavati pa nam sad nefali samo "zica"
odnose i trafoe iz PS a sto se tice kampanje..pa neupravljamo mi, i odluke se donose u sarajevu ko nas ista i pita, mozemo mi po ovom forumu tamburati koloko hocemo ali odnos prema nama nece se promjenuti,nazalost..a sto se tice te lok 212....neznam poslije cekanja i toliko vremena da ti pravo kazem ciro je u pravu:"doci ce kad je vidimo"
staner

Post by staner »

ismet222 wrote:sta da ti kazem informacije su tacne..o tome se ovde uveliko govori,poceli su nas raskucavati pa nam sad nefali samo "zica"
odnose i trafoe iz PS a sto se tice kampanje..pa neupravljamo mi, i odluke se donose u sarajevu ko nas ista i pita, mozemo mi po ovom forumu tamburati koloko hocemo ali odnos prema nama nece se promjenuti,nazalost..a sto se tice te lok 212....neznam poslije cekanja i toliko vremena da ti pravo kazem ciro je u pravu:"doci ce kad je vidimo"
Ponavljam i za kolegu ismeta222 pragovi se ne skidaju informacija 100% tačna :-bd
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Nekim kolegama je zasmetalo često raspitivanje unskih željezničara za lokomotivu 212! Inicijativa za brzi voz, kontaktnu mrežu. Ne znam zašto...
Kako sam već pisao u PP jednom forumašu:"Oni što traže da se napravi kontaktna mreža i uvede brzi voz, mogu tražiti, ali to teško ide i drugi odlučuju. Ali je legitimno iznositi na forumu svoje zamisli i želje. Sve dok ne vrijeđaš nikoga lično. 100 puta tražiti. Neka! Ne moraš polemisati, komentarisati, ako nećeš.
Treba razumjeti zašto su pitali za te lok 212. One treba da im omoguće normalnu vožnju putničkog voza, preko čitave godine, a ne jednog nesređenog vagona, običnog komada leda. Pa im i to ukinu. Oni se ne mogu nadati Talgu i niskom koji će na glavnoj pruzi uvijek donositi posao svim željezničarima bez obzira na teretne vozove, pa im lokalci dođu "na teret", ... i nerentabilni :-l .
Sa druge strane zapostavljati bilo koje dijelove BiH pa i pruge stvara animozitet ljudi prema Sarajevu. To se upravo događa. Nekada smo tako razmišljali o Beogradu".
pozdrav...
Posavina expres
Post Reply