Remont pruge u BiH

Moderator: Ćiro_bos

ismet222

Re: Remont pruge u BiH

Post by ismet222 »

semir16 wrote:Je li u planu da se obnovi Kontakt Mreza, putni prelazi preko pruge itd..
da ta KM bi nama dobro dosla na unskoj prugi da bar podnapon stavimo i sacuvamo od otuđenja ovo sto je ostalo KM..
Macak

Post by Macak »

Hamica wrote:
ivan6879 wrote:Na vrhu masine imaju dva reda pragova.Dojnjim redom odlaze stari a gornjim dolaze novi i sve to podmiruje klizna dizalica sto ide preko svih vagona.Danas i jucer uradili su po sedam polja sto iznosi oko 950 metara otprilike.
bio sam na remontu 4-5 dana sa nasom plasericom podbijacicom o9-32 i najvise su radili 7 polja ali je to 840 metara polje 120m

Dobrodošao na forum Hamica!
:ymhug:
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Pitanje za čovjeka od struke, kolega Macak ili neko drugi, svejedno:
Zašto se drveni pragovi kao štitno polje ugrađuju ispred skretnica? Skretnice će biti vjerovatno na betonskim. Pitam zato što je praksa bila, bar na pruzi Živinice-Zvornik gdje su samo skretnice rađene sa drvenim pragovima, a ostala pruga betonskim...Je li efekat isti ili je nešto drugo u pitanju?
pozdrav...
Posavina expres
Macak

Post by Macak »

Ćiro_bos wrote:Pitanje za čovjeka od struke, kolega Macak ili neko drugi, svejedno:
Zašto se drveni pragovi kao štitno polje ugrađuju ispred skretnica? Skretnice će biti vjerovatno na betonskim. Pitam zato što je praksa bila, bar na pruzi Živinice-Zvornik gdje su samo skretnice rađene sa drvenim pragovima, a ostala pruga betonskim...Je li efekat isti ili je nešto drugo u pitanju?
pozdrav...
Betonski pragovi, kao tipsko rješenje praga, na našim su željeznicama usvajani, u pravilu, samo za otvorenu prugu. Proizvođači su ih isporučivali s već ugrađenim (pričvršćenim) podložnim pločama za širinu normalnog kolosijeka i standardne tipove šina, a tehničko rješenje takvog praga ne dopušta nikakvu preinaku.

Skretnica, kao kolosječno postrojenje, ima sasvim drugačije "zahtjeve" u pogledu dužine pragova, rasporeda podložnih ploča kao i njihovog broja u odnosu na kolosijek otvorene pruge. Takvi, specijalni armirano-betonski pragovi, na našim željeznicama nisu bili tipizirani. Koliko je meni poznato, na ŽFBiH, prvi put su takvi AB pragovi ugrađeni u skretnice nekih stanica pri remontu pruge na dionici Konjic-Bradina prije par godina.

U slučajevima kad se na mostovima kolosijek polaže na drvenim a kolosijek van mostova na armirano-betonskim pragovima, razlog za to je obaveza ugradnje sigurnosnih šina i šina vodilica propisanina Pravilnikom 314 (Specijalne konstrukcije kolosijeka). Takve konstrukcije zahtijevaju čvrstu vezu "šina-prag" i s voznim dijelom kolosijeka čine cjelinu. Takva konstrukcija kolosijeka može se izvoditi i na AB pragovima, ali bi se za mostove morali proizvesti i specijalni pragovi za takav kolosijek, tj. na njima se mora predvidjeti mjesto za podložne ploče za vozne, sigurnosne šine i/ili šine-vodilice. Posebno se moraju proizvesti i pragovi za onaj savijeni dio (na krajevima mosta), a ako se moraju ugrađivati i dilatacione sprave, onda komplikacijama nikad kraja! Ugradnjom drvenih pragova svi se ovi zahtjevi jako elegantno i jednostavno rješevaju bušenjem na mjestima baš gdje i treba, i pričvršćenjem podložnih ploča svih vrsta, oblika i veličina na jednostavan i brz način.

Druga olakotna okolnost u korist drvenih pragova je njihovo održavanje u fazi eksploatacije prometnice. Kolosijek na armirano-betonskim pragovima uređuje se (po smijeru i niveleti) isključivo strojno i jako loše "podnosi" ručni rad. S obzirom na činjenicu da naše željeznice ne posjeduju mehanizaciju za uređenje specijalnih konstrukcija kolosijeka i skretnica, može biti da je i to jedan od razloga ovakvoga "šaranja".

Što se tiče pojma "štitno polje", poznati su mi slučajevi takvih rješenja ispred ulaznih signala i navodno su imale neke veze sa povećanjem izolacionih svojstava na krajevima izolacionih odsjeka, al' mislim da to nije imalo nekog prevelikog efekta i praksa "štitnih polja" na magistralnoj pruzi odavno je napuštena.

Eto, moje znanje o tom pitanju je skromno i sigurno ima neko ko će o tom slučaju (ugradnja polja drvenih pragova ispred skretnica položenih na betonske pragove) znati nešto više i radovat ću se ako to s nama podijeli!

:)
ivan6879

Post by ivan6879 »

Ćiro_bos wrote:
ivan6879 wrote:Bit ce samo sto smetamo jedni drugima hahaha.
To sam shvatio kao da ti misliš da je materijala sa remonta puno, nikako drugačije? Nije odviše slika.
Nas je u Banovićima bilo često oko 40 sa kamerama i drugim spravama pa nismo jedni drugima smetali, čak smo se nadopunjavali u nekim temama...pe eto i vi bi mogli tako :)
Pozdrav....
Ma ne mislio sam da jedni drugima ulazimo u kadar kao guzva je.Materijala nikad dosta.
ivan6879

Post by ivan6879 »

Macak wrote:
Hamica wrote:
ivan6879 wrote:Na vrhu masine imaju dva reda pragova.Dojnjim redom odlaze stari a gornjim dolaze novi i sve to podmiruje klizna dizalica sto ide preko svih vagona.Danas i jucer uradili su po sedam polja sto iznosi oko 950 metara otprilike.
bio sam na remontu 4-5 dana sa nasom plasericom podbijacicom o9-32 i najvise su radili 7 polja ali je to 840 metara polje 120m

Dobrodošao na forum Hamica!
:ymhug:
Moja greska u racunu ali prelazili su 900 metara dnevno.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

Macak wrote:Eto, moje znanje o tom pitanju je skromno i sigurno ima neko ko će o tom slučaju (ugradnja polja drvenih pragova ispred skretnica položenih na betonske pragove) znati nešto više i radovat ću se ako to s nama podijeli!

:)
Hvala Macak!
Pitanje ljudima sa terena:
Da li se tzv. štitno polje od drvenih pragova ugrađuje i ispred skretnica i poslije skretnica na svakom kolosijeku? Mislim da bi tada to štitno polje imalo neku logičku funkciju, nama koji ne znamo još u čemu je fazon.

ivan6879
Ne treba biti sitničav, dobra brojka je i 840 metara dnevno...samo neka ide kvalitetno!
pozdrav...
Posavina expres
Bo Bo

Post by Bo Bo »

Imam i ja jedno pitanje za ljude iz struke. Na sastavu između dvije šine kao što je slučaj na slici, je li bolje variti šine ili ovako ili na neki drugi način povezati? Pozdrav Bo Bo ;) .

Image
Image
ivan6879

Post by ivan6879 »

Najbolje je zavariti gdje se moze a ovde na slici to ne ide.
Ćiro_bos

Post by Ćiro_bos »

ivan6879 wrote:Najbolje je zavariti gdje se moze a ovde na slici to ne ide.
Ovaj gore sastav treba malo stegnuti vezice i on je ok! Klasični spoj šina.
Za veće zahtjeve, na glavnim prugama se sastavi vare i to je skuplje i potencijalno opasno kod visokih temperatura kada se šina ne može istegnuti pa to uradi, izbaci se u krivini. Na mojoj pruzi postoji dio pruge gdje se zbog teških uslova, jakih krivina R-200 u kombinaciji uspon i potiskivanje sastavi namjerno ne vare, ostavljeni su klasični sastavi sa vezicom.
pozdrav...
Posavina expres
Post Reply